Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Μ.Κοππά "Σσσσσουτ: διασώζουμε τη χώρα"



Η σύγκριση της Χρυσής Αυγής μ’ άλλα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κινήματα είναι αρκετά δύσκολη. Καθοριστικό χαρακτηριστικό αυτού του ελληνικού κινήματος είναι η χρήση βίας ως συστατικό στοιχείο του πολιτικού μηνύματος. Και αυτό συνάδει με την οργανική διασύνδεση της παραστρατιωτικής και πολιτικής δράσης του κόμματος. Αυτή η ιδιαιτερότητα κάνει τη Χρυσή Αυγή μέλος μιας ολιγομελούς οικογένειας ευρωπαϊκών κομμάτων. Και το νόημα αυτής της σύγκρισης είναι η αφύπνιση ενός μέρους της πολιτικής τάξης, που νομίζει ότι τελείωσε με τη Χρυσή Αυγή, όπως ξυπνάει κανείς απ’ ένα εφιάλτη.

ΠΑΣΟΚ: σε τροχιά αμφισβήτησης η προγραμματική

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη εξελίχθηκε επεισοδιακά, αφού μετά την ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου, όπου υποστήριξε ότι η προγραμματική συμφωνία και το κείμενο 43 σημείων που ενέκρινε με τον Αντώνη Σαμαρά είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, πολλοί βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική τόσο στην πολιτική της κυβέρνησης όσο και στις κεντρικές επιλογές του κόμματος.
Τα βέλη που εκτοξεύθηκαν εξανάγκασαν τον Βαγγέλη Βενιζέλο στη δευτερολογία του να μιλήσει για «τζάμπα μαγκιές».

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ - ΝΕΑ ΤΟ ΠΡΩΙ - Υπάρχει το ΠΑΣΟΚ των αρχών του Σοσιαλισμού


Στον κύκλο της οικονομικής αλλά και της πολιτικής κρίσης, αναφέρθηκε στην εκπομπή της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης "Νέα το Πρωί" με τον Π. Γιαίτση και την Κ. Πολύζου, αναφέρθηκε ο πρ. Γραμματέας και μέλος του πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.

Ο κ. Καρχιμάκης, υπεραμύνθηκε των επιλογών του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ αναφέρθηκε ασκώντας καυστική κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή και στο δυσθεώρητο χρέος που άφησε "παρακαταθήκη".

Τέλος. αναφερόμενος στην Κίνηση των 75,  εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι οι άνθρωποι που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ του κράτους δικαίου, αναζητούν μια νέα πρόταση, που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ συνεπές στις αρχές του Σοσιαλισμού και του κράτους δικαίου

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Σαχινίδης: Η χώρα κατέβαλε μεγάλο τίμημα λόγω της στάσης της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση Παπανδρέου

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη χθεσινή συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φίλιππου Σαχινίδη στον Αθήνα 9.84 και τη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη:

(...)Όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην Κυβέρνηση μόνο του, είχε απευθύνει πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές παρατάξεις της χώρας να συνδράμουν στην προσπάθεια την οποία ξεκίνησε. Γιατί πίστευε και πιστεύει, ότι σ’ αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες, απαιτούνται ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις. Οι οποίες, πολιτικές συναινέσεις, διασφαλίζουν ένα ισχυρότερο μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας, άρα ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης και βεβαίως, όταν ξεκινάς να διαπραγματευτείς με θεσμικούς πιστωτές από θέση ισχύος στο εσωτερικό της χώρας, ενδεχομένως να έχεις και καλύτερα αποτελέσματα. Πέρα από το γεγονός ότι δεν έχεις ταραχές, αβεβαιότητες, ανασφάλειες, οι οποίες επηρεάζουν και την πορεία υλοποιήσεως του Προγράμματος. Αυτά όλα τα οποία το ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε, δεν μπόρεσε να τα εξασφαλίσει όταν ήταν μόνο του, παρά το γεγονός ότι είχε πάρει ένα πάρα πολύ υψηλό ποσοστό το 2009.

H Κίνηση 75 ΠΑΣΟΚ για την προγραμματική συμφωνία

Διαβάσαμε με πολύ προσοχή την προγραμματική συμφωνία .
Δυσκολευτηκαμε να βρούμε συγκεκριμένες προτάσεις .
Κάτι που να αποτελεί πραγματική και συγκεκριμένη δέσμευση .
Αν αυτή ειναι η απάντηση στον λαϊκισμό κάποιων και στην απελπισία που βρίσκεται ο κόσμος μετά και την παρέμβαση μας που δημοσιοποιήθηκε πριν απο μέρες με συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικές επισημάνσεις για αλλαγή πολιτικής και έξοδο απο την κρίση ,τότε πολύ φοβόμαστε για την πορεία ,και την φυσιογνωμία της παράταξης

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Υπογράφουν την ..."προγραμματική" συμφωνία Σαμαράς - Βενιζέλος

Η πολυαναμενόμενη "προγραμματική" συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει πια οριστικοποιηθεί και μπορεί να μην είναι καθόλου "προ- γραμματική" αλλά αποτελεί σίγουρα ανανέωση των δεσμών μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Η συμφωνία αναμένεται να προβάλλει το τρίπτυχο:
Απαγκίστρωση από το Μνημόνιο
Ελάφρυνση του χρέους
«Όχι» σε νέα περιοριστικά μέτρα.

Βέβαια, η δέσμευση της κυβέρνησης για μη λήψη νέων μέτρων που θα αφορούν τα ήδη αφαιμαγμένα νοικοκυριά, έρχεται σε αντίθεση με την αναφορά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα για περιθώρια "στοχευμένων παρεμβάσεων σε θεωρούμενα ως «ευγενή» ασφαλιστικά ταμεία" (κυρίως ΔΕΚΟ και τραπεζών).
Μια δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αναβιώνοντας τις γνωστές προβληματικές σχέσεις Βενιζέλου – Στουρνάρα, η οποία ακολούθησε τη σύγκρουσης του Βενιζέλου με τον Αβραμόπουλο, μετά τις αποστάσεις τις οποίες τήρησε ο τελευταίος από τους χειρισμούς Βενιζέλου στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί γκρίνια ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου κάνει πλάτες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μία άποψη την οποία προωθεί άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας την αντίστοιχη στάση του πρωθυπουργού στην εμπλοκή Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Με τη συμφωνία πάντως, οι Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιχειρήσουν να ξεκαθαριστεί ότι: δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, δε θα μπουν νέα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και μάλιστα οριζόντια, θα προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, θα γίνει σταδιακή αποκατάσταση αδικιών, θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης, θα υπάρξει στήριξη της πραγματικής οικονομίας, θα γίνει πολιτική διαπραγμάτευση με σκοπό την τελική λύση στο ελληνικό ζήτημα, θα κληθούν οι δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Παράλληλα, οι πιέσεις των δανειστών για νέα "στοχευμένα μέτρα" εντείνονται, προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2014 με ανοιχτό το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, ενώ εκκρεμεί η δόση του 1 δισ. ευρώ αφού δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη 4 βασικά προαπαιτούμενα για την τρόικα που είναι η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα 12.500 υπαλλήλων, η αναδιάρθρωση των τριών ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, η αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών του κράτους προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και ο Κώδικας των δικηγόρων

Αυτό όμως που αναμένεται να δυσκολέψει περισσότερο τα πράγματα στην κυβερνητική συνοχή είναι η εκ νέου στοχοποίηση του Βενιζέλου από τον  ΣΥΡΙΖΑ  για το "σκάνδαλο", όπως υποστηρίζει, των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων, προτείνοντας Εξεταστική Επιτροπή, με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΗΜΑΡ.



Ο Γιώργος Παπανδρέου για τον θάνατο του Αντώνη Καρρά


Ένας αγωνιστής, ένας πραγματικός φίλος, ο Αντώνης, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Η θλίψη μας είναι μεγάλη.
Όταν φίλοι αποχαιρετούν φίλο, τα λόγια είναι περιττά.
Αλλά για μένα, ο Αντώνης δεν ήταν μόνο φίλος, ήταν αδερφός και μαζί ένας πολύτιμος σύντροφος, συναγωνιστής, συνοδοιπόρος σε καλές και κακές στιγμές, στις χαρές και στις πίκρες.
Γνωριστήκαμε σε δύσκολες στιγμές για την Πατρίδα. Ήταν άνθρωπος της οικογένειάς μας. Φίλος του Ανδρέα και του Γεωργίου Παπανδρέου. Ήταν φίλος γιατί ήταν αποφασισμένος, γιατί ήξερε να λέει την αλήθεια όσο και αν αυτή πονούσε.
Η επιμονή του, οφειλόταν στο δίκιο που κυριαρχούσε στη συνείδησή του.
Ο Αντώνης αγωνιζόταν από μικρό παιδί για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα, την Ευρώπη όπου κατέφυγε την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών, την Παλαιστίνη που επισκεπτόταν συχνά, φίλος προσωπικός του Γιάσερ Αραφάτ.
Δεκατριών χρονών μόλις την περίοδο της γερμανικής κατοχής, έφυγε κρυφά στην Αφρική για να πολεμήσει.
Πάντα στεκόταν δίπλα σε κάθε κατατρεγμένο που έβρισκε καταφύγιο στην Ελλάδα.
Και πάντα αισιόδοξος, με βαθιά πίστη στον άνθρωπο, στις δυνατότητες των Ελλήνων, της Ελλάδας.
Ο Αντώνης έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο και αξίες στη λέξη Αγωνιστής. Με το ήθος του, την εντιμότητά του, την ανιδιοτέλειά του, τη μαχητικότητα που τον διέκρινε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.
Αντώνη καλό ταξίδι.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Γιώργος Πεταλωτής: Η προοδευτική παράταξη σε αντιδιαστολή με τη Δεξιά

    Αν το ΠΑΣΟΚ ζητά σεβασμό από τους υπόλοιπους, πρέπει να σεβαστεί πρώτα τον εαυτό του, την ιστορία του και να προστατέψει την ιδεολογική του ταυτότητα

 Συνέντευξη στον Νίκο Λιονάκη

Κάθετα αντίθετος με τη χωρίς σαφείς διαχωριστικές γραμμές συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., δηλώνει στην «Αυγή» της Κυριακής ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, εκ των κορυφαίων στελεχών της διακυβέρνησης Παπανδρέου, ζητώντας ουσιαστικά αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης. Σημειώνει δε πως πρώτα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προστατέψει την ιδεολογική του ταυτότητα, ειδάλλως «δεν μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε για τη λεηλασία του χώρου από τους άλλους, ούτε να αναρωτιόμαστε για τα χαμηλά ποσοστά μας». Ο Γ. Πεταλωτής υποστηρίζει ότι η πρωτοβουλία των «58» μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε μια «κινητοποίηση χωρίς ηγεμονισμούς» που θα περιλαμβάνει δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. και άλλες, απέναντι στην «αδράνεια και τη συντήρηση που προωθεί η κυβέρνηση».

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Γιώργος Παπανδρέου στο CNN: Η Δύναμη στο Λαό

Το αμερικανικό δίκτυο CNN παρουσίασε τον Γιώργο Παπανδρέου σε εκτεταμένο αφιέρωμα με τίτλο "η Δύναμη στο Λαό" δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις απόψεις του για το πως η ανάμιξη των πολιτών στα κοινά θα φέρει μια νέα εποχή στην πολιτική.
Δείτε εδώ το βίντεο
http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/world/2013/10/18/spc-ted-george-papandreou-leadership-politics.cnn.html

Aρσενης Κρίτων: Σχολεία και νοσοκομεία εκτός προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων

"Τα κτίρια των δημόσιων σχολείων και νοσοκομείων δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων" απάντησε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σε γραπτή ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Κρίτωνα Αρσένη, σχετικά με την μεταβίβαση 5 σχολικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση.

«Τη στιγμή που ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του επιτρόπου Όλι Ρεν, παραδέχεται ότι σχολεία και νοσοκομεία είναι εκτός προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ υφαρπάζει από τις τοπικές κοινωνίες και βάζει πωλητήριο σε 5 σχολικά κτίρια στη Θεσσαλονίκη» τονίζει ο Κρίτων Αρσένης.

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΗΣΟΥΜΕ

Τη θέση μου και τις απόψεις μου για τον ΣΥΡΙΖΑ τις ξέρετε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά, πάρα πολλά θέματα έχει λάθος πολιτικές, σε πολλά περισσότερα τις διατυπώνει με λάθος τρόπο. Οι καταγγελίες του όμως για ενδεχόμενη προβοκάτσια και ακροδεξιό εκτροχιασμό της κυβέρνησης έχουν βάση.

Η κυβέρνηση Σαμαρά και το περιβάλλον Σαμαρά είχε και έχει προνομιακές σχέσεις με την ακροδεξιά και τις εκφράσεις της σε όλα τα επίπεδα. Οι υπόγειες διαδρομές είναι διαχρονικές και αυταπόδεικτες. Απο την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης έως το ΔΙΚΤΥΟ 21 και μέχρι τις σημερινές μεθοδεύσεις.
Σήμερα σε αυτές τις διαδρομές και σχέσεις προστίθενται οι δυνατότητες που δίνει ο κρατικός μηχανισμός και η παρακρατική δράση θυλάκων σε αυτό τον μηχανισμό.