Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ECOFIN


ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) για την εφαρμογή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από 11 κράτη - μέλη της ΕΕ με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας, είναι καθοριστικής σημασίας.

Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις πολύχρονες προσπάθειες που έχουν καταβάλει η Σοσιαλιστική Διεθνής, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του, όπως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και πολλές δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια από τις λίγες αποφάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, που κατά την περίοδο της κρίσης χαρακτηρίζεται από κοινωνικό πρόσημο. Και αυτό, γιατί με την εφαρμογή του μέτρου, θα υπάρξουν μια σειρά από αξιοσημείωτες θετικές επιπτώσεις για όλους τους πολίτες της ΕΕ, καθώς μεταξύ άλλων:

Στοχεύει τους κερδοσκόπους, η απληστία των οποίων είχε καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες και τους πολίτες.
Παρεμβαίνει ρυθμιστικά σε έναν χώρο που ουσιαστικά δεν ελέγχεται επαρκώς και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον με κατακερματισμένη διακυβέρνηση παγκοσμίως.
Διαμορφώνει δυνατότητες για την αποκατάσταση ορισμένων αδικιών από τις οποίες ευνοήθηκε ο χρηματοπιστωτικός τομέας την περίοδο της κρίσης, καθώς είναι ο βασικός υπεύθυνος για αυτήν.
Αποσκοπεί στη διασφάλιση εσόδων που θα συνεισφέρουν στην μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των κρατών - μελών με πιο δίκαιο κοινωνικά τρόπο.
Επιδιώκει την επαναφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα στον πραγματικό του ρόλο, την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η σημερινή απόφαση, ικανοποιεί ένα σημαντικό μέρος από τους στόχους που έθεσα και προωθήσαμε μαζί με όλα τα κόμματα - μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για ρύθμιση και έλεγχο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και των φορολογικών παραδείσων.

Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση, εκφράζω την ελπίδα μου για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας στην ΕΕ και καλώ και τις άλλες οικονομικές δυνάμεις, πέραν της Ευρώπης, να προχωρήσουν με τόλμη και βούληση στην υιοθέτηση αυτής της πρωτοβουλίας, ώστε να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, προς όφελος των εθνικών οικονομιών και των λαών.

Αποτελεί χρέος όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο, να συνεχίσουμε την προσπάθεια, να προασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και να αποκαταστήσουμε το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.