Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

τα Νεφελείμ και οι 75....

Νέα σενάρια συνωμοσιολογίας θέλουν στελέχη της κίνησης των 75 του ΠΑΣΟΚ (Καρχιμάκη -Νιώτη -Πεταλωτή -Βαλυράκη) να συνωμοτούν σε  καφέ στο Κολωνάκι για την ανατροπή του Βενιζέλου μετά τις ευρωεκλογές.
Και βέβαια, δεν γνωρίζουμε με τι ακριβώς συνωμοτούσαν γιατί το "ρεπορταζ" με τα λαγωνικά του δεν μας αποκάλυψαν, αν το κάνουν με εσπρέσσο- καπουτσίνο ή ελληνικό καφέ.
Βέβαια, το "ρεπορταζ" ξεδιπλώνει και σχέδιο για την ανατροπή αλλά και πως τάχα θα ενεργοποιήσουν τον Παπανδρέου...
Θα πρέπει να εκφράσουμε τη λύπη μας στους συγγραφείς της ιστορίας, αλλά κάνουν λάθος, η σωστή πληροφόρηση έρχεται από το σερβιτόρο, που  αποκάλυψε ότι ο Καρχιμάκης είναι συνομιλητής των Νεφελείμ και ο Πεταλωτής των Ελοχιμ...
Η χώρα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της ιστορίας της, κατεστραμμένη σα να πέρασε από πόλεμο κι εμείς συνεχίζουμε να αερολογούμε...

Σταύρος Τσακυράκης : Ελευθερία υπό την προυπόθεση της μικρής λεπτομέρειας του ενός εκατ ευρώ

Ελευθερία υπό την προυπόθεση της μικρής λεπτομέρειας του ενός εκατ ευρώ. Υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί που δεν έχουν καταλάβει ότι δεν έχουν την εξουσία να χώνουν ανθρώπους στη φυλακή είτε διατάζοντας αυθαίρετα τη προσωρινή κράτησή τους είτε επιβάλοντας αδικαιολόγητα εγγυήσεις που μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Μπορούν να ασκούν δίωξη αλλά φυλακή επιβάλει μόνο το δικαστήριο. Η φύση του αδικήματος για το οποίο κατηγορείται ο κ. Καρχιμάκης είναι τέτοια που δεν δικαιολογεί ούτε 1 ευρώ εγγύηση. Η επιβολή, επομένως, εγγύησης 1 εκατ ευρώ είναι έκδηλα παράνομη. Αν υπάρχουν δικαστές που νομίζουν ότι μπορούν να αυθαιρετούν είτε από άγνοια είτε επειδή παίζουν παιχνίδια εξουσίας πρέπει να ελεγχθούν πειθαρχικά.

* O Σταύρος Τσακυράκης είναι Συνταγματολόγος στην Νομική σχολή Αθηνών 

Δήλωση Γ. Παπανδρέου σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους «φορολογικούς παραδείσους»

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, μεταξύ αυτών και χώρες – «φορολογικούς παραδείσους», για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις καταθέσεις και την φορολόγησή τους, αποτελεί μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, που έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες θετικές κινήσεις, όπως αυτή του νόμου (FATCA) που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2010, αλλά και της διαμόρφωσης από τον ΟΟΣΑ ενός πλαισίου κανόνων για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, που στη συνέχεια υιοθετήθηκε από το G20.

Αν και είναι προφανές ότι, η κρίση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να υπάρξουν αυτές οι εξελίξεις, άλλο τόσο προφανές είναι ότι, η ΕΕ υπό τις κρατούσες ισορροπίες δυνάμεων, δεν επιδεικνύει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να κινηθεί με την ταχύτητα που απαιτείται στο ζήτημα αυτό, προκειμένου να εξισορροπηθούν αν μη τι άλλο, οι επιπτώσεις από την ένταση της λιτότητας με την οποία αποφάσισε να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η απόφαση της ΕΕ τώρα, αν και άτολμη, είναι από τις λίγες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, μαζί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υιοθετήσει την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών – που και αυτή αναμένει την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την εφαρμογή της, οι οποίες έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις για όλους τους Ευρωπαίου πολίτες, αφού μπορούν να συμβάλλουν στην διαμόρφωση δυνατοτήτων για την αποκατάσταση αδικιών και ανισοτήτων.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Το ΟΧΙ του Πεταλωτή

Ο πρώην υπουργός Γ. Πεταλωτής δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση να πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ.
Καθώς ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου δεν μπορεί να έχει κανείς απορία για τη στάση του.... 
Αν πάλι κάποιοι προβάλουν τον ισχυρισμό ότι θα έπρεπε να υπάρχουν παπανδρεϊκά στελέχη στο συνδυασμό, ας μη ξεχνούν ότι η δυνατή ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ που δούλεψε με μεγάλες επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια (με Αρσενη, Κοππά, Ποδηματά) απαξιώθηκε και αποξενώθηκε και τα μέλη της οδηγήθηκαν μακριά από το Κίνημα, ακριβώς γιατί είχαν θεωρηθεί πολύ "παπανδρεϊκά¨ από την σημερινή ηγεσία.

Θάνος Μωραΐτης: «Το δίλημμα είναι αν θα παραδώσουμε ή όχι τα κλειδιά της νέας οικονομίας σε αεριτζήδες, μεταπράτες και εισαγωγείς»

«Το πολιτικό σύστημα δίνει εξετάσεις με τις αποφάσεις που θα πάρει. 'Όλα αυτά τα χρόνια έλεγα - και δεν ήμουν μόνος - ότι η χώρα πρέπει μέσα από αυτήν την κρίση να συγκρουστεί με τις παθογένειες που την  οδήγησαν σ' αυτήν. Ν’ αφήσουμε πίσω ένα μοντέλο που κατέρρευσε και το όποιο στηρίχτηκε  στον κρατικό παρασιτισμό και ένα πάρτι μεταπρατών». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης μιλώντας στoν ΒΗΜΑ FM για το θέμα της διάρκειας ζωής του γάλακτος.

 Εξηγώντας τη στάση του στο συγκεκριμένο θέμα είπε: «Η χώρα είχε σταματήσει να παράγει και η ιστορία με το γάλα αυτό αποδεικνύει σήμερα: ότι παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού και παρά το γεγονός ότι μια γενιά βουλευτών σήκωσε στην πλάτη της σκληρές και δύσκολες αποφάσεις, κάποιοι θέλουν να παραδώσουν τα  κλειδιά της χώρας ξανά σε αεριτζήδες, μεταπράτες και εισαγωγείς. Η διάταξη χτυπά τους παραγωγούς γάλακτος και ετοιμάζονται για το μεγάλο πάρτι οι εισαγωγείς. Εδώ που έχουμε φτάσει, κανείς δεν μπορεί να κρύβεται και να λέει τη μισή αλήθεια και γι' αυτό ξεκαθάρισα τη θέση μου από χθες». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά υποστήριξε ότι είναι πρωτοφανές μια έκθεση γνωμοδοτικού χαρακτήρα να γίνεται  προαπαιτούμενο της τρόικας: «Αυτό έγινε όταν το ΠΑΣΟΚ επέδειξε σθεναρή στάση και τότε μπήκε από την πίσω πόρτα η τρόικα» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ιστορία δεν θα κρίνει μόνο το Γιώργο αλλά κι εμάς απέναντι στο Γιώργο

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
 
 
Φιλοξενούμενος της Δημόσιας Τηλεόρασης στην πρωινή εκπομπή της Πέμπτης 20 Μαρτίου 2014 ήταν ο διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης. Παρόντος και του Δημήτρη Κρεμαστινού, είπε μεταξύ άλλων: Από το 1996 μέχρι το 2004 η κυβέρνηση Σημίτη δανείστηκε 71 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το 2004 μέχρι το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή δανείστηκε 186 δις ευρώ, το χρέος ήταν συνολικά 257 δις!
 
Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2009, βρήκε έλλειμμα 36 δις. Η κριτική του Χάρη Καστανίδη στον Γιώργο Παπανδρέου αφορούσε το γεγονός ότι, αντί να προσφύγει στην κάλπη και να πει στο λαό «αυτά είναι τα δεδομένα» (το είχε προτείνει όντως τότε ο ίδιος) ο Γιώργος προχώρησε στη ρύθμιση του χρέους χωρίς να έχει τη σχετική νομιμοποίηση. Αποτέλεσμα να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ διότι χρεώθηκε αυτό ολόκληρη την ενοχή.
Είναι έτσι όπως τα λέει ο Χάρης Καστανίδης.
Είναι δε μια πλευρά της τραγικής αυτής ιστορίας, η οποία δεν αναδείχτηκε ποτέ. Δεν αναδείχτηκε ποτέ στα Μέσα Ενημέρωσης ότι μένοντας η χώρα άφραγκη ξαφνικά, δεν θα μπορούσε να κάνει καν εκλογές, διότι, απλά, δεν θα προλάβαινε, αφού χρεοκοπούσε μέρα τη μέρα... 
Υπό την έννοια αυτή η κριτική του Καστανίδη καθίσταται άδικη για τον Γιώργο Παπανδρέου. Η κριτική δηλαδή πολλών, μηδέ εξαιρουμένης της Νέας Δημοκρατίας, ότι η χώρα ΔΕΝ διαπραγματεύτηκε σθεναρά, επειδή, καθώς λένε, ο Γιώργος δεν ήταν άξιος να το κάνει, είναι εκ των υστέρων και, υπό μία έννοια, εκ του ασφαλούς. Διότι, απλά, τι θα έκανε ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Τσίπρας ή άλλος, αν βρισκόταν ξαφνικά μπροστά στο έλλειμμα των 36 δις, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις την επόμενη μέρα, επομένως δεν προλαβαίνει να καταφύγει στις κάλπες για να νομιμοποιήσει τις ενέργειές του με εντολή του λαού; Θα έκανε ρύθμιση! Αυτό θα έκανε. Μόνο αυτό! Αυτό δηλαδή που έκανε ο πανταχόθεν βαλλόμενος Γιώργος... Το επιχείρημα ότι, εκείνη τη φοβερή στιγμή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η απειλή επιστροφής στη δραχμή, γεγονός που θα σήμαινε ότι διαλύεται η ευρωζώνη, δεν στέκει. Ο εκβιασμός αυτός μπορεί, λαϊκίστικα, να στοιχειοθετείται στην κοινή λογική, όμως θα ήταν έξω από κάθε λογική της Ιστορίας! Δεν εκβιάζεις, δε σκοτώνεις τον σύμμαχο ή το φίλο, με τον οποίο έχεις κάνεις διαρκή συμφωνία συμπόρευσης, δε μπορείς «να τον αδειάσεις», επειδή τα έκαμες μπάχαλο στη χώρα σου εσύ... Θα ήταν ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας αυτό και, αργά – γρήγορα, ακόμη και αν η Ελλάδα γλίτωνε τότε την ασφυξία, θα το πετύχαινε προσωρινά, διότι, αργότερα, θα το πλήρωναν πολλαπλάσια η χώρα και ο λαός, αφού θα μετέτρεπε σε ορκισμένους εχθρούς την Ευρώπη ολόκληρη και την Αμερική...
Κάτι ακόμα που ΔΕΝ αναδείχτηκε ποτέ από τα Μέσα Ενημέρωσης, είναι η τεράστια ΕΝΟΧΗ του Κώστα Καραμανλή, όπως τεκμαίρεται πέραν πάσης αμφιβολίας από τους αριθμούς και τις ημερομηνίες! Ο Κωστάκης υπερδιπλασιάζει τα νούμερα μέσα σε μια πενταετία (2004 – 2009) και τινάζει τη μπάγκα στον αέρα! Κι όταν βλέπει τα δεινά, μπροστά στο αδιέξοδο, την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Σιωπών έκτοτε στη Ραφήνα, θεωρείται ακόμα σήμερα από πολλούς αφελείς... εθνικό κεφάλαιο!
Το μεγάλο σφάλμα του Γιώργου δεν ήταν που έκαμε τη ρύθμιση με την «Τρόικα» χωρίς να καταφύγει σε εκλογές, αλλ’ ότι ανέλαβε την καταδικαστική για τον ίδιο ευθύνη. Αυτή που θ’ αναλάμβανε κάθε σοβαρός πολιτικός...

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Γιατί ο Γ. Παπανδρέου είναι μακράν το πιο προοδευτικό μυαλό στην πολιτική ...

Επιχειρώντας να παρουσιάσει λόγους για τους οποίους χρειαζόμαστε τα Video Games σε κάθε τάξη, ο Jordan Shapiro δεν θα φανταζόταν πως στην ομιλία του θα δεχόταν ερώτηση από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Μάλιστα σε άρθρο για την ομιλία του καλεί τους αναγνώστες να παρακολουθήσουν το βίντεο και να δουν στο τέλος του τις απαντήσεις που δίνει στον Γιώργο Παπανδρέου.
Ο Σαπίρο, συγγραφέας του βιβλίου «FREEPLAY: A Video Game Guide to Maximum Euphoric Bliss» μίλησε για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το σχολείο και εστίασε συγκεκριμένα στο «γιατί τα χρειαζόμαστε στις τάξεις»

Ο πρώην πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέφερε ότι διετέλεσε στο παρελθόν υπουργός Παιδείας -αφού και η ομιλία στην οποία παρευρισκόταν ήταν σχετική με την εκπαίδευση- ενώ δεν έκρυψε πως του αρέσει η ιδέα των Video Games στην εκπαίδευση.

"Πιστεύετε πως η χρήση τους κατά μία υπονομεύει την ιεραρχία στην εκπαίδευση; Βλέπετε πρακτικούς τρόπους για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε; Είναι κάτι που αναπτύσσεται;" ρώτησε  ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Jordan Shapiro του απάντησε πως υπάρχει ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα που έχει μάλιστα τη στήριξη ιδρυμάτων.
(Δείτε την ερώτηση στο 27.30 εδω)
Στην ομιλία που έδωσε ο Shapiro στο Global Education And Skills Forum στο Ντουμπάι, επιχείρησε να παρουσιάσει τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητα τα Video Games σε κάθε σχολική αίθουσα, εξηγώντας πως μπορούν να μας οδηγήσουν μακριά από μια εκπαιδευτική κουλτούρα που καθοδηγείται από τον εξωγενή ανταγωνισμό και τις ανταμοιβές.
Αντίθετα, τα Video Games μπορούν, όπως εξηγεί, να μας οδηγήσουν σε μια κουλτούρα εσωτερικών κινήτρων και επιμελούς αλληλεπίδρασης με τον κόσμο.

Πιστεύεται ότι υπάρχει άλλος Έλληνας πολιτικός που να είχε τέτοιες αναζητήσεις; Που να ενδιαφερόταν για νέες καινοτόμες πρακτικές;

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ελενόπουλος περί «ψιθύρων» και επί τη ευκαρία… «σιωπής»

Από το πρωί και ενόψει της διαφαινόμενης συμφωνίας με την τρόϊκα, κάποιοι σχολιαστές άρχισαν να εκφράζουν τους «προβληματισμούς τους» σχετικά με το αν θα στηρίξει ο Γιώργος Παπανδρέου το αποτέλεσμα της συμφωνίας, όπως αυτό θα φτάσει στη Βουλή υπό τη μορφή νομοσχεδίου.

Κάποιοι άλλοι, το πάνε ακόμη παρακεί και μας «ενημερώνουν» ότι, ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν θα ψηφίσει.

Είναι προφανές ότι, και οι μεν και οι δε, δια των «ψιθύρων», δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση την άποψη του Γιώργου Παπανδρέου.

Και δεν την εκφράζουν:

Πρώτον, γιατί δεν την γνωρίζουν.

Δεύτερον, γιατί επιχειρούν εκ των προτέρων να καλλιεργήσουν το κλίμα που θα τους επιτρέψει είτε να μεταθέσουν ευθύνες που αναλογούν σε άλλους, είτε να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Και το πράττουν καταφεύγοντας από τη μιά στο ψεύδος και από την άλλη στην παραπλάνηση – χωρίς να απουσιάζει και η αποσιώπηση περί του διακυβεύματος.
Γιατί;

Πρώτον, γιατί ουδεμία ενημέρωση έχουν σχετικά με το τι θα πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου, άρα ψεύδονται.

Δεύτερον, γιατί ουδείς μπορεί να έχει αποφασίσει κάτι, επομένως και ο Γιώργος Παπανδρέου, αν πρώτα δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται να αποφασίσει.

Τρίτον, γιατί αντί να μας ενημερώσουν, αν γνωρίζουν, ποιο είναι το ζήτημα επί του οποίου πρέπει κάποιος να αποφασίσει, ενδιαφέρονται πρωτίστως για το… επόμενο βήμα.

Και προσθέτως, γιατί αντί να αναζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας και στη συνέχεια να εκτιμήσουν αν αυτό διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, αναζητούν την απάντηση Παπανδρέου.

Μόνον που ο Γιώργος Παπανδρέου, ό,τι πίστευε το πιστεύει και ό,τι έπραττε θα πράξει – και πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Όπως κάνει πάντα και για όλα. Επομένως, δεν έχουν για κάτι να «προβληματίζονται», όσον αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου. Ας προβληματίζονται για άλλα και για άλλους.

ΥΓ. Με την ευκαιρία  - και προς αξιολόγηση της πραγματικών προθέσεών τους – οι ίδιοι σχολιαστές, δεν είδαμε να προβληματίζονται σχετικά με την Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας στις
χώρες που υλοποιούν προγράμματα προσαρμογής. Γιατί αυτή η απουσία ενδιαφέροντος;
Μήπως δεν ήταν οι ίδιοι που μας «απειλούσαν» με το περιεχόμενο της Έκθεσης;
Τώρα σιωπή; Λες και δεν υπάρχει η Έκθεση…

Αν και επ' αυτού θα επανέλθουμε αναλυτικά με άλλη ευκαιρία, μόνον τούτο:

Οι σχολιαστές που δήθεν κόπτονται για το μέλλον της χώρας και του Ελληνικού λαού, δεν βρήκαν τίποτα στην Έκθεση που θα μπορούσε να αποτελεί ουσιαστικό διαπραγματευτικό εργαλείο στα χέρια της Ελλάδας;
Γιατί δεν το ανέδειξαν;

Δεν το χρειάζονται;

Τους φαίνεται λίγο;

Γιατί εμείς βρήκαμε πολλά, πάρα πολλά…

Ξενογιαννακοπούλου: το φαινομενικά "απολίτικο" στην πολιτική δεν είναι ποτέ υπερβατικό, ούτε καν ουδέτερο

H πρώην υπουργός μοιράστηκε μέσω του λογαριασμού της στο facebook μια ψύχραιμη και σοβαρή ανάλυση:

Ορισμένες σκέψεις για τις κινήσεις και συζητήσεις της περιόδου.
Πρώτον, το φαινομενικά "απολίτικο" στην πολιτική δεν είναι ποτέ υπερβατικό, ούτε καν ουδέτερο. Λειτουργεί και εξυπηρετεί αντικειμενικά την εκάστοτε υπάρχουσα κατάσταση, δίνοντας απλώς ευκαιρία προσωρινής ανώδυνης εκτόνωσης, και φυσικά όχι αλλαγής της.
Δεύτερον, όπως δεν τέλειωσε η ιστορία το 1989, έτσι δεν τέλειωσε και η σημασία των ιδεών και της πάλης τους στην έκφραση της κάθε εποχής και των αναγκών της. Πολύ περισσότερο σήμερα στις συνθήκες κρίσης και με τις συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής. Η Δημοκρατία λειτουργεί με συνεπείς και καθαρές διαχωριστικές γραμμές και όχι με λογική θολούρας χωρίς θέσεις. Διαχρονικά όσοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν πια διαφορές ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση, στη δεξιά και την αριστερά, με το περιεχόμενο βέβαια κάθε εποχής, συνήθως μιλάνε από τη σκοπιά της συντήρησης του κατεστημένου.
Τρίτον, η συζήτηση για τη λεγόμενη Κεντροαριστερά είναι εξαρχής καταδικασμένη παρά την τεράστια επικοινωνιακή στήριξη, γιατί οριοθετείται με όρους πολιτικής γεωγραφίας, ευκαιριακών και μεταβαλλόμενων προσωπικών συμμαχιών, και εκλογικού οργανωτισμού. Τελικά λειτουργεί είτε ως νομιμοποίηση της συγκυβέρνησης είτε ως εν δυνάμει μελλοντικό στήριγμα παρόμοιων σχημάτων.
Τέταρτον, ο κατακερματισμός του χώρου του ΠΑΣΟΚ είναι αποτέλεσμα της ιδεολογικής και πολιτικής του μετάλλαξης και της συνακόλουθης διάρρηξης των σχέσεων του με τις λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις που εξέφραζε. Ας αφήσουν λοιπόν διάφοροι του σημερινού κατ'όνομα μόνο ΠΑΣΟΚ τη λοιδορία, δεν φεύγει κανείς από τον πολιτικό χώρο που πίστεψε και ταύτισε τη ζωή του εύκολα και χωρίς κόστος. Το κάνει όταν πλέον αισθάνεται ότι αυτός πλέον δεν τον εκφράζει, και στην ουσία δεν υφίσταται. Υφίστανται όμως οι χιλιάδες πολίτες και τα στελέχη που αγωνίστηκαν και τον πίστεψαν, υφίστανται οι ιδέες και η ανάγκη έκφρασης τους.
Πέμπτον, σήμερα το ζητούμενο είναι η ανάδειξη του διακυβεύματος της περιόδου που είναι μια νέα δημοκρατική και κοινωνική Αλλαγή, και η συγκρότηση ενός προγραμματικού μετώπου των δημοκρατικών, σοσιαλιστικών, αριστερών δυνάμεων που πιστεύουν σε αυτήν.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ «ΕΠΝΙΞΑΝ» ΤΑ ΜΗΝΤΙΑ

του ΦΕΛΝΙΚΟΥ από matrix24.gr

Πριν από την έναρξη του προγράμματος συνδρομής ΕΕ-ΔΝΤ, το οποίο δρομολογήθηκε την άνοιξη του 2010, υπήρχε ένας διττός φόβος που αφορούσε την «αφερεγγυότητα» και τη «μη βιωσιμότητα» των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συνεχώς μειούμενης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του μακροχρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, λόγω της χαμηλής πραγματικής είσπραξης φόρου εταιρειών, με το δημόσιο έλλειμμα να αγγίζει το 15,7% του ΑΕΠ το 2009, έναντι – 6,5%  το 2007, και τον λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ να συνεχίζει την ανοδική πορεία του από το 2003, όταν είχε διαμορφωθεί στο 97,4%, αγγίζοντας το 129,7% το 2009 και το 156,9% το 2012.

Η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. Παπανδρέου) έδρασε αποφασιστικά προκειμένου να αντιμετωπιστούν επειγόντως και αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010. Η βαθμιαία αποκάλυψη της στατιστικής λαθροχειρίας στην Ελλάδα είχε αντίκτυπο στην ανάγκη αναπροσαρμογής των πολλαπλασιαστών, των προγνώσεων και των προτεινόμενων μέτρων.

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Έλληνες Σοσιαλιστές: Εις μνήμη Τony Βenn

«Ο αγώνας των λαών της Ευρώπης πρέπει να είναι για τη Δημοκρατία και όχι για το ευρώ»

Έφυγε σήμερα σε ηλικία 88 ετών, ο παλαίμαχος βουλευτής και υπουργός του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Tony Benn. Βουλευτής επί σειρά ετών και υπουργός στις διαδοχικές Εργατικές Κυβερνήσεις Wilson και Callaghan, ήταν η πλέον επιφανής φυσιογνωμία της Αριστερής τάσης του Εργατικού Κόμματος. Είχε μάλιστα χαρακτηριστεί ως ο μοναδικός Υπουργός που έγινε περισσότερο Αριστερός μετά την Υπουργική του θητεία. 

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δικαιώνει την κυβέρνηση Παπανδρέου

Μήνες τώρα ακούμε για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο της Τρόικα.

Η Έκθεση ψηφίστηκε τελικά από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη 13 Μαρτίου.

Τα εκατοντάδες μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία την Έκθεση που αποτελεί μία πραγματική δικαίωση του αγώνα που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αποφύγει η χώρα τα πολύ χειρότερα και να σταθεί στα πόδια της.

Η Έκθεση φτάνει στο σημείο μεταξύ άλλων να μιλάει για «στατιστική λαθροχειρία» (!) μέχρι το 2009, τονίζει το συνδυασμό ύφεσης / έλλειψης ανταγωνιστικότητας / εκτροχιασμού οικονομικών και στατιστικής λαθροχειρίας μέχρι το 2009 που οδήγησαν την Ελλάδα στο Πρόγραμμα, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν κάθετα αντίθετη σε κάθε μορφή αναδιάρθρωσης μέχρι και το 2011, ενώ αναφερόμενη στις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπανδρέου σημειώνει τα εξής:

«χαιρετίζει την αποφασιστική δράση της ελληνικής κυβέρνησης για επείγουσα και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010»

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η Έκθεση υπογραμμίζει πως λόγω της λαθροχειρίας στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας μέχρι το 2009, επηρεάστηκαν οι πολλαπλασιαστές του Προγράμματος με αρνητικές συνέπειες στην εφαρμογή του, αρνητικές συνέπειες για όλους τους Έλληνες. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα βέβαια, οι αναφορές αυτές στις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή θα είχαν ήδη κινήσει το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα οι ξεκάθαρες αναφορές σε στατιστική λαθροχειρία.

Την Έκθεση καταψήφισαν οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Λογικό είναι, αφού τη διετία 2010-2011 οικοδόμησαν μαζί κοινό πολιτικό λόγο που έλεγε τα αντίθετα από αυτά που λέει όλη η Ευρώπη για να συγκαλύψουν τους πραγματικούς υπεύθυνους στην Ελλάδα και να υπονομεύσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν την κυβέρνηση Παπανδρέου και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, προκειμένου να αναρριχηθούν πάση θυσία σε θέσεις εξουσίας.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ από την άλλη, αν και η κυβέρνησή του δικαιώνεται πλήρως από την Έκθεση, δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να βγάλει έστω μία ανακοίνωση. Αν η Έκθεση δικαίωνε όχι την κυβέρνηση Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ, αλλά – λέμε τώρα – την Ελιά, η είδηση θα ήταν πρώτο θέμα παντού, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της Χαριλάου Τρικούπη.

Η smartpost εντόπισε όλο το κείμενο της Έκθεσης στα ελληνικά στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παραθέτει τα πιο καυτά αποσπάσματα (οι υπέρτιτλοι είναι δικοί μας):

Αποφύγαμε τα χειρότερα

[Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο…]

ΙΕ.     λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έχει επιφέρει οικονομική και κοινωνική κρίση· λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομική κατάσταση και οι πρόσφατες εξελίξεις σε ορισμένα κράτη μέλη είχαν σοβαρές και πρωτοφανείς αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την ποσότητα και ποιότητα της απασχόλησης, την πρόσβαση στην πίστη, τα επίπεδα εισοδήματος, την κοινωνική προστασία και τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας, και ότι συνεπώς υπάρχει αναμφισβήτητη οικονομική και κοινωνική δυσπραγία· λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σαφώς χειρότερες χωρίς τη χρηματοδοτική συνδρομή ΕΕ-ΔΝΤ και ότι η δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει συμβάλει ώστε να αποσοβηθεί μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης·


Πεταλωτής: «Είμαι ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω το ΠΑΣΟΚ πού βρίσκεται…»


Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, άσκησε σκληρή κριτική στους κομματικούς σχηματισμούς που εξέφραζαν ή εκφράζουν τον χώρο της κεντροαριστεράς, σημειώνοντας πως «είναι μακριά από τον κόσμο» και βέβαια δε παρέλειψε να προσδιορίσει το πολιτικό στίγμα του ως ΠΑΣΟΚ την ώρα που άλλοι ψάχνονται.....

Σε μία συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στο διαδικτυακό ραδιόφωνο Readyo.gr υποστήριξε: «Εγώ δεν είμαι κολλημένος ούτε στα σύμβολα, ούτε στα ονόματα, ούτε στις ταμπέλες. Όταν λέμε ΠΑΣΟΚ, το λέω ως προς την ουσιαστική άποψη. Προέρχομαι από μία παράταξη, η οποία προσέφερε στην ελληνική κοινωνία, η οποία πήρε το τεράστιο πολιτικό κόστος να διαχειριστεί μία κρίση».

Επίσης, δήλωσε ότι ανήκει στην προοδευτική παράταξη και δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να γίνουν διεργασίες και να υπάρξει μετεξέλιξη, αλλά παρατήρησε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό τεχνικά.
"Μην έχουμε ψευδαισθήσεις –που κάποιοι έχουν – ότι θα σβήσουμε την ‘ταμπέλα’ ΠΑΣΟΚ που είναι απαξιωμένη στα μάτια του κόσμου, θα πάρουμε ένα άλλο σύμβολο, την κοπανήσαμε και ξεγελάμε τον κόσμο. Να κλείσει ένας κύκλος, κλείνει εύκολα. Για να ανοίξει ένας άλλος χρειάζονται διεργασίες οι οποίες δεν γίνονται", τόνισε με την σημείωση ότι αυτές δεν μπορεί να είναι διεργασίες κάποιων που θα βρεθούν σε ένα τραπέζι για κάποια συμφωνία ενόψει εκλογών. "Απαιτούνται βαθύτερες διεργασίες που δεν γίνονται".

Ο Πεταλωτής δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την πορεία του στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. 
«Σήμερα έχουμε μια συγκυβέρνηση στην οποία πραγματικά πολύ δύσκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος, ποιος είναι ο προοδευτικός και ποιος είναι ο συντηρητικός», είπε υπενθυμίζοντας τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει γύρω από τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην συγκυβέρνηση και πόσο θα πρέπει να ταυτίζεται ή όχι με τη ΝΔ. Παραδέχθηκε πως θα ήταν ανακολουθία για το κόμμα του να μη στηρίξει μία κυβέρνηση που προσπαθεί να φέρει σε πέρας ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό πρόγραμμα, πλην όμως παρατήρησε πως «από το ‘στηρίζω μια κυβέρνηση’ μέχρι το ‘ταυτίζομαι με μια συγκεκριμένη διακυβέρνηση’, έχει πολύ μεγάλη διαφορά», με το ΠΑΣΟΚ σήμερα να μη θέτει –όπως είπε- τους όρους και το στίγμα προς μία προοδευτική κατεύθυνση.

Όταν ρωτήθηκε για τα διάφορα σενάρια αποσταθεροποίησης θύμισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ποιος σταθεροποιεί την χώρα και ποιος όχι. «Δίνουμε εξετάσεις όλοι μας και νομίζω πως σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση που θα γίνει κάποτε θα κριθούμε όλοι, ποιος πραγματικά έδειξε μια συνεπή στάση στο σημείο μηδέν και ποιος στην κυριολεξία την κοπάνησε». Ενώ θύμισε και ποιος πραγματικά την «κράτησε» όρθια.