Πέτρος Ευθυμίου: “Αλλού ξημερωμένοι” όσοι δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του Μηχανισμού Στήριξης που δημιούργησε η κυβέρνηση ΓΑΠ»
Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» προσπαθεί σήμερα να … τρολάρει τον Πέτρο Ευθυμίου!
Σύμφωνα με το iefimerida , που αναπαράγει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «σε εκείνο το μοιραίο Άτυπο υπουργικό συμβούλιο της 22ης Απριλίου 2010, μια ημέρα δηλαδή πριν ο Γιώργος Παπανδρέου κηρύξει από το Καστελλόριζο την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και στο Μνημόνιο συμμετείχαν και οι τότε κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Πέτρος Ευθυμίου και Χρήστος Παπουτσής. Ο Πέτρος Ευθυμίου εκείνη την εποχή ήταν πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής στον ΟΑΣΕ και άκουσε με έκπληξη τον Παπανδρέου να θέτει θέμα προσφυγής της χώρας σε διεθνή βοήθεια στην οποία θα συμμετείχε το ΔΝΤ. Ο κ. Ευθυμίου, όπως αναφέρουν τα Νέα, πήρε το λόγο φρικαρισμένος για να τονίσει ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα… «Πρόεδρε μην επιτρέψεις να τεθεί η Ελλάδα υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ. Αν συμβεί, να ξέρεις ότι αυτό θα είναι το τέλος της χώρας, της παράταξης και το δικό σου» είπε ο Πέτρος Ευθυμίου ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου τον κοίταζε απαθής».
Είναι αστεία η προσπάθεια της εφημερίδας να παραπληροφορήσει για τις πραγματικές θέσεις του Πέτρου Ευθυμίου αναφορικά με το Μνημόνιο και τον Μηχανισμό Στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Είναι αστεία η προσπάθεια της εφημερίδας να παραπληροφορήσει για τις πραγματικές θέσεις του Πέτρου Ευθυμίου αναφορικά με το Μνημόνιο και τον Μηχανισμό Στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Γιατί ο ίδιος έχει τοποθετηθεί για τα πάντα, με πεντακάθαρες κουβέντες, δημοσίως, επανειλημμένα, στηρίζοντας αναφανδόν τις πολιτικές επιλογές του Γ. Παπανδρέου για τη διάσωση της χώρας από το φάσμα της βίαιης χρεοκοπίας.
1. Συνέντευξη Πέτρου Ευθυμίου στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα, 27 Μαρτίου 2010
Ερ: «Η κυβέρνηση πανηγύρισε τη συμφωνία των Βρυξελλών. Μήπως όμως θέλει να συγκαλύψει ότι τελικά θα βρεθούμε στην αγκαλιά του ΔΝΤ που τόσο θέλαμε να αποφύγουμε;»
Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: «Η συμφωνία των Βρυξελλών αποτελεί από πάρα πολλές όψεις δικαίωση της στάσης και των επιλογών της κυβέρνησης και των χειρισμών του πρωθυπουργού. Μη ξεχνάτε ότι όταν άρχισε η κερδοσκοπική επίθεση κατά της Ελλάδας η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας στην Ένωση δεν είχε καν συνείδηση ότι δεν πρόκειται για «ελληνικό πρόβλημα» αλλά ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως η αχίλλειος πτέρνα σε μια επίθεση που αφορά το ίδιο το ευρώ. Λάβαμε έγκαιρα όλα τα μέτρα που θα εξουδετέρωναν την κερδοσκοπική επίθεση, εφόσον πράγματι θα αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Η επιμονή των κερδοσκόπων δικαίωσε την ελληνική θέση και όπως αποδείχτηκε η Κομισιόν, η ΕΚΤ και η μεγάλη πλειοψηφία του Συμβουλίου συμμερίστηκαν τη θέση μας για ευρωπαϊκή λύση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πρακτικά και μόνη η απόφαση της ΕΚΤ δημιουργεί το δίκτυ ασφαλείας για τον απρόσκοπτο ελληνικό δανεισμό χωρίς την πίεση των κερδοσκόπων στα επιτόκια. Το δεύτερο σκέλος των αποφάσεων που αφορά τη δυνητική εμπλοκή του ΔΝΤ υπό ευρωπαϊκό πολιτικό έλεγχο, είναι ένας συμβιβασμός απέναντι στην επιμονή της κυρίας Μέρκελ που δημιουργεί όμως ένα ακόμη πιο πολύπλοκο τοπίο στους μηχανισμούς και την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν την θέση ότι είναι δική μας ευθύνη να ξεπεράσουμε την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις και μπορούμε να το πετύχουμε».
2. Ομιλία Πέτρου Ευθυμίου για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις», 28 Απριλίου 201
«Και όταν ήρθε η επίθεση, το κλειδί για οποιοδήποτε υπεύθυνο ηγέτη της Ελλάδας, ήταν να δείξει ότι το ελληνικό πρόβλημα, το υπαρκτό, που έχει ευθύνη με ονοματεπώνυμο πως δημιουργήθηκε ότι δεν είναι όμως μόνο πρόβλημα της Ελλάδας. Είναι η χρήση της Ελλάδας ως μέσο διεμβολισμού του ευρώ.Πέτυχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αυτό το δύσκολο εγχείρημα; Και λέω δύσκολο, γιατί όλοι εδώ μέσα πια έχουμε πείρα της Ευρώπης. Πόσο μέσο χρόνο θέλει μία οδηγία; Ποτέ δεν θέλει λιγότερο από δύο χρόνια. Πόσο χρόνο χρειάζονται οι αλλαγές των συνθηκών; Ποτέ καμία δεν χρειάστηκε λιγότερο από 10 χρόνια. Και όμως, μέσα σε 1,5 μήνα, αυτή η διαρκής επιμονή της ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προσωπικά, σε όλα τα κέντρα δύναμης, σ΄ αυτή την Ευρώπη αυτών των ρυθμών, δημιούργησε με το σταθμό της 11ης Φεβρουαρίου και το σταθμό της 25ης Μαρτίου, το μηχανισμό τον πολιτικό και οικονομικό της συνδρομής. Η συνδρομή προσδιορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως τριπλή. Ενοποιημένα οι δύο πόλοι της Ευρώπης το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και επιστράτευσε η Ευρώπη μαζί το ΔΝΤ. Αυτή είναι η αναντίρρητη πραγματικότητατων γεγονότων και χωρίς καμία μα καμία υπερβολή, θα ήθελα να συνειδητοποιήσουμε όλοι ακούγοντας ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, αν αντιλαμβάνονται με όσα είπαν σήμερα σ’ αυτή την αίθουσα, αν θα μπορούσαν να τα πουν, αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός συνδρομής. Αν έχουν συνειδητοποιήσει τι θα σήμαινε η συζήτηση σήμερα και η πραγματικότητα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αν δεν είχε επιτευχθεί ο μηχανισμός συνδρομής. Στην κυριολεξία, «αλλού ξημερωμένοι». Όσοι επικρίνουν σήμερα αυτό, που, αν δεν είχε συμβεί, σήμερα μάλλον αυτή η Αίθουσα εδώ δεν θα υπήρχε με αυτό τον τρόπο, όπως και η χώρα με αυτόν τον τρόπο. Άρα το χρέος της στη χώρα, αυτή η Κυβέρνηση το έπραξε».
3. Συνέντευξη Πέτρου Ευθυμίου στο Ρ/Σ «Κανάλι 1 του Πειραιά» και στους δημοσιογράφους Μαριτίνα Ζαφειριάδου και Βασίλη Σκουρή, 25 Αυγούστου 2010
«Ας το κάνουμε πεντακάθαρο και τουλάχιστον θα σας μιλήσω με την ευθύτητα που με αυτή μπήκα στην πολιτική και δεν πρόκειται να αλλάξω τώρα. Τι ήταν η χώρα μας πρακτικά το Νοέμβρη όταν απεκαλύφθη όλο το τοπίο; Και όχι ακριβώς όλο. Θα θυμάστε ότι τα στοιχεία βγαίνανε έως τον Απρίλιο του 2010, τότε οριστικοποιήθηκε οτι το έλλειμμα, έχει γλείψει το 14%.
Η χώρα μας πρακτικά ήταν χρεοκοπημένη. Αυτό είχε συμβεί σε διάρκεια 6 χρόνων καθώς μια άφρων διαχείριση, πολιτική εγκληματική, είχε οδηγήσει την Ελλάδα σε μια πρωτοφανή συνθήκη για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είχαμε το μεγαλύτερο έλλειμμα που έφτασε το 14%, ένα χρέος που εκτινάχθηκε από τα 180 δις το 2004 στα 300 δις το 2009 και ταυτόχρονα είχαμε πέσει 25 θέσεις στην ανταγωνιστικότητα. Αυτό το τριπλό πακέτο είχε οδηγήσει τη χώρα πρακτικά σε θέση χρεοκοπίας.
Η κυβέρνηση με αποφασιστικό τρόπο έσωσε τη χώρα με το να υπάρξει η αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ανήκαμε και με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του ΔΝΤ. Κάθε άλλη ματιά παραγράφει και σβήνει αυτή την αλήθεια».
ΠΗΓΗ SMART POST
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.