Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Πίσω από τις λέξεις ..κρύβεται ο Αλέξης


Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να παραχωρήσει συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όπου φυσικά πάλι μίλησε για την αποτυχία και την καταγγελία των Μνημονίων, αφού ξεπέρασε το τζετ λαγκ του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως το σημείο στο οποίο ερωτάται για την Αριστερά και τις πιθανότητες μελλοντικής μετεκλογικής συνεργασίας 


"Είπατε ότι είναι «παρά φύση να υπάρχουν δύο πόλοι χωρίς κέντρο και οι σοσιαλιστικές δυνάμεις να στοιχίζονται πίσω από τη δεξιά γραμμή». Ευελπιστείτε πως θα δημιουργηθούν νέα κεντροαριστερά σχήματα;


– Αυτό που είπαμε είναι ότι, προωθώντας το Μνημόνιο και κατόπιν μπαίνοντας κάτω από τις φτερούγες του κ. Σαμαρά, η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία και η Κεντροαριστερά κατάργησαν και επισήμως τον εαυτό τους. Η δική μας επιδίωξη είναι να σχηματιστεί ένας ευρύς χώρος, αποφασισμένος να αντιπαρατεθεί με αξιοπιστία στην πολιτική των Μνημονίων. Ο χώρος αυτός περιλαμβάνει σίγουρα την Αριστερά στο σύνολό της, μπορεί όμως να φτάσει και στις παρυφές του πάλαι ποτέ πανίσχυρου δικομματικού χώρου. Αυτό συμβαίνει ήδη σε επίπεδο κοινωνίας. Οι άνθρωποι που αναζητούν ελπίδα και διέξοδο στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, προέρχονται από παντού. Εμείς θα επιδιώξουμε τη συγκρότηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης συμμαχίας, με προγραμματικό στόχο την κατάργηση του Μνημονίου και την εφαρμογή ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Είναι προφανώς ένα αριστερό σχέδιο, αλλά που απευθύνεται στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.


– Εχετε ασκήσει σκληρή κριτική και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ για τη συμμετοχή τους στην τρικομματική. Υπάρχει δυνατότητα να συνεργαστείτε με κάποιο από τα δύο κόμματα ή το αποκλείετε;

– Αποκλείουμε κατηγορηματικά κάθε συνεργασία στο πλαίσιο της πολιτικής του Μνημονίου. Συνεπώς, όπως είναι τα πράγματα σήμερα, περιθώρια σύγκλισης με τις δυνάμεις αυτές δεν υπάρχουν. Ας κρατήσουμε όμως το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ραγδαίων ανακατατάξεων στο πολιτικό σύστημα".

Ο Αλέξης και το επιτελείο του είδαν την δημοσκοπική στασιμότητα και επιχειρούν με κάθε τρόπο να επανέλθουν στην εποχή του "δεν πληρώνω" και των κινητοποιήσεων, για το λόγο αυτό άλλωστε, τον είδαμε να ανεβαίνει και στα τρακτέρ. Σίγουρα ο λόγος που χρησιμοποιείται για να κάνει κανείς "αγώνα στο πεζοδρόμιο" δεν συνάδει με την εικόνα και το λόγο μιας "σοβαρής" αντιπολιτευτικής δύναμης που θέλει να κυβερνήσει. 

Ο Αλέξης και η ηγετική του ομάδα γνωρίζουν ότι χωρίς συμμαχίες δεν θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση και ενώ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την "σκληρή αντιμνημονιακή" φρασεολογία που φυσικά δεν επιτρέπει συγκλίσεις με άλλα κόμματα που έχουν χρεωθεί αυτή την πολιτική, παράλληλα αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό για το μέλλον, με τις...ραγδαίες ανακατατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.