Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

"Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή" Μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου


Έκθεση ιστορικού υλικού, διοργανώνει το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ,  αλλά και 50 χρόνων από την εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου, με θέμα:

"Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή"












Τα εγκαίνια της Έκθεσης, που θα στεγαστεί στο Ζάππειο Μέγαρο, θα πραγματοποιηθούν την 1η Σεπτεμβρίου, με ειδική εκδήλωση στην οποία ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.  

Κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, θα διαμορφώσουν με την έκθεσή τους ένα ιστορικό πάζλ μέσα από το οποίο θα ανδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, που με τη σειρά τους θα καταγράφουν την πορεία και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας αλλά και την Αλλαγή μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης και την επιβολή μιας δικτατορίας. 

Σκοπός της Έκθεσης, οι παλαιότεροι να ανακαλέσουν στη μνήμη τους γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και που είτε έζησαν οι ίδιοι είτε παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο και οι νεότεροι να "ανακαλύψουν" μέσα από μια ολοκληρώμενη παρουσίαση, που και αυτή με τον χρόνο θα εμπλουτίζεται, ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σημασία της γνώσης και της ιστορικής μνήμης στην δημιουργία ενός μέλλοντος αντάξιου των αγώνων των Ελλήνων αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας. 

Παράλληλα, σκοπός της Έκθεσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Προοδευτικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον Ελληνικό λαό. 

Γιατί, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο Ανδρέας Παπανδρέου, μιλώντας τον Ιούλιο του 1991, στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης,
"Εάν το σοσιαλιστικό όραμα δεν πρέπει να εξαφανισθεί, τότε οι σοσιαλιστές πρέπει να αγωνισθούν για ριζοσπαστικές αλλαγές στις κοινωνίες -ακόμη και αν αυτές είναι σήμερα εγκλωβισμένες- στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα". 

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Σοφία Παπανδρέου: Η ιστορική οικία των Παπανδρέου, ούτε πωλήθηκε, ούτε πωλείται.

Η Σοφία Παπανδρέου ξεκαθαρίζει  την αλήθεια μετά από σωρεία δημοσιευμάτων για το Καστρί

Με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία "πωλείται το Καστρί", θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:

Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να εμφανίζονται "Παπανδρεϊκότεροι" των Παπανδρέου, επιδεικνύοντας δήθεν ενδιαφέρον για την ιστορική οικία που συνδέεται με τη ζωή και τους αγώνες τριών πρωθυπουργών της Ελλάδας. 

Φίλοι και γνωστοί, με συμβούλευσαν να αγνοήσω δημοσιεύματα - προϊόντα αρρωστημένης φαντασίας, που χωρίς αιδώ τιτλοφορούνται από γνωστά τσιτάτα, μεταξύ των οποίων το πλέον προσφιλές και "πιασάρικο": "πωλείται το Καστρί". 

Όμως, επειδή η σιωπή τους μόνους που εξυπηρετεί είναι εκείνους που ενεργούν υπό το πρίσμα σκοπιμοτήτων, αποφάσισα να απαντήσω μόνο και μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας και με γνώμονα την αποφυγή της επιχειρούμενης συνειδητής εξαπάτησης των αναγνωστών, με όχημα την γκεμπελικής αντίληψης πρακτική "πες - πες, κάτι θα μείνει". 

Πολύ απλά: Η ιστορική οικία των Παπανδρέου, ούτε πωλήθηκε, ούτε πωλείται. 

Επίσης θα ήθελα να ενημερώσω όλους εκείνους που συνειδητά ψευδόμενοι επιχειρούν να με στοχοποιήσουν, ότι η απόφασή μου να ζω τη ζωή μου μακριά από τη δημοσιότητα, δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση την υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειάς μου με κάθε νόμιμο μέσο, στην περίπτωση κατά την οποία συνεχιστούν ανάλογα δημοσιεύματα. 

ΤΟ ΠΑΣΟΚ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ Η ΗΓΕΣΙΑ

του ΦΑΦΟΥΤΗ ΑΛΕΚΟΥ*

Πολλά λέγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες για το ΠΑΣΟΚ, για την ανασυγκρότηση, για τη Δημοκρατική παράταξη και την Κεντροαριστερά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ περνά τη δυσκολότερη κρίση από την ίδρυσή του. Οι πολιτικές απαντήσεις πρέπει να δοθούν μόνο μέσα από ένα ανοιχτό συνέδριο, όπου θα τεθούν όλα από την αρχή για πολιτικές και πρόσωπα.
Το ΠΑΣΟΚ σήμερα οφείλει, εδώ και τώρα, να ανανεωθεί, να αναγεννηθεί και να ανασυγκροτηθεί μέσα από μία ώριμη υπέρβαση του ίδιου του εαυτού του, μέσα από τη θετική μετεξέλιξη και τον σύγχρονο προσδιορισμό του ίδιου του ρεύματος της Δημοκρατικής παρατάξεως, που σηματοδοτεί εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα μια υπαρκτή κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.
Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι συνυφασμένο με τη συσπείρωση, την ενιαία έκφραση, τη συνοχή και τη δυναμική της Δημοκρατικής παράταξης.
Χρειαζόμαστε λοιπόν πολιτική πρόταση ανασυγκρότησης στόχων και πολιτικών για την Ελλάδα του αύριο, που θα μας οδηγήσει σε κοινωνικές συναινέσεις για τα μεγάλα Εθνικά μας θέματα και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Γι’ αυτό πρέπει να φαίνονται αισθητά και να προσδιορίζονται οι διαφορές μας με τον Νεοφιλελευθερισμό σε όλα τα κρίσιμα πεδία της οικονομίας, βάζοντας μπροστά τις κοινωνικές προτεραιότητες των πολιτών. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με μυαλά που μας έφεραν στην καταστροφή του 2009 και που συνεχίζουν τα ίδια αυτά μυαλά να υπηρετούν μεταπρατικές – κομπραδορικές πολιτικές ξεπουλήματος της χώρας.
Όλοι οι Έλληνες σήμερα αισθάνονται ότι ζουν σε ένα κράτος που τους έχει εγκαταλείψει, αδικήσει και εξαθλιώσει κοινωνικά. Μια μεσαία κοινωνική τάξη που διαλύεται. Η μακροχρόνια ανεργία καλπάζει, χωρίς ελπίδα ουσιαστικής επιστροφής. Παραδοθήκαμε σε δεξιές – νεοφιλελεύθερες πολιτικές με οικονομικά μοντέλα λιτότητας. Αφήσαμε το κεφάλαιο να παράγει ανεξέλεγκτα κέρδη, δημιουργώντας μια αγορά καθόλου ορθολογική και ελεύθερη.
Δεν αντιληφθήκαμε πόσο απόμακρες και απελπισμένες μοιάζουν οι πολιτικές ενέργειές μας αυτές, για τους πολίτες και πόσο οι ενέργειες αυτές συνδέονται με την αγωνία να διατηρηθούμε με νύχια και δόντια στην εξουσία.
Το τίμημα το πληρώσαμε και το πληρώνουμε ακόμα. Οι πολίτες, μας γύρισαν την πλάτη και αναζήτησαν άλλες μορφές ιδεολογικής έκφρασης. Και όσοι από αυτούς είχαν τη διάθεση να αντισταθούν, υιοθέτησαν τις δυνάμεις της Αριστεράς, ΟΧΙ επειδή πιστεύουν σε αυτές, αλλά διότι δεν θέλουν να παραδώσουν τα όπλα ακόμη χωρίς μάχη.
Γι’ αυτό να παραδεχθούμε και να ζητήσουμε συγγνώμη, μέσα από την αυτοκριτική μας και παράλληλα να διορθώσουμε τα λάθη μας που μας απομάκρυναν από το ένα θετικό, την πίστη μας για ένα κόσμο που βάζει πρώτα τον άνθρωπο.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σύγχρονο δημοκρατικό πατριωτικό και Σοσιαλιστικό κίνημα με Ευρωπαϊκό ορίζοντα και προσανατολισμό και οφείλει να προσδιοριστεί τόσο ως προς τη μνήμη του παρελθόντος όσο και ως προς τη μνήμη του μέλλοντος για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Πρέπει να κατοχυρώσουμε στο συνέδριό μας τις αρχές, τις αξίες και τις ιδεολογικές μας συμφωνίες, καθώς και την ηθική μιας αλληλεγγύης για ένα ενιαίο μεγάλο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος.
Απορρίπτοντας το Μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα βρίσκεται μονίμως στην γωνία, απολογούμενο για τους πάντες και τα πάντα.
Να απορρίψουμε αυτούς που έκαναν και κάνουν ιδεολογία τα ευχολόγια και τους τακτικισμούς, τις ομάδες και τις ομαδούλες.
Να απορρίψουμες εκεινους που δεν μπορούν και δεν γνωρίζουν.
Ακόμα και εκείνους που κατά καιρούς μας οδήγησαν σε ιδεολογικούς συμβιβασμούς, τους οποίους πληρώσαμε ακριβά.