Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ραγκούσης: υπόθεση Λαγκάρντ μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα

Ο πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης, άσχετα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί καποιος μαζί του στη στρατηγική και τον τρόπο που επέλεξε να δράσει, γνωρίζει αναμφισβήτητα να υπερασπίζεται τα πιστεύω του.
Έτσι με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ επανέρχεται με μια ανακοίνωση, όπου ρίχνει τα βέλη προσωπικά στον Βενιζέλο για τον τερματισμό της αξιοποίησης της λίστας, ενώ χαρακτηρίζει την υπόθεση Λαγκάρντ ως μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα.

«Μετά την χθεσινή γνωστοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν από την εισαγγελική έρευνα, είναι προφανές, ότι πλέον αναδεικνύονται δύο – και όχι ένα – μείζονα θέματα εξίσου σοβαρά, αυτοτελή, που το ένα σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί ή δεν υποσκελίζει το άλλο.
1. Η αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ με την αφαίρεση τεσσάρων ονομάτων συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, γεγονός απολύτως προκλητικό, αδικαιολόγητο και ασυγχώρητο.
2. Ο τερματισμός της αξιοποίησης της λίστας, που αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2011 προσωπικά από τον κ. Βενιζέλο, όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο ίδιος πριν από τρεις μήνες περίπου. Μιας λίστας, ο έλεγχος της οποίας είχε ξεκινήσει μερικώς από τον κ. Παπακωνσταντίνου, που είχε και την πρωτοβουλία να αποσταλεί στην Ελλάδα.
Όπως από την πρώτη στιγμή δήλωσα, ανακοινώνοντας την αποχώρηση μου από το ΠΑΣΟΚ, η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα. Ιδίως για μια κυβέρνηση που, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού ελληνικού κράτους, αναγκάστηκε να περικόψει οριζόντια μισθούς και συντάξεις.
Όπως έχω ξαναπεί, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών στο σύνολο τους, τα τρία προηγούμενα χρόνια, ήταν εκ των πραγμάτων μια κυβέρνηση μόνες τους.
Λειτούργησα και λειτουργήσαμε πάντοτε, με καλή πίστη απέναντι τους, θεωρώντας αδιανόητο είτε το ενδεχόμενο της αλλοίωσης, είτε το ενδεχόμενο της μη αξιοποίησης μιας τέτοιας λίστας. Εκ του αποτελέσματος, δυστυχώς προκύπτει ότι κάναμε μεγάλο λάθος που λειτουργήσαμε καλοπροαίρετα και με καλή πίστη.
Σε καμία κυβερνητική – τυπική ή άτυπη- συνεδρίαση που εγώ συμμετείχα δεν έγινε ποτέ αναφορά σε ύπαρξη τέτοιας λίστας, πολλώ μάλλον σε οτιδήποτε σχετικό είτε για αλλοίωση είτε για παύση της αξιοποίησής της. Είναι προφανές ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα επιτρέπαμε -προσωπικά ποτέ δεν θα συναινούσα- σε μία τέτοιου τύπου διαχείριση της λίστας.
Προσωπικά έμαθα την ύπαρξη της μόλις τον Οκτώβριο του 2012, μετά τις σχετικές δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και την δημόσια παραδοχή από τον κ. Βενιζέλο ότι ήταν στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών η λίστα Λαγκάρντ, αλλά από τον Αύγουστο του 2011 ο ίδιος αποφάσισε , χωρίς ποτέ να μας ενημερώσει, να σταματήσει τον έλεγχο επί αυτής.
Δεύτερον. Για την ελληνική κοινωνία, η αποκατάσταση του ηθικού κύρους της πολιτικής πρέπει να είναι καθολική και πλήρης και όχι αποσπασματική και με αποκλειστικό γνώμονα το τρέχον πολιτικό συμφέρον της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά.
Επομένως, η διερεύνηση της υπόθεσης δεν μπορεί να αφορά μόνο στην αλλοίωση και να μην αφορά ταυτόχρονα και στο σκέλος της μη αξιοποίησης της λίστας. Η τρικομματική κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να αποκαταστήσει – εν μέρει – την τρωθείσα ηθική υπόσταση της πολιτικής. Παίρνοντας μια καθαρή απόφαση να διερευνηθεί πλήρως και σε βάθος η υπόθεση. Αν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ απεμπολήσουν αυτή την ευκαιρία, θα έχουν υπογράψει την ληξιαρχική πράξη θανάτου του πολιτικού συστήματος με τα σημερινά του χαρακτηριστικά.
Εάν η τελική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά, είναι να συσκοτιστεί το σκέλος των πολιτικών ευθυνών που αφορά στον τερματισμό του ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ, τότε ας μην διερωτώνται κάποιοι γιατί καταρρέει η εμπιστοσύνη των πολιτών στο υπαρκτό πολιτικό προσωπικό και γιατί μέρα με την ημέρα ενισχύεται η εκλογική επιρροή των άκρων».

Πόσα είναι τελικά τα ονόματα;




Πρώτο Θέμα, 29 Οκτωβρίου 2012
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου και κάθε δήλωση του φέρει την ανάλογη βαρύτητα. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Κουκουλόπουλος διατύπωσε δημοσίως κάποιες αντιρρήσεις για την αξιοπιστία της λίστας που δημοσίευσε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Πιο συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος καταγράφεται η παρακάτω είδηση:

Έντονες είναι οι πολιτικές αντιδράσεις με αφορμή τη δημοσιοποίηση της φερόμενης ως «λίστας Λαγκάρντ». Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, αμφισβητεί την γνησιότητα της λίστας που δημοσίευσε στο περιοδικό του ο Κώστας Βαξεβάνης, εξηγώντας πως «έχει διαφορετικό αριθμό ονομάτων» από αυτήν που είχε παραδοθεί στον κ. Βενιζέλο.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι «δεν ξέρω αν είναι η λίστα Λαγκάρντ αυτή, έχει διαφορετικό αριθμό ονομάτων . Το αντίγραφο που είχε παραδοθεί από τον κ. Διώτη στον κ. Βενιζέλο είναι 1991 ονόματα και έχει μνήμη το στικάκι, δηλαδή δεν θέλω ούτε μπορώ να διανοηθώ ότι σε προηγούμενο διάστημα έγινε αλλοίωση της λίστας».

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε για το εάν και κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σημειώνοντας «αυτό που κανείς παρατηρεί σε αυτή τη λίστα είναι ότι μπαίνουν πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί πέραν του ότι είναι προϊόν υποκλοπής».

«Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αξιοποιήσιμο γιατί πάρα πολλοί από τους Έλληνες επιχειρηματίες που είναι μέσα φαντάζομαι ότι θα μπορούν να δικαιολογήσουν και τα ποσά που έχουν εκεί μέσα. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μην τεθεί εν αμφιβόλω η σύμβασή μας με την Ελβετία και άλλες χώρες».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Η λίστα που έστειλαν οι Γάλλοι ξανά στο υπουργείο Οικονομικών περιέχει 2.062 ονόματα και υποτίθεται ότι τα τρία παραπάνω είναι οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που αφαιρέθηκαν από τη λίστα.

Πώς γίνεται όμως ο πιο στενός συνεργάτης του Βενιζέλου να δηλώνει ότι το στικάκι που παρακράτησε στο σπίτι του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σίγουρα μέσα μόνο 1.991 ονόματα; Πόσες λίστες υπάρχουν πια;

Θα καλέσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς και η Βουλή τον κ. Κουκουλόπουλο; Πόση «κοπτοραπτική» έχει γίνει για να καταλήξουμε στο βολικό συμπέρασμα ότι φταίει μόνο ο Παπακωνσταντίνου;

Πηγή : http://www.parapolitiki.com/2012/12/koukoulopoulos-lista-lagkarnt.html

Τι Σαμαράς.... τι Παπάγος...

Νέα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το Χόλιγουντ χλομιάζει μπροστά στην εφευρετικότητα των ελληνικών σεναρίων για την επόμενη μέρα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Τώρα ψιθυρίζεται ότι  τον τελευταίο καιρό στελέχη που κινούνται στον "ευρύτερο" χώρο της Δεξιάς συζητούν την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, ο οποίος θα κινείται "ελαφρώς" δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα πολλοί εκ των συνομιλητών βλέπουν στο πρόσωπο του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου τον άνθρωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, ως νέος Παπάγος! Μάλιστα! Ακούστηκε και αυτό από τα χείλη πρώην στελέχους της ΝΔ. «Ένας Παπάγος χρειάζεται»

Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Παραπολιτικά, οι επαφές για το εγχείρημα έχουν ήδη προχωρήσει και οι συζητήσεις αρχίζουν να απασχολούν όλο και περισσότερο βουλευτές και στελέχη που κινούνται στο χώρο της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς, προερχόμενα από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.ΟΣ, αλλά και τους αποχωρήσαντες από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι υπάρχει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, μια μυστική δημοσκόπηση που αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κομματικού σχηματισμού υπό τον στρατηγό και σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά αποδοχής στο σύνολο των ερωτηθέντων ξεπερνούν το 35!
Μήπως πια το παραξήλωσαν με την αναζήτηση νέων σχημάτων; Ο Ζορό- εκδικητής, Ψωμιάδης από τη μια, ένας στρατηγός από την άλλη.... Πόσο πιο πίσω θα πάει το πολιτικό σύστημα;  Όλοι αυτοί δεν έχουν ιδεολογικές διαφορές. Πιόνια αποτελούν και μόνο για την καλύτερη χειραγώγηση της πολιτικής ζωής....

Λοβέρδος: για την προσφυγή φταίνε στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου!


Μέσα στο χαμό για τι λίστα Λαγκάρντ, επέλεξε να μη χαθεί από το προσκήνιο της δημοσιότητας ο Λοβέρδος.
Έτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «6 μέρες» επιρρίπτει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση σε όλες τις κυβερνήσεις μετά το 1980
«Οι ευθύνες ανήκουν σε όλες τις κυβερνήσεις μετά το 1980. Δεν είναι πρόσφατες. Αφορούν την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ελευθερίας στο πεδίο της οικονομίας. Δεν έχουμε μόνο πρόβλημα χρέους, αλλά και ανταγωνιστικότητας. Για το πρώτο τα τελευταία τρία χρόνια κάναμε προσπάθειες και ο λαός θυσίες. Για το δεύτερο, όμως, δεν έγινε σχεδόν τίποτε. Τώρα, τα σχετικά με το ΔΝΤ, αποτελούν άλλο θέμα και τελείως διαφορετικό».


Σε σχέση με την προσφυγή στο ΔΝΤ, εκτιμά ότι γι' αυτό ευθύνεται η Γερμανία και ορισμένα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου.


.«Η Γερμανία και ορισμένα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου ευθύνονται για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ» υποστηρίζει, ενώ φροντίζει έντεχνα να βγει από το κάδρο «Σε ό,τι με αφορά, μαζί με τρεις-τέσσερις ακόμη υπουργούς, είχαμε διαφωνήσει με την επιλογή αυτή και μάλιστα έντονα», προσθέτει ο επικεφαλής της ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.

Πρώην σύντροφε, πρώην πρωτοκλασάτε μεγαλοστέλεχος, υπουργέ πολλών κυβερνήσεων που "ευθύνονται", στην πολιτική υπάρχει ένας δρόμος που αποδεικνύει την διαφωνία. Η παραίτηση!
Εσένα δεν σε είδαμε να παραιτηθείς λόγω διαφωνίας με καμιά πολιτική, σε είδαμε να φεύγεις ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή ΔΕΝ υπουργοποιήθηκες....  

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ο Παπακωνσταντίνου απαντά στο Βενιζέλο


Λυπάμαι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να αποδώσει ευθύνες για τυχόν αλλοίωση της «λίστας Λαγκάρντ» σε εμένα προσωπικά.

Αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί, και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου.

Και επιτέλους, πρέπει να απαντηθεί το γιατί σταμάτησε η έρευνα που είχα ζητήσει για τα ονόματα στη «λίστα Λαγκάρντ» από τη στιγμή που έφυγα από το Υπουργείο Οικονομικών.


Δήλωση Παπανδρέου για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ





Από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εκδόθηκε η ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θέμα της λίστας Λαγκάρντ:

" Όλα στο φως, πλήρης διερεύνηση. Αυτή ήταν και είναι η πάγια θέση του Γιώργου Παπανδρέου".

Διαγράφηκε ο Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ


Εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με συνοπτικές διαδικασίες, μόνο με μια ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, μετά τα νέα ονόματα που προκύπτουν από τη λίστα Λαγκάρντ, τα οποία συνδέονται με τον πρώην υπουργό

Τέσσερα νέα αυτά ονόματα συνδέονται με δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, εκ των οποίων ο ένας περιέχει 1,222 εκατ. δολάρια. Ο δεύτερος είναι κλειστός και δεν αναφέρεται ποσό.

Όπως υποστήριξαν εισαγγελικοί κύκλοι «κάποιος έβαλε χέρι στην πρώτη λίστα, που στάλθηκε από τη Γαλλία». Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι δεν υπάρχει άλλη διαφοροποίηση στη δεύτερη λίστα, που παρελήφθη εσχάτως από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD.

Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.

Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του.

Πρέπει ίσως να ξαναθυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έρευνα αυτή κατέστη δυνατή μετά από την άμεση αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να θέσει στην διάθεση των αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν ότι έχασαν το πρωτότυπο CD και άλλοι ότι δεν διατήρησαν το υλικό στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε - γιατί παραδόξως κάποιοι το λησμονούν αυτό - ότι το αντίγραφο αυτό προερχόταν από το ΣΔΟΕ που ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως τότε υπουργό οικονομικών, δυο μήνες μετά την διαβίβαση του υλικού στο ΣΔΟΕ και μετά την αξιολόγηση του από αυτό.

Εκκρεμεί επίσης - το ερώτημα που αφορά την ´´πηγή ´´που ενώ δήλωσε στη Βουλή και τη δικαιοσύνη ότι δεν διαθέτει τη ´´λίστα´´ τη διοχέτευσε προς δημοσίευση σε συγκεκριμένο έντυπο με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή είναι η άκρη του νήματος για την αποκάλυψη όλης της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός φθοράς και επίθεσης κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το εθνικό συμφέρον απαιτεί την αλήθεια για όλα και για όλους. Δεν έχει πια κανείς περιθώριο για μικροκομματικά τεχνάσματα, παιχνίδια συνωμοσίας και σκόπιμες συγχύσεις ως προς τη στάση συγκεκριμένων προσώπων».

Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει αν ο πρώην υπουργός ευθύνεται για την αλλοίωση. Αυτό είναι θέμα που θα ερευνήσει η δικαιοσύνη και θα αποδώσει ευθύνες, τόσο πολιτικές όσο και ποινικές. Αυτό που μας εντυπωσιάσει είναι η "αυτόματη" διαγραφή χωρίς να κληθεί να δώσει εξηγήσεις, χωρίς κομματική τυπική διαδικασία και χωρίς να ισχύει για αυτόν το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει για όλους τους "κατηγορούμενους"....

Ξύπνησε και ο Γρηγοράκος...

Και στα ξαφνικά εμφανίστηκε και ο Γρηγοράκος, αποφασισμένος να υπερασπιστεί τον Βενιζέλο, αποκαλώντας μάλιστα, "παρέα" την ηγεσία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ
"Δεν μπορεί να έρχεται αυτή η παρέα, γιατί τελικά έτσι διαχειρίστηκε τα πράγματα της χώρας και να ζητάει και τα ρέστα από το Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ. Μιλάω για την παρέα Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου και όλους αυτούς που είχαν τη λίστα στα χέρια τους και δεν έκαναν τίποτα" υποστήριξε για να επιρρίψει ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό, "δεν είχε ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο ή μια ολόκληρη κυβέρνηση, η οποία στηριζόταν σε συγκεκριμένα άτομα, της ηγετικής ομάδας του Γιώργου Παπανδρέου; Δεν ήξεραν για τη λίστα Λανγκάρντ; Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να μην το ήξερε. Αλίμονο κι αν δεν του το είχαν πει. Ένας πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο συντονιστής της κυβέρνησης και έχει και την ευθύνη της λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτά τα άτομα ήταν υπουργοί του Παπανδρέου, μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης».
Η προσπάθεια να εμπλακεί εκ νέου το όνομα του Παπανδρέου στην υπόθεση, με τον τρόπο που την επιχειρεί ο Γρηγοράκος προκαλεί την απέχθεια κάθε σκεπτόμενου πολίτη και μέλους του κινήματος.
Ο ίδιος, ο Γρηγοράκος δεν ήταν συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου; Γνώριζε λοιπόν, και ο ίδιος και έχει ευθύνη για όσα έπραξε ο Τσαοχατζόπουλος;
Δεν μπαίνουμε στη λογική να αντικρούσουμε τα λεγόμενα του, αλλά πιστεύει η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το Γρηγοράκο; Αν όχι είναι καιρός να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του.

Από Protovoulia Papandreou

"Γελοιότητες" και Φαιδρότητες"


Ο πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης, απάντησε στις δηλώσεις Γρηγοράκου από το σταθμό «Βήμα FM» χαρακτηρίζοντας «γελοιότητες» και «φαιδρότητες» τα όσα είπε εναντίον του για τη λίστα Λαγκάρντ ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός υπαινίχθηκε ότι τα πυρά που δέχθηκε εκπορεύτηκαν από την ηγεσία της Ιπποκράτους, και  επέρριψε ευθύνες για την υπόθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ προειδοποίησε τον Λ. Γρηγοράκο ότι θα αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη, στην και οποία σκοπεύει να προσφύγει εναντίον του, αν επαναλάβει «οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο του».

«Πρόκειται για μια υπόθεση -και δεν μιλώ για τη λίστα Λαγκάρντ μόνο, αλλά και για τις δηλώσεις που έκανε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής- η οποία έχει ένα στοιχείο γελοιότητας, ένα στοιχείο φαιδρότητας και βεβαίως καταπιάνεται με δυο πάρα πολύ σοβαρά θέματα. Το στοιχείο της γελοιότητας και της φαιδρότητας είναι όσα είπε εν γνώσει του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, στενότατος συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο κ. Γρηγοράκος, σχετικά με το ότι χρησιμοποίησε πληθυντικό ότι ξέραμε για τη λίστα Λαγκάρντ», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε:

«Αυτό είναι ψευδέστατο. Είναι μια χαμηλότατου επιπέδου εμετική προσπάθεια συκοφάντησης και δικής μου και όλων όσων περιλαμβάνει στον ανεμιστήρα του ο στενότατος συνεργάτης του κ. Βενιζέλου. Η πρώτη φορά που και εγώ, αλλά, αν δεν κάνω λάθος, και η μεγάλη πλειοψηφία των μελών των Υπουργικών Συμβουλίων εκείνης της εποχής, μάθαμε για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ επίσημα ή ανεπίσημα ήταν όταν ο κ. Βενιζέλος δημοσίως παραδέχθηκε ότι έκρινε τον Αύγουστο του 2011, χωρίς να ενημερώσει κανέναν μας, ότι δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει σε καμία απολύτως περίπτωση. Ομολογία που εμένα με ανάγκασε, να αποχωρήσω στις 3 Οκτωβρίου από το ΠΑΣΟΚ, επειδή εκείνη τη στιγμή έκρινα ότι δεν μπορούσα δημοσίως να ζητήσω την παραίτηση του, όπως κανονικά θα έπρεπε να είχα κάνει μετά την ομολογία του εκείνη».

Ο Ραγκούσης επισήμανε, παράλληλα, ότι «υπάρχει σε εξέλιξη και το δεύτερο μεγάλο θέμα, που δεν είναι η μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και το ενδεχόμενο αυτή η λίστα καθαυτή να έχει αλλοιωθεί στην πορεία της, στην αρχή της, στο ξεκίνημα της ή στο τέλος της. Πράγμα που δεν ξέρουμε, γνωρίζει η Δικαιοσύνη και περιμένουμε να μάθουμε. Εξίσου πολύ σοβαρό θέμα και αυτό και προφανώς δεν μπορεί κανείς να το θεωρεί υποδεέστερο του πρώτου, δηλαδή της μη αξιοποίησης της λίστας».

Σχετικά με το ερώτημα για το αν γνώριζε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παπανδρέου την ύπαρξη της λίστας, όπως δήλωσε ο Γρηγοράκος, ο Γιάννης Ραγκούσης αρνήθηκε κάθε γνώση: «Ποτέ και κανένας δεν γνώριζε. Είναι ένας εμετικός συκοφάντης ο κ. Γρηγοράκος, που έριξε αυτή τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Μπορεί να είναι φαιδρή η περίπτωση όλων όσων είπε ο κ. Γρηγοράκος, αλλά ούτε η τιμή ούτε η υπόληψη μου αντιμετωπίζεται από εμένα ως κάτι υποδεέστερο ή ως κάτι δευτερεύον».

«Εάν ο κ. Γρηγοράκος επιμείνει ή επαναλάβει οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο μου ή οποιοσδήποτε άλλος, δεν σας κρύβω ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα για να υπερασπιστώ και την τιμή και την υπόληψη μου. Θα το μετανιώσει πάρα πολύ πικρά ο κ. Γρηγοράκος, που τολμάει τέτοιες μέρες να διαπράττει αυτές τις συκοφαντικές εμετικές αθλιότητες με αυτά που είπε σήμερα, τα οποία επαναλαμβάνω γνωρίζει ότι είναι ψευδέστατα», είπε ακόμα ο πρώην υπουργός, για να βάζει και πάλι στο στόχαστρό τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Και όλα αυτά, από τον υπερβάλλοντα ζήλο ο πρώην συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου να προστατεύσει τον κ. Βενιζέλο από κάτι που δεν προστατεύεται. Διότι ο κ. Βενιζέλος έχει δημοσίως παραδεχθεί ότι τον Αύγουστο του 2011, όταν μας εισηγήθηκε να αποφασίσουμε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, είχε τη λίστα στα χέρια του και έκρινε ότι δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει. Πράγμα που είχαν κάνει ένα σωρό κράτη σε όλον τον κόσμο και ένα σωρό κυβερνήσεις και μάλιστα με κάποια σημαντικά αποτελέσματα φορολογικών εσόδων από την αξιοποίηση τέτοιων λιστών», υποστήριξε ο Ραγκούσης.

Για το αν πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση και από τη Βουλή, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι
«για εμένα, δεν υπάρχει όριο πολιτικό πρωτίστως και θεσμικό στην διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος επιβίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο οι ίδιοι δημοκρατικοί θεσμοί, που είναι εντεταλμένοι από το Σύνταγμα για να επιλαμβάνονται τέτοιων υποθέσεων, να μην εξαντλήσουν όλα τα όρια του Συντάγματος και των νόμων για να φέρουν την πάσα αλήθεια στο φως. Βεβαίως, όποιος έχει ευθύνη για αυτή την υπόθεση, να υποστεί και τις συνέπειες των επιλογών και των αποφάσεων του. Αν η ίδια η δημοκρατία και οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν λειτουργήσουν με τέτοιο άτεγκτο τρόπο, δεν θα μείνει τίποτε όρθιο στη χώρα».

Παπακωνσταντίνου για λίστα Λαγκάρντ


Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ», σύμφωνα με την οποία «φωτογραφίζονται» άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί «αλλοίωσης».

Δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:

1. Καμμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.

2. Καμμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει – παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.

3. Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα.

4. Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.

Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στον ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος.

Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως – ονομαστικά και άμεσα – και να γίνει πλήρης διερεύνηση.

ΕΟΤ: Πόσο μειώθηκαν τα χρέη του την τελευταία τριετία

Σχετικά με το σκάνδαλο που ξέσπασε στον ΕΟΤ δημοσιεύθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που θυμίζει τι συνέβαινε στον χώρο πριν τρία χρόνια και ποιά κυβέρνηση έκανε το σοβαρό "συμμάζεμα" των εξόδων, παράλληλα με την προβολή της χώρας, ώστε πέτυχε σε δύσκολες συνθήκες το 2011 να υπάρξει αύξηση αφίξεων τουριστών στη χώρα.
"Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση με τις επιταγές που έσκασε στον Ε.Ο.Τ. Το λόγο φυσικά έχει η Δικαιοσύνη.
Με την ευκαιρία όμως, και επειδή διάφορα συστηματάκια πάνε να ρίξουν την μπάλα αλλού για να συσκοτίσουν την υπόθεση, καλό είναι να θυμηθούμε 2-3 πολύ χαρακτηριστικά νούμερα που αναδεικνύουν το τι έγινε στον Ε.Ο.Τ. τα τελευταία χρόνια.
Το λοιπόν: η κυβέρνηση Παπανδρέου παρέλαβε τον Ε.Ο.Τ. με χρέη 140 εκατομμύρια ευρώ το 2009. Ναι. 140 εκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα μάλιστα από αυτά ήταν σε προμηθευτές και κυρίως σε μέσα ενημέρωσης για γκλαμουράτες διαφημιστικές καμπάνιες του Οργανισμού. Το γεγονός φυσικά ότι το ελληνικό δημόσιο χρώσταγε δεκάδες εκατομμύρια και σε ξένα ΜΜΕ (ακόμα και στο γερμανικό περιοδικό Focus χρωστάγαμε) είχε σίγουρα πολύ σημαντική επίπτωση στην αρνητική κάλυψη της ελληνικής κρίσης από αυτά (όλοι θυμόμαστε π.χ. τα προκλητικά εξώφυλλα του Focus).
Από τον Οκτώβριο του 2009 άρχισαν να αποπληρώνονται τα χρέη αυτά.
Αποτέλεσμα:
Το 2012 τα χρέη του Ε.Ο.Τ. είχαν περιοριστεί στα 40 εκατομμύρια, μειώθηκαν δηλαδή 70%.
Ταυτόχρονα, υπήρξε πλήρης αναπροσανατολισμός της τουριστικής διαφήμισης της χώρας από τις χλιδάτες τηλεοπτικές καμπάνιες στις στοχευμένες ιντερνετικές καμπάνιες – γιατί πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών παγκοσμίως χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως μέσο προγραμματισμού των διακοπών του.
Αποτέλεσμα:
  • Ο Ε.Ο.Τ. σταμάτησε να δημιουργεί νέα χρέη.
  • Το κόστος διαφημιστικής προβολής από τα 70+ εκατομμύρια ευρώ το 2009 μειώθηκε στα 10-12 εκατομμύρια το 2010.
  • Το 2011, μέσα στην κρίση και παρά την αρνητική διεθνή δημοσιότητα της χώρας είχαμε αριθμό-ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών: πάνω από 16,5 εκατομμύρια. Ενώ και το 2012, στην κορύφωση της κρίσης, η μείωση των αφίξεων σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2011, συγκρατήθηκε σε λογικά επίπεδα.
Ένα ακόμα στοιχείο: η εξοικονόμηση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όλη την τριετία 2010-2012 ήταν εντυπωσιακή. Από 978 εκατομμύρια το 2009 φτάσαμε στα 450 εκατομμύρια περίπου το 2012, πάνω από 60% μείωση…"

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα ενός Πολίτη

Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες,
Μαζί με τη θερμή ευχή να γίνει το 2013 το ιστορικό ορόσημο και η  αφετηρία αναστροφής της κακής πορείας της χώρας, της οικονομικής δυσπραγίας και της ανεργίας, νοιώθω την ανάγκη να κάμω μια προσωπική εξομολόγηση και μια παραίνεση.
Είμαι 78 ετών και εργάζομαι ακόμα  για να πληρώνω μέρος απ’ αυτά που μας κλέψανε. Δεν μεμψιμοιρώ γιατί έχω κι εγώ το δικό μου μερίδιο ευθύνης για το κακό που έγινε. Γνώριζα ή όφειλα να γνωρίζω. Τουλάχιστον είχα σοβαρές ενδείξεις για όσα συνέβαιναν αλλά δεν αντέδρασα αρκετά. Ανέχτηκα «για να μη βλαφτεί το κόμμα μου». Φταίω λοιπόν και φταίμε όλοι σχεδόν αν και δεν φταίμε όλοι το ίδιο.
Φταίνε βέβαια και οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ και τα αρπακτικά των χρηματοπιστωτικών οργανισμών που κερδοσκοπούν χυδαία εις βάρος μας, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί άλλοθι για μας. Το πρόβλημα τώρα είναι πια δικό μας.
Καλές οι διαπιστώσεις, θα μου πείτε που όμως, δεν έχουν καμία αξία αν δεν συνοδεύονται από πράξεις.
Γι αυτό, ως ένας  Έλληνας πολίτης, εργάζομαι και θα συνεχίσω να εργάζομαι μαζί με όσους φίλους και φίλες νιώθουν το ίδιο. Πρώτα, προσπαθώντας να πληρώνω τους φόρους μου με όποιες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται, απαιτώντας αποδείξεις για ό,τι αγοράζω και καταγγέλλοντας, χωρίς δισταγμό, όσους φοροδιαφεύγουν, εισφοροδιαφεύγουν, εκδίδουν πλαστά τιμολόγια, υποθάλπουν μαύρη εργασία, κλέβουν ή σπαταλούν το δημόσιο χρήμα ή εκβιάζουν για φακελάκια και μίζες.
Καλώ τους φίλους μου να κάμουν το ίδιο. Ίσως μάλιστα να μπορέσουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας. Όσοι διαπράττουν τέτοια αδικήματα είναι εχθροί μας  γιατί, στο τέλος, εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε τον λογαριασμό όταν αυτοί ζουν ζωή χλιδής και μας χλευάζουν κι από πάνω. Ίσως ακόμα μπορέσουμε, συντονισμένα, να ασκήσουμε έντονη πίεση για να τιμωρηθούν, επί τέλους, οι ένοχοι..
Παράλληλα, ας στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, προωθώντας την ανάπτυξη με σκληρή δουλειά και καινοτομίες, παράγοντας, εξάγοντας  και καταναλώνοντας τα δικά μας ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, αντί να καθόμαστε στα καφενεία σπαταλώντας τις επιδοτήσεις που, έτσι κι αλλιώς, μας τελειώνουν.
Δεν προτείνω πρακτικές προστατευτισμού που δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό. Προτείνω οικονομικό πατριωτισμό ως αντίδοτο στις αρνητικές παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης, όπως εξάλλου κάνουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα. Αν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και τα μετατρέψουμε σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, η ανάπτυξη δεν θα αργήσει να έρθει.
Από το πως θα πράξουμε όλοι μαζί αλλά και ένας-ένας χωριστά, θα κριθεί αν θα επιβιώσουμε ως  χώρα, ως έθνος, ως λαός, ως κοινωνία, ως οικογένειες. Θα κριθεί το αν θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε στην παγκόσμια κοινότητα ως ισότιμα μέλη με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό ή αν θα παραμείνουμε ταπεινωμένοι επαίτες στο έλεος των όχι  καλοπροαίρετων πιστωτών μας.
Η επιλογή είναι στα χέρια μας και είναι ξεκάθαρη. Το οφείλουμε στην πατρίδα, στους εαυτούς μας  στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και, κυρίως, στα παιδιά και στα εγγόνια μας.
…και ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Αρκεί να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και πράξης και να δράσουμε αποφασιστικά και συντονισμένα και όχι «ο καθένας για πάρτη του»
Αλλιώς, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.
Με αγάπη και κάποια δόση αισιοδοξίας,
Ο φίλος σας,
Νίκος Σκουλάς

*Ο Νίκος Σκουλάς είναι τ. υπουργός, συγγραφέας και τώρα επιχειρηματικός σύμβουλος

Η δόση δεν είναι λύση...είναι βάση

Του Χάρη Τσιόκα

“Για άλλους η δόση θα φέρει ανακούφιση άμεσα, για άλλους αργότερα, για άλλους απλά θα αλλάζει την ψυχολογία…” από τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά στις 14/12/2012
Το «για άλλους» αποτυπώνει τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή διαχείρισης του δανεισμού. Θυμίζω ότι ο άμεσα ωφελημένος είναι τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Το “σχέδιο” κατά κοινή ομολογία, δεν επιμερίζει δίκαια στους κοινωνικούς συντελεστές, τη συμβολή τους!
Αναμφισβήτητα η “δόση” αποτελεί ένα αναγκαίο, αλλά όχι τυχαίο γεγονός – προϊόν θυσιών – που παρέχει τη δυνατότητα στα κόμματα, να εκφράσουν το χρονοδιάγραμμα και τα περιεχόμενα των επιλογών τους, για την έξοδο από την κρίση.
Το κοινωνικό όμως και παραγωγικό ζητούμενο διατυπώνεται διαφορετικά ως αίτημα:
-Ποιο είναι το εθνικό σχέδιο, σε οργανική σύνδεση με τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, που θα αποτινάξει με δικαιοσύνη την “ειδική σχέση” της χώρας μας με την Ευρωζώνη;
-Πως και με ποιες πολιτικές ,στους χρόνους μετάβασης στην έξοδο, θα μπορούσε να κατανεμηθεί δίκαια “η ανακούφιση”?
Αυτά πρέπει να γίνουν οι εναλλακτικές επιδιώξεις της κεντροαριστεράς! Γιατί είναι ο πολιτικός χώρος, που αναγνωρίζει ότι:

-τα “μνημόνια” ως περιεχόμενα πολιτικών, επιβλήθηκαν από συντηρητικούς συσχετισμούς.

-οι «συμβιβασμοί τους» κατένειμαν τα κόστη δημοσιονομικής εξυγίανσης, με άδικο τρόπο, χωρίς ανάπτυξη!

Η κεντροαριστερά λοιπόν, οφείλει, εντός της Ευρώπης να “αδράξει την ευκαιρία” εναλλακτικών επεξεργασιών διαχείρισης του δανεισμού. Να υπηρετήσει τις παραγωγικές δυνάμεις, την εργασία, την καινοτομία τη νεολαία και την κοινωνική προστασία.

◊ Είναι η ώρα, ο χώρος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, χωρίς να κλονίζει τη σταθερότητα να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την κυβέρνηση και να διατυπώνει το δικό του εθνικό σχέδιο.

◊ Ο κύκλος του ατελέσφορου «συντηρητικού συμβιβασμού” πρέπει, με γενναία αυτοκριτική να κλείσει!

Η ανασύσταση του προοδευτικού χώρου, δεν ταυτίζεται ούτε με την υπεράσπιση νεοφιλελεύθερων πολίτικων, ούτε με τον αριστερό λαϊκισμό και την απομόνωση! Η “δόση” πρέπει να υπηρετήσει μια νέα πολιτική και κοινωνική συμμαχία.

Με εναλλακτικούς στόχους και μέτρα πολιτικής που θα αφορούν:

◊ Την ισότιμη επιστροφή της χώρας και των πολιτών στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις

◊ Την ανάπτυξη με αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και δικαιοσύνη. Με αξιοποίηση των πόρων, των δανείων, και του ανθρώπινου δυναμικού.

Το εναλλακτικό σχέδιο, στον κορμό του να αναδιατυπώνει:

Τις σχέσεις κράτους και αγοράς, σε αντιπαράθεση με τις επιδιώξεις εκχώρησης άνευ όρων, στις δυνάμεις της κερδοσκοπίας και των ολιγοπωλίων”

Για τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς το κοινωνικό κράτος ανασυγκροτείται, δεν διαλύεται! εξελίσσεται σε κοινωνία της αλληλεγγύης! Τα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας, της προστασίας κτλ λειτουργούν για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Με μετρήσιμα, ανταποδοτικά μεγέθη προσφοράς σε αντιπαράθεση με την «εμπορευματοποίηση» τους.

Το αναπτυξιακό μοντέλο στηρίζεται στις δυνάμεις της παραγωγής, της εργασίας και της καινοτομίας με δίκαιο φορολογικό σύστημα σε αντιπαράθεση με τον παρασιτισμό, τον κρατισμό, την κερδοσκοπία και την φοροδιαφυγή.

Η συγκρότηση της Δημοκρατίας στηρίζεται σε αλλαγές που αφορούν την αποκέντρωση, την διαφάνεια, τον έλεγχο, την ενημέρωση, την συμμέτοχη την αποτελεσματικότητα σε αντιπαράθεση με τον συγκεντρωτισμό και την “Μιντιοκρατία”.

Το εναλλακτικό σχέδιο της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να “είναι με όλους”! Άλλοθι για να υπηρετεί τους λίγους, όπως υποκριτικά επιδιώκει ο συντηρητισμός. Πρέπει να εκφράζει κοινωνικές συμμαχίες που έχουν λόγους να διεκδικούν “άλλη ανάπτυξη”, που δεν στηρίζεται στον κοινωνικό διχασμό και στην διάλυση της μεσαίας τάξης. Δεν ταυτίζεται με την Ευρώπη των 2 ταχυτήτων!

Η “δόση” λοιπόν δεν είναι η λύση, “είναι μια βάση” για να ανταγωνισθούν διαφορετικές πολιτικές εξόδου. Η ευκαιρία δίνεται στις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού να αποδείξουν ότι ενώνουν δράσεις και πολιτικές, με άμιλλα συμπόρευσης, σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες μέσα στην Ευρώπη. Δίκαιη λύση πρέπει να είναι ένα προοδευτικό σχέδιο ανάπτυξης".

*Ο Χάρης Τσιόκας στις εκλογές Μαΐου – Ιουνίου εκλέχτηκε πρώτος σε ψήφους με το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.

Προσέγγιση Ψωμιάδη με ΑΝΕλ;

Πολύ μεγάλη ανανέωση παρουσιάζει το πολιτικό σκηνικό! Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δηλώνει παρών και δεν αποσύρεται από την πολιτική, παρά την αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου, που οδήγησε και στην έκπτωση του από το αξίωμα του Περιφερειάρχη. 
Είναι βέβαια γνωστό, ότι εξακολουθεί να ασκεί ισχυρή επιρροή στην τοπική κοινωνία. Όπως δηλώνει η αγάπη του λαού δεν καθαιρείται και με την ευκαιρία των εορτών, δεν έχασε ευκαιρία να μιλήσει στο λαό του και να στηλιτεύσει τα "πολιτικά τζάκια". 
«Κάποιοι θέλουν να περάσουν στον κόσμο ότι ήρθε το πολιτικό μου τέλος. Είναι αυτοί που παραβλέπουν ότι ο λαός με τιμά σταθερά εδώ και δεκαετίες με ποσοστά που αγγίζουν ή ξεπερνούν το 50%. Δε θα σταματήσω να προκαλώ εκνευρισμό στα πολιτικά τζάκια γιατί θα συνεχίσω να μιλώ τη γλώσσα του λαού. Για μία ακόμη φορά, λοιπόν, δηλώνω προς όλους όσοι εμπλέκουν τη ΝΔ στα παζάρια για το πολιτικό τους αύριο και προς όσους σπεύδουν να μοιράσουν και να μοιραστούν καρέκλες, ότι θα είμαι πολιτικά παρών είτε στις εκλογές της αυτοδιοίκησης είτε της κεντρικής πολιτικής. Κι ας έχουν όλοι υπόψη τους ότι η αγάπη του λαού δεν καθαιρείται. Και ότι η αχαριστία είναι χαρακτηριστικό των μικρών ανθρώπων».
Οι φήμες οργιάζουν ότι ο Μαρκόπουλος και οι αποχωρήσαντες πρώην ΑΝ.ΕΛ θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τον Ψωμιάδη για την ίδρυση νέου κόμματος με "εθνικά" στοιχεία αυτοπροσδιορισμού. Μετά από αυτό, η δεξιά παράταξη θα πρέπει να είναι πλήρης και ολοκληρωμένη.....

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

To ΠΑΣΟΚ προαναγγέλει εκστρατεία «εθνικής ανάκαμψης»

 

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, στην οποία συζητήθηκαν και προετοιμάστηκαν οι άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες του Κινήματος, οι οποίες αναμένονται για αμέσως μετά τις γιορτές, με στόχο την βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την «εθνική ανάκαμψη» - όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Ιπποκράτους.
Στη σύσκεψη μετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται, αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη από όπου προετοιμάζει κατά τις πληροφορίες τη σύνταξη βασικών προσυνεδριακών κειμένων 
.
Έτσι, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό του Κινήματος, θα προωθηθούν στο Κοινοβούλιο προτάσεις νόμων και τροπολογίες με κοινό παρονομαστή την υποστήριξη της ανάπτυξης και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο θα θέσει σε δημόσιο διάλογο τόσο με τους κοινωνικούς φορείς, όσο και στο εσωτερικό του κόμματος κατά την προσυνεδριακή περίοδο.

Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει καλύτερος πολιτικός συντονισμός με την αξιοποίηση όλων την μελών της κυβέρνησης, αλλά και των γενικών γραμματέων που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ, ιδίως στα παραγωγικά υπουργεία .

Επίσης, στα θεσμικά, θα δοθεί έμφαση τόσο στην πρωτοβουλία κατά της ρατσιστικής βίας και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής και όσο και στην ετοιμασία των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Ακόμα στο μέτωπο των εσωκομματικών διεργασιών, το ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει να ξεκινήσει από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, μπαράζ προσυνεδριακών διαδικασιών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απόφαση του Βενιζέλου να ενισχύσει το προφίλ του στο εξωτερικό. Έτσι προκειμένου να προωθήσει τα ελληνικά συμφερόντα θα ξεκινήσει από το Βερολίνο σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό.
Σημειώνουμε ότι πριν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Νότου.

ΕΛ.ΑΣ – Χ.Α: Η γερμανική κυβέρνηση για τις αποκαλύψεις Guardian – Infowar

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας απάντησε σε ερώτηση βουλευτών του κόμματος Die Linke, σχετικά με τις σχέσεις αστυνομίας και Χρυσής Αυγής, όπως προέκυψαν και από τις αποκαλύψεις του αφιερώματος της βρετανικής εφημερίδας Guardian και του Infowar.
Σε επερώτησή τους οι βουλευτές ρωτούν μεταξύ άλλων: «Σε ποια συμπεράσματα καταλήγει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετά και το δημοσίευμα της εφημερίδας „Guardian”, σύμφωνα με το οποίο αξιωματικός της αστυνομίας αναφέρει ότι η Χρυσή Αυγή έχει στην κυριολεξία “ παρεισφρήσει” στις τάξεις των υπηρεσιών ασφαλείας και ότι αυτό είναι εν γνώσει της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά ότι αυτή, ωστόσο, δεν κάνει τίποτε, επειδή οι Χρυσαυγίτες μπορούν, ενδεχομένως, να αποβούν χρήσιμοι κατά των αριστερών διαδηλωτών (Guardian, 26 Οκτωβρίου 2012)».
Στην απάντησή της η γερμανική κυβέρνηση αναφέρει: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σημειώνει με ανησυχία τις αναφορές αυτές και καταβάλλει προσπάθειες  προκειμένου να τις επαληθεύσει. Αν αποδειχτούν ακριβείς, τότε αυτό θα ήταν απαράδεκτο».
Οι βουλευτές ρωτούν επίσης «σε ποιο βαθμό οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού (ότι η άνοδος ενός νεοναζιστικού κόμματος θυμίζει την Δημοκρατία της Βαϊμάρης) αποτελούν την κατάλληλη βάση προκειμένου η Γερμανία να επανεξετάσει εκ βάθρων και να διακόψει την συνεργασία της με την ελληνική αστυνομία;». Η απάντηση που δίνεται είναι ότι «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση κατ΄αρχήν να αλλάξει, πόσο μάλλον να διακόψει τη συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της ασφάλειας».
Στην επερώτηση παρουσιάζονται δεκάδες ακόμη περιστατικά ρατσιστικής βίας αλλά και η περίφημη περίπτωση βασανισμού αριστερών διαδηλωτών από την αστυνομία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian. Ακόμη γίνεται αναφορά σε περιστατικά παραβίασης της ελευθεροτυπίας, όπως την προσωρινή απομάκρυνση των δημοσιογράφων Αρβανίτη και Κατσίμη από την κρατική τηλεόραση αλλά και τη δίωξη Βαξεβάνη.
Οι βουλευτές του Die Linke υποστηρίζουν ότι η ΕΕ «γίνεται συνεργός στην ενδυνάμωση της φασιστικής Χρυσής Αυγής». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά : «Στο ζήτημα της αναζωπύρωσης του φασισμού τόσο το Συμβούλιο όσο και η Επιτροπή τηρούν μέχρι τώρα σιγή ιχθύος. Αλλά και ως προς τις ρατσιστικές επιθέσεις από αστυνομικούς η ΕΕ σιωπά. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η απόφαση κατά πόσο ένα κόμμα μπορεί να χαρακτηριστεί “νεοναζιστικό κόμμα” θα πρέπει να λαμβάνεται σε εθνικό, εκάστοτε, επίπεδο http://euobserver.com/fickers/116177)»..
 
Στην απάντησή της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο και η ΕΕ στην Ελλάδα και την έξαρση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας αλλά και την άνοδο του φασισμού στη χώρα. Όπως αναφέρεται στην απάντηση: «Από τη σκοπιά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και της συγκρότησης της ελληνικής αστυνομίας “βασιζόμενης στον αυταρχισμό”, όπως υπαινίσσονται οι ερωτώντες στην προκαταρκτική παρατήρησή τους».
Παρόλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να αφήνει αιχμές και προς την ελληνική αστυνομία επισημαίνοντας ότι  «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη…  ότι οι ενδείξεις σχετικά με την αυξανόμενη ξενοφοβική βία στην Ελλάδα πυκνώνουν. Η ελληνική αστυνομία, ωστόσο, δεν καταγράφει στατιστικά τις αξιόποινες πράξεις εναντίον των αλλοδαπών».

Αναζητώντας τον Μοντι της Ελλάδας;

Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν την αίσθηση που επικρατεί για αλλαγή προσώπων στο πολιτικό σκηνικό. με "επιτυχημένους στον τομέα του επαγγελματίες". Αναζητούμε δηλ. τεχνοκράτες, τύπου Μόντι, γιατί ο αντίστοιχος "δικός" μας ήταν "ειδικού" σκοπού, να καταφέρει να τελείωσει ότι είχε ξεκινήσει ο Παπανδρέου, ο οποίος βέβαια είχε προτείνει με την αποχώρησή του να "επιτραπεί" στον Παπαδήμο να έχει κανονική θητεία. Δεν εισακούστηκε λόγω των προσωπικών σκοπιμοτήτων και φιλοδοξιών. Αυτό όμως, που "αναζητούμε" δεν είναι τυχαίο.

Σήμερα, όλοι μιλούν για ζυμώσεις που θα φέρουν την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Όλοι επιζητούν να "αλλάξουν", να "αναβαπτίσουν", να "αναδιοργανώνουν τα κόμματα και τις παρατάξεις με διευρύνσεις, συγχωνεύσεις, ιδεολογικές αναζητήσεις κλπ, αλλά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων μας αποκαλύπτουν το στίγμα για την επόμενη κίνηση των εγχώριων συμφερόντων.

Όλοι γνωρίζουν ότι το μεγάλο μερίδιο στο δρόμο για την ανάπτυξη αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις, που θα δώσουν μεν επανεκίνηση στην οικονομία με νέες θέσεις εργασίας,  αλλά παράλληλα, αποτελούν από επιχειρηματική οπτική εξαιρετικά φιλέτα.

Πως θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί καλύτερα; Ποιός θα μπορούσε να αποφασίσει καλύτερα για τις διαδικασίες και την διανομή όλων αυτών; Μα φυσικά, κάποιος- οι, τεχνοκράτες. Άνθρωποι που γνωρίζουν την αγορά, άνθρωποι που προέρχονται από την αγορά. Ανθρωποι που θα μιλούν την  ίδια γλώσσα με τους επιχειρηματίες, τραπεζίτες κλπ.
               
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η σχεδόν ανεξάρτητη λειτουργία του Στουρνάρα, δεν οφείλεται ΄μόνο στο "χαρακτήρα" του ή την απόλυτη εμπιστοσύνη που υποστηρίζει ότι του έχει ο Σαμαράς.
Ο Στουρνάρας είναι γνωστό οτι διατηρεί άριστες σχέσεις με πολλούς γνωστούς πρωταγωνιστές των κυβερνήσεων Σημίτη και Παπαδήμου. Άλλωστε, διατηρεί στενή φιλική σχέση με τον ίδιο τον Σημίτη, αφού είχε διατελέσει στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και ως σύμβουλός του έκανε όλες τις διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, πολλοί στη ΝΔ θεωρούν την πολιτική που ακολουθεί ο υπουργός Οικονομικών ότι  διαμορφώνεται - ότι έχει αέρα... Σημίτη. 
 
Από την άλλη βέβαια, ο προβληματισμός για να δημιουργηθεί ενα κόμμα απολύτως τεχνοκρατικό, είναι ότι δεν έχει πιθανότητες να λάβει ικανό ποσοστό προτίμησης από το εκλογικό σώμα για να διαδραμματίσει ρόλο. 
Έτσι, ερχόμαστε στις "αναμορφώσεις" των κομμάτων και ιδιαίτερα της ΝΔ, όπου θα ταίριαζε μια ενσωμάτωση ενός τέτοιου πόλου.
Άλλωστε, στο ΠΑΣΟΚ, παρόλο που στην αρχή φαινόταν ότι η νέα ηγεσία θα συμπορευόταν με αυτό το "εκσυγχρονιστικό" μπλόγκ, τελικά η προοπτική απομακρύνθηκε.
Αν αυτές οι σκέψεις και οι εικασίες έχουν βάση θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα, με τον επόμενο ανασχηματισμό που θα κάνει ο Σαμαράς. Αν συμπεριλάβει δυναμικό από "εκσυγχρονιστές" τεχνοκράτες, ίσως έρθει ακόμα πιο κοντά με τον Κ. Σημίτη.

Ανασύσταση ή μια από τα ίδια;

Είμαστε πάντα της άποψης ότι μέσα σε ένα κόμμα,πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις. Ακόμα και αυτές που μας βρίσκουν αντίθετους, ακόμα κι αυτές που ενδεχόμενα, δεν μας αρέσουν.
Είμαστε, επίσης, της άποψης ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προχωρήσει στο Συνέδριο, με όλο τον κόσμο του, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ρεβανσισμούς, χωρίς να επιρρίπτει βάρη και ευθύνες μονόπλευρα, αφού όπως το πρόσφατο παρελθόν απέδειξε αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη πτώση του και την αδυναμία να πείσει την κοινωνία για τις πολιτικές που ακολούθησε.
 
Δεν μπορούμε όμως να μην καταγγείλουμε συμπεριφορές που δεν συνάδουν μεταξύ συντρόφων, αλλά επιπλέον δεν ευαγγελίζουν και τίποτα νέο στην παράταξη.
Δεν ανασυγκροτούν, απολύτως τίποτα. Αντίθετα μας πισωγυρίζουν σε άλλες εποχές, που η σημερινή ηγεσία διατείνεται ότι αποκηρύσσει. 
 
Πρόσφατα, σε κομματική συνάντηση στη Β΄ Πειραιά, παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη αντί για συζήτηση σχετικά με το μέλλον του κινήματος, έγινε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην κυβέρνηση Παπανδρέου και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, στο οποίο και αποδόθηκαν οι ευθύνες για την διάλυση της παράταξης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι μετέχοντες στη συζήτηση ήταν του κυκλώματος Λιτζέρη, του γνωστού για τη δράση του από τον Ιουνιο του 2011, και έβγαζαν όλοι αντιπαπανδρεικές κορώνες, σε σημείο που τα υπόλοιπα μέλη, ανάμεσα τους και "παλαίμαχοι" βουλευτές αλλά και νεότεροι, δεν κατάφεραν να αρθρώσουν λέξη.
Όμως όσο και να θέλουν να εκτονωθούν πάνω στο πρόσωπο του πρώην πρυθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτύχουν τίποτα, αφού η δικαίωση έρχεται μέρα την μέρα.
Αλλά, ίσως, όσοι σπεύδουν να χαιδέψουν τα αυτιά της νέας ηγετικής ομάδας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσα δρομολογούν στα παρασκήνια δεν θα μείνουν στο σκοτάδι.
Το νέο ήθος και το νέο ύφος τους είναι εκείνη η παλαιοκομματική τακτική, που ο Παπανδρέου ήθελε να πατάξει.
 
Είναι άραγε αλήθεια, αυτό που ακούγεται τις τελευταίες μέρες για μια επιτροπή που βρίσκεται στα σκαριά στο Κρατικό της Νίκαιας;
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τράπουλα βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης με σκοπό να μοιράσει τις … θέσεις και εδώ, με …αξιοκρατικά κριτήρια..!!!!!!!!!
Ένα λοιπόν, από τα ονόματα που ακούγονται για το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας είναι στενού συγγενή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του Δημήτρη Λιντζέρη!!
Όπως ακούγεται προσπαθούν να μην διαρρεύσει ακόμα τίποτα, αφού πιέζουν τον Βενιζέλο ότι πρέπει να ολοκληρώσει και "τυπικά" την "υποχρέωση" που έχει στον πρώην βουλευτή της Β ΠΕΙΡΑΙΑ.

Το ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο του ΕΟΤ

Το ΠΑΣΟΚ μπροστά στην απίστευτη ιστορία σκανδάλων που ξετυλίγεται με πρωταγωνιστές στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ, την οποία στηρίζει με την ψήφο εμπιστοσύνης του, έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση,τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού, ο οποίος “νοσεί βαριά”, όπως αναφέρει.
 
“Το οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) με την πλαστή επιταγή των 147 χιλιάδων ευρώ αλλά και όσα επακολούθησαν με τις καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση στον Οργανισμό, πρέπει να διερευνηθούν ταχύτατα, σε βάθος, με πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν αυτές ανήκουν.
Η οξεία διαμάχη και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη και του παραιτηθέντος Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Νίκου Καραχάλιου δείχνουν ότι ο ΕΟΤ νοσεί βαριά και διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα.
Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΤ που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.
Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης που οι πολίτες  υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες η ανοχή απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος πρέπει να είναι μηδενική”.

Σε δύο δεκαετίες η ανάκαμψη

Ο Βέρνερ Χόγιερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Berliner Zeitung», εκφράζει την άποψη ότι στην Ελλάδα θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψει η χώρα από τη χρηματοοικονομική κρίση, επικρίνοντας παράλληλα τις τωρινές προσπάθειες των ευρωπαίων πολιτικών.

«Η διαδικασία της ανάκαμψης θα πάρει μία με δύο δεκαετίες», υποστηρίζει, ο Χόγιερ, ο οποίος διετέλεσε μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου, με το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών. 

Στη συνέντευξή του επικρίνει τους ευρωπαίους πολιτικούς για έλλειψη θάρρους κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι απέτυχαν να οδηγήσουν την Ευρώπη μπροστά, μέσω της πολιτικής.

«Εχουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μας εξασφάλισε χρόνο με το προγράμμα αγοράς ομολόγων, στη δευτερογενή αγορά, το οποίο οι πολιτικοί πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουν», τόνισε ο Χόγιερ.

Γεγονός είναι ότι κρίσεις τέτοιου βάθους, που μάλιστα αφορούν και τον δημόσιο τομέα μιας χώρας, δεν μπορούν αν ξεπεραστούν σύντομα. Η Ελλάδα όμως, έχει μια ακόμα ατυχία, να συνεχίζει να συζητά για τους λόγους που επέφεραν την κρίση, περισσότερο από τους τρόπους με τους οποίους θα ξεπεραστεί. Επιπλέον, με την υπάρχουσα πολιτική σύνθεση, δεν φαίνεται ότι υπάρχει πραγματική βούληση να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει για να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, που αποτελούν την μόνιμη αιμορραγία.

Ώρα ευθύνης

Στις 3 Μαϊου του 2009 ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δημοσίευσε το παρακάτω άρθρο. Είναι τόσο επίκαιρο και διαχρονικό που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν ποτέ αυτή η χώρα θα καταφέρει να υπερβεί τις χρόνιες παθογένειες, για να επιβιώσει ως έθνος.

"Καλείται αύριο το Ελληνικό Κοινοβούλιο να κρίνει και να πάρει θέση.

Να κρίνει μια από τις πολλές πρόσφατες υποθέσεις κακοδιοίκησης και διαφθοράς για τις οποίες κατηγορούνται και πολιτικά πρόσωπα.

Μαζί κρίνεται και η πολιτική ζωή της χώρας. Αξιολογείται και κρίνεται από τον Ελληνικό λαό η λειτουργία των θεσμών μας. Αξιολογείται και κρίνεται η βούληση του πολιτικού κόσμου να δώσει τέλος σε παρόμοιες πρακτικές και αντιλήψεις στη διακυβέρνηση της χώρας.

Αύριο βράδυ, στην ψηφοφορία της Βουλής, δεν κρίνεται μόνο η αναγκαιότητα περαιτέρω διερεύνησης μιας υπόθεσης που αφορά σε έναν πρώην υπουργό.

Κρίνεται η βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της διαφθοράς στη δημόσια ζωή, από όπου και εάν προέρχεται.
Η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί καθήκον μας.
Διότι η διαφθορά, μαζί με την πελατειακή αντίληψη άσκησης εξουσίας, γιγαντώνει τη σπατάλη του κράτους, τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος, της περιουσίας του Ελληνικού λαού. Μόνοι ευνοημένοι είναι οι ισχυροί, οι «ημέτεροι» και η παρασιτική οικονομία.

Καλλιεργεί την ανομία, δηλαδή υπονομεύει κάθε έννοια δικαίου και εδραιώνει την πεποίθηση ότι στη χώρα μας κυριαρχεί μόνο το δίκιο του ισχυρού.
Για τον πολίτη η διαφθορά σημαίνει ότι υπονομεύονται τα βασικά του δικαιώματα, κάνοντας τα αγαθά της υγείας, της παιδείας, της σωστής συγκοινωνίας, της εργασίας, της ανάπτυξης, της ποιότητας ζωής, αντικείμενο συναλλαγής, αγαθά δυσπρόσιτα ή ακριβότερα και χαμηλής ποιότητας.
Γίνονται τα αγαθά αυτά προνόμια για τους λίγους.