Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Σκληρή δήλωση του Γ. Παπανδρέου για την στέρηση δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους νόμιμους μετανάστες

Σε μια περίοδο που απαιτείται διαρκής και έντονη μεταρρυθμιστική δράση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα και να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για περισσότερη Δημοκρατία, ισονομία, ευνομία, αλλά και οι συνθήκες για μια βιώσιμη ανάπτυξη, το μεταρρυθμιστικό πνεύμα δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, ενώ η στροφή σε αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που μας κρατούν δέσμιους σε ό,τι μας οδήγησε στην κρίση, αποτελούν σύνηθες πλέον φαινόμενο.

Στην αρχή ήταν το πλήγμα που δέχτηκε ο Νόμος που είχε ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή, για τα Πανεπιστήμια, ακολούθησε η κατάργηση στην πράξη της επιλογής στελεχών μέσω της ηλεκτρονικής – ανοιχτής διακυβέρνησης (open.gov), αργότερα ήρθε η προσπάθεια αποδόμησης της Διαύγειας, προχθές η απαράδεκτη συζήτηση περί των θρησκευτικών αντιλήψεων ενός πολιτικού αρχηγού, χθες το δραματικό γεγονός του Φαρμακονησίου και τώρα, η αποδόμηση του Καλλικράτη, με την κατάθεση μιας τροπολογίας για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών – αυτοδιοικητικών και Ευρωεκλογών – και την αποστέρηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα μετανάστες.

Πρόκειται για ορισμένα, ενδεικτικά και μόνον παραδείγματα, που σηματοδοτούν αρνητικά δυστυχώς, την επιμονή σε ό,τι δεν έχει ανάγκη η χώρα.

Αποδομούν το μεταρρυθμιστικό έργο που προωθήθηκε μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον μετά το 2009.

Παράλληλα, υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Συμβάλλουν στην διαίρεση της Ελληνικής κοινωνίας σε ζητήματα που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

Η Μαριλένα Κοππά αναρωτιέται.......

"Ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιπροεδρος δεν ηταν και εκεινης της κυβερνησς που επερασε το νομο για την ψηφο των νομιμων μεταναστων στις τοπικες εκλογες; Και τωρα ουτε μια λεξη; Παρα τη ρητορικη δεινοτητα του;"

Θα απαντήσει κανείς από Χαρ. Τρικούπη; ...

Νέα δικαίωση για τον Γ. Παπανδρέου! Bofinger: «Έξυπνο» ευρωομόλογο η λύση για την Ευρώπη

του Peter Bofinger (*)
Η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και της απομένει η αγορά ομολόγων. Η λύση των ευρωομολόγων τύπου «euro bundles», χωρίς κοινή ευθύνη. Πώς θα μειώσει αναίμακτα τα επιτόκια, θα κουμαντάρει τις αγορές και θα ξεπεράσει τα εμπόδια των χωρών του Βορρά. 
Μετά από πολλούς μήνες με πολύ χαμηλό πληθωρισμό, το φάσμα του αποπληθωρισμού στοιχειώνει την ευρωζώνη. Και μοιάζει ιδιαίτερα τρομαχτικό, γιατί τα επιτόκια είναι ήδη κοντά στο μηδέν και δεν μπορούν να πάνε πολύ παρακάτω.
Το αρνητικό επιτόκιο δεν είναι κάτι αδύνατο. Θα είχε, όμως, ως αποτέλεσμα να αφαιρείται ένα μικρό ποσό από τους ισολογισμούς των τραπεζικών καταθέσεων κάθε χρόνο, αντί να προστίθεται. Οι καταθέτες, όμως, θα μπορούν να αποφύγουν τα αρνητικά επιτόκια κλειδώνοντας ρευστό σε θυρίδα αντί να πληρώνουν για τις καταθέσεις τους. Κοστίζει κάτι, αλλά όχι πολύ. Είναι μάταιο να πέσουν τα επιτόκια τόσο χαμηλά που οι αποταμιευτές να τα θεωρούν ληστεία.

To φάρμακο του κεϊνσιανισμού με τις δαπάνες οι οποίες δημιουργούν ελλείμματα, αλλά θα ανέβαζαν τη ζήτηση και τις τιμές, είναι ανεφάρμοστο στις χώρες με τα πολύ βαριά χρέη, όπου η απειλή του αποπληθωρισμού είναι και μεγαλύτερη.

Η μόνη προφανής επιλογή που μένει είναι να αγοράσουν οι νομισματικές αρχές ενεργητικά χρησιμοποιώντας φρεσκοτυπωμένο χρήμα. Μια τέτοια ποσοτική χαλάρωση θα έχει στόχο να ανεβάσει τις τιμές αυξάνοντας την προσφορά χρήματος. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όμως, η ΕΚΤ έχει μέχρι σήμερα αποφύγει αυτόν τον δρόμο.

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Όταν ο Παπανδρέου ζητούσε διαφάνεια ο Καραμανλής έκλεινε τη Βουλή

Το Smartpost με αφορμή την "αναθέρμανση " της υπόθεσης Χριστοφοράκου έκανε μια αναδρομή, δημοσιεύοντας και  την επιστολή Παπανδρέου προς τον τότε πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή με την οποία τον καλούσε να συνεργαστούν για την διαλεύκανση της υπόθεσης και τη διάσωση της πολιτικής ζωής του τόπου:



Και να θες να ξεχάσεις δεν μπορείς… Με αφορμή την επικαιροποίηση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάδας Μιχ. Χριστοφοράκου, το οποίο δεν ξέρουμε αν πρόκειται να αποδώσει τίποτα χειροπιαστό ή αν απλά κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, θυμηθήκαμε έργα και ημέρες της κυβέρνησης που έκανε το …καλό κατευόδιο στον κ. Χριστοφοράκο, αφήνοντας τον να φύγει νύχτα για το Μόναχο, κρατώντας στο σκοτάδι μια ολόκληρη χώρα για μια τόσο σοβαρή υπόθεση.

Είναι Ιούλιος του 2008, η Βουλή έχει κλείσει άρον άρον τις εργασίες της κατά την πάγια μέθοδο του κουρασμένου άλλωστε τότε πρωθυπουργού, προκειμένου να επισπευσθούν οι κοινοβουλευτικές σύνοδοι και να επέλθει η πολυπόθητη διαγραφή κάθε είδους πολιτικών ευθυνών της 1ης λαμπρής τριετίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Το σκάνδαλο της siemens βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη, ακόμη και των διαπλεκόμενων media και μια αίσθηση σαπίλας, γενικευμένης διαφθοράς, θεσμικής αναξιοπιστίας και πολιτειακού ξεπεσμού επικρατεί στην ατμόσφαιρα μεσ” το κατακαλόκαιρο. (ΠΩΣ ΞΕΦΥΤΡΩΣΕ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ Η ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ;)

Η Ρωσία αποδέχθηκε την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για την ολυμπιακή εκεχειρία

2014, στη Ρωσική Ομοσπονδία, στο Σότσι, θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα οι XXII Χειμερινοί Ολυμπιακοί και οι ΧΙ Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Η Ρωσική Ομοσπονδία, ως διοργανωτής και οργανωτής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων καλεί όλους τους συμμετέχοντες σε ένοπλες συγκρούσεις, ανεξάρτητα από τις χώρες και τις ηπείρους , να κηρύξουν την «Ολυμπιακή Εκεχειρία» . Κατά κύριο λόγο, η έκκλησή μας απευθύνεται στις πλευρές της αιματηρής σύγκρουσης στη Συρία , η οποία έχει σοβαρές αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στη χώρα , αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή .
Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν απόλυτα συνεπές με την πρωτοβουλία της Ρωσίας, το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ 68/9, στις 6 Νοεμβρίου του 2013, «Εγκαθίδρυση της ειρήνης και οικοδόμηση μια πιο ευτυχισμένης ζωής στον κόσμο, μέσω του αθλητισμού και του ολυμπιακού ιδεώδους », το οποίο καλεί όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών την « Ολυμπιακή Εκεχειρία» ατομικά και συλλογικά . Το εν λόγω ψήφισμα εγκρίθηκε με συναίνεση και ο αριθμός των καρτών που υπέγραψαν είναι 121.

Τονίζουμε ιδιαίτερα, ότι η κήρυξη της « Ολυμπιακής Εκεχειρίας » έχει βαθιές ιστορικές ρίζες που πηγαίνουν πίσω στην ιστορία της ίδρυσης των Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα, όταν κατά την διάρκειά τους σταματούσαν όλοι οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις. Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς είναι απόλυτα συνεπής με τα ανθρωπιστικά και πολιτισμικά ιδανικά του Ολυμπιακού Κινήματος και έχει ως στόχο να αναβιώσει αυτή την παράδοση .
Με έκκληση για «Ολυμπιακή Εκεχειρία» απευθύνθηκε σε όλα τα κράτη μέλη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν.
Στο ίδιο πνεύμα είναι και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργου Παπανδρέου για την κήρυξη ανακωχής και κατάπαυση του πυρός, πριν και κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι , από όλες τις πλευρές της σύγκρουσης στη Συρία .
Με τη λογική της επίτευξης πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας ταιριάζει η Διεθνής Διάσκεψη για τη Συρία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου και οι διασυριακές συνομιλίες που άρχισαν στη Γενεύη, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών .
Η «Ολυμπιακή Εκεχειρία » στις ένοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο, έχει ως σκοπό να προσφέρει μια ευκαιρία να σταματήσει η αιματοχυσία και τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού και να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία για να ξεπεραστεί η κρίση , με βάση τις αρχές που κατοχυρώνονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.//
6 Φεβρουαρίου του 2014

πηγη http://www.egiakoumis.com

Χάμπερμας εναντίον της γερμανικής πολιτικής και των σοσιαλδημοκρατών

Ο διακεκριμένος Γερμανός φιλόσοφος Γιούρκεν Χάμπερμας εξαπέλυσε επίθεση στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα του σε ότι αφορά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και στους σοσιαλδημοκράτες που άλλαξαν ρητορική μετά της είσοδο τους στην νέα γερμανική κυβέρνηση.

Ο Χάμπερμας επέκρινε το SPD για τη στάση που τήρησε στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία. "Tο SPD) δεν αναφέρεται πλέον σε περισσότερη «κοινοτικοποίηση των χρεών», ούτε στα  «ευρωομόλογα», τα οποία αποτελούσαν βασικό άξονα της ρητορικής των σοσιαλδημοκρατών" σημείωσε.

Επίσης, υπογράμμισε  την «πολιτική απαξίωση ολόκληρων εθνών» και την «πτώση ολόκληρων γενεών» επικρίνοντας όσους από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, χρησιμοποίησαν αυτά τα λόγια προεκλογικά και στη συνέχεια τα ξέχασαν.

Σχετικά με την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ μέχρι σήμερα είπε ότι «χρησιμοποίησε την ηγεμονική θέση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» προβλέποντας ότι και η νέα κυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες θα συνεχίσει την ίδια πολιτική σε ότι αφορά τη διαχείριση του χρέους.

Έκρουσε τέλος, τον κώδωνα του κινδύνου για αυτή την πολιτική υποστηρίζοντας την θέση ότι δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της κρίσης αλλά αντίθετα «εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας γερμανικής Ευρώπης».

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για Ολυμπιακή Εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι

Πριν από τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών «Γενεύη ΙΙ» και μετά από την απόσυρση των χημικών όπλων από τη Συρία, είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει μια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, πάνω από 130.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο του 2011 και εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπισθεί από τις εστίες τους. Μια άμεση δράση για την ανακούφιση του Συριακού πληθυσμού θα ήταν η εξασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός, έτσι ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Στη σημερινή συγκυρία, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής παράδοσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Μιας παράδοσης που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το ψήφισμα 68/9 και έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα  από 121 κράτη.

Στο πνεύμα αυτό χαιρετίζω τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Δημοκρατίας.

Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ένας εξ´ αυτών που πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες για την προσαρμογή και υλοποίηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο σύγχρονο κόσμο, ανέλαβα μια πρωτοβουλία υπέρ της Εκεχειρίας στη Συρία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. Η πρωτοβουλία αυτή υιοθετήθηκε και υποστηρίχθηκε άμεσα από την ηγεσία του Ρωσικού κόμματος – μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και από το Ρωσικό Κοινοβούλιο.

Πολιτική, κομματική ή κοινωνική κρίση;

σχόλιο του Νίκου Μανδρόχαλου 

Πριν 5 και παραπάνω χρόνια, ο Καρυπίδης ήταν κατα την κοινή γνώμη ένας γραφικός αντισημίτης ρατσιστής που του έφταιγαν εξωτερικοί παράγοντες καθώς και UFO για την κατάντια της Ελλάδας κι η Λουκά μια βαρεμένη που γελούσε ο κόσμος μαζί της.

Σήμερα ο ένας είναι υποψήφιος με τον ελεύθερο "επαναστατικό" ΣΥΡΙΖΑ (χαχαχα) κι η Λουκά βλέπει την Ευρωβουλή ως εκπρόσωπος της ΝΔ όλο και πιο κοντά (μετά την επιτυχία του Άδωνη ως υπουργός, ενώ πρώην μεσουρανούσε στα τρας μίντια ως τηλεβιβλιοπώλης)!

ΞΥΝΙΔΗΣ: ΚΙ ΑΥΤΟΝ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΝ ΕΣΤΗΣΕ;

Ποιος είναι αυτός που αμφισβητεί τους κκ. Ιγνατίου, Ρουμελιώτη και MEGA TOUS;

Ρ. Μοχαντάμ: Όχι στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είπε η ΕΚΤ στο ΔΝΤ
http://www.kathimerini.gr/752130/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/r-moxantam-oxi-sthn-anadiar8rwsh-toy-ellhnikoy-xreoys-eipe-h-ekt-sto-dnt

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ;


Όσο περνάει ο καιρός πυκνώνουν οι φίλοι, σύντροφοι από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από χώρους αριστερά του ΠΑΣΟΚ, που με ρωτάνε:


"Γιατί τόσο πάθος στα όρια του φανατισμού με τον Γιώργο Παπανδρέου; Γιατί θεωρείς προσωπική σου υπόθεση την υπεράσπισή του, γιατί τα χρεώνεσαι όλα αυτά δημόσια, γιατί δεν κρατάς αποστάσεις, γιατί δεν κρατάς ισορροπίες, γιατί μπαίνεις στο κάδρο, γιατί υπερασπίζεσαι χαμένες υποθέσεις; Άλλαξαν οι καιροί, μου ψιθυρίζουν, άλλαξε το τοπίο, γνωριζόμαστε, έλα να συμπορευτούμε, στον ίδιο χώρο με μας ανήκεις."


Η αλήθεια είναι όμως ότι κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν με καταλαβαίνουν. Είναι οι πρώτοι που θα έπρεπε να καταλάβουν πρώτα γιατί με ξέρουν και έπειτα γιατί μιλάνε στο όνομα της αριστεράς…


Έχω ομολογήσει σε ανύποπτο χρόνο ότι οι άνθρωποι που με σημάδεψαν πολιτικά σε καθοριστικό βαθμό από τα μαθητικά μου χρόνια μέχρι σήμερα ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης και ο Αντώνης Καρράς. Δεν έχω μετανιώσει γι αυτό, αντιθέτως αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για  την δυνατότητα που είχα στη ζωή μου  να συμπορευτώ μαζί τους σε δύσκολες στιγμές. Γιατί είναι οι δύσκολες, οι κρίσιμες στιγμές που σφυρηλατούν σχέσεις και αναδεικνύουν ποιότητες και αξίες. Κοινός τόπος αυτών των τριών πολλαπλά διαφορετικών προσωπικοτήτων ήταν η απόλυτη πίστη και εμμονή να υπηρετούν τις αρχές και τις αξίες τους. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις ακόμα κι όταν ξεσπούσε θύελλα εναντίον τους, ακόμα κι όταν  ήταν σχεδόν μόνοι τους απέναντι  στα γνωστά διαχρονικά συμφέροντα που επιχείρησαν με διάφορους τρόπους να τους ισοπεδώσουν ηθικά και πολιτικά. Και είναι αυτός ο κοινός τόπος μαγνήτης ακατάλυτος για όποιον βέβαια θέλει να μαγνητίζεται  από τέτοιες συμπεριφορές και στάσεις ζωής. 


Ο χρόνος αποτελεί την ασφαλέστερη και την πλέον αδιαμφισβήτητη πιστοποίηση της αλήθειας. Δεκαετίες πέρασαν και έζησα σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο πολλά. Άλλα ήταν μικρά και ασήμαντα, κάποια συγκλονιστικά και καθοριστικά. Είχα διαφωνίες πολιτικές κατά καιρούς με τον Κώστα Λαλιώτη και τον Αντώνη Καρρά, έχω συμμετάσχει σε φράξιες  στην νομαρχιακή της Αθήνας εναντίον της απόφασης  του Ανδρέα Παπανδρέου για τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας. Ποτέ όμως όλα αυτά τα χρόνια  δεν υπήρξε απόπειρα από τον Κώστα Λαλιώτη ή τον Αντώνη να  επηρεάσουν την άποψή μου, να περάσουν «γραμμή», να ζητήσουν κάτι. Σεβάστηκαν απόλυτα το δικαίωμα στην αυτόνομη σκέψη, έκφραση και δράση. Κι αυτό είναι ο δεύτερος σημαντικός μαγνήτης που με μαγνήτισε για πάντα. Γιατί οι σχέσεις μας δεν ήταν «δημόσιες σχέσεις» αλλά σχέσεις ζωής. Δεν έτρεξα ποτέ να φωτογραφηθώ μαζί τους για να έχω προίκα για δημοσιεύσεις βιογραφικών γιατί οι σημαντικότερες φωτογραφίες είναι οι φωτογραφίες ψυχής, και τέτοιες έχω πολλές μαζί τους. 

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Γιώργος Παπανδρέου:η Μέρκελ έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία που εκφώνησε στο London School of Economics είπε μεταξύ άλλων ότι η Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησε μεν με το δημοψήφισμα αλλά όχι δημόσια, ενώ επέβαλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, γιατί δεν εμπιστευόταν την Κομισιόν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι : «Η απόφαση για να μπει η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων ελήφθη από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ» και παράλληλα προέβλεψε ότι το 2050 καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα βρίσκεται στο κλαμπ του G20.
«Όταν ήμουν Πρωθυπουργός και οι αγορές έλεγαν ότι θα πτωχεύσουμε δεν είχα πού να πάω» περιέγραψε το κλίμα της εποχής.
Η πρόταση που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός είναι η εκλογή του προέδρου της ΕΕ απευθείας από τους πολίτες της.
Τέλος, οταν ρωτήθηκε γιατί δεν έκανε δημοψήφισμα το 2010 αλλά επέλεξε το 2011, απάντησε ότι δεν υπήρχε σχετικός νόμος και η χώρα βρισκόταν σε ανάσα δύο ημερών, από την χρεοκοπία.

Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου (εδώ) και οι απαντήσεις του σε ερωτήσεις φοιτητών ().
εδώ

Υπάρχει και μια Ελλάδα που χλευάζει αυθόρμητα τον (κάθε) Λαζόπουλο ...

Σας έγραψα πριν εδώ τις εντυπώσεις μου από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο LSE αλλά δεν σας ανέφερα σκόπιμα μια σημαντική στιγμή της εκδήλωσης γιατί θεωρώ ότι... χρήζει ξεχωριστής ανάρτησης.
Στο κομμάτι των ερωτήσεων, πήρε τον λόγο κάποιος Έλληνας που δήλωσε «ανταποκριτής» ελληνικών ΜΜΕ στο Λονδίνο και έκανε μια κλασική ερώτηση ψεκασμένης τεχνοτροπίας σχετικά με το αν ο Παπανδρέου είχε μιλήσει νωρίτερα με τον Στρος-Καν, αν είχε μεθοδεύσει την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ (αν και η χώρα ποτέ δεν προσέφυγε στο ΔΝΤ) και μπλα μπλα μπλα. 
Ο Παπανδρέου του ζήτησε να του πει την πηγή όλων αυτών που ισχυρίζεται και εκεί έλαβε την καταπληκτική απάντηση «νομίζω ότι το έχει πει ο Λαζόπουλος». Η απάντηση του «ανταποκριτή» λειτούργησε ως μικρό τρικ αποκάλυψης των Ελλήνων της αίθουσας. Με το που αναφέρθηκε ως πηγή η λέξη «Λαζόπουλος» η αίθουσα έσκασε αυθόρμητα στα γέλια, με τους ξένους φοιτητές να ρωτούν τον διπλανό τους «τι συνέβη;».
Η αυθόρμητη αυτή αντίδραση του κοινού προσωπικά με γέμισε ελπίδα, ίσως γιατί με έναν τρόπο έχω εθιστεί στην εγχώρια ελληνική μιζέρια των «αγανακτισμένων» ερωτήσεων που δεν ακολουθούν καν το θέμα της εκάστοτε συζήτησης.
Προσωρινά, η Ελλάδα φαίνεται ότι στερείται τους περισσότερους ποιοτικούς νέους της οι οποίοι βρήκαν λυτρωτικό καταφύγιο σε πανεπιστήμια και εργασιακούς χώρους του εξωτερικού. Πρέπει να τους φέρουμε πίσω και μιας κι αυτό μάλλον θα αργήσει, θα πρέπει να βρούμε αυτούς που έμειναν πίσω και προτιμούν να μην εκφράζονται υπό τον φόβο των απέναντι κραυγών.
Γενικά, κάτι πρέπει να γίνει.
 
parapolitiki.com 

Βατερλω για την δημόσια υγεία το νομοσχέδιο του ΕΟΠΥΥ (και το ΠΑΣΟΚ ο μόνος συνοδοιπόρος του Αδωνι)

της Ασπας Παπαηλιού




Ο Υπουργος Υγείας ολοκληρώνει την δηθεν μεταρρύθμιση του στο χωρο της πρωτοβάθμιας υγείας.

Στην προσπάθεια του βρήκε αρωγό και συμπαραστάτη μόνο το ΠΑΣΟΚ,τις προτάσεις του οποίου

χαρακτήρισε ΄΄ως πολυ επικοδομητικές΄΄.Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ εδωσε μια ομπρέλλα νομιμότητας στο εγχείρημα του Αδωνι,την οποία ετσι κι αλλιως δεν είχε απο πουθενά.


Το περιεχόμενο και οι στοχεύσεις του νομοσχεδίου γίνονται πλέον εμφανείς και στους πιο καλοπροαίρετους.Δραματική συρρίκνωση των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας, εξώθηση σε μαζικές απολύσεις των γιατρών, απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών σε ενα χαοτικό και απελπισμένο κυνηγι αναζήτησης ιδιώτη γιατρου ή κέντρου υγείας(που στα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν) ή εξωτερικού ιατρείου Νοσοκομείου(που τα ραντεβού εχουν συνήθως μακρά αναμονή), συρρίκνωση του προύπολογισμου του ΕΟΠΥΥ , εκχώρηση δραστηριοτήτων και πόρων στον ιδιωτικό τομεα  κ.ο.κ



Ας πάρουμε ομως τα πράγματα απο την αρχή.

Προ δυο μηνών ο Υπουργός Υγείας, χωρις καν να παρουσιάσει σχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία,ξεκίνησε εναν ακρως αυταρχικό πόλεμο κατά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ εισάγοντας θέμα μαζικων απολύσεων, μεσω του εξαναγκασμού σε αυτοαπόλυση.Η φιλοσοφία του ηταν  απλή “μεταρρύθμιση ίσον απολύσεις”.

Οδήγησε ο ίδιος σε δίμηνη απεργία και κλείσιμο ολες τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας,αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις της απεργίας στους ασφαλισμένους.Η συμμετοχη ολων των εργαζομένων στην απεργία ηταν καθολική πανελλαδικά.




Χαρακτήρισε ως συντεχνιακό τον αγώνα , αγνοωντας κατ΄αρχήν ολους τους υπόλοιπους (μη ιατρούς) απεργούς εργαζόμενους,οι οποίοι δεν απεργούσαν βέβαια για τα αιτήματα των γιατρών,αλλά για να μην κλείσουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ.


Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Παπανδρεου: Ένα ευρωπαϊκό όνειρο αναβάλλεται : πως να αποκατασταθεί η υπόσχεση της Ευρώπης

Παρακολουθήστε σε απευθείας σύνδεση με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο, LSE, την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με θέμα «Ένα ευρωπαϊκό όνειρο αναβάλλεται : πως να αποκατασταθεί η υπόσχεση της Ευρώπης», τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30. Η ομιλία θα παραμείνει αποθηκευμένη και για on demand παρακολούθηση.
http://www.livemedia.gr/papandreou

Παγκαλος: Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου


Σε δηλώσεις της γυναίκα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που προαλείφεται κατά τις φήμες για υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής ή δήμαρχος Αθηναίων περιέλαβε την παρακάτω διατύπωση: «Το ΠαΣοΚ είναι το κόμμα της μίζας. Σε μερικούς μήνες πλιατσικολόγοι, κερδοσκόποι και νεο-αποικιοκράτες δεν θα χωρούν στην πατρίδα μας – είναι οι εχθροί του λαού μας».

Δεν μου έκαναν εντύπωση τόσο πολύ οι υβριστικοί όροι. Ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μιχαλολιάκος, ο κ. Καμμένος και τα τσιράκια τους έχουν πλέον εκτελωνίσει αυτό το φριχτό λεξιλόγιο. Είναι φανερό ότι η εξωφρενική και ακραία ανιστόρητη απόδοση τέτοιων ιδιοτήτων είναι συνηθισμένη στη μεθοδολογία των ολοκληρωτικών πολιτικών ρευμάτων. Αλλά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέτοιο ιδεολογικό παρελθόν. Για την ακρίβεια, δεν έχει κανένα ιδεολογικό παρελθόν. Αν δεν υπάρχουν θεωρητικά της κείμενα και πολιτικές ανησυχίες που πέρασαν απαρατήρητα, στη Βουλή την έφερε η πράγματι λαμπρή αθλητική της επίδοση που μας γέμισε τότε, πριν από δεκαετίες, υπερηφάνεια. Οι Ελληνες είναι κατεξοχήν φίλαθλος λαός. Δεν γκρεμίζουν πια τα τείχη (πού να τα βρουν άλλωστε) αλλά ανοίγουν στους πρωταθλητές την πόρτα της Βουλής. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι προτού εκλέξει κάποιος βουλευτή εκλέγει κόμμα. Η θέση δηλαδή στη Βουλή επιτυγχάνεται διά της συμμετοχής και ταύτισης με ένα κόμμα. Και το κόμμα που έφερε στα βουλευτικά έδρανα τον θηλυκό αυτό Σαβοναρόλα είναι ακριβώς το ΠαΣοΚ, το κατά αυτήν «κόμμα της μίζας».