Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

AΣΠΑ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟK : Η χώρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση με προοδευτικό περιεχόμενο

Η χώρα με αυτό το βίαιο πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόζεται δεν βγαίνει από την κρίση. Οδηγείται σε αδιέξοδο.
Οι συνθήκες ζωής επιδεινώνονται βίαια για την πλειονοτητα της κοινωνίας.
Τεράστια υφεση, ανεργία, υπερφορολόγηση, καθίζηση της αγοράς και της ζήτησης, αδικη κατανομή βαρών, συρικνωση του κοινωνικού κρατους και μεγαλη αυξηση των ανισοτήτων.Το ερωτημα που προκυπτει,είναι αν πράγματι ηταν μονόδρομος αυτή η βίαιη προσαρμογή. Και η απάντηση πλέον είναι παραπανω από προφανής.Οχι.      
Το πρόγραμμα προσαρμογής αλλά και ο τρόπος που εφαρμόζεται εχει λανθασμένες παραδοχές, λάθος σχεδιασμό, κατανέμει αδικα τα βάρη στη κοινωνία και οδηγει σε τεράστια αναδιανομή πλούτου υπερ των ισχυρών.

Χρειαζονται αμεσα λύσεις για ολους τους πολίτες που σπρώχνονται στο οικονομικό, και κοινωνικό περιθωριο.
Χρειάζεται νεα συμφωνία με τους εταιρους δανειστές. Και τελος χρειάζεται εθνικό σχέδιο αναπτυξης ,μεσα από εθνική συνενοηση με εμφαση στην ανεργία ,στην κοινωνική συνοχή και με αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής.


Η πολιτική ζωή της χωρας είναι εγκλωβισμένη σε μια τεχνητή πόλωση και σε έναν αδιέξοδο δικομματισμό. Απο τη μια η λογική του μονόδρομου της κυβερνησης και από την άλλη ενας στείρος αντιμνημονιακός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι φανερό πλέον ότι η χωρα ασφυκτιά και χρειάζεται κατι άλλο.Μια διαφορετική κατεύθυνση. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτικη προταση με προοδευτικό περιεχόμενο.

Αντι για την Κεντροαριστερά καλύτερα είναι να μιλήσουμε για την ανασύνταξη της μεγάλης δημοκρατικής σοσιαλιστικής παράταξης.Μεταξυ Δεξιάς και Αριστερας ιστορικα υπαρχει η δημοκρατική παράταξη.
Ποιοι είναι οι οροι και οι προυποθέσεις για αυτή την ανασύνταξη ?

Τοποθετείται με σαφήνεια στο μη συντηρητικό δημοκρατικό φάσμα. Εχει σταθερή ιδεολογική και πολιτικη αντιπαλότητα με τον συντηρητικό χώρο και τους φορεις του .Δηλαδη Νέα Δημοκρατία, ΧΑ, Ανεξαρτητους Ελληνες κ.λ.π.
Δεν στοχεύει να γίνει δορυφορικο σχήμα μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Δεν πρέπει να είναι μια τακτική συμπόρευση για την αντιμετώπιση των ευρωεκλογών.
Δεν είναι εκλογικό σωσίβιο του Πασοκ ,ουτε μετωπικο σχήμα του Πασοκ για τις
ευρωεκλογές.

 Πρέπει να αφορά την κοινωνία και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της. Να
 αναγνωρίζουν οι πολίτες ότι εκφράζει τα συμφέροντα τους .Οι παραταξεις εχουν κοινωνική αντιστοίχηση ,εκφράζουν συγκεκριμμένες κοινωνικές δυναμεις και ταξεις και συγκεκριμμένα κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα.

Όχι στους αποκλεισμούς .Απευθυνουμε πρόσκληση σε ολο το πολυκερματισμένο δυναμικό του Πασοκ που προηλθε από την καθιζηση του. Και στις δυναμεις που
απελευθερωνει η κριση από αλλα σχήματα της αριστερας. Κομβικο σημειο αποτε-
λει η στάση του Πασοκ [και η σταση των ρευμάτων και κινησεων που εκφράζονται στο εσωτερικό του ] καθως και η επισημη στάση της ΔΗΜΑΡ.

Διαφωνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλα δεν ειμαστε αντι-συριζα.  Ειναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει σοβαρη εναλλακτική προταση διακυβέρνησης.Ουτε εμεις επιδιωκουμε να γινουμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ανηκει στην Αριστερά. Και δεν υπαρχει κεντροαριστερα σε αβυσσαλέο πολεμο με την Αριστερά. Η δημοκρατική παράταξη ηταν παντα πιο κοντα στην Αριστερα σε σχέση με την Δεξια. Και αν το Πασοκ πετυχε,αυτό οφείλεται και στο ότι αγκαλιασε δυναμεις και από την κομμουνιστική αριστερα.

Η πολιτική για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς δεν γίνεται αφ’υψηλού,με ελιτίστικο τρόπο. Δεν γίνεται μόνο με αρθρα στις εφημερίδες και με εμφανισεις
στην τηλεόραση. Η απροκαλυπτη και δυσαναλογα εντονη προβολή από τα Μεσα
Ενημερωσης, μαλλον συκοφαντει την προσπάθεια .Φθαρμένα προσωπα από το παρελθόν, εκ συστηματος αξιωματούχοι και γυρολόγοι, με σταθερη επιθυμία την συμμετοχή στην ασκηση εξουσίας, επισης συκοφαντουν την προσπάθεια.

Συμπερασματικα,η ανασύνταξη της μεγάλης δημοκρατικης παράταξης είναι μια
μεγάλη διαδικασία. Δεν χωράει μέσα στο περιορισμένο πλαίσιο των 58. Τους εμπεριέχει, όπως και πολλούς αλλους. Ο καταλύτης αυτής της διαδικασίας πρέπει ναδιαθέτει αξιοπιστία, φερεγγυότητα και την ευρύτερη δυνατη αποδοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.