Είναι λογικό κάποιος να υπερασπίζεται τα κυβερνητικά του πεπραγμένα. Αλλά αυτό που συμβαίνει τελευταία με κάποιους καραμανλικούς, δεν έχει προηγούμενο.
Όπως πληροφορούμαστε (βλ. εδώ) κυκλοφόρησαν σήμερα non paper για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα αναφορικά με την εκτόξευση των ελλειμμάτων και του χρέους στα ουράνια, ιδιαίτερα την τελευταία διετία Καραμανλή.
Το τραγικότερο όλων είναι ότι στη σελίδα 3 αυτού του παραληρηματικού κειμένου οι υιοθετούν πλήρως τα λεγόμενα της κας … Γεωργαντά εναντίον του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και αμφισβητούν ακόμα και ότι το έλλειμμα του 2009 έφτασε και ξεπέρασε το 15%!
· Αυτό δηλαδή που παραδέχθηκε ακόμα και ο Σαμαράς από τον Απρίλιο του 2012 σε άρθρο του στους New York Times: «Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα που φτάνουν το 20% του ΑΕΠ της, για να ελέγξει ένα έλλειμμα που έφτανε το 15% το 2009.» (βλ. εδώ)
· Αυτό δηλαδή που ψήφισαν και οι ίδιοι (!) ψηφίζοντας τον Προϋπολογισμό του 2013 της κυβέρνησης Σαμαρά, ο οποίος στη σελίδα 16 της Εισηγητικής Έκθεσης αναφέρει: «Το 2011, δεύτερο έτος εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, επιτεύχθηκε μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,3 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ συνολικά την περίοδο 2009-2011 η μείωση ήταν 6,2 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από 15,6% το 2009 σε 9,4% το 2011). Αυτή η μείωση είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από κράτος-μέλος της Ευρωζώνης».
Είναι εξίσου τραγικό ότι εξακολουθούν να μην συγκινούνται από το γεγονός ότι πλέον τα στατιστικά στοιχεία για το 2009 δεν τα αμφισβητεί κανείς: ούτε η κυβέρνηση που στηρίζουν, ούτε η Eurostat, η οποία από το 2010 έχει άρει – για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας – κάθε επιφύλαξη για τα στατιστικά μας στοιχεία.
Μήπως δεν είδαν το γράφημα που κυκλοφόρησε παντού τις τελευταίες εβδομάδες και αποτυπώνει το μέγεθος του εγκλήματος που διεπράχθη ιδιαίτερα τη διετία 2007-2009; Τους το υπενθυμίζουμε (βλ.εδώ)…
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ 2009
Στη σελίδα 3 λένε και το άλλο: «από τον Οκτώβριο ως και το τέλος του 2009, δεν υπήρξε ούτε ένα μέτρο περιορισμού του ελλείμματος. Υπήρξαν μόνο μέτρα που το αύξησαν. Σε αντίθεση με εμάς που είχαμε δεσμευτεί πριν τις εκλογές ότι θα λαμβάναμε πρόσθετα μέτρα, στο πνεύμα των εξαγγελιών και των μέτρων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, το Σεπτέμβριο του 2009, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής…»
Ψεύδονται συνειδητά. Να η αλήθεια:
- Όλοι ξέρουν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους (ουσιαστικά δίμηνο στην περίπτωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) η δυναμική του ελλείμματος είναι ήδη διαμορφωμένη. Κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία ενός προϋπολογισμού μόλις τους τελευταίους μήνες του έτους.
- Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα που εξήγγειλε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2009 ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν αφορούσαν καθόλου το 2009. Επρόκειτο για μέτρα που θα ενσωματώνονταν στον Προϋπολογισμό του 2010, όπως αποδεικνύεται και από σχετικές επιστολές που απέστειλε ο τότε Υπουργός Οικονομικών προς τον κ. Almunia [ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΛΜΟΥΝΙΑ_15]. Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο μετεκλογικό της προηγούμενης κυβέρνησης που θα κατέβαζε το έλλειμμα του 2009 στο 6%, όπως είχαν ανακοινώσει επίσημα. Υπήρχαν μόνο ανακοινώσεις για μέτρα που αφορούσαν τον προϋπολογισμό του 2010.
- Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – σε αντίθεση με την κυβέρνηση Καραμανλή που δεν είχε αναφερθεί σε κανένα μέτρο για το 2009 – προσπάθησε να συγκρατήσει ακόμα και το έλλειμμα του 2009 μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που απέμενε μέχρι το τέλος του έτους. Στο τελευταίο δίμηνο του 2009 και με στόχο τη συγκράτηση του ελλείμματος έλαβε μέτρα ύψους 1 δις ευρώ, και συγκεκριμένα:
α) διακόπηκε το μέτρο της απόσυρσης, εξοικονομώντας 400 εκ. ευρώ,
β) αυξήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας για κάποιες κατηγορίες οχημάτων που απέφερε 200 εκ. ευρώ παραπάνω,
γ) επιβλήθηκε η έκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις που απέφερε στο 2009 δημοσιονομικά πάνω από 700 εκ. ευρώ, ενώ μετά και την α’ δόση του επιδόματος αλληλεγγύης (500 εκ. ευρώ) το καθαρό δημοσιονομικό όφελος για το 2009 από την έκτακτη εισφορά ανήλθε στα 200 εκ. ευρώ, [υπενθυμίζουμε ότι το επίδομα αλληλεγγύης υπερψηφίστηκε και από τη Ν.Δ.]
δ) επιχειρήθηκε η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών όσο αυτό ήταν εφικτό, π.χ. με την άμεση κατάργηση δεκάδων αμειβόμενων επιτροπών στο δημόσιο και την δραστική περιστολή της χρήσης κρατικών αυτοκινήτων,
ε) αποφασίστηκε η διακοπή των stage στο ελληνικό δημόσιο.
- Συνολικά οι κινήσεις της κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τους δύο τελευταίους μήνες του 2009 είχαν θετική επίπτωση στη μείωση του τελικού ελλείμματος το 2009 κατά 1 δισ. ευρώ.
Να προσθέσουμε μάλιστα ότι η Ν.Δ. ως αξιωματική τότε αντιπολίτευση αντιτάχθηκε ακόμη και σε αυτά τα μέτρα εξοικονόμησης, για παράδειγμα στην κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης (βλ.εδώ) και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κατάργηση των stage ενώ υποσχέθηκε νομική υποστήριξη στους απολυόμενους … Επίσηςείναι χαρακτηριστικό ότι στις 20/11/2009 ο Α. Σαμαράς έλεγε για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2010:
- «Κατάργησαν το έκτακτο βοήθημα των 500 ευρώ, που έδινε η Κυβέρνηση Καραμανλή, λόγω της κρίσης στους χαμηλόμισθους, μέχρι 1.500 ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε σε 36 ευρώ το μήνα καθαρά» και «τώρα δίνουν 1,5% αυξήσεις στις χαμηλές και μεσαίες αποδοχές του δημοσίου. Δηλαδή, από 12 μέχρι 24 ευρώ το μήνα. Οι ασθενέστεροι θα έπαιρναν τριπλάσια με το έκτακτο βοήθημα της Νέας Δημοκρατίας, που καταργήθηκε».
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Πάμε παρακάτω. Οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν το δημόσιο χρέος να αυξάνεται από 180 δισ. στα τέλη του 2003 σε 300 δισ. στα τέλη του 2009 (στα οποία πρέπει να συνυπολογιστούν τα 36,5 δισ. του ελλείμματος του 2009 που επιβάρυναν το χρέος το 2010) επαναλαμβάνουν τον εξωφρενικό ισχυρισμό ευθύνονται για τα 10 άντε 20 δισ. αυτής της ιλιγγιώδους αύξησης!
- Δηλαδή παρέλαβαν ένα χρέος που είχε φτάσει – από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους – τα 180 δισ., προσέθεσαν μέσα σε μόλις μια πενταετία άλλα 150 δισ., αλλά αυτοί αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα 20!
- Και επαναλαμβάνουν το επίσης απίστευτο επιχείρημα ότι «θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ξαναγυρίσει το δημόσιο χρέος εκεί που το αφήσαμε, στο 120% του ΑΕΠ»! Αποκρύπτουν συνειδητά ότι αν συνεχιζόταν η καταστροφική πολιτική τους, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα, αν συνεχίζαμε και το 2010 με έλλειμμα 36 δισ., το χρέος θα είχε ξεπεράσει από το 2011 το 190%. Αποκρύπτουν συνειδητά ότι από το 2010 δεν θα μας δάνειζε κανείς και έτσι δεν θα ασχολούμασταν καθόλου με το ύψος του χρέους γιατί θα μας είχε ήδη πνίξει. Αποκρύπτουν συνειδητά ότι άλλο 120% με ραγδαία τάση αύξησης λόγω τεραστίων ελλειμμάτων και άλλο 120% με τάση ραγδαίας μείωσης λόγω πρωτογενών πλεονασμάτων.
ΥΠΟΛΟΙΠΑ
Όσο για τα υπόλοιπα που αναφέρουν, είναι ξαναζεσταμένο, αλλά το ίδιο άνοστο, φαγητό. Τα ίδια έλεγαν κάποιοι από αυτούς και τα προηγούμενα χρόνια για να λάβουν αποστομωτικές απαντήσεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτά που είπε σε ομιλία του στη Βουλή ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης στις 25/1/2012:
«Έχω δει έναν πίνακα που έχει καταθέσει η Ν.Δ. μέσα από τον οποίον λέει πού ακριβώς εντοπίζει και κάνει τη κριτική της στα ζητήματα των εσόδων και πού ακριβώς εντοπίζει και κάνει την κριτική της στα ζητήματα των δαπανών και τα οποία θα μπορούσε να έχει αποφύγει τότε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προκειμένου, πραγματικά, να μην φτάσει το έλλειμμα του 2009 σ” αυτό το σημείο.
Ξεκινώ από το πρώτο θέμα, το οποίο έχει καταγραφεί. Εισροές από την Ε.Ε. για το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.
· Στον προϋπολογισμό του 2009 ο στόχος για είσπραξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, στο δεκάμηνο του 2009 είχαν εισπραχθεί μόλις 1,4 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του 2009 οι εισπράξεις ανήλθαν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ερωτώ. Πιστεύει στα αλήθεια η Ν.Δ. ότι το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου η χώρα θα εισέπραττε 2 δισ. ευρώ ή μήπως ο στόχος για τις εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε τεθεί υψηλά για να φαίνεται στην Εισηγητική του 2009 ότι το έλλειμμα ότι θα διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα;
Πάμε στο δεύτερο στοιχείο το οποίο επικαλείται η Ν.Δ. ως έναν παράγοντα που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα του 2009. Αύξηση της επιστροφής των φόρων.
· Στο εννεάμηνο η Κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε επιστρέψει 3,4 δισ. ευρώ όταν ο στόχος στην Εισηγητική ήταν 3,3 δισ., δηλαδή στο εννεάμηνο είχε φτάσει στο 105% του ετήσιου στόχου για τις επιστροφές φόρων. Τελικά οι επιστροφές του 2009 έφτασαν στα 4,9 δισ. ευρώ και ερωτώ. Τι ήθελε η Ν.Δ. ακριβώς από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να κάνει; Να μην κάνει επιστροφές φόρων; Εάν κάνετε κριτική για αυτά τα δύο χρόνια είναι ότι καθυστερούμε τις επιστροφές των φόρων, πώς, λοιπόν, έρχεστε και εγκαλείτε την Κυβέρνηση η οποία ανέλαβε, ότι δεν φρόντισε σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας, να επιστρέψει αυτό το συσσωρευμένο στοκ υποχρεώσεων που έχει η ελληνική πολιτεία, που είχε το ελληνικό δημόσιο απέναντι στους φορολογούμενους;
· Θα θέσω και ένα ερώτημα. Είναι σίγουρη η Ν.Δ. ότι είχε χαρτογραφήσει και τακτοποιήσει λογιστικά όλες τις υποχρεώσεις επιστροφών που είχε απέναντί στους πολίτες το 2009 ή υπήρχαν και αχαρτογράφητες υποχρεώσεις;
Πάμε στο τρίτο θέμα. Δεν “φροντίσαμε” να εισπράξουμε τα “έσοδα” από το μέτρο που είχε ανακοινωθεί για τους ημιυπαίθριους.
· Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε θέσει ως στόχο το 1,1 δισ. τον Ιούλιο του 2009. Ακόμη και σήμερα η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι το μέτρο αυτό θα είχε τότε, δηλαδή που, μέσα στους δύο τελευταίους μήνες, απόδοση 1,5 δισεκατομμύριο. Μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου του 2009 είχαν εισπραχθεί όμως μόλις 23 εκατομμύρια ευρώ περίπου! Αλήθεια με ποια υποδομή θα μπορούσε η χώρα να εισπράξει μέσα σε 40 ημέρες 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ;
Τέλος υπάρχει η κριτική ότι δεν φροντίσαμε να εισπράξουμε τον φόρο από τα τυχερά παιχνίδια.
· Όμως, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι για τον φόρο αυτόν δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι τεχνικές προεργασίες για να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει ο ΟΠΑΠ να εισπράξει τα έσοδα που θα απέδιδαν στο ελληνικό δημόσιο περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτά είναι τα υποτιθέμενα έσοδα, για τα οποία καταλογίζει ευθύνες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για εκείνο το τρίμηνο. Πάμε τώρα στην περίφημη υπόθεση των δαπανών.
Η επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων.
· Προσέξτε σας παρακαλώ κύριοι συνάδελφοι, ο στόχος του Προϋπολογισμού για το 2009 ήταν 9,2 δισ. ευρώ. Τελικά, αντί για 9,2 δισ. ευρώ χρειάζεται επιχορήγηση 11,8 δισεκατομμυρίων,δηλαδή υπήρξε απόκλιση 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ γιατί κατέρρευσαν οι ασφαλιστικές εισφορές και χρειάστηκε να δοθούν έκτακτες επιχορηγήσεις για το 2009. Το πρώτο τηλεφώνημα, το οποίο δέχτηκα ως Υφυπουργός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 7 Οκτωβρίου 2009 μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ήταν από τον τότε Υπουργό Εργασίας, ο οποίος μου είπε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον τότε Διοικητή του Ι.Κ.Α., ο οποίος ήταν ένας στέλεχος που είχε τοποθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, τον κ. Αμπατζόγλου, ο οποίος ζητούσε να καταβληθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ οικονομική ενίσχυση από το Γενικό Λογιστήριο προς το Ι.Κ.Α., προκειμένου το Ι.Κ.Α. να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Υπήρχε πρόβλεψη για τον ΟΑΕΕ μέσα στον Προϋπολογισμό του 2009 να δοθεί πίστωση 320 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε πόσα δόθηκαν τελικά; Ένα δισεκατομμύριο. Είναι αυτή σωστή εκτίμηση που υπήρχε μέσα στον Προϋπολογισμό όταν τελικά χρειάστηκε να δώσουμε αντί για 320 εκατομμύρια ευρώ, 1,08 δισ. ευρώ; Η πρόβλεψη για το ΙΚΑ επαναλαμβάνω ήταν 2,6 δισ. ευρώ και τελικά χρειάστηκε να δώσουμε 4 δισ. ευρώ.
Τα χρέη των νοσοκομείων.
· Καταβάλαμε τον Δεκέμβριο του 2009 1,5 δισεκατομμύριο από χρέη 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα χρέη αυτά μέσα στον Προϋπολογισμό του 2009; Ποια είναι η αντίληψη που θέλει να περάσει η Νέα Δημοκρατία; Θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε τα νοσοκομεία στην τύχη τους και να μην αναλάβουμε να πληρώσουμε μέρος από τα συσσωρευμένα χρέη ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων, τα οποία αγνοούσαν και ήταν αχαρτογράφητα;
Πάμε στις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες.
· Τι είναι αυτό; Είναι ένα κονδύλι 300 εκατομμυρίων προς την Ολυμπιακή. Τα χρήματα αυτά κάλυψαν φορολογικές εκκρεμότητες και οφειλές της εταιρείας προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Είχαν ουδέτερη δημοσιονομική επίπτωση. Το επαναλαμβάνω 300 από τα 460 εκατομμύρια ευρώ ενός καταλόγου που έχει διανείμει η Νέα Δημοκρατία είχαν ουδέτερη δημοσιονομική προσαρμογή.
Διαφορά σε εξοπλιστικές δαπάνες κατά 427 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2009.
· Τις εξοπλιστικές δαπάνες όμως τις καθορίζουν οι παραλαβές. Από τη στιγμή που έγιναν, έπρεπε να καταγραφούν, με τον τρόπο που ακριβώς η ίδια η Νέα Δημοκρατία επέλεξε μετά την απογραφή του 2004.
Πάμε και στο έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης.
· Όντως, δόθηκαν 500 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει όμως να πούμε ότι αρχές του 2010 εισπράχθηκαν από την έκτακτη εισφορά 712 εκατομμύρια ευρώ. Και με τους κανόνες της Eurostat και της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τα χρήματα που εισπράχθηκαν το 2010 δημοσιονομικά, εθνικολογιστικά επηρέασαν το αποτέλεσμα του 2009.
· Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ δαπάνες, επτακόσια δώδεκα έσοδα το καθαρό αποτέλεσμα είναι μειωτικό του ελλείμματος κατά 212 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και καταθέτω σχετικό σημείωμα και πίνακα [πίνακας 2].
Συμπέρασμα: Δεν υπάρχουν λάθη και παραβλέψεις. Υπήρχε μια δυναμική στα δημοσιονομικά μεγέθη που προδιέγραφε την πορεία και επειδή θεωρώ ότι έχω υποχρέωση για λόγους ιστορικούς να καταθέσω το κείμενο αυτό, εξηγώ πως ακριβώς διαμορφώθηκαν τα μεγέθη τα δημοσιονομικά». (βλ. εδώ)
Πηγή Smart Post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.