Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Σε δύο δεκαετίες η ανάκαμψη

Ο Βέρνερ Χόγιερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Berliner Zeitung», εκφράζει την άποψη ότι στην Ελλάδα θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψει η χώρα από τη χρηματοοικονομική κρίση, επικρίνοντας παράλληλα τις τωρινές προσπάθειες των ευρωπαίων πολιτικών.

«Η διαδικασία της ανάκαμψης θα πάρει μία με δύο δεκαετίες», υποστηρίζει, ο Χόγιερ, ο οποίος διετέλεσε μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου, με το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών. 

Στη συνέντευξή του επικρίνει τους ευρωπαίους πολιτικούς για έλλειψη θάρρους κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι απέτυχαν να οδηγήσουν την Ευρώπη μπροστά, μέσω της πολιτικής.

«Εχουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μας εξασφάλισε χρόνο με το προγράμμα αγοράς ομολόγων, στη δευτερογενή αγορά, το οποίο οι πολιτικοί πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουν», τόνισε ο Χόγιερ.

Γεγονός είναι ότι κρίσεις τέτοιου βάθους, που μάλιστα αφορούν και τον δημόσιο τομέα μιας χώρας, δεν μπορούν αν ξεπεραστούν σύντομα. Η Ελλάδα όμως, έχει μια ακόμα ατυχία, να συνεχίζει να συζητά για τους λόγους που επέφεραν την κρίση, περισσότερο από τους τρόπους με τους οποίους θα ξεπεραστεί. Επιπλέον, με την υπάρχουσα πολιτική σύνθεση, δεν φαίνεται ότι υπάρχει πραγματική βούληση να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει για να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, που αποτελούν την μόνιμη αιμορραγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.