Νέα παρέμβαση με έντονη κριτική ασκεί η κίνηση των 75 του ΠΑΣΟΚ , καθώς υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ παράλληλα απαιτεί να υπάρξει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο διαφοροποίησης από τη Δεξιά, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση
Η σημερινή κατάσταση δεν είναι η μοίρα του ΠΑΣΟΚ.
Όσοι βολεύονται με ένα «μικρό» ΠΑΣΟΚ, αποκομμένο από την κοινωνία, μαγαζάκι για προσωπικά παιχνίδια, αγνοούν ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν ήταν ποτέ μικρή σε αυτόν τον τόπο.
Διαμόρφωσε τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας, γιατί εξέφρασε τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και συνδέθηκε μαζί τους. Την κοινωνία που ασφυκτιούσε έξω από τα «συστήματα», τη νεολαία και τους μη προνομιούχους.
Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει ως σταθερά εκφρασμένη βούληση να μην προκαλέσει πολιτική αστάθεια, θέση με πολιτικό κόστος. Δεν είχε όμως την ίδια στάση ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, που έκανε τα πάντα για να ρίξει μια εκλεγμένη Κυβέρνηση και - ακόμη και όταν εκλέχτηκε - διακινδύνευε την προοπτική της χώρας, με βάση τους μικροπολιτικούς του σχεδιασμούς, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της ΕΡΤ.
του Νίκου Σκουλά
Μια σημαντική παρέμβαση του τ. Υπουργού και νυν Ενεργού
Πολίτη για το σοβαρότερο ζήτημα που ταλανίζει αυτή τη χώρα. Για τη διαφθορά που σύμφωνα με τη Διεθνη Διαφάνεια κοστίζει 12 δις ετησίως στη χώρα μας.
"ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ, ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ, ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Για τη σωτηρία της χώρας, για να επιβιώσουμε και να αποτινάξουμε την οικονομική κατοχή …..
Μας πιέζει η τρόικα για, συνήθως, οριζόντια μέτρα (περικοπές μισθών και συντάξεων, παροχών υγείας, απολύσεις, διαθεσιμότητες ή άλλα «ισοδύναμα» κ.λπ.) προκειμένου να μας κάνει τη χάρη να εγκρίνει την επόμενη δόση. Λάθος φάρμακο που επιδεινώνει την κατάσταση και θα αποβεί εις βάρος και των ίδιων των δανειστών μας, οποίοι με την απλοϊκή τους σκέψη, αδίστακτοι και ανάλγητοι, δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το καταλάβουν. Ας δούμε όμως τα πράγματα σε ό,τι μας αφορούν:
Άρθρο στην εφημερίδα larissanet, στις 03-01-2014
Το εορταστικό κλίμα των φετινών Χριστουγέννων σκιάστηκε από τις μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπο ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Έτσι, η κατάθεση εκτιμήσεων για το τι μπορούμε να περιμένουμε από την χρονιά που έρχεται αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία καθώς οι προσδοκίες να αναδειχτεί το 2014 σε έτος εξόδου από την κρίση είναι μεγάλες.
1) Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014 η ανάπτυξη θα είναι οριακά θετική. Αν η χώρα διασφαλίσει ότι δεν πρέπει να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό και δεν έχουμε πολιτικές εξελίξεις που τροφοδοτούν την πολιτική αστάθεια τότε είναι πιθανό να περάσουμε σε μικρό θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά από το 2008.
Για πρώτη φορά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ορισμένες χώρες μπήκαν σε πρόγραμμα λιτότητας, καθώς και τις ευθύνες της τρόϊκας , παραδέχεται καθαρά ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να μπει στο μνημόνιο λόγω του μεγάλου χρηματοδοτικού κενού που αντιμετώπιζε, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού από τις αγορές να είναι πολύ υψηλό,
Βεβαια ο Προβόπουλος αναγκάσθηκε να παραδεχτεί την αλήθεια, μη θέλοντας να διακινδυνεύσει την αξιοπιστία του απέναντι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο, ήδη, έχει κρίνει αυστηρά, μέσω του προσχεδίου της έκθεσης της Επιτροπής των Ότμαρ Κάρας και Λεμ Χοάνγκ, τόσο τα κοινοτικά όργανα, όσο και, κυρίως, την τρόϊκα, για τους χειρισμούς τους.
“Οι εκλογές δεν παίζουν πια σχεδόν κανένα ρόλο.”
Με θέμα το μέλλον της δημοκρατίας και κομβικά σημεία τις αγκυλώσεις της στην Ευρώπη της κρίσης αλλά και στις ΗΠΑ, μίλησε ο Νόαμ Τσόμσκι σε ειδική εκδήλωση του Global Media Forum της DW στη Βόννη.
“Χάραξη πορείας προς ένα δίκαιο κόσμο-Ανανοηματοδοτώντας τη δημοκρατία”, ήταν ο τίτλος της διάλεξης του Αμερικανού πολιτικού φιλοσόφου και ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), Νόαμ Τσόμσκι
Στη σκιά της ευρωκρίσης και των διαδηλώσεων στην Τουρκία αλλά και με φόντο την επίσκεψη Ομπάμα στο Βερολίνο, ο Αμερικανός φιλόσοφος σχολίασε “όλα εκείνα τα θέματα που θα έπρεπε να βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αλλά καταλήγουν τελικά να γίνονται ψιλά γράμματα”.
Ο Τσομσκι ανέλυσε με τις πτυχές της κρίσης του κοινοβουλευτισμού, τις στρεβλώσεις της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και του ρόλου των ΜΜΕ. Δε δίστασε να μιλήσει με οξεία γλώσσα κατά της αμερικανικής “ρητορείας της τρομοκρατίας” που έχει γίνει το βασικότερο “εξαγώγιμο προϊόν” των ΗΠΑ από το 1945 και μετά, ασκώντας δριμεία κριτική στην εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα και των προκατόχων του.
Η Ευρώπη στο έλεος της μακροοικονομίας
Σημείο εκκίνησης ήταν η γηραιά ήπειρος, στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης. “Για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το ζητούμενο είναι η εργασία. Για τους υπερεθνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όμως, το διακύβευμα έγκειται στη μείωση των ελλειμμάτων. Τα ελλείμματα διαμορφώνουν πλέον την πολιτική. Και ως προς αυτό η Ευρώπη βρίσκεται σε αλγεινότερη κατάσταση σε σχέση με τις ΗΠΑ”, είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Τσόμσκι το κέντρο βάρος στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μετατοπιστεί ανεπιστρεπτί από την πολιτική στην οικονομία, η οποία αποτελεί το αδιαπραγμάτευτο πρόταγμα. Στις χώρες της κρίσης ήρθαν αίφνης στο προσκήνιο τα ασαφή όρια μεταξύ σύγχρονης αριστεράς και δεξιάς ως προς την κατάστρωση πολιτικών, ώστε οι βασικοί ιδεολογικοί διαχωρισμοί να καθίστανται πλέον δυσδιάκριτοι. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό ανέφερε την Κύπρο και τις πρόσφατες περιπέτειές της.
Η άρση των διαφορών και η σύγκλιση εν τέλει αριστεράς και δεξιάς έγκειται στο γεγονός ότι “οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύονται να ακολουθούν προγράμματα μακροοικονομικής φύσης, τα οποία θέτει η Κομισιόν”. Αυτό συνεπάγεται την επιλογή σκληρής λιτότητας και αύξησης των φόρων σε βάθος χρόνου, ανεξαρτήτως “πολιτικού χρώματος”.
Ο Αμερικανός διανοητής εκτιμά πως οι χειρισμοί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι αποτυχημένοι και πως η αναγωγή τους στην αυθεντία διεθνών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε αρνητικές επιπτώσεις. Κατά τον Τσόμσκι, “το θεωρητικό μοντέλο των λεγόμενων συστημικών κινδύνων, κατά το οποίο εάν αποτύχει μία οικονομική διαπραγμάτευση, το συνολικό σύστημα καταρρέει” είναι προβληματικό και δρα εις βάρος της παραγωγικής οικονομίας.
«Τρίτο κόσμο» θυμίζουν τα κοινοβούλια της Ευρώπης
Όλες αυτές οι μεταμορφώσεις στα σύγχρονα μοντέλα διακυβέρνησης έχουν βέβαια και ένα υψηλό τίμημα: “την σταδιακή απώλεια της δημοκρατίας”. Η αντιπροσώπευση εξαντλείται -στην Ευρώπη προσφάτως ενώ στις ΗΠΑ σχεδόν εξ υπαρχής -στην εκπροσώπηση οικονομικών συμφερόντων.
“Μόλις του 1/10 του 1%, στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας, καταφέρνει να παίρνει αυτό που θέλει. Αυτό σημαίνει πως καθορίζουν την πολιτική. Έτσι η δημοκρατία μετατρέπεται σε πλουτοκρατία” με συνέπεια να παρατηρείται μία συνεχής “παρακμή των δικαιωμάτων των πολιτών”.
Το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία ;;
Η κίνηση των 75 του ΠΑΣΟΚ, «δικαιώνεται» για την επιμονή της για τον έλεγχο των εμβασμάτων 300 δις ευρώ στο εξωτερικό, όπως δηλώνουν κορυφαία στελέχη της, επικαλούμενα τις καθημερινές αποκαλύψεις γύρω από το μέγεθος των αφορολόγητων κεφαλαίων και τον τρόπο με τον οποίο τις αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών.
«Η είσπραξη του πακτωλού των χρημάτων που θα προέλθουν από τους γρήγορους ελέγχους θα δημιουργήσουν το ανάχωμα στην αφαίμαξη των θυμάτων των φτωχών των αδύναμων και των πραγματικά παραγωγικών ανθρώπων», δηλώνει ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση, εδώ και τώρα. Διερωτάτε δε, αν το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να αναλάβει αυτή την πολιτική πρωτοβουλία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του, υποστήριξε ότι «η Γαλλία του αύριο δεν θα οικοδομηθεί εάν γκρεμιστεί η Ευρώπη» κι ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλιών από κοινού με τη Γερμανία.
«Η Γαλλία του αύριο δεν θα χτιστεί γκρεμίζοντας την Ευρώπη. Μόνο ενισχύοντάς την θα μας προστατεύσει», είπε ο Ολάντ, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον επόμενο Μάιο.
Απευθυνόμενος στους ευρωσκεπτικιστές, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αφήσει χωρίς απάντηση «αυτούς που αρνούνται το μέλλον της Ευρώπης, αυτούς που θέλουν να επιστρέψουμε στα παλιά σύνορα, αυτούς που θέλουν να βγούμε από το ευρώ».
Οι γιορτές δεν κάμπτουν την δραστηριότητα της κίνησης των 75, αφου η δύσκολη καθημερινότητα του πολίτη δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Με ανακοίνωσή της η Κίνηση 75 του ΠΑΣΟΚ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δικαιώνεται στην επιμονή της για τον έλεγχο των εμβασμάτων 300 δις ευρώ που διοχετευθηκαν στο εξωτερικό ,τα ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ και δεν έχουν ελεγχθεί αν φορολογηθηκαν…
Καθημερινά αποκαλύπτεται το μέγεθος ,των αφορολογητων κεφαλαίων ,στην διακίνηση των οποίων το υπουργείο οικονομικών ,δεν ανταποκρίνεται με τους ίδιους ρυθμούς αφαίμαξης που διενεργεί για τα μόνιμα θύματα της κρίσης, απομυζώντας τα λίγα εισοδήματα από τους πολλούς .
Η είσπραξη του πακτωλού των χρημάτων που θα προέλθουν απο τους γρήγορους ελέγχους θα δημιουργήσουν το ανάχωμα στην αφαίμαξη των θυμάτων των φτωχών των αδύναμων και των πραγματικά παραγωγικών ανθρώπων.
Αυτό που χρειάζεται ειναι η πολιτική βούληση και ειδικά εδώ και τώρα .
Για να μην διαπερνάται στην ψυχή και την συνείδηση κυρίως των ανθρώπων που δοκιμάζονται ,ότι προστατεύονται με φορολογικη ασυλία οι μεγάλοσχημονες και όλοι εκείνη που βλέπουν την κρίση ευκαιρία για να πλουτίσουν ακόμα ποιο πολύ σε βάρος των πολλών .
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν που και αυτό δοκιμάζεται πολιτικά ειναι αποφασισμένο να αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία να ξεκαθαριστει με ταχύτητα και επ ωφέλεια των πολλών αυτή η χρόνια εκκρεμότητα ….
«Η κοινωνική και πολιτική βάση του ΠΑΣΟΚ που αποτελεί και την συντριπτική πλειοψηφία ποτέ δεν ταυτίστηκε και δεν ταυτίζεται με πρόσωπα και συμπεριφορές που τραυματίζουν και αμαυρώνουν μια ιστορική πορεία προσφοράς δεκαετιών της παράταξης στην ελληνική κοινωνία», γράφει ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για να καταλήξει:
«Είμαστε υπόχρεοι σε αυτή την δυσάρεστη συγκυρία να αναζητήσουμε ανθρώπους που δεν ήταν καταδικασμένοι στην ψυχή της μεγάλης πλειοψηφίας αυτών που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ, ότι έζησαν αυτοί καλά και οι πολλοί χειρότερα».