Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Φέρτε τον Αριστοφάνη...

Από την πολλή βιασύνη να συσταθεί η προανακριτική, έχουμε φτάσει να παρακολουθούμε κάθε μέρα σκηνές απείρου κάλους, ενώ στην ουσία ο λόγος για τον οποίο συσταθηκε υποχωρεί μποστά στο show των πρωταγωνιστών. 
Από το δράμα της μη αξιοποίησης - της λαθροχειρίας φτάσαμε να γράφετε μια κωμωδία την ημέρα. 
H κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί σοβαρά και αξιόπιστα με το περιεχόμενο της λίστας και να αποκομίσει οφέλη από τους τυχόν φοροφυγάδες που αυτή περιέχει, αρκέστηκε στο να παραπέμψει την υπόθεση σε επιτροπή της Βουλής όπου η διαδικασία εκφυλίζεται με τα καπρίτσια των "αστέρων" της.
Είναι η αλήθεια όταν είδαμε ποιοί θα αποτελούν τα μέλη αυτής της επιτροπής θεωρήσαμε ότι τελικά η διαδικασία θα κατέληγε σε ανούσιο πεδίο μάχης και ότι τα μέλη υποβάθμιζαν το κύρος της από την αρχή.

Πεταλωτής : Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεκανίκι κανενός.


Η δήλωση του Γ. Πεταλωτή στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"

"Θεωρώ ότι η προχθεσινή συνάντηση, συνέχεια παλαιότερων συναντήσεων, αποτελεί θετικό σημείο έντονης έκφρασης της αγωνίας στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή και κυρίως μέλλουσα κατάσταση του ΠΑΣΟΚ και της χώρας. Οχτώ μήνες με κατηργημένες οργανώσεις και όργανα, αποξένωσης στελεχών και μελών και με πλήρη απουσία στίγματος, ιδεολογικού και πολιτικού, έστω και ενόψει του συνεδρίου μας, ξεκινάει επιτέλους μία συζήτηση που θα έπρεπε να γίνεται σε άλλο χρόνο και μέσα στα θεσμικά όργανα. Με τη συντριπτική πλειοψηφία μας στο ρόλο του θεατή, ενώ αντίθετα λόγω των πρωτόγνωρων ασκούμενων πολιτικών, απαιτούσαν διευρυμένη νομιμοποίηση αλλά και στήριξη.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ :η συντηρητική Ευρώπη φοβήθηκε να επενδύσει στην ίδια την Ευρώπη και το μέλλον της.


Η επικράτηση συντηρητικών θέσεων στην Ευρώπη, με τη συρρίκνωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, συνιστά καταδίκη της Ευρώπης, όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Για άλλη μια φορά, η συντηρητική Ευρώπη φοβήθηκε να επενδύσει στην ίδια την Ευρώπη και το μέλλον της.

Έτσι όμως, δεν πάμε πουθενά.

Το επισημαίνω ακατάπαυστα εδώ και τρία χρόνια: Την ώρα που πολλές χώρες είναι αναγκασμένες να ακολουθήσουν δύσκολα και απαιτητικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής σε εθνικό επίπεδο, επιβάλλεται να υπάρξει ένα γενναίο Πρόγραμμα Επενδύσεων από την ίδια την ΕΕ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με επενδύσεις στην εκπαίδευση και στην καινοτομία, σε μια σύγχρονη πράσινη οικονομία, σε υποδομές συγκοινωνιών και τηλεπικοινωνιών, σε δίκτυα πράσινης ενέργειας, στο διαδίκτυο. Για μια Ευρώπη ανταγωνιστική και πάνω από όλα ανθρώπινη, με βιώσιμη ανάπτυξη, που θα δημιουργεί δουλειές για όλους και θα προσφέρει πολλές δυνατότητες στους νέους ανθρώπους. Μια Ευρώπη που δεν παρακολουθεί άπραχτη τα εκατομμύρια των νέων ανέργων της, αλλά αναλαμβάνει γενναίες πρωτοβουλίες για να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας παντού.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Οι σωματοφύλακες του Καραμανλή και τα ψέματα για το έλλειμμα

"Οι σωματοφύλακες του Καραμανλή και τα ψέματα για το έλλειμμα
ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΞΩ για ακόμη μία φορά στη λαϊκή σοφία, η οποία τα έχει πει κατά καιρούς όλα. Για παράδειγμα: αν της είχε ζητηθεί να σχολιάσει την «πρωτοβουλία» του τρίο Παυλόπουλου - Αντώναρου - Παπαθανασίου να αποκαταστήσουν την καταστροφική περίοδο που κυβέρνησαν υπό την τουλάχιστον... εμπνευσμένη, θα μου επιτραπεί να τη χαρακτηρίσω, καθοδήγηση του Κώστα Καραμανλή, θα δήλωνε ξεκάθαρα ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»!

Μπόλαρης και Κεντροδεξιά αναιμία!

Προσυνεδριακά κείμενα ΠΑΣΟΚ

Μια σύντομη κριτική προσέγγιση
Κεντροδεξιά αναιμία !
Κείμενα που δεν αποτυπώνουν την αίσθηση κρισιμότητας της κατάστασης. Χωρίς να πείθουν στο ελάχιστο κι ούτε να αφουγκράζονται την ένταση του προβλήματος, την απόγνωση που βιώνει ο μικρομεσαίος πολίτης, η οικογένεια, η κοινωνία.
Κείμενα που δεν εκφράζουν την αγωνία για την αντιστοίχιση του προβλήματος της χώρας με τον πολιτικό λόγο του Κινήματος που διακήρυσσε ότι εκφράζει το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, τους μη προνομιούχους.


Παπανδρέου: Να σπάσουμε την εθνικιστική ρητορική στην Ευρώπη

Στον κίνδυνο της εξάπλωσης του εθνικισμού στην Ευρώπη και στην ανάγκη να υψώσουν οι λαοί ένα τείχος απέναντι του αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στο Φόρουμ για τη συνεργασία στα Βαλκάνια που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Rockefeller Brothers Fund.


«Πρέπει να σπάσουμε την εθνικιστική ρητορική στην Ευρώπη», είπε ο χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Την ζήσαμε στην οικονομική κρίση με τα στερεότυπα για τους δήθεν "τεμπέληδες" ή "σπάταλους" νότιους λαούς. Τώρα ζούμε την εξάπλωση του εθνικισμού στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Και τον πυρήνα της Ένωσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα.

Βάζοντας τέλος στον πόλεμο κατά των γυναικών



Αποσπάσματα από το άρθρο που συνυπογράφουν οι Γ. Παπανδρέου και Ουάφα Χάτζι 

«Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αμέτρητα ζευγάρια θα γιορτάσουν τον έρωτά τους υπό το φως των κεριών. Την ίδια ημέρα ένα δισεκατομμύριο γυναίκες και άντρες σε όλο τον κόσμο θα σταθούν και θα ρίξουν φως στη σκοτεινή πλευρά των σχέσεων των δύο φύλλων», ξεκινά το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Project Syndicate.
Όπως σημειώνεται, στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως θα ξυλοκοπηθεί ή θα βιαστεί κατά τη διάρκεια του βίου της. Σε κάποιες χώρες αυτό θα συμβεί σε επτά στις δέκα γυναίκες.  Ακόμη και στον αναπτυγμένο κόσμο, η βία κατά των γυναικών συχνά μένει ατιμώρητη. Μία στις τρεις γυναίκες που υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό δέχονται σεξουαλική επίθεση, συχνά από συναδέλφους τους, όμως ελάχιστοι καταδικάζονται για τις πράξεις τους.

Με λένε Μιχάλη…


Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν παιδιά που γεννήθηκαν δίπλα σας, δίπλα στα δικά σας, έκλαψαν δίπλα στα δικά σας, μεγάλωσαν, έπαιξαν, μάτωσαν δίπλα στα δικά σας. Ζαλίστηκαν να μάθουν την γραμματική και την ελληνική ιστορία όπως τα δικά σας. Δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, άλλο ήλιο, άλλες θάλασσες. Μιλούν, αγαπούν και πονούν όπως τα δικά σας, όπως εσείς. Το δέρμα τους είναι διαφορετικό, η ψυχή τους; 
Τη λύση για την ιθαγένεια δεν θα την δώσουν τα δικαστήρια, θα την δώσει η κοινωνία. ΕΜΕΙΣ!
«Με λένε Μιχάλη. Γεννήθηκα το 1980 στην Αθήνα, στο «Μητέρα». Οι γονείς μου τότε έμεναν στο Παγκράτι. Μετά τη γέννα μου μετακομίσαμε στα Πατήσια. Οι γονείς μου είναι από τη Νιγηρία. Ο πατέρας μου ήρθε στην Ελλάδα για να σπουδάσει, τη δεκαετία του ΄70. Ύστερα από κάποια χρόνια έφερε και τη μητέρα μου. Από τα παιδικά μου χρόνια δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Στο δημοτικό τα πήγαινα μια χαρά με τα άλλα παιδιά. Μόνο όταν τσακωνόμασταν στο ποδόσφαιρο με στολίζανε με βρισιές του τύπου «αράπης» και τα σχετικά. Ήμουν ο μόνος μαύρος στο σχολείο μου. Θυμάμαι επίσης ένα σκηνικό. Μια μέρα, έπειτα από τσακωμό, κάποια παιδιά με είχαν βάλει στη μέση και με έβριζαν. Τότε ένα παιδί που τον έλεγαν Ηλία όρμησε εναντίον τους για να με υπερασπιστεί. Από τότε γίναμε κολλητοί φίλοι. Τα πρώτα χρόνια στο σπίτι μιλούσαμε νιγηριανά και αγγλικά. Αυτό όμως με εμπόδιζε για τα μαθήματα. Μέχρι που ο δάσκαλος κάλεσε τους γονείς μου και τους είπε ότι έπρεπε να μιλήσουμε ελληνικά στο σπίτι.

O πρόεδρος της ΕΚΑΠ και το αφήγημα του συνεδρίου

Το ΠΑΣΟΚ προχωρά στο κρισιμότερο συνέδριο της ιστορίας του αλλά οι ερασιτεχνισμοί της ηγετικής ομάδας δεν έχουν όριο.
Επειδή γνωρίζουμε ότι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά ήταν πάντα γεμάτος αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, η οποια πολιτική -ιδεολογική σύγκρουση δεν μας τρομάζει, ούτε μας εκπλήσει. Μας εκπλήσει όμως, οτι η ηγεσία εκτίθεται ανεπανόρθωτα ως προς την μεθόδευση του συνεδρίου και των διαδικασιών.
Η ευκολία με την οποία καταργούν -ανασυστήνουν -καταργούν- διορίζουν και "αναθέτουν" εκλεγμένα όργανα είναι απερίγραπτη.
Ο διορισμός νέου Προέδρου στην ΕΚΑΠ είναι άλλη μια καταστατική εκτροπή Βενιζέλου

Ο Βενιζέλος λοιπόν, με απόφασή του κατήργησε πριν λίγες μέρες, τον Πρόεδρο της ΕΚΑΠ Γιώργο Ανωμερίτη και στη θέση του έβαλε τον Γιάννη Σουλαδάκη. 
Η ΕΚΑΠ όμως εκλέχτηκε από το Εθνικό Συμβούλιο και μόνο αυτό το όργανο μπορεί να προχωρήσει σε ανατοποθέτησή προσώπων.  
Δεν το ήξερε αυτό ο Βενιζέλος και η διορισμένη παιδική χαρά που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή του συνεδρίου ;

Απίστευτο: Στηρίζουν ακόμα και την…Γεωργαντά κάποιοι καραμανλικοί ενάντια σε αυτά που ψήφισαν πρόσφατα!

Είναι λογικό κάποιος να υπερασπίζεται τα κυβερνητικά του πεπραγμένα. Αλλά αυτό που συμβαίνει τελευταία με κάποιους καραμανλικούς, δεν έχει προηγούμενο.
Όπως πληροφορούμαστε (βλ. εδώ) κυκλοφόρησαν σήμερα non paper για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αναφορικά με την εκτόξευση των ελλειμμάτων και του χρέους στα ουράνια, ιδιαίτερα την τελευταία διετία Καραμανλή.
Το τραγικότερο όλων είναι ότι στη σελίδα 3 αυτού του παραληρηματικού κειμένου οι υιοθετούν πλήρως τα λεγόμενα της κας … Γεωργαντά εναντίον του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και αμφισβητούν ακόμα και ότι το έλλειμμα του 2009 έφτασε και ξεπέρασε το 15%!

ΠΑΣΟΚ: κι όμως κινείται...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουλάχιστον 20 νυν και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της «ομάδας των 7 υφυπουργών» όπως αποκαλούνται, και συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ για να συντονιστούν ενόψει του συνεδρίου της 28ης Φεβρουαρίου.

Η επαναδραστηριοποίηση της ομάδας στοχεύει στην καταγραφή όλων των προβληματισμών για το ρόλο και την πορεία του κόμματος.
Ο πυρήνας είναι γνωστός από το παρελθόν: Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Μανώλης Οθωνας, Γιάννης Δριβελέγκας, Σωκράτης Ξυνίδης, Γιώργος Πεταλωτής. Βέβαια, ο Πεταλωτής τελικά λόγω σοβαρού τροχαίου δεν κατόρθωσε να παραστεί, ενώ ο Δριβελέγκας επίσης, απουσίαζε επειδή έσπασε το χέρι του.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Παπανδρέου: Ενωμένοι στη διαφορετικότητά μας, έχουμε φωνή.

Σημεία από τον Χαιρετισμό του Γιώργου Παπανδρέου στο Πρώτο Φόρουμ για την Περιφερειακή Συνεργασία στα Βαλκάνια, που άρχισε σήμερα τις εργασίες του στην Θεσσαλονίκη.
 
Η Θεσσαλονίκη ιστορικά άνθισε ως κοιτίδα πολυπολιτισμικότητας. Από την άλλη όμως, έζησε τον τρόμο του πολέμου, των στερεοτύπων, των εθνικών εκκαθαρίσεων.

 Η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, έχει πλούσια αλλά και αρκετά βεβαρημένη ιστορία. Έχει όμως και ένα πολύ υποσχόμενο μέλλον ως ηγέτιδα πόλη στον τουρισμό, στην τεχνολογία, τον πολιτισμό, το εμπόριο. Η παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη είναι εγγύηση για αυτή την πορεία.  


Το μέλλον και της ευρύτερης “ευρωπαϊκής” μας οικογένειας θα είναι καλύτερο, αν η Ε.Ε. καταλάβει επιτέλους τη δύναμη της. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη ενώσει τις μοίρες τους. Είναι καιρός να ενώσουν πραγματικά και τις δυνάμεις τους.

Παπανδρέου για απόφαση ΣτΕ: θα στηρίξω μόνο κάθε προσπάθεια που θα διασφαλίζει την προοδευτική κατεύθυνση της χώρας


Ο νόμος 3838, περί απόδοσης ιθαγένειας, έκανε πράξη μία σαφή προεκλογική μας δέσμευση και αποτέλεσε θεμελιώδη προοδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, παρά την λυσσαλέα αντίδραση των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτού του θεσμικού πλαισίου, ετέθησαν κανόνες δικαίου σε ένα αδιαφανές σύστημα, που χαρακτηριζόταν από πελατειακές αντιλήψεις και συμπεριφορές και καθιστούσε προϊόν εμπορίου την Ελληνική ιθαγένεια.

Το ΣΤΕ, όπως κατέληξε στο περιεχόμενο της απόφασής του, δεν ακυρώνει τα δομικά στοιχεία του νόμου, με βάση τα οποία, μεταξύ άλλων, προστατεύονται και ενισχύονται θεμελιώδη δικαιώματα χιλιάδων παιδιών νομίμων μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή φοιτούν στα σχολεία μας, τα διδάσκουν οι δάσκαλοί μας, παίζουν στις αυλές των σχολείων μας όπως όλα τα παιδιά.