Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Ο Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

ΓΕΝΕΥΗ, 12-13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, προήδρευσε στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη (12-13 Δεκεμβρίου), με τη συμμετοχή ηγετών και εκπροσώπων κομμάτων – μελών από ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και δεξαμενών σκέψης.

Κεντρικό θέμα του Συμβουλίου ήταν οι τελευταίες εξελίξεις σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας και οι επιπτώσεις τους στην λειτουργία της δημοκρατίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των προσφύγων.

Το Συμβούλιο άνοιξε με τις κεντρικές εισηγήσεις του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες και του Γενικού Διευθυντή των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, Μίκαελ Μίλλερ. Ακολούθησαν εισηγήσεις όλων των κομμάτων και οργανώσεων μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που αγωνίζονται για την ειρήνη και τη δημοκρατία στη Συρία και είναι ενταγμένες στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην κεντρική ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:

«Bλέπουμε σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, τις συνέπειες της πολιτικής του φόβου καθώς και της πολιτικής της αγανάκτησης. Διαπιστώνουμε μία οπισθοδρόμηση προς τον συντηρητισμό. Μία άνοδο του εθνικισμού και την ενίσχυση της ξενοφοβίας και του φονταμεταλισμού.

Η αβεβαιότητα και η αστάθεια δημιουργούν ένα ισχυρό αίσθημα ανασφάλειας. Ένα αίσθημα, που πολιτικά σχήματα και ηγέτες εκμεταλλεύονται άλλοτε για να οδηγήσουν τα πράγματα προς τον ελιτισμό και άλλοτε προς την υιοθέτηση διάφορων θεωριών συνομωσίας και αναζήτησης εξιλαστήριων θυμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις καλλιεργείται η νοσταλγία του αυταρχισμού. Μια τάση καταδίκης όλων των απόψεων που ξεφεύγουν απο τις κατεστημένες αντιλήψεις. Στοιχεία που τροφοδοτούν την πολιτική του φόβου.

Για κάποιους άλλους, η υποβάθμιση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, η συγκέντρωση του πλούτου, τα «diktat» (υπαγόρευση όρων) των αγορών, δίνουν την ευκαιρία να καλλιεργούν το θυμό. Ωθούν προς τη λογική της «ανυπακοής», της πόλωσης στην κοινωνία και τον λαϊκισμό. Είναι στοιχεία που τροφοδοτούν την πολιτική της αγανάκτησης και το μανιπουλάρισμα των πολιτών.

Εμείς, ως σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά κόμματα, μπορούμε να δούμε, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πολιτική οικογένεια, τους κινδύνους του λαϊκισμού. Αλλά και την ανάγκη της οργανωμένης παρουσίας των πολιτών με προτάσεις παραγωγικές και δημιουργικές, που ενώνουν και ενδυναμώνουν την κοινωνία και τους συμμετοχικούς δημοκρατικούς θεσμούς.

Δεν καλλιεργούμε τον ελιτισμό και αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες χειραγώγησης της κοινής γνώμης με μη ρεαλιστικές υποσχέσεις. Είναι αλήθεια ότι, στο σημερινό κόσμο, η στάση αυτή είναι δύσκολη. Φέρνει ενίοτε απώλειες. Είναι όμως απαραίτητη και υπεύθυνη. Είναι η θέση όσων πιστεύουν ότι οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν. Ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να εξανθρωπιστεί. Ότι οι αγορές μπορούν να χαλιναγωγηθούν, αν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις αποκτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ότι η ανισότητα μπορεί να περιοριστεί εάν τα δικαιώματα συνοδεύονται από τις αντίστοιχες ευθύνες. Ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να προληφθούν ή να επιλυθούν, εάν δοθεί προτεραιότητα στην οικοδόμηση της ειρήνης.»

Στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εγκρίθηκε η ένταξη στην Οργάνωση με καθεστώς πλήρους μέλους, του Κόμματος του Κογκρέσου της Ινδίας. Το κόμμα του Κογκρέσου είναι το μεγαλύτερο κόμμα, της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συναντήθηκε με την Υφυπουργό Διεθνών Σχέσεων της Κίνας, Χου Λιουπίνγκ, η οποία του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί την Κίνα.

Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε την ευκαιρία, να ενημερώσει για ακόμη μια φορά τα μέλη του Συμβουλίου, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, τις μεγάλες προσπάθειες και τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις που βρίσκουν τους Έλληνες να δοκιμάζονται σκληρά και από τις μεγάλες πιέσεις των αγορών και από την δύσκολη διαπραγμάτευση που πρέπει να φέρει σε πέρας η χώρα, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θυσίες και τα πρωτόγνωρα αποτελέσματά τους και να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Καρχιμάκης: Ξαναπιάνουμε το νήμα από εκεί που διακόπηκε

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην χθεσινή εκδήλωση υποστηρικτών του Γ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, έκανε λόγο για "νέα αλλαγή" που θα δώσει τέρμα στο "δεξιό εναγκαλισμό με το Σαμαρά" ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ανατράπηκε με οργανωμένη σκευωρία.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης μίλησε με σκληρά λόγια για “ισχυρά συμφέροντα που λυμαίνονται τη χώρα και “συγκεντρώνουν τον πλούτο στα χέρια λίγων και εκλεκτών”, για αδιαφάνεια, διαφθορά, σπατάλη και πελατειακή λογική και τόνισε την ανάγκη να οικοδομηθεί μία κοινωνία ισονομίας, αξιοκρατίας και διαφάνειας.

“Υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις που κατατέθηκαν, και αναπτύσσονται σε κάθε ευκαιρία από τον Γιώργο Παπανδρέου προτάσεις ουσιαστικές που ταιριάζουν με τον τίτλο και το θέμα της συζήτησης μας σήμερα. Η ανάγκη της χώρας για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο πρέπει να περνάει και από την πολιτική αντίληψη και την πάγια αρχή «ποιους υπηρετούμε και με ποιους συγκρουόμαστε». Και εμείς ως σοσιαλιστές έχουμε την υποχρέωση να υπηρετήσουμε τους ανθρώπους της ανάγκης τα μόνιμα θύματα της κρίσης και τους ανθρώπους της δημιουργίας”, ανέφερε σε μία αποστροφή του λόγου του.

Συνέδεσε μάλιστα τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προς όφελος των πολιτών με την αποκατάσταση της “πολιτικής φυσιογνωμίας του κινήματος”.

“Οφείλουμε να αντισταθούμε σε ότι υπονομεύει τους ανθρώπους, ότι δημιουργεί συνθήκες ανισοκατανομής του πλούτου. Και μέσα από αυτό να αποκαταστήσουμε την πολιτική φυσιογνωμία του κινήματος”, είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Καρχιμάκης.

Εξέφρασε, ακόμα την εκτίμησή του ότι πολλές από τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί “θα μπορούσαν ήδη να έχουν αποτελέσει και προτάσεις του κινήματος αν είχε ακολουθηθεί ο δρόμος ενός διαρκούς και συντονισμένου διαλόγου που αρνήθηκε με πείσμα η σημερινή ηγετική ομάδα. Δίδοντας αυτή η ηγετική ομάδα την αίσθηση και την πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τους πολλούς μόνο που δοκιμάζονται. Προσχωρώντας ακόμα πιο βαθιά στον δεξιό εναγκαλισμό του Σαμαρά , αλλά οι λίγοι και οι ισχυροί είτε είναι εκτός μεταρρυθμίσεων είτε εντός ευνοϊκών ρυθμίσεων. Γιατί άραγε;” αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για “μεθοδευμένη ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου” από “εσωτερικούς και εξωτερικούς πολιτικούς παράγοντες” που δεν καλυτέρευσε τα πράγματα, αλλά αντίθετα όπως είπε απέδειξε ότι “το πρόβλημα για
κάποιους και στο εσωτερικό μας και στο εξωτερικό ήταν να ανατραπεί ο Παπανδρέου για να καταλάβουν τις καρέκλες δίνοντας ψεύτικες ελπίδες για το καλύτερο“.

Για αυτό, κάλεσε όσους δεν πιστεύουν στην ηττοπάθεια και τη μιζέρια να “ξαναπιάσουν το νήμα” με στόχο την “επανεκκίνηση για την γενικευμένη αναγέννηση και του κινήματος και της χώρας”.

Γ.Πεταλωτης: Ο Βενιζελος καταντησε ανυπαρκτο το ΠΑΣΟΚ

Ευθύνες στον Βαγγέλη Βενιζέλο για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ καταλόγισε ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

“Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κατάσταση σχεδόν ανυπαρξίας, στη χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσε. Με μία πολύ συγκεκριμένη επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, του κ. Βενιζέλου συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κόμμα, δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ εδώ και ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις, από το ΠΑΣΟΚ στην Ελιά και από την Ελιά στη Δημοκρατική Παράταξη και σήμερα πάλι επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, για να δείχνουμε ότι υπάρχει ΠΑΣΟΚ, οι συγκολλήσεις προσώπων αντί να φέρνουν κόσμο καταδεικνύουν τη γύμνια ενός ΠΑΣΟΚ, όπως το έχει καταντήσει η ηγεσία του”, είπε ο κ. Πεταλωτής.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον Βαγγέλη Βενιζέλο, που είπε ότι οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου είναι “εξωτερικό” θέμα για τα ΠΑΣΟΚ και δεν ασχολείται, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τις απόψεις του κ. Παπανδρέου, με το τι λέει και το τι λέει και η κοινωνία.

Σε άλλη ερώτηση, αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος βουλευτής, στην περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ο κ. Πεταλωτής απάντησε: “Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Εάν προκηρυχθούν εκλογές, θα δούμε τι προτάσεις υπάρχουν και ο καθένας θα αποφασίσει. Το μήνυμα της κοινωνίας είναι να υπάρξει ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι το μόνο κριτήριο για το αν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει σήμερα ΠΑΣΟΚ που να εκφράζει τον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο και αυτό πρέπει να το ξαναφτιάξουμε”.

Την εκδήλωση οργάνωσε η Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης για τη στήριξη των θέσεων του Γιώργου Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ.

http://agenda-news.gr

Ελενόπουλος: Να εξηγήσουν στον λαό γιατί δεν συναινούν

1. Είναι αλήθεια ότι, οι καθαρές θέσεις δημιουργούν πρόβλημα σε όσους έχουν συνηθίσει να φυτοζωούν στη θολούρα. Αυτό ζήσαμε και με τη χθεσινή καθαρή και συνεπή τοποθέτηση – πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, για την πορεία του τόπου.

Αρκετοί έκαναν πώς δεν κατάλαβαν. Γιατί;

Για να μπορούν να την ερμηνεύουν όπως θέλουν και να της αποδίδουν όποιον χαρακτήρα και όποια σκοπιμότητα τους βολεύει.

Αντί να εκτίθενται, καλό θα ήταν να εξηγήσουν στον Ελληνικό λαό, γιατί δεν αναλαμβάνουν κάποια πρωτοβουλία συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου, αφενός μεν να υπερβούμε το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τη χώρα οι ηγεσίες της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τις αδιέξοδες επιλογές τους, αφετέρου δε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι στους οποίους εκθέτουν τις θυσίες των Ελλήνων και τα αποτελέσματα της μεγάλης προσπάθειας που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια.

Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, δεν χρειάζεται ερμηνείες, είναι σαφής και καθαρή και μεταξύ άλλων αναφέρει:

Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν άμεσα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να διαμορφωθεί περιβάλλον ευρύτερων συναινέσεων.

Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και να καταστεί δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:

- Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

- Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.

- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

- Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.

- Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα

- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα».

Ευχής έργο είναι – και για να μην χαθούν οι θυσίες του Ελληνικού λαού και για να διαμορφώσουμε μια Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη -, έστω αυτή την ύστατη ώρα, η μεν ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα, η δε ηγεσία της Κυβέρνησης να αντιληφθεί επιτέλους, ότι φέρει πρωτίστως την ευθύνη άμεσων πρωτοβουλιών, γνωρίζοντας ότι ουδεμία προσωπική πολιτική πορεία υπερτερεί της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος.»

Για συνεννόηση και ευρύτερη συναίνεση μιλά ο Γιώργος Παπανδρέου, όχι για παζάρια

2. Με αφορμή άλλο δημοσίευμα, που αναφέρεται σε πληροφορίες περί δήθεν συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα:

Θα ήταν χρήσιμο σε κάποιους, αντί να μοιράζουν στους αναγνώστες τους «χάντρες και καθρεφτάκια», να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες τους πριν προχωρήσουν σε δήθεν βαρύγδουπες αποκαλύψεις. Ένα τηλεφώνημα αρκεί.

Μωραΐτης: «Σαμαράς- Βενιζέλος παίζουν στα ζάρια την τύχη της χώρας»


«Εκφράζω δημοσίως τη διαφωνία μου βλέποντας το που θέλουν κάποιοι να πάνε τα πράγματα.» Με αυτή φράση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή του για την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου για επίσπευση της προεδρικής εκλογής. 

Μιλώντας στην εκπομπή του κ. Παπαδάκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Βενιζέλου ζητώντας να συγκλιθεί άμεσα συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως αποτυχημένη. 

Σχετικά με την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου και τις πληροφορίες που τον θέλουν να ιδρύει νέο κόμμα ο κ. Μωραΐτης απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως θα στηρίξει το κόμμα του.

Λάθος η απόφαση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής

Συγκεκριμένα στην ερώτηση για την επίσπευση της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας ο κ. Μωραΐτης τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ο καθένας να υπηρετήσει αυτό που πρέπει χωρίς να κοιτάζει το συμφέρον του.

Ο κ. Μωραΐτης μίλησε για λάθος απόφαση της συγκυβέρνησης. «Η επίσπευση των προεδρικών εκλογών είναι μια απόφαση που δεν ετοιμάστηκε καθόλου για αυτό γίνονται όλα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που ο πρωθυπουργός δεν μιλάει με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν υπάρχουν συμβούλια πολιτικών αρχηγών, δεν υπάρχει εθνική συναίνεση» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός όφειλε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προτού επισπεύσει την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας.

Πάντως ο ίδιος ανέφερε πως θα ψηφίσει τον κ. Δήμα γιατί προτάσσεται πάνω από όλα τη σταθερότητα. 

Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με το «φλέγον θέμα» των τελευταίων ωρών μετά την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου και την φημολογούμενη ίδρυση νέου κόμματος ο κ. Μωραΐτης απέφυγε να δώσει πολλές πληροφορίες. «Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με αυτό το κόμμα θα κατέβω στις εκλογές. Δεν θέλω να χωρίσουν οι δρόμοι μας με τους άλλους βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Με ενδιαφέρει η παράταξη».

«Προτείνω συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας»

Επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Βενιζέλου ζητώντας αλλαγή ηγεσίας. «Πρέπει να σώσουμε την παράταξη με συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας» είπε και πρόσθεσε πως «οι ώρες είναι κρίσισμες και θα κριθούν όσοι σιωπούν».

Μάλιστα όπως είπε «εάν ψηφιστεί ο κ. Δήμας, το πρώτο πράγμα που θέλω είναι μια ουσιαστική συμφωνία. Δεν μπορεί το κόμμα μου να σύρεται σε πράγματα χωρίς μια ουσιαστική προγραμματική συμφωνία».

Στο ενδεχόμενο διαγραφής του έπειτα από αυτήν του την τοποθέτηση ο κ. Μωραΐτης ανέφερε πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων θα πρέπει να πουν πια αυτά που νιώθουν χωρίς φόβο.

«Μέχρι την τελευταία στιγμή θα υπερασπίζομαι το κόμμα μου, αλλά θέλω το κόμμα μου να είναι έτοιμο για την επόμενη ημέρα» είπε χαρακτηριστικά. 

«Σαμαράς- Βενιζέλος παίζουν με την τύχη της χώρας»

Σφοδρή ήταν η επίθεση του κ. Μωραΐτη κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου τους οποίους χαρακτήρισε ως «τυχοδιώκτες».

«Θα έπρεπε οι κ.κ. Σαμαράς - Βενιζέλος να σεβαστούν τις μάχες που έχουν δώσει οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Ο τρόπος που διάλεξαν να το κάνουν δείχνει ένα τρόπο δραπέτευσης. Στο μυαλό τους έχουν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Ότι γίνει στην χώρα και θα γίνουν πολλά ευθύνονται αυτοί που κυβερνούν, δεν φταίνε αυτοί που θα έρθουν μετά. Μιλώ για δραπέτευση, μπορεί να σκέφτηκαν και τυχοδιωκτικά. Οι ώρες είναι πολύ κρίσιμες και κανένας δεν μπορεί να παίζει με την τύχη της χώρας. Αυτοί που μας έφεραν στο σημερινό αδιέξοδο παίζουν την χώρα στα ζάρια».

Ο κ. Μωραΐτης μίλησε για μια αποτυχημένη κυβέρνηση αφού όπως είπε ο ίδιος εδώ και δύο δυόμισι χρόνια ψήφισε όλες τις αποφάσεις ακόμα και αυτές που δεν συμφωνούσε όμως η κυβέρνηση δεν προετοίμασε σε κανένα επίπεδο την χώρα για αυτά τα οποία έρχονται.

Να αποφασιστεί συνταγματική αναθεώρηση

Καταλήγοντας ο κ. Μωραΐτης εξέφρασε την ελπίδα του να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατόπιν να ληφθεί μια σημαντική απόφαση για συνταγματική αναθεώρηση.

«Πρέπει να πρυτανεύσουν οι σύνεση και η συνεννόηση. Έχουμε μπροστά τρεις στόχους: Το τέλος της διαπραγμάτευσης, το χρέος και συνταγματική αναθεώρηση» είπε.

Τέλος, σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς κάποιες θέσεις του έχουν εκφραστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μωραΐτης αρνήθηκε κάτι τέτοιο αφού όπως εξήγησε  «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόταση για την επόμενη μέρα».

18 Δεκεμβρίου η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων Κοζάνης

Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 7:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων Κοζάνης η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο πλαίσιο της Έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή».
Η ομιλία Παπανδρέου, αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 17 Δεκεμβρίου, αλλά μετατίθεται χρονικά κατά μία ημέρα, λόγω της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι, η Έκθεση θα είναι σε λειτουργία από την προηγούμενη, δηλαδή την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, μέχρι και την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η είσοδος στην Έκθεση θα είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες. Ελεύθερη θα είναι η είσοδος και στην ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ηγετική παρέμβαση Παπανδρέου:Στην απευκταία περίπτωση, που δεν υπάρξει μια τέτοια θετική εξέλιξη και η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Οι περιστάσεις επιβάλλουν σε όλους μας, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να μιλήσουμε με καθαρό λόγο.

Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται ξανά στην δίνη μιας κρίσης.
Κρίση αξιοπιστίας. Κρίση που καλλιεργεί νέα ερωτηματικά στους εταίρους μας.
Δεν θα έπρεπε.
Είναι κρίση που επαναφέρει συζητήσεις στις διεθνείς αγορές για Grexit και χρεοκοπία.
Η κρίση αυτή, απειλεί να υπονομεύσει την ανεπανάληπτη προσπάθεια που έκανε ο Ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.
Και αυτό, είναι και άδικο και απαράδεκτο.

Γιατί η χώρα μας, με θυσίες, κόπο και προσπάθειες που ξεκίνησαν από τις αρχές του 2010, κατάφερε να κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία των χωρών του ΟΟΣΑ, αλλά και να πρωτεύσει - από τότε - σε ρυθμό μεταρρυθμίσεων.

Όμως, όπως λέω πάντα, τα ελλείμματα που περιορίσαμε δραστικά, δεν ήταν παρά το σύμπτωμα μιας βαθύτερης κρίσης.

Κρίση Δημοκρατίας.

Κρίση ενός πελατειακού συστήματος. Ενός κράτους και ενός οικονομικού, μιντιακού και πολιτικού κατεστημένου, που πολλαπλασίαζε αδικίες αντί να προωθεί αξίες, στήριζε τον παρασιτισμό αντί της παραγωγικής Ελλάδας, σπαταλούσε ή επέτρεπε κάποιοι να ιδιοποιούνται πόρους και χρήματα του Ελληνικού λαού αντί να τα διαχειρίζεται με διαφάνεια υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Επένδυε στην διατήρηση της εξουσίας, αντί της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας.

Κρίση ενός πελατειακού συστήματος, που διατηρούσε την εξουσία κρατώντας τον Έλληνα και την Ελληνίδα όμηρους μέσα από εξαρτήσεις και δουλείες. Ενός συστήματος που και σήμερα θέλει συνειδήσεις εξαγορασμένες ή φοβισμένες από τις κατεστημένες δυνάμεις της χώρας.

Αυτές οι δυνάμεις και οι δομές που επέβαλαν, αποτέλεσαν και αποτελούν το εμπόδιο για να πάει η χώρα μπροστά, να ανθίσουν οι υγιείς πρωτοβουλίες, να αξιοποιηθεί ο ανθρώπινος και φυσικός της πλούτος για το κοινό καλό. Να αναδείξει ό,τι καλύτερο διαθέτει ο Ελληνισμός.

Αυτές οι δυνάμεις, οι πρακτικές και οι δομές, έφεραν τα ελλείμματα και τελικά την εξάρτηση.
Αυτές ευθύνονται που μας οδήγησαν να έχουμε την ανάγκη ενός μνημονίου, που πράγματι, αποτελεί μια επώδυνη μετάβαση.
Και οι εταίροι μας έχουν σημαντικές ευθύνες, για το γεγονός ότι, το κόστος αυτής της μετάβασης ήταν και είναι τόσο οδυνηρό.
Αλλά όσο και εάν θέλουμε να ασκήσουμε δικαιολογημένη κριτική στους εταίρους μας ή στην δύναμη των διεθνών αγορών, ευθύνη δικιά μας ήταν και είναι να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή.
Να στέκεται στα δικά της πόδια, με τις δικές της δυνάμεις, ώστε να μην είναι εξαρτημένη και εκτεθιμένη στις βουλήσεις των διεθνών αγορών ή τις υπερβολικές απαιτήσεις των εταίρων.

Η ηγεσία της κυβέρνησης - αφού η κυβέρνηση ούτε συνεδριάζει, ούτε αποφασίζει, έκανε τις επιλογές της και ανακοίνωσε τις αποφάσεις της. Αποφάσεις, που ήρθαν σαν φυσική συνέχεια των επιλογών επί τη βάση των οποίων διαπραγματεύτηκε με τους εταίρους μας, αυτήν την τελευταία περίοδο, αλλά και της συνολικότερης στάσης της, που ουσιαστικά συνιστά αποδοχή δύο αδιέξοδων παραγόντων:

Πρώτον. Του - στα όρια του γραφικού - "ανταγωνισμού" Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης σε αντιμνημονιακή ρητορεία, με εύκολα λόγια.

Δεύτερον, συνακόλουθο του πρώτου. Της πρωτοφανούς απουσίας, Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, από το μέτωπο αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών, που μας οδήγησαν στην κρίση και στα πρόθυρα μιας εθνικής τραγωδίας, κρυπτόμενες και οι δύο πίσω από αντιμνημονιακές ιαχές.

Η κρίση σήμερα, έρχεται ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο πολιτεύτηκαν μέχρι τώρα και οι δύο πλευρές, καθώς βρέθηκαν μακράν της αδίρητης ανάγκης να συγκρουστούν με τις πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που αποτελούν την πηγή των δεινών που ταλανίζουν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Δηλαδή, με όσα, κατά κύριο λόγο, ευθύνονται για τις τραγικές συνέπειες της κρίσης, που βιώνουν οι Έλληνες και πληρώνουν δυσανάλογα οι πιο αδύναμοι και οι μονίμως εγκαλούμενοι - αλλά και μονίμως συνεισφέροντες στα δημόσια οικονομικά.

Και σήμερα με τα διλλήμματα που και οι δύο θέτουν, της προεδρικής εκλογής ή μη, των εκλογών ή μη, σε καμμία περίπτωση δεν θέτουν και επί της ουσίας το πραγματικό δίλλημμα, αυτό που αφορά την μετάβαση στην "μεταπελατειακή Ελλάδα".

Όσο για την έξοδό μας από το μνημόνιο, θα είναι γράμμα κενό εάν αναπαράξουμε και πάλι ένα άδικο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα νομής της εξουσίας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών; Την ώρα που η χώρα χρειαζόταν να αξιοποιήσει με όλους τους τρόπους την δυναμική των θυσιών του Ελληνικού λαού και των πρωτοφανών αποτελεσμάτων που πέτυχε, να βρίσκεται απέναντι από τους εταίρους μας, χωρίς διαπραγματευτικό οπλοστάσιο, αλλά και στο αδιέξοδο που διαμόρφωσαν, τόσο η ίδια η ηγεσία της Κυβέρνησης με τις επιλογές της, όσο και η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της.

Έτσι, η μεν ηγεσία της Κυβέρνησης απώλεσε το όποιο πολιτικό της κεφάλαιο, η δε ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκεται εγκλωβισμένη στον ιστό που η ίδια ύφανε.

Ο λαϊκισμός - των εύκολων λόγων, κοινό στοιχείο της πολιτικής αντίληψης και πρακτικής τους, μετετράπη σε τιμωρό.
Αλλά το τίμημα της αβεβαιότητας καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες.

Πέντε χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης, η χώρα βρέθηκε στη χειρότερη δυνατή θέση που θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς. Ένας βασικός λόγος είναι ότι, τα τρία τελευταία χρόνια αυτής της πενταετίας, επανέκαμψαν αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που δεν βρίσκονταν σε αντιστοίχιση με τα πραγματικά διακυβεύματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε.

Στα τέλη του 2011, οι πολίτες θα καλούνταν να δώσουν αυθεντική απάντηση σε πραγματικά διακυβεύματα και πραγματικά δεδομένα. Ένα χειροπιαστό πρόγραμμα, που προέβλεπε και την τεράστια δανειοδότηση της χώρας μας και το μεγαλύτερο ιστορικά κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ.

Σήμερα, καλείται η Βουλή να δώσει διέξοδο, που όμως και οι δύο πλευρές με τη στάση τους υπονομεύουν. Και οι πολίτες, θα κληθούν, αν χρειαστεί, να επιλέξουν μια από τις δύο πολιτικές επιλογές, που και οι δύο - τόσο "συγκρουόμενες" μα τόσο ίδιες, ευθύνονται για το αδιέξοδο.

Έτσι,

Αντί για έξοδο από το μνημόνιο στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014, όπως ήταν προγραμματισμένο εδώ και τρία χρόνια, έχουμε παράταση με άδηλη έκβαση.

Αντί για ευτυχή κατάληξη της αξιολόγησης των πεπραγμένων, που θα οδηγούσε στην υιοθέτηση και εκ μέρους των εταίρων μας, μιας στρατηγικής που θα είχαμε εμείς διαμορφώσει, δηλαδή, μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να είχε συμφωνηθεί μήνες πριν, καμία συμφωνία - και απόλυτη αβεβαιότητα.

Και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η όποια κυβέρνηση, δεν θα έχει παρά απειροελάχιστα χρονικά περιθώρια να διαπραγματευτεί ουσιαστικά οτιδήποτε με τους εταίρους μας, προτού εκπνεύσει η παράταση των δύο μηνών.

Αντί να έχουμε διαμορφώσει μια Συμφωνία, που θα αποτελούσε παράλληλα και ένα Συμβόλαιο με τον Ελληνικό λαό, Συμβόλαιο δικό μας, που εμείς, με δική μας πρωτοβουλία θα είχαμε συνάψει, εθνικό, για τα παραπέρα βήματα που θα καθιστούσαν τη Ελλάδα χώρα διαφάνειας, χρηστής διοίκησης, δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης, αντιδικούμε για το πως θα διαχειριστούμε την αυριανή εξουσία.

Και βεβαίως, αντί για συνεννόηση, έστω στα στοιχειώδη, μετά απο όσα περάσαμε, οι ηγεσίες Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης ανταγωνίζονται για το ποιος θα προκαλέσει μεγαλύτερο φόβο στον Έλληνικό λαό και επομένως αστάθεια στη χώρα. Υπονομεύουν έτσι - προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια - ένα εθνικό πλεονέκτημα του Ελληνισμού που είναι η ίδια η δημιουργικότητα και συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών σε όσα αφορούν την συλλογική μας πορεία.

Οι έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, απέτυχαν να την οδηγήσουν στην "επόμενη μέρα", παρά την διακομματική στήριξη στη Βουλή, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίσαμε εμείς την περίοδο 2009-2011 και παρά το γεγονός ότι, οι δυσκολότερες αποφάσεις μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής έγιναν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

H αναφορά του Βενιζέλου στον Απόστολο Παύλο...

σχόλιο του Δημήτρη Αλ. Κλητοράκη για την αναφορά Βενιζέλου σε απόσπασμα της προς Κορινθίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου
(http://www.press-gr.com/2014/12/h_9.html)

"Γι΄ αυτό κ. Βενιζέλε ροκανίσατε τον κ. Παπανδρέου, "σκοτώνοντας", όπως είπατε, το δημοψήφισμα που εκείνος ήθελε;
Εκείνος δεν αγωνιζόταν, κόντρα στα θηρία, στις Κάννες;
Και εσείς, αντί να τον στηρίξετε, τον ρίξατε με εκβιασμούς, αφού του δώσατε ψήφο "εμπιστοσύνης"!!!
Και όλα αυτά τα κάνατε χωρίς ίχνος ντροπής. 
Τί λιγότερο από εσάς, έκανε ο αποστάτης Κ. Μητσοτάκης στις 15/7/1965;;;"






Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

«Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» - H Έκθεση από το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου στην Κοζάνη

Η Έκθεση ιστορικού υλικού, που διοργανώνει το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και 50 χρόνων από την εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου, θα βρίσκεται από τις 17 έως τις 19 Δεκεμβρίου, στην Κοζάνη.

Θέμα: "Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή"

Τα εγκαίνια της Έκθεσης, που θα στεγαστεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων Κοζάνης, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, στις 7:00 μμ, με ειδική εκδήλωση στην οποία ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.  

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, με την ευκαιρία της παρουσίασης της Έκθεσης στην Αθήνα και το Ηράκλειο, πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, που διαμορφώνουν ένα ιστορικό πάζλ μέσα από το οποίο αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους καταγράφουν την πορεία και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας αλλά και την Αλλαγή μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης και την επιβολή μιας δικτατορίας.

Στην Έκθεση, ανάμεσα στο πλούσιο ανέκδοτο υλικό, εκτίθενται για πρώτη φορά,

Αυθεντικά χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις, και αποσπάσματα ομιλιών του Ανδρέα και του Γεωργίου Παπανδρέου,

Προεκλογικά σκίτσα της Ένωσης Κέντρου που αφορούσαν τη σύγκριση μεταξύ της πολιτικής της ΕΡΕ και του προγράμματος της Ένωσης Κέντρου,

Επιστολές του Ανδρέα προς τον Γεώργιο Παπανδρέου, με τους προβληματισμούς του για την πορεία της Ένωσης Κέντρου, το 1966,

Χειρόγραφα κείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου για το ΠΑΚ,

Αφίσες και φυλλάδια του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ,

Χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη περίοδο της Αντιπολίτευσης,

Συγχαρητήρια επιστολή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας το 1981, καθώς και επιστολές από δημιουργούς της Τέχνης (Κούν - Σολωμός),

Χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργού - 1984, που απευθύνονται προς στελέχη του Κινήματος,

Αποσπάσματα ομιλιών του για την οικονομία, την κοινωνία, την αποκέντρωση, την ισότητα, την παιδεία, που αναδεικνύουν το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και δηλώσεις του για το δημόσιο χρέος.

Σκοπός της Έκθεσης, οι παλαιότεροι να ανακαλέσουν στη μνήμη τους γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και που είτε έζησαν οι ίδιοι είτε παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο και οι νεότεροι να "ανακαλύψουν" μέσα από μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, που και αυτή με τον χρόνο εμπλουτίζεται, ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σημασία της γνώσης και της ιστορικής μνήμης στην δημιουργία ενός μέλλοντος αντάξιου των αγώνων των Ελλήνων αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας.

Η ανάδειξη της αλήθειας μέσα από την παρουσίαση των ίδιων των γεγονότων και των πρωταγωνιστών τους, αποτελεί την καλύτερη απάντηση προς όλους εκείνους που επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία, με στόχο, αφενός μεν να αποσιωπήσουν τις ευθύνες τους, αφετέρου δε να διαμορφώσουν το κατάλληλο κλίμα για την επίτευξη των δικών τους σκοπιμοτήτων, όπως μαρτυρούν οι πρόσφατες επιθέσεις που δέχεται το έργο των υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, σκοπός της Έκθεσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Προοδευτικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Η είσοδος στην Έκθεση, θα είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες.

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος και στα εγκαίνια της Έκθεσης, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθούν με την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.