Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Δήλωση Γ. Παπανδρέου σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους «φορολογικούς παραδείσους»

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, μεταξύ αυτών και χώρες – «φορολογικούς παραδείσους», για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις καταθέσεις και την φορολόγησή τους, αποτελεί μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, που έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες θετικές κινήσεις, όπως αυτή του νόμου (FATCA) που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2010, αλλά και της διαμόρφωσης από τον ΟΟΣΑ ενός πλαισίου κανόνων για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, που στη συνέχεια υιοθετήθηκε από το G20.

Αν και είναι προφανές ότι, η κρίση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να υπάρξουν αυτές οι εξελίξεις, άλλο τόσο προφανές είναι ότι, η ΕΕ υπό τις κρατούσες ισορροπίες δυνάμεων, δεν επιδεικνύει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να κινηθεί με την ταχύτητα που απαιτείται στο ζήτημα αυτό, προκειμένου να εξισορροπηθούν αν μη τι άλλο, οι επιπτώσεις από την ένταση της λιτότητας με την οποία αποφάσισε να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η απόφαση της ΕΕ τώρα, αν και άτολμη, είναι από τις λίγες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, μαζί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υιοθετήσει την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών – που και αυτή αναμένει την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την εφαρμογή της, οι οποίες έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις για όλους τους Ευρωπαίου πολίτες, αφού μπορούν να συμβάλλουν στην διαμόρφωση δυνατοτήτων για την αποκατάσταση αδικιών και ανισοτήτων.



Κάθε καθυστέρηση, όχι μόνον δεν θέτει φραγμούς στη φοροδιαφυγή, αλλά στερεί πόρους από τις εθνικές οικονομίες, που θα μπορούσαν να διατεθούν στην παιδεία, την υγεία, την ανάπτυξη, την απασχόληση, ενώ αφήνει τους πολίτες έκθετους στο ενδεχόμενο λήψης και άλλων άδικων μέτρων.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, επανέφερε με μεγαλύτερη ένταση στον παγκόσμιο διάλογο, ένα πλαίσιο προτάσεων που αφορά την ρύθμιση και τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των φορολογικών παραδείσων και ανέλαβε σχετικές πρωτοβουλίες παντού, οι οποίες έδωσαν τους πρώτους καρπούς.

Ήδη υπάρχουν κάποια θετικά αποτελέσματα, αλλά δεν αρκούν.

Γιατί δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς φορολογική δικαιοσύνη.

Απαιτούνται τολμηρές πρωτοβουλίες και για να κινηθεί η ΕΕ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα και για να υπάρξει διεθνώς μεγαλύτερη κινητικότητα, ανταπόκριση και δέσμευση σε ανάλογες ρυθμίσεις.

Εκφράζω την ελπίδα μου, να επιταχυνθούν οι απαραίτητες διαδικασίες στην ΕΕ και οι αναγκαίες πρωτοβουλίες διεθνώς για την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο των φορολογικών παραδείσων, προς όφελος των λαών. Ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας της ΕΕ προς την κατεύθυνση αυτή, θα αποτελούσε και η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της οδηγίας που αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για τις τραπεζικές καταθέσεις εκ μέρους όλων των χωρών – μελών της ίδιας της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.