Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Οι New York Times μιλούν για σκάνδαλο αποπροσανατολισμού


"Το β' κατηγορίας δράμα με την εμπλοκή ή μη του Γιώργου Παπακωσταντίνου στην αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, αποσπά την προσοχή από ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει αξιοθρήνητη έλλειψη προόδου στην πάταξη της φοροδιαφυγής" υποστηρίζει το δημοσίευμα των New York Times

Το άρθρο επισημαίνει ότι: "Ένας πρώην υπ. Οικονομικών κατηγορήθηκε ότι διέγραψε συγγενείς του από ένα CD με χιλιάδες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία, που ενδέχεται να εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή. Εντός ωρών ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος τον διαγράφει από το κόμμα τους. Με τη σειρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου υπαινίσσεται ότι είναι θύμα συνωμοσίας".

Αν και η υπόθεση έχει προσφέρει πολιτικό "θέαμα" έχει αποπροσανατολίσει την προσοχή από το μεγαλύτερο ζήτημα, ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν προσπαθεί αρκετά να πατάξει τη φοροδιαφυγή - ένα πρόβλημα που γίνεται ανεκτό εδώ και δεκαετίες.

Οι Τimes της Ν. Υόρκης αναφέρονται σε δύο εκθέσεις σχετικά με το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το 2012 εισπράχτηκαν μόνο τα μισά κονδύλια από φόρους, σε σχέση με όσα είχαν προϋπολογιστεί.

Η πρώτη έκθεση αποκαλύπτει ότι με στόχο να ελεγχθούν πλήρως 300 φυσικά πρόσωπα με μεγάλες περιουσίες και μεγάλες εταιρείες, τελικά ελέγχθηκαν 88, ενώ από τους πολύ πλούσιους Έλληνες, μολονότι επρόκειτο να ελεγχθούν 1.300 τελικά ελέγχθηκαν πλήρως 467.

Και ενώ η κυβέρνηση "συνεχίζει να δεσμεύεται" ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, η έκθεση της Task Force αναφέρει ότι "οι αλλαγές ακόμη δεν έχουν δώσει καρπούς, όσον αφορά τη συλλογή φόρων και τους φοροελέγχους".

Την ίδια στιγμή έκθεση της τρόικας αναφέρει ότι "οι αρχές ολιγωρούν στον έλεγχο των πολύ πλουσίων και των ελεύθερων επαγγελματιών" και προσθέτει πως οι απλήρωτοι φόροι ισοδυναμούν με ποσό 70 δισεκατομμυρίων ή το 25% του ελληνικού ΑΕΠ...

Διαβάστε http://www.nytimes.com/2013/01/06/world/europe/greece-tax-scandal-shifts-focus-from-collection-problem.html?ref=greece&_r=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.