Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ο Παπανδρέου στην Κων/πολη με ομογενείς

Κατά την επίσκεψη του, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, εκτός από τις επίσημες επαφές και την σημαντική ομιλία του (εδω ) είχε και συναντήσεις με φορείς της ομογένειας
 
 
Ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε, συνοδεία του Γιώργου Πεταλωτή, την Αγία Τριάδα Σταυροδρομιου, όπου τον υποδέχθηκε ο Παντελής Βίγκας, ο Γιώργος Παπαλιάρης, η Αναστασία Καπουδάγ και ο Νίκος Μαγγίνας και συζήτησε μαζί τους τις εξελίξεις στην Τουρκία και την επιρροή τους στα θέματα της ομογένειας.
 
 
Απο τη συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των μειονοτήτων της Τουρκίας,  ακολούθησε επίσκεψη στο ιστορικό Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο της Κωνσταντινούπολης.
 

Παπανδρέου: Ουμανιστής, δημοκράτης, προοδευτικός. Και μερικά χρόνια μπροστά.



«Η Ευρώπη μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά πρώτα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Γι' αυτό ζήτησα δημοψήφισμα στην Ελλάδα, για να μπορέσουν οι πολίτες να συζητήσουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους».

Αυτό είπε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στο Βερολίνο που δημοσιεύει σε πρωτοσέλιδο άρθρο «Η πολιτική του φόβου» η HuffingtonPost.com. Ο κ. Παπανδρέου επιμένει στην ορθότητα της απόφασής του να ζητήσει δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα και υπογραμμίζει την πίστη του στο ευρωπαϊκό εγχείρημα...
Όπως γράφει, «δεν υπάρχει τίποτε λάθος στο να παραχωρούν οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχία προς όφελος μιας ισχυρότερης Ευρώπης – το έχουν ήδη κάνει». Τονίζει όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανεξετάσει το πως εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των πολιτών και πως λαμβάνονται οι αποφάσεις και να προχωρήσει σε αλλαγές.

Μάλιστα, κατονομάζει «ιδέες» που κατά τη γνώμη του είναι ώριμες για να υλοποιηθούν στην Ε.Ε.:
Εκλογή Προέδρου της Ευρώπης από την Ευρωβουλή ή απευθείας από τους πολίτες
Πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα
Μορφές πιο άμεσης συμμετοχής των πολιτών
Χρήση των κοινωνικών δικτύων
Πως θα γίνουν οι αλλαγές; Ο κ. Παπανδρέου εξηγεί ποιον θεωρεί ως μη ενδεδειγμένο τρόπο: «Η Ευρώπη, όπως εγώ το βλέπω, δεν θα είναι το αποτέλεσμα μιας μεγαλόπνοης απόφασης που θα ληφθεί από κάποια ελιτίστικη μειοψηφία ισχυρών κρατών ή από ανώνυμους γραφειοκράτες των Βρυξελλών» τονίζει και συνεχίζει: «Μικρά, βαθμιαία αλλά συμπληρωματικά βήματα, από κάθε έναν από εμάς και όλους μαζί, θα χτίσουν τις αξίες και τις βάσεις για την Ευρώπη που θέλουμε».
«Έχουμε μια επιλογή», καταλήγει: «Είτε να ενισχύσουμε την Ευρώπη και τους πολίτες ώστε να γίνουν καταλύτες εξανθρωπισμού της παγκόσμιας οικονομίας ή η παγκοσμιοποίηση να αφαιρέσει την ανθρωπιά από τις κοινωνίες μας και να υπονομεύσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ψηφίζω το πρώτο».

Πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΟ.gr

Ανοιχτή επιστολή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις Οργανώσεις στον Ελληνισμό της Διασποράς προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο


Σύντροφε Πρόεδρε,


Ως μέλη του ΠΑΣΟΚ στον Ελληνισμό της Διασποράς ζούμε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία αποκλεισμού μας από τις πολιτικές διεργασίες του Κόμματος.

Ενώ η βούληση και η στόχευσή μας είναι ξεκάθαρες ως προς τη συμμετοχή μας στις διαδικασίες ανασύστασης της οργάνωσης και του Κινήματος γενικότερα, ενώ εκτιμούμε  ότι το Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία προς την κατεύθυνση αυτή, η απουσία ενημέρωσης και μη ένταξης των οργανώσεων σε έναν συνολικό σχεδιασμό της διαδικασίας ανασύστασης, μας αποκλείει από την ουσιαστική συμμετοχή.

Έχει αλήθεια το ΠΑΣΟΚ εν έτει  2013 την πολυτέλεια αυτή;

Ο Τομέας Απόδημου Ελληνισμού είναι «ηχηρά» απών και η μόνη σύνδεσή του με τις Οργανώσεις μας στο εξωτερικό είναι η προώθηση των 2 εγκυκλίων που κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα. Κανένα ενδιαφέρον αν εμείς προχωρήσαμε βάσει της εγκυκλίου σε σύσταση ΝΟΕΣ και ΤΟΕΣ. Εμείς πιστεύουμε ότι και η οργανωτική- είναι μέρος της πολιτικής διαδικασίας και όχι μια στείρα γραφειοκρατία για να αποδείξουμε ότι κάτι λειτουργεί..

Οι αποφάσεις- αλαλούμ για τις εγγραφές, επανεγγραφές, πιστοποίηση μελών ανατρέπονται κάθε τόσο και καμία οργάνωση δεν γνωρίζει τι ισχύει. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτή η κατάσταση εντάσσεται στο πλαίσιο για αποκλεισμούς και άλλα παρόμοια τραγελαφικά. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε, ότι η ανυπαρξία χρονοδιαγράμματος μεταφράζεται σε ανυπαρξία σχεδιασμού και πραγματικής βούλησης για τη διοργάνωση του Συνεδρίου. Κρίνουμε ότι πρόκειται είτε για αδιαφορία είτε -στην καλύτερη περίπτωση- για ανεπάρκεια αυτών που ανέλαβαν συγκεκριμένες ευθύνες.

Οφείλουμε να καταθέσουμε την άποψη μας για τον «ανύπαρκτο» Γραμματέα του Τομέα Απόδημου, ο οποίος εξάντλησε τον πολιτικό του οίστρο λειτουργώντας μόνο σε ένα επίπεδο, τη δημιουργία δηλαδή προϋποθέσεων για «ομάδα» στο χώρο του Απόδημου. Προφανώς απέτυχε στην προσπάθειά του και «εξαφανίστηκε».

Πρόεδρε,

Ζητούμε το αυτονόητο,
την ουσιαστική συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο με θέματα που αφορούν και στον Ελληνισμό της Διασποράς
Συγκεκριμένες διαδικασίες συμμετοχής μας για το Συνέδριο
Συνολικό σχεδιασμό που θα επιτρέπει την ανάπτυξη διαλόγου των ΤΟ με την κοινωνία.

Στην πολιτική μας αυτή απαίτηση, στο δικαίωμα της συμμετοχής μας σε καλούμε να λειτουργήσεις με γνώμονα το όλον ΠΑΣΟΚ, παρέχοντάς μας τις απαραίτητες οργανωτικές και πολιτικές κατευθύνσεις.


Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Και ευχές για ένα εποικοδομητικό Συνέδριο


Για την συντονιστική επιτροπή της ,,κίνησης,, στελεχών στον ελληνισμό της διασποράς για την οργανωτική και πολιτική ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ

Ανδρεάδη Στέλλα
Αρβανίτη Μέλπη
Ζάρρα Δήμητρα
Κίτσιος Γέωργιος
Μανδρόχαλος Νικόλαος
Μηλιώνης Νικόλαος
Μαυροειδάκος Ηλίας
Μπάρκας Νικόλαος
Παπαδόπουλος Κώστας
Χατζή Νίτσα

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ...

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε δια στόματος Πρωθυπουργού με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των απεργών, όποιες κι αν είναι οι αντιδράσεις.
«Ο Ελληνικός Λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω. Άλλωστε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο Λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γι' αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν! Καθαρές κουβέντες!» ήταν η δήλωση του αποφασισμένου για όλα Σαμαρά, λίγο πριν την εισβολή των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του Μετρό.

Την ίδια ώρα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. δίνει διαπιστευτήρια, σώφρονος πολιτικής και φαίνεται πως αποζητά την συναίνεση των ΗΠΑ για την αναρρίχησή του στην εξουσία, προσπαθώντας να πείσει ότι είναι νοικοκύρης και όχι τόσο ριζοσπάστης αριστερός.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ευρώ και τις «διάφορες φήμες» που ακούγονται κατά διαστήματα, είπε: «Για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε. Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώ. Και δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή».

Για τις συναντήσεις που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε ότι οι θέσεις που παρουσίασε κινήθηκαν σε τρεις άξονες: Τερματισμός προγράμματος λιτότητας -  Σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για να δοθεί τέλος σ' αυτή την αδιέξοδη πολιτική με τη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας - Ανάπτυξη.

Ο Τσίπρας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι:

- Η κρίση είναι δομική και αφορά την Ευρώπη (!). Εγκυμονεί κινδύνους αν συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας. Υπάρχει ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης.

- Οι ομογενείς μπορούν να παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα μπήκε στο επίκεντρο της προσοχής Να παραμείνει δημοφιλής η Ελλάδα, αλλά την αρνητική εικόνα να τη μετατρέψουμε σε θετική. Να έχουμε εθνικό συλλογικό όραμα. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας.
- Προσπάθειά του είναι να μπορέσει να βρει ως "αντικαπιταλιστής", διαύλους επικοινωνίας.
- Το κόστος διάσωσης του λαού και της χώρας είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της διάλυσης του ευρώ ή εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη, που θα είναι ανυπολόγιστο.
- Το σύστημα στις ΗΠΑ είναι ανοικτό. Οι Αμερικανοί προτιμούν να φτιάχνουν φίλους παρά να διατηρούν εχθρούς.
- Συνέχεια και συνέπεια στην εξωτερική πολιτική. Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
- Να καλλιεργηθούν οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τους ίδιους φίλους, ούτε τις ίδιες στοχεύσεις, ούτε τους ίδιους εχθρούς.


Και φυσικά  ότι μέχρι να "γκρεμίσουμε τον καπιταλισμό, πρώτη προτεραιότητά μας είναι πως θα σταματήσει αυτή η τραγωδία".

- Δεν έχουμε μετακινηθεί καθόλου από τις πολιτικές μας θέσεις. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συμμαχίες.

Ενώ, ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η τωρινή του θέση για ΑΟΖ: " Η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, που πρέπει όλοι να το τηρούν. Και η κάθε χώρα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να αξιοποιεί τη δική της ΑΟΖ. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε ουσιαστική συζήτηση γι' αυτό το θέμα και επανέλαβα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας. Αλλά, πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως έκανε η Κύπρος με αποτελεσματικές κινήσεις".

Αναφέρθηκε και στα ζητήματα της αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας: «Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική και για να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να συνεργαστούμε συλλογικά. Έχουμε αναπτύξει πολυδιάστατο πλαίσιο αλληλεγγύης σε όλη την χώρα. Σύνθημά μας είναι: Αλληλεγγύη για όλους. Και το υποστηρίζουμε με ένα δίκτυο σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά και με την εκκλησία. Θα πρέπει να ξαναβρούμε αξίες, αλληλεγγύη και ανθρωπιά»


Από τη μια λοιπόν, μας εμφανίζεται ο Σαμαράς να "λαϊκοποιεί" τα ΜΜΜ. Τα ΜΜΜ ανήκουν στο λαό για το λαό- ίσως για το λόγο αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ανυπέρβλητο Στυλιανίδη, επεχείρησε να διορίζει ΟΛΟ τον ελληνικό λαό σε αυτά.

Από την άλλη, ο νοικοκύρης αντικαπιταλιστής Αλέξης να προσπαθεί να επαναλάβει τα επιχειρήματα που είχε εδώ και τρία χρόνια θέσει ο Γιώργος Παπανδρέου (η κρίση δεν είναι ελληνική, αλληλεγγύη) και να κάνει στροφή 180 μοιρών σε θέματα όπως η επιστροφή στην δραχμή, αλλά και το θέμα χειρισμού της κρίσης από την Κύπρο.
Όπως λέει και εκείνο το παλιό τραγουδάκι του Σαββόπουλου:
Θυμάσαι που βαλάντωνες εκεί στην εξορία
και διάβαζες και Ρίτσο και αρχαία τραγωδία;
τώρα κοκορεύεσαι απάνω στον εξώστη
και μιλάς στο πόπολο σαν τον ναυαγοσώστη.
Στη φοιτητριούλα που σ' έχει ερωτευτεί
θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή.

Νέο όνομα για τη ΝΔ;


Ο κύβος φαίνεται πως ...ερρίφθη!

Έτος συνεδρίου το 2013 για την Νέα Δημοκρατία και είναι κοινό μυστικό πως σε αυτό είναι πάρα πολύ πιθανόν να γίνει και αλλαγή ονόματος , το οποίο θα εκφράζει τα νέα δεδομένα της εποχής. Το επιτελείο μάλιστα της ΝΔ ψάχνει πυρετωδώς ένα όνομα που θα κάνει πάταγο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ υποστηρίζεται ότι η ΝΔ θα πάει στο προσεχές συνέδριό της με νέο όνομα. Πληροφορίες θέλουν το όνομα που επικρατεί , μέχρι στιγμής να είναι αυτό του "Ευρωπαϊκού Συναγερμού".

Το "Ευρωπαϊκός", σύμφωνα με τους υποστηρικτές, πιάνει τον παλμό της εποχής, που το μείζον είναι η παραμονή στην Ευρώπη και μάλιστα σε μια ισχυρή Ευρώπη, ενώ κάνει άνοιγμα σε όλες τις φιλοευρωπαικές δυνάμεις.

Από την άλλη το "Συναγερμός" εκφράζει όχι μόνο τον δυναμισμό και την πανστρατιά που αρέσει στον Σαμαρά, αλλά συνειρμικά ενώνει την δεξιά διαχρονικά , αφού παραπέμπει στο πρόδρομο της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας, τον "Ελληνικό Συναγερμό" του Παπάγου, δημιουργώντας ένα κράμα της παλιάς δεξιάς παράταξης και των σύγχρονων ευρωπαϊκών απαιτήσεων.

Μάλιστα οι υποστηρικτές αυτής της άποψης δημιούργησαν και σελίδα στο facebook για το επερχόμενο συνέδριο της ΝΔ, που "διαφημίζουν" εμμέσως το νέο όνομα αφού γράφουν

"Με Νέους Ανθρώπους & Νέες Ιδέες για τον Ευρωπαϊκό Συναγερμό!"
Εμείς να πούμε τι Παπάγος...τι Σαμαράς.....

Πηγή ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Περιμένοντας το Συνέδριο....


«Περιμένοντας το Συνέδριο», κατά παράφραση του «Περιμένοντας τον Γκοντό»*

Εδώ και πολλούς μήνες, από τον Μάρτιο του 2012, άρχισε η συζήτηση για την διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Έκτοτε μπήκαμε εμείς τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ σε έναν ατέρμονο κύκλο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων κατά πόσο το Συνέδριο θα είναι τακτικό, ιδρυτικό, συντακτικό, αν τα μέλη θα πρέπει να ξαναεγγραφούν ή αν θα πρέπει απλώς να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, για να μην υπενθυμίσουμε και το «παράλογο», κατά πόσο δηλαδή θα υπάρχουν αποκλεισμοί ή όχι, και πάει λέγοντας. Είμαστε υπερβολικοί να πιστεύουμε πως όλο αυτό μοιάζει με θέατρο του παραλόγου;
Οι μήνες περνούσαν, μεσολάβησαν οι διπλές εκλογές κατά τις οποίες συνειδητοποιήσαμε εν τοις πράγμασι, ότι ο κόσμος μας γύρισε την πλάτη, μπήκαμε ως εταίροι στην Κυβέρνηση, κάναμε κομματική διαδικασία για να «εγκαινιάσουμε» την περίοδο ανασυγκρότησης του Κινήματος, γιορτάσαμε την 3η του Σεπτέμβρη με έναν ήλιο «κουτσό», ψηφίστηκαν και άλλα μέτρα, εκταμιεύτηκε η δόση, ξανακάναμε διαδικασία για να «εγκαινιάσουμε» αυτή τη φορά την προσυνεδριακή περίοδο, μπήκαμε στο νέο έτος και διαβάσαμε σε «άτυπη» ενημέρωση» του Κινήματος, ότι τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου θα διεξαχθεί επιτέλους το Συνέδριο. Είμαστε υπερβολικοί να πιστεύουμε ότι όλο αυτό μοιάζει με θέατρο του παραλόγου;
Τι άλλο να πιστέψουμε;
Πως πρόκειται για ένα «σκοτεινό» σχέδιο της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, να μας πάει με αδιαφανείς διαδικασίες στο Συνέριο;
Πως πρόκειται για ένα «άρρωστο» σχέδιο της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, να μας σπάσει τα νεύρα, να μας απογοητεύσει τόσο ώστε και οι τελευταίοι «Μοϊκανοί» που απομείναμε να πιστεύουμε στο Κίνημα που σφράγισε θετικά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, να πάμε σπίτι μας;
Πρόκειται για κάτι πολύ πιο απλό. Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι ανίκανη και ανεπαρκής να διοργανώσει ένα Συνέδριο.
Από τον Δεκέμβριο του 2012, μας ζάλισε για τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στον προσυνεδριακό διάλογο, τα διάβασε κανείς; Εκτός αν καινοτομήσουμε τόσο πολύ πια και πάμε σε μετασυνεδριακό διάλογο!
Εδώ και τρεις εβδομάδες αναμένουμε την εγκύκλιο, να διαβάσουμε πώς και ποιοι πάμε στο Συνέδριο. Σίγουρο ήταν, πως θα δημοσιευόταν την προηγούμενη Πέμπτη, μετά πήρε αναβολή για μια εβδομάδα ακόμα, πέρασε και η εβδομάδα της αναβολής. Το ανέκδοτο με το «γρύλλο», το γνωρίζετε σύντροφοι της κομματικής ηγεσίας;
Συνέδριο συντακτικό προ των θυρών, χωρίς κείμενα, χωρίς εγκύκλιο. Χωρίς αρχές…
Όπως λοιπόν το έργο του Μπέκετ «περιμένοντας τον Γκοντό», χαρακτηρίζεται ως ιλαροτραγωγία, έτσι χαρακτηρίζεται και η προσυνεδριακή μας περίοδος, και εμείς γνωρίζουμε ότι είναι μια «κατασκευή», είναι θέατρο, και δη παράλογο!

*«Περιμένοντας το Γκοντό», έργο  του Σάμουελ Μπέκετ, ο οποίος  εισήγαγε μαζί με τον Ιονέσκο το «θέατρο του παραλόγου».

TO ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Νέο (αντι)μνημονιακό κεντροδεξιό κόμμα


Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά, υποστηρίζεται ότι είναι έτοιμο σχεδόν το νέο αντιμνημονιακό κεντροδεξιό κόμμα, από τους αποχωρήσαντες πρώην Ανεξάρτητους Έλληνες. Ίσως, τα απαραίτητα έγγραφα να κατατεθούν την Δευτέρα στο Πρωτοδικείο

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν νέο αντιμνημονιακό κεντροδεξιό σχηματισμό, τον οποίο σε πρώτη φάση θα «τρέχουν» πανεπιστημιακοί, αλλά και πρώην βουλευτές και στελέχη που έχουν αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία.
Στις σχετικές διεργασίες συμμετέχουν και οι αποχωρήσαντες από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Γιάννης Mανώλης και Χρήστος Ζώης, οι οποίοι αναμένεται να ανακοινώσουν την ένταξή τους στον εν λόγω φορέα το επόμενο διάστημα. Αντίθετα, αποστάσεις από το όλο εγχείρημα κρατάει -μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον- ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Με βάση τον προγραμματισμό, τα απαραίτητα έγγραφα θα κατατεθούν στο Πρωτοδικείο την  Δευτέρα, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως ακόμη κι αν υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση, εντός της επόμενης εβδομάδας θα έχει υπογραφεί η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος (την οποία θα υπογράφουν αρχικά 21 πανεπιστημιακοί).

Πηγή ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη


Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στη συνέχεια μίλησε στην Ετήσια Συνέλευση του Global  Relations Forum, όπου παρίστανται και οικονομικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας.
Η συνάντηση με τον Ερντογαν πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου Πρωθυπουργού στις 5:30 μμ, στο γραφείο του, στην Κωνσταντινούπολη και διήρκεσε μια ώρα και ένα τέταρτο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις, διεθνώς και στην ευρύτερη περιοχή μας, με έμφαση στην Συρία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και ειδικότερα το Μάλι. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στις εξελίξεις στην ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Επίσης, συζήτησαν για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, την προετοιμασία της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα γίνει στην Τουρκία αυτή τη φορά -η πρώτη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί τον Μάϊο του 2010, στην Αθήνα- όπως και τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Υα κύρια σημεία της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού στην Ετήσια Συνέλευση του Global  Relations Forum ήταν τα εξής:

Για την πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
Στην πολιτική, οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν τον “ασφαλή” δρόμο. Να μην πάρουν κανένα ρίσκο, γιατί είναι εύκολο να κρυφτείς πίσω από την κρατούσα ρητορική, την συμβατική αφήγηση. Όταν έγινα Υπουργός Εξωτερικών, η συμβατική αφήγηση ήταν ότι δεν υπήρχε καμία ελπίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ότι ήταν η μοίρα μας να είμαστε εχθροί και υπήρχαν και πολύ σοβαροί λόγοι για αυτό. Αλλά αποφάσισα να μην ακολουθήσω το συμβατικό δρόμο – γιατί πίστευα βαθειά ότι υπήρχε άλλος δρόμος. Γιατί πίστευα ότι όταν σου δίνεται η ευκαιρία να ηγηθείς από μία θέση ευθύνης, δεν πρέπει να την χαραμίσεις. Δεν πρέπει να κρυφτείς πίσω από το πρόβλημα – αλλά να το λύσεις. Και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν το πρόβλημα.  Πίστευα ότι έπρεπε να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος, κοινά συμφέροντα. Πίστευα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μία κατάσταση επωφελή και για τους δύο, αντί για ένα παιχνίδι «μηδενικού αθροίσματος» με νικητές και ηττημένους. Πήρα το ρίσκο. Και ήμουνα τυχερός που βρήκα ένα χέρι βοηθείας και κατανόησης από την άλλη πλευρά, τον Ismael Cem, με τον οποίο γίναμε πραγματικοί φίλοι.

Για την ελληνική κρίση:
Η Τουρκία πέρασε μία περίοδο πολύ δραστικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της. Η Ελλάδα χρειαζόταν και αυτή πολύ δραστικές αλλαγές στην οικονομία της, στο αναπτυξιακό της μοντέλο, στην λειτουργία του κράτους. Ως Πρωθυπουργός αποφάσισα να ξεκινήσω αυτές τις αλλαγές. Πήρα το ρίσκο να αντιπαρατεθώ με τα κατεστημένα συμφέροντα. Αλλά την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. και οι αγορές ζητούσαν δραστικά μέτρα λιτότητας. Μεταξύ λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω πολύτιμο μέρος από το πολιτικό μου κεφάλαιο για να μην καταρρεύσει η χώρα μου. Και παρά τον πόνο που προκάλεσε και προκαλεί η λιτότητα, σταθήκαμε όρθιοι ως χώρα και προχωράμε.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης από την Ε.Ε.:
Ουσιαστικά, πρόκειται για μία κρίση στα θεμέλια της Ευρωζώνης. Έχουμε την μεγαλύτερη οικονομική μηχανή στον κόσμο, αλλά δεν μπορούμε να την πάμε μπροστά γιατί οι θεσμοί της είναι αδύναμοι. Ο δρόμος για να πάμε μπροστά είναι ξεκάθαρος: Χρειαζόμαστε πλήρη δημοσιονομική ένωση. Χρειαζόμαστε τραπεζική ένωση για να ελέγχουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία τους. Χρειαζόμαστε κοινές κοινωνικές πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε επενδύσεις στις μεταφορές, στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες για να κάνουμε τις οικονομίες μας πιο ανταγωνιστικές. Χρειαζόμαστε ευρωομόλογα για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Χρειαζόμαστε δημοσιονομική υπευθυνότητα – αλλά η επιμονή μόνο στη λιτότητα, χωρίς ένα πραγματικό αναπτυξιακό σχέδιο, δεν θα βάλει μπροστά τις οικονομίες μας, ούτε θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία μας στις διεθνείς αγορές.  Χρειαζόμαστε μια δημοκρατική Ευρώπη.

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις:
Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, και αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για την Ε.Ε., να συνεχίσει ακόμη περισσότερο στο δρόμο της βαθύτερης δημοκρατικοποίησης, να δείχνει σεβασμό στα ανθρώπινα, θρησκευτικά δικαιώματα όπως και στα δικαιώματα των μειονοτήτων, να δουλέψει για μια δίκαιη λύση στη Κύπρο και φυσικά να επιμείνει στην πρόοδο των ελληνοτουρικικών σχέσεων. Αυτά θα προσδέσουν για τα καλά την Τουρκία στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ίδια ιδέα που επέτρεψε την ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι αυτή που έδεσε την Ευρώπη σαν ένα σύνολο. Είναι η αναγνώριση ότι είμαστε, όλοι, πιο ισχυροί ως φίλοι, παρά ως εχθροί. Ότι είμαστε, όλοι, πιο παραγωγικοί ως εταίροι, παρά ως ανταγωνιστές. 

Νέα κόντρα Κακλαμάνη - Ψυχάρη

Ο  βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης εξαπέλυσε επίθεση στα «Νέα» και τον Σταύρο Ψυχάρη με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας που έκανε λόγο για προσφυγή του πρώην προέδρου της Βουλής στο Εκλογοδικείο για την «υπεράσπιση» της έδρας του.
Ο Απόστολος Κακλαμάνης διαψεύδει την προσφυγή, αφήνοντας αιχμές κατά του εκδότη και της εφημερίδας του, αναζωπυρώνοντας την πρόσφατη κόντρα τους.
«Έχουν απελπιστεί από το λαό και εναπέθεσαν τας ελπίδας των εις τον Ύψιστον!», έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου στη διάρκεια του ανένδοτου αγώνα, για τις «φυλλάδες» της εποχής που έγραφαν «κάθε τρις και λίγο» ότι είναι σοβαρά ασθενής, σημειώνοντας και την ηλικία του (76 ετών).
«Έχουν απελπιστεί από το λαό της Β’ Περιφέρειας Αθήνας και εναπέθεσαν τις ελπίδες τους στο… Εκλογοδικείο!» Αυτή είναι η απάντηση του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, βουλευτή της Β’ Περιφ. Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, στην ψευδή είδηση που πιάνει μισή σελίδα των “ΝΕΩΝ”, με δυο σειρές τίτλο: «Προσφυγή του Απόστολου Κακλαμάνη για να μη χάσει την έδρα του», καθώς και σε διάφορα blogs που το αναπαράγουν, καλοπίστως ή όχι.
Και τώρα, για να εκτιμηθεί η ποιότητα της ενημέρωσης που παρέχουν τα έντυπα του άλλοτε κραταιού συγκροτήματος Λαμπράκη και ήδη, Σταύρου Ψυχάρη, η αληθής είδηση: δεν υπάρχει καμιά «προσφυγή του Απόστολου Κακλαμάνη για να μην χάσει την έδρα του» όπως, ψευδώς, τιτλοφορείται το έντεχνο δημοσίευμα των Νέων. Αντιθέτως, ο κ. Γ.Π., υποψήφιος της ΝΔ στη Β’ Περιφέρεια Αθήνας, ενώ η ΝΔ είχε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 υπόλοιπο για την γ’ κατανομή των εδρών μόλις 315 (!!) ψηφοδέλτια, έναντι υπολοίπου 16.900 ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ που κατέλαβε την 4η έδρα του, κατέθεσε ένσταση στο Α.Ε.Δ. διεκδικώντας την έδρα αυτή από το ΠΑΣΟΚ (και τον κ. Κακλαμάνη) για τη ΝΔ (και τον εαυτό του).
Χθες, που επρόκειτο να συζητηθεί η υπόθεση στο Α.Ε.Δ. (Εκλογοδικείο), ο εισηγητής Αρεοπαγίτης κατέθεσε απορριπτική πρόταση για την ένσταση του κ. Γ.Π., που ζητούσε ν’ ακυρωθούν και 656 ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Εισηγείται μάλιστα να θεωρηθούν έγκυρα 20 επιπλέον ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κακλαμάνης αμυνόμενος (αντενιστάμενος) απέκρουσε την ένσταση του κ. Γ.Π. με καθαρώς δικονομικά μέσα.
Και το ερώτημα κάθε καλόπιστου αναγνώστη της… «αποκλειστικής» είδησης των ΝΕΩΝ είναι: γιατί από το σύνολο του Τύπου μόνο τα Νέα του κ. Ψυχάρη «νοιάζονται» για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και τη βουλευτική έδρα του Κακλαμάνη; Μήπως ενοχλούνται πολύ για τη συνεχή, για 15η φορά, επιμονή των ψηφοφόρων της Β’ Αθηνών να τον τιμούν;
Ας σεβαστούν, τουλάχιστον, τη δικαιοσύνη και ας αναμείνουν την τελική απόφασή της.

NA ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Εμείς δεν ζητάμε "εξηγήσεις" από τον Παπανδρέου...

"Εμείς δεν ζητάμε ,,εξηγήσεις,, από τον Παπανδρέου γιατί :
Αντιμετώπισε μια κυβερνητική θητεία τελείως διαφορετική από εκείνη που έζησαν όλοι οι Πρωθυπουργοί μεταπολεμικά,
Αντιμετώπισε ένα δημοσιονομικό και οικονομικό πρόβλημα που δεν αφορούσε μόνο τη χώρα, αλλά επηρέαζε άμεσα και άλλα 26 κράτη της ΕΕ και έμμεσα πολύ περισσότερα.
Αντιμετώπισε μια εχθρική ηγεσία της ΕΕ, που όπως η ίδια έχει παραδεχτεί ήθελε να ,,τιμωρηθεί παραδειγματικά,, η Ελλάδα, εθνικά κοινοβούλια άλλων κρατών που έπαιζαν το δικό τους εσωτερικό παιχνίδι πριν από κάθε απόφαση (βλέπε πχ Σλοβενία, Φινλανδία κλπ), και ένα έντονο ανθελληνικό κλίμα που διαμόρφωναν τα ΜΜΕ στις κοινωνίες της ΕΕ που δυσκόλευε τις ηγεσίες τους στην λήψη αποφάσεων, ακόμη και αν σε κάποια στιγμή το έκριναν σωστό και αναγκαίο.
Αντιμετώπισε ένα δημόσιο μηχανισμό που δεν μπορούσε λόγω χρόνιων παθογενειών και σε αρκετές περιπτώσεις δεν ήθελε να στηρίξει τη δύσκολη περίοδο (βλέπε απεργία εφοριακών όταν έληγαν οι προθεσμίες πληρωμών)
Αντιμετώπισε ακραία συνδικαλιστικά φαινόμενα με τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία και μάλιστα μακροπρόθεσμα όπως πχ στο Τουρισμό (αποκλεισμός λιμανιών, κρουαζιερόπλοιων, λιμανιών, ξενοδοχεία).
Αντιμετώπισε μια αντιπολίτευση που λειτουργούσε όπως σε περίοδο φυσιολογικών πολιτικών καταστάσεων και με μοναδικό γνώμονα το μικροκομματικό όφελος, να εισπράττει από την δυσαρέσκεια του κόσμου και να γίνεται αρεστή.
Αντιμετώπισε μια αντιπολίτευση που αν δεν υποκίνησε, υπέθαλψε ή διακιολόγησε πρωτοφανείς τραμπουκισμούς, διχαστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες δημιουργούσαν εμφυλιακές καταστάσεις.
Αντιμετώπισε το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, τα οποία δεν ασκούσαν κριτική αλλά πολεμική, έχοντας ξεχάσει την μοιραία πενταετία της διακυβέρνησης Καραμανλή και το ποιος οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό. Είναι ενδεικτικό ότι τα ξένα ΜΜΕ και ξένοι ευρωβουλευτές ακόμη και δεξιά και συντηρητικά κόμμα μιλούσαν για τις ευθύνες της συντηρητικής παράταξης για την 5ετή διακυβέρνηση, ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ είχαν ξεκινήσει «ανένδοτο» ενάντια στον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, οι υποστηρικτές της αναγκαίας και μοναδικής υπαρκτής και επώδυνης πολιτικής λύσης ήταν βουβοί, τρομοκρατημένοι και από τον βομβαρδισμό ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων, ευάλωτοι.

Μα τελικά τα έκανε όλα σωστά, αυτή η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, δεν έκανε λάθη, σε επίπεδο αποφάσεων, σχεδιασμών;
Σίγουρα έκανε και μάλιστα πολλά. Σε πολλά επίπεδα.
Επικοινωνιακά, σε επίπεδο σχεδιασμού αλλά και σε επίπεδο ουσίας της πολιτικής.
Σίγουρα σήμερα με το ψύχραιμο βλέμμα της απόστασης θα έκανε αρκετά πράγματα διαφορετικά .
Η διαφορά όμως βρίσκεται στο σημείο ότι όλοι εμείς, ξέρουμε εκ των υστέρων τι ήταν λάθος και λειτουργούμε με την άνεση του κριτή.
Τότε, η μόνη εναλλακτική «πρόταση», χωρίς σχέδιο όμως για την επόμενη μέρα, ήταν του ΣΥΡΙΖΑ ,,δεν τους δίνουμε τα δανεικά, δεν πληρώνουμε χρέη,,.
Σίγουρα, αν είχαμε μια σοβαρή αντιπολίτευση, ένα σοβαρό συνδικαλιστικό κίνημα και όχι του τύπου Λυμπερόπουλου (ΤΑΞΙ), αν μεγάλο μέρος των πολιτών ασκούσε τα δικαιώματα και εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του, (π.χ αναζητούσε τις αποδείξεις από τα καταστήματα και μετά την συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού αποδείξεων), τότε και εμείς ίσως να αναζητούσαμε ακόμη περισσότερες ευθύνες από τον Παπανδρέου και την Κυβέρνησή του.

Δεν γνωρίζουμε πότε θα τον δικαιώσει η ιστορία, γνωρίζουμε όμως ότι σίγουρα πολλά από αυτά τα θετικά, που θα οφεληθούμε τα επόμενα χρόνια, θα έχουν την αρχή τους σε βασικές επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Κυρίως, σε επίπεδο διαφάνειας, αντίληψης και φιλοσοφίας που εμείς θεωρούμε ως τα ουσιαστικά, πραγματικά και καίρια στοιχεία που μας οδήγησαν στην κρίση."

Protovoulia Papandreou

ΞΥΝΙΔΗΣ: Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

 
Από το προσωπικό του Ιστολόγιο ο Σωκράτης Ξυνίδης ζητά από τον Βαγγέλη Βενιζέλο να απαιτήσει παραιτήσεις υπουργών 
 
"Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για τις αθρόες προεκλογικές κομματικές προσλήψεις στην ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας), από το 2004 μέχρι σήμερα και ιδίως το προεκλογικό έτος 2009, (βλέπε
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/620765/Article.aspx#.UQEZrzHjWhA.facebook
http://www.parapolitiki.com/2013/01/samaras-dioxe-stylianidi-apo-kibernisi.html),
 ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει υποχρέωση να απαιτήσει από τον κ. Σαμαρά να ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών που είχαν την ευθύνη για τις προσλήψεις αυτές. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι συνεργός της διαιώνισης του παλαιοκομματισμού που έφερε τη χώρα σε αυτή την απελπιστική κατάσταση. Αν ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει λόγους να το δέχεται και να το ανέχεται, ας συνεχίσει μόνος του στον δρόμο της πλέον φανατικής συνιστώσας της δεξιάς του Σαμαρά, που έχει βάλει το ΠΑΣΟΚ".

Η δικαιοσύνη τελικά μόνο τυφλή, όπως θα έπρεπε, δεν είναι…

Άμεση ήταν η αντίδρασή της Ένωσης Εισαγγελέων στις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τη δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, τις οποίες αποκάλεσαν: «Απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης»
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αναφέρει ότι παρά την αντίδραση των δικαστικών ενώσεων για τις πρόσφατες δηλώσεις «των εκπροσώπων της εκτελεστικής και νομοθετικής λειτουργίας» (του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια) για την τρομοκρατία, «συνεχίστηκαν ομοίου χαρακτήρα δηλώσεις, προερχόμενες μάλιστα από τον τέως πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου».
Είναι πολύ καλό που οι δικαστικοί λειτουργοί δείχνουν ευαισθησία σε ότι αφορά την "ανεξαρτησία" της εξουσίας τους.
Μια ανεξαρτησία όμως, που πολλές φορές έχει αμφισβητηθεί. Μετά από σωρεία σκανδάλων που είχαν αποκαλυφθεί για "παρα" δικαστικό κύκλωμα, υπάρχει κανείς στην ελληνική κοινωνία που να θεωρεί τους δικαστές "άτεγκτους", "αδέκαστους", "αδιάφθορους" και "ανεξάρτητους";
Αλλά οι γενικεύσεις δεν κάνουν καλό. Φυσικά, και υπάρχουν δικαστές που τιμούν το λειτούργημα τους, όπως υπάρχουν και εκείνοι που μπλέκονται στα δίκτυα της διαπλοκής για την εξέλιξη τους ή όποιο άλλο λόγο.
Είναι προς τιμήν του Γιώργου Παπανδρέου ότι επί των ημερών του συστάθηκε η θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα και αυτό ερμηνεύει την απόφασή του πρώην πρωθυπουργού να συγκρουστεί με την διαφθορά.
Όμως, οι θέσεις στελεχώνονται από άτομα και άρα είναι θέμα του κάθε ατόμου που θα αναλάβει τη θέση, ο τρόπος που θα λειτουργήσει. Και φυσικά, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επενέβαινε στην δικαιοσύνη όταν ήταν πρωθυπουργός και δεν θα το έκανε ποτέ. Έχει όμως, κάθε δικαίωμα να "απορεί" και να σχολιάζει.
Όπως απορούμε και σχολιάζουμε και εμείς.
Ποιος απλός και λογικός πολίτης μπορεί να κατανοήσει ότι η δικαιοσύνη δεν ασχολήθηκε καθόλου με την αποδεδειγμένη, πλέον, τόσο στην Ελληνική, όσο και Ευρωπαϊκή Επικράτεια, αλχημεία του Παπαθανασίου και της κυβέρνησης Καραμανλή και αντίθετα, ασχολείται με τα στατιστικά στοιχεία των κυβερνήσεων του Παπανδρέου, τα οποία κατατέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων.
Είναι, λοιπόν, παράλογο να μας γεννώνται ερωτηματικά για τις επιλογές της δικαιοσύνης, που τελικά μόνο τυφλή, όπως θα έπρεπε, δεν είναι ;

Protovoulia Papandreou

Καρχιμάκης: Από πότε η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών συνιστά απειλή για αυτούς;

Σε ανάρτησή του ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, αναρωτιέται από πότε η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών συνιστά απειλή για αυτούς.

"Απο πότε η εφαρμογή του νόμου για την δημοσιοποίηση του πόθεν εσχες των δικαστών συνιστά απειλή προς αυτούς ;
Χθες διάβασα σε κάποια εφημερίδα αθηναϊκή κάτι απίστευτο .
Απειλώ έλεγε και ασκώ χυδαία πίεση προς τους δικαστές με την επιμονή μου να δημοσιοποιείται το πόθεν εσχες των δικαστικών λειτουργών ,δηλαδή η δημοσια και διαφανής εικόνα των περιουσιακών στοιχείων τους .
Απο πότε η εφαρμογή του νομού και για τους δικαστές συνιστά απειλή;
Οποιος δεν φοβάται ,οποίος δεν έχει κάτι να κρύψει φωνάζει δυνατά ΝΑΙ να εφαρμοστεί ο νόμος για την δημοσιοποίηση των πόθεν εσχες των δικαστών .
Οποιος φοβάται ότι απειλείται απο την διαφάνεια και την εφαρμογή του νομού που υποχρεώνει τους δικαστές σε δημοσιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων τότε αδικαιολογητως αντιδρά .
Ας μετρησουμε λοιπόν την άποψη της κοινής γνώμης αν συμφωνεί να εφαρμοστεί ο νόμος για την δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των δικαστών .
Θα τριβετε τα μάτια σας όσοι ολίγοι αντιδρατε παραδόξως σε αυτό ".

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΔΝΤ προς Τσίπρα: Εμεις ότι λέμε τα γράφουμε κιόλας...

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον στον οποίο έκανε παράπονα, επειδή στην τελευταία έκθεση του Ταμείου αναφέρεται σε κίνδυνο εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς αυτά που λέμε τα γράφουμε κιόλας» ήταν η απάντηση του ΔΝΤ.
Στο μεταξύ, ο Τσίπρας χαρακτήρισε ως «άκομψη και άδικη» την φράση «ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα» με την οποία χαρακτηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην έκθεση του ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνταντηθεί δύο φορές με τον Πολ Τόμσεν συμφώνησε να συναντηθούν και στην Αθήνα, παρότι παλαιότερα είχε αρνηθεί να συταντηθεί με τουε εκπροσώπους της Τρόικα.
Πάντως, ο αντιπρόεδρός του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον τον υποδέχθηκε στην έδρα του οργανισμού με ένα απόφθεγμα από την Παλαιά Διαθήκη στις ΗΠΑ. «Καλώς ήρθατε στην κοιλιά του κήτους» του είπε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε ως άλλος Ιωβ: «Στην κοιλιά του κήτους είναι καλά, στο στόμα του κήτους υπάρχει πρόβλημα».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο του ΔΝΤ, στην οποία ήταν παρών και ο Πολ Τόμσεν, έγινε σαφές ότι σε περίπτωση που καταργηθεί το Μνημόνιο το ΔΝΤ θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα.
Βέβαια, ο Λίπτον εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους προκειμένου να είναι βιώσιμο, άποψη με την οποία συμφώνησε ο Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο πρέπει να γίνει γενναία διαγραφή του χρέους αλλά το υπόλοιπο χρέος πρέπει να αποπληρωθεί με «ρήτρα ανάπτυξης» κατά το πρότυπο που έκανε η Γερμανία το 1953.
Ο Τσίπρας ανέλυσε τις απόψεις του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είπε ότι «το Μνημόνιο τροφοδοτεί την ύφεση» και τόνισε ότι ο κύκλος της λιτότητας δεν οδηγεί πουθενά, ενώ εξεπέλυσε επίθεση στις ελληνικές κυβερνήσεις που ψήφισαν τα Μνημόνια μιλώντας για «σκληρά ταξικές επιλογές».
«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με δραματικό τρόπο» είπε προς στους αξιωματούχους του ΔΝΤ, αναφερόμενος στις δηλώσεις των κορυφαίων οικονομολόγων του Ταμείου που κάνουν τώρα λόγο για λάθος στον υπολογισμό του ελληνικού χρέους.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε συγκεκριμένες πτυχές του ελληνικού δανειακού προγράμματος. Σε δηλώσεις του ο Τσίπρας είπε ότι «δεν υπήρξε ποτέ πρόταση του ΔΝΤ για περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικού τομέα».

Η ΝΔ σήκωσε το γάντι και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αποκαλεί τον Τσίπρα «πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού», υπενθυμίζοντας ότι ουδέποτε καταργήθηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Καμμένος για cds: ανασκεύασε στο δικαστήριο

Σήμερα συζητήθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, η αγωγή του Αντρέα Α. Παπανδρέου σε βάρος του Πάνου Καμμένου σχετικά με όσα είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων περί εμπλοκής του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού στην αγοραπωλησία ασφαλίστρων κινδύνων (CDS) ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας από επενδυτική εταιρεία στο στελεχιακό δυναμικό της οποίας ανήκε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ο Καμμένος κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας είπε ότι τιμά την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ισχυρίστηκε ότι παρουσίασε γεγονότα που είχαν παραχθεί από διάφορα blogs και διευκρίνισε ότι τα blogs και τα sites που αναπαρήγαγαν τα περί εμπλοκής του ενάγωντος δεν είχαν ως πηγή τον ίδιο.
Αργότερα, ο Αντρέας Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο κ. Καμμένος δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο ότι τιμά την προσωπικότητά μου, ότι ουδέποτε στράφηκε εναντίον μου και ότι τα αναφερόμενα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο δεν έχουν αυτόν ως πηγή. Όλα κρίνονται από τη Δικαιοσύνη».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: “ποιος τους φύλακες θα φυλάττει;

Υπερασπίζομαι, εργάζομαι και υπηρετώ στη ζωή μου την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, στο πλαίσιο του Συντάγματος, καθώς και την πραγματική ανεξαρτησία κάθε θεσμού της πολιτείας στην εκτέλεση της αποστολής του.

Επί της δικής μου Κυβέρνησης έγιναν θεσμικά άλματα και στη Δικαιοσύνη.


Υπόσχεση και πράξη της Κυβέρνησής μου ήταν η ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των οικονομικών πράξεων του κράτους. Η “Διαύγεια” αποτέλεσε ένα ακόμα δείγμα της αποφασιστικότητας για διαφάνεια και ορθή, εύνομη λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών.


Πρώτη όμως παρόμοια πράξη ήταν η θέσπιση μιας ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας. Μιας υπηρεσίας που θα καταγράφει τα αληθινά δεδομένα και δεν θα παίζει παιχνίδια αλλοίωσης αυτών σύμφωνα με κομματικές ή άλλες βουλές σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.


Αυτή η πράξη χαιρετίστηκε ως σημαντικό βήμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς.

Αυτή η υπηρεσία βάλλεται σήμερα και βάλλεται και η ανεξαρτησία της.

 
Θα περίμενα από τους εκπροσώπους κάθε πολιτειακού πυλώνα, δηλαδή της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, να περιφρουρήσουν αυτήν την κατάκτηση αντί να την υπονομεύουν.
 

Διότι είναι πια επιταγή επιβίωσης και τελικά ανεξαρτησίας της πατρίδας μας η εύνομη λειτουργία όλων των θεσμών και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού προς αυτούς.

Αλλιώς ο ελληνικός λαός δικαίως θα αναρωτηθεί: “ποιος τους φύλακες θα φυλάττει;”»