Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

AΣΠΑ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟK : Η χώρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση με προοδευτικό περιεχόμενο

Η χώρα με αυτό το βίαιο πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόζεται δεν βγαίνει από την κρίση. Οδηγείται σε αδιέξοδο.
Οι συνθήκες ζωής επιδεινώνονται βίαια για την πλειονοτητα της κοινωνίας.
Τεράστια υφεση, ανεργία, υπερφορολόγηση, καθίζηση της αγοράς και της ζήτησης, αδικη κατανομή βαρών, συρικνωση του κοινωνικού κρατους και μεγαλη αυξηση των ανισοτήτων.Το ερωτημα που προκυπτει,είναι αν πράγματι ηταν μονόδρομος αυτή η βίαιη προσαρμογή. Και η απάντηση πλέον είναι παραπανω από προφανής.Οχι.      
Το πρόγραμμα προσαρμογής αλλά και ο τρόπος που εφαρμόζεται εχει λανθασμένες παραδοχές, λάθος σχεδιασμό, κατανέμει αδικα τα βάρη στη κοινωνία και οδηγει σε τεράστια αναδιανομή πλούτου υπερ των ισχυρών.

Χρειαζονται αμεσα λύσεις για ολους τους πολίτες που σπρώχνονται στο οικονομικό, και κοινωνικό περιθωριο.
Χρειάζεται νεα συμφωνία με τους εταιρους δανειστές. Και τελος χρειάζεται εθνικό σχέδιο αναπτυξης ,μεσα από εθνική συνενοηση με εμφαση στην ανεργία ,στην κοινωνική συνοχή και με αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Κρίσιμα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές.

του Κώστα Τάτση

Σήμερα, 4 χρόνια μετά από την έναρξη αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης και 7 χρόνια μετά από την αρχή  της υφεσιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας, η κοινωνία δεν γνωρίζει τίποτε για το όποιο  χρονοδιάγραμμα εξόδου από αυτή. Τα μηνύματα που προσλαμβάνει είναι αντιφατικά (ο Σαμαράς υπόσχεται <<επιστροφές>> από τον Απρίλιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα σταματήσει κάθε μέτρο και θα επιστρέψει ό,τι έχει χαθεί στους πολίτες).

Το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει πολύ περισσότερο από το κόστος που του αναλογεί την κρίση και ακόμη περισσότερο, μπορούμε να πούμε, έχει πληρώσει τον τρόπο της αντιμετώπισης της κρίσης.
Το γεγονός αυτό δύσκολα θα αλλάξει. Όταν η ελληνική κοινωνία συνεχίζει μετά από όσα συνέβησαν με την Χρυσή Αυγή να την αναδεικνύει, δημοσκοπικά έστω, σε 3ο κόμμα, σημαίνει ότι δεν μπορούμε  να αναμένουμε ότι θα κρίνει με όρους απόλυτης και αυστηρής λογικής τα όποια δεδομένα.
Επίσης, η ελληνική κοινωνία δεν ενδιαφέρεται σήμερα καθόλου για την  πολιτική καθημερινότητα. Την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ενδιαφέρει το σήμερα, το αβέβαιο αύριο και ενδεχομένως, να θελήσει στις όποιες εκλογικές αναμετρήσεις να εκφράσει και πάλι το θυμό και την αγωνία του.

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

1. Ο καθένας εδώ μέσα, από τον πρόεδρο μέχρι τον κάθε ομιλητή, λέει τις δικές του "αλήθειες", έχει τη δική του αφήγηση. Όπως τα βλέπει ο ίδιος ή θέλει να τα βλέπουν οι άλλοι. ΄Αρα όλοι είμαστε υπό έλεγχον γιαυτά που λέμε και τον τρόπο που τα λέμε και άρα όλοι κρινόμαστε.

2.Για να δικαιολογήσουμε την εν λευκώ συνεργασία με τη ΝΔ ας μ
ην χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία τη συνεργασία με ΝΔ και ΛΑΟΣ μετά την παραίτηση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Γιατί τότε έγιναν άλλα πράγματα, με πολλές παρεκκλίσεις και το ξέρουμε...

3. Τη " σταθερότητα" της χώρας τη θέλουμε όλοι, τη βάζουμε πάνω από το κομματικό μας συμφέρον γιατί εμείς δεν γυρίζουμε τα Ζάππεια σε 3 επεισόδια σαν τον Σαμαρά.
- Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εμπλεκόμαστε σε μια συγκυβέρνηση χωρίς κανένα στίγμα, με μια προγραμματική συμφωνία - ευχολόγιο που ήλθε ενάμισυ χρόνο μετά και την μάθαμε από τα ΜΜΕ. -Συμμετείχαμε απαράδεκτα μαζί με και με τη ΔΗΜΑΡ στην μοιρασιά των κρατικών θέσεων όπως τον παλιό καλό καιρό.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Καρχιμάκης στην ΚΠΕ: Να ξεκαθαρίσουμε ποιούς υπηρετούμε και με ποιούς συγκρουόμαστε

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης στην ομιλία του στην  ΚΠΕ τόνισε «Να ξεκαθαρίσουμε τι κάνουμε, πού πάμε, ποιές κοινωνικές ανάγκες υπηρετούμε και να ανατρέψουμε την ασάφεια της τοποθέτησης του ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χάρτη» υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς όρους η στήριξη της συγκυβέρνησης.
«Βρισκόμαστε ξανά μετά το Μάιο σε μια συνεδρίαση που βρίσκει το ΠΑΣΟΚ σε ακόμα πιο  δύσκολη κατάσταση. Σήμερα, μπορώ να ξαναπώ ότι όλοι έχουμε μια κοινή αγωνία που πάμε έστω και με διαφορετικές προσεγγίσεις. Όλοι πιστεύουμε, ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι η πολιτική βούληση μπορεί να δίνει λύσεις στην κρίση» ανέφερε ο Καρχιμάκης επισημαίνοντας:

Σαχινίδης: Αν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει στις Ευρωεκλογές, θα πάψει να υπάρχει

Η ομιλία του Φίλιππου Σαχινίδη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ:
Συντρόφισσες και σύντροφοι,

1) Η διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012 είναι σημείο καμπής στην μακρόχρονη πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Σηματοδοτεί μια στρατηγική ήττα για το κινηματικό ΠΑΣΟΚ, την κεντροαριστερά αλλά και  την ελληνική σοσιαλδημοκρατία, αφού το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον κυρίαρχο εκφραστή τους στην Ελλάδα.


Το ΠΑΣΟΚ την τελευταία τετραετία βρέθηκε αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία του: να προτάξει το εθνικό συμφέρον και να υιοθετήσει δύσκολες πολιτικές προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Η ανάληψη της ευθύνης αυτής σε μεγάλο βαθμό κόστισε το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής του δύναμης, υπό το βάρος του άκρατου λαϊκισμού και της ανεύθυνης εθνικής ελαφρότητας των άλλων πολιτικών δυνάμεων μεταξύ των οποίων και η ΝΔ, που υπερέβησαν τις πολιτικές τους διαφορές στην Πλατεία Συντάγματος προκειμένου να πείσουν από κοινού τους πολίτες πως η τόσο σκληρή κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι αποτέλεσμα λαθών των προηγούμενων ετών και δεκαετιών, αλλά κατά την αφήγηση τους «συνωμοσία» και «εθνική προδοσία» που ενορχήστρωσε το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του,  από αυτοκαταστροφική διάθεση ίσως.

Μωραΐτης «Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει με πολιτικό αφανισμό αν δεν μπουν διαχωριστικές γραμμές»

Σημεία ομιλίας του Θάνου Μωραΐτη στην συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

"Για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και τις διαχωριστικές γραμμές
Οφείλω να πω ξεκάθαρα ότι το αφήγημα αυτό δεν βγαίνει και το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να πάει στα βράχια αν δεν αλλάξουμε πορεία.  Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με την χώρα. Η χωρά πρέπει να ανεβαίνει πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις. Και θα κάνουμε τα πάντα για να ανέβει. Για να προσφέρουμε όμως στην χώρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ισχυρό. Δεν μπορεί να δεχτούμε το ρόλο του πρόθυμου μικρού εταίρου που μας επιφυλάσσει το σύστημα το οποίο μας μίλησε ανοιχτά για το δίλλημα των επόμενων εκλογών. Μας είπαν Σαμαρας ή Τσίπρας. Σε αυτό το δίλλημα πρέπει να πάμε απέναντι. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό αν δεν υπάρξουν διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ. Δεν μπορούμε να κινούμαστε συνεχώς μέσα από διαδρομές τακτικισμών.

Ποδηματά: Κεντροαριστερά. Εντός, εκτός και επί τα αυτά

Το συνέδριο της ΔHMAΡ τελείωσε και επικύρωσε, με μεγάλη πλειοψηφία, την εισήγηση του προέδρου της να απορρίψει την πρόσκληση των «58» για διάλογο, να κατέβει αυτόνομα στις ευρωεκλογές και να επιχειρήσει τη δική της (;) ανασυγκρότηση του «προοδευτικού πόλου». Στο ΠAΣOK τα πράγματα είναι διαφορετικά: ο πρόεδρος τοποθετήθηκε θετικά, τα περισσότερα στελέχη, ωστόσο, παρέμειναν από ουδέτερα έως επιφυλακτικά, οπότε αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι συζητήσεις και οι αποφάσεις της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Αυτά συμβαίνουν εντός των δύο κεντροαριστερών κομμάτων, που ήταν οι βασικοί αποδέκτες της πρότασης/πρόσκλησης των «58».
Εκτός των δύο κομμάτων, ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, αγωνιά και περιμένει κάποιες απαντήσεις σε αυτό που βιώνει ως τεράστιο αδιέξοδο: τον «νέου τύπου» δικομματισμό, βασισμένο στα παλιά υλικά, δηλαδή στον λαϊκισμό και στη δημαγωγία. Επί τα αυτά, οι ίδιες δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν το θετικό ρεύμα στην κοινωνία σε ένα εγχείρημα ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς/δημιουργίας ενός τρίτου πόλου, καταγράφουν και τη σταθερή συρρίκνωση της επιρροής των δύο κομμάτων του κεντροαριστερού χώρου. Και του ΠAΣOK, που παρέμεινε εντός κυβέρνησης, και της ΔHMAΡ, που επέλεξε το εκτός.

Η επιστολή των 7

 
Όλη η επιστολή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη συνεδρίαση της ΚΠΕ
 
 
Προς
Τον σ. Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
 
Κοινοποίηση:
 - σ. Γραμματέα της ΚΠΕ (με την παράκληση ενημέρωσης του σώματος) 
-σ. μέλη της ΚΠΕ
 
 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ/22.12.2013
 
Οι υπογράφοντες/φουσες το κείμενο συναντηθήκαμε στο κοινό αυτό προβληματισμό με μοναδική πρόθεσή μας την ουσιαστική  συμβολή μας στην πολύ κρίσιμη-ίσως ιστορική- συνεδρίαση της ΚΠΕ και δεν επιθυμούμε να αποτελέσουμε μια ακόμη «ομάδα» στο ήδη  κατακερματισμένο κομματικό σκηνικό αλλά να συντελέσουμε δημιουργικά στην προσπάθεια για την ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης με αυτονομία και αυτοτέλεια. 
Το ΠΑΣΟΚ, πολλά χρόνια τώρα, σταδιακά διολίσθησε ιδεολογικά ακολουθώντας, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, την στροφή σε συντηρητικές πολιτικές που επικράτησε στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ε.Ε.
«Χαλαρές» πολιτικές διαδικασίες, προβλήματα εσωκομματικής δημοκρατίας και οργανωτική απραξία, μετάλλαξαν τον κινηματικό του χαρακτήρα σε μηχανισμό με βασικό συνδετικό κρίκο τον κυβερνητισμό.