Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Κυπρος η επόμενη...Ελλάδα

Από την στιγμή που η Ελλάδα μπήκε σε κάποια "σειρά", σύμφωνα με την πολιτική της Μέρκελ την οποία έχει υιοθετήσει η ΕΕ, τα φώτα έπεσαν πάνω στην Κύπρο.
Τα αρνητικά δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο πληθαίνουν για την "άτακτη δημοσιονομικά" Κύπρο και τον φορολογικό παράδεισο για τα ρωσικά κεφάλαια.

Έτσι δημοσιεύθηκε ότι η ΕΕ θα ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας στην Κύπρο για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού SPIEGEL, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, υποστηριζόμενος από τους ομολόγους του, Αυστρίας, Φιλανδίας και Ολλανδίας, θα προτείνει την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων, για έλεγχο στην Κύπρο ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο γίνεται ή όχι ξέπλυμα χρήματος.

Με τον τίτλο "Ευρωκρίση", το περιοδικό αναφέρει ότι «ο Σόιμπλε θέλει να αποστείλει ελεγκτές για ξέπλυμα στην Κύπρο» καθώς και ότι «η Γερμανία αμφιβάλλει κατά πόσο η 
Κύπρος κάνει κάτι για το ξέπλυμα χρήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL ο Σόιμπλε με τη στήριξη ευρωπαίων υπουργών οικονομικών «επιθυμεί να αποσταλεί ομάδα εμπειρογνωμόνων στο νησί για να διαφανεί κατά πόσο εφαρμόζονται οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Νομοθεσίες».

Το περιοδικό συνεχίζει: «Ο έλεγχος κατά κύριο λόγο δεν θα γίνει ως προς το κατά πόσο υπάρχουν οι αναγκαίες νομοθεσίες κατά του ξεπλύματος, αλλά κατά πόσο αυτές οι νομοθεσίες εφαρμόζονται».

Μια πρώτη συζήτηση επ’ αυτού, γράφει το SPIEGEL, θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 21/01, κατά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Σόιμπλε και οι ομόλογοί του έχουν και την στήριξη του Επιτρόπου Όλι Ρεν: «Λαμβάνουμε το θέμα του ξεπλύματος πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Ρεν. «Οι πρόσφατες αλλαγές της νομοθεσίας στην Κύπρο ήταν απλώς ένα πρώτο βήμα», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Όμως, το ρεπορτάζ καταλήγει ότι «το ΔΝΤ αμφιβάλλει κατά πόσο το χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο. Το χρέος θα ανέλθει μέχρι το 2014 στο 140% του ΑΕΠ της χώρας και το ΔΝΤ αποδέχεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση μόνο εάν το χρέος δεν ξεπερνά το 100% και ως εκ τούτου ζητά κούρεμα χρέους για τους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών».

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα υποστήριξε ότι  «δεν έχω υπόψη μου τέτοιες πληροφορίες» 

Όμως και η Welt am Sonntag (WamS), υποστηρίζει ότι αποτελεί "προϋπόθεση που έχει θέσει η γερμανική κυβέρνηση" πριν από ένα σχέδιο βοήθειας προς την Κύπρο να σταλούν εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα εξακριβώσουν σε ποιο βαθμό τα ύποπτα κεφάλαια και η φοροδιαφυγή αποτελούν μέρος του οικονομικού μοντέλου του νησιού.
Το Βερολίνο απαιτεί από τη Κύπρο "σημαντικό περιορισμό του υπερτροφικού δημοσίου τομέα της", κατά τη WamS, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η Κύπρος, προφανώς δεν διδάχθηκε από την περιπέτεια της Ελλάδας και βαδίζει ολοταχώς σε ένα επώδυνο μνημόνιο, καθώς η τρόικα αφήνει, με ευθύνη και του απερχόμενου Προέδρου Χριστόφια, να εξαντληθεί και η τελευταία σταγόνα αίματος της κυπριακής οικονομίας.
 
Ήδη, η εφημερίδα «Αλήθεια» αποκάλυψε ότι η τρόικα με επιστολή της προς το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών ζητά να μην ψηφισθεί από την κυπριακή Βουλή ο νόμος για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση των πόρων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Ο Χριστόφιας, όπως αποδείχθηκε, έχει συμφωνήσει με την τρόικα για διάθεση μέρους των εσόδων για την εξυπηρέτηση των δανειστών, αλλά μάλλον η τρόικα δεν ικανοποιήθηκε.
Τελικά, ο Χριστόφιας ούτε από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου πέτυχε να αποφύγει την εμπλοκή  της χώρας στα δίχτυα της τρόικας, ούτε από το δανεισμό από "τριτες" χώρες. Ενώ, ο βομβαρδισμός με αρνητική δημοσιότητα εφαρμόζεται και στην περίπτωσή της.
Αυτά να βλέπουν όσοι κατηγορούσαν την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι δεν εξετάζει άλλες επιλογές....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.