Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Εμείς δεν ζητάμε "εξηγήσεις" από τον Παπανδρέου...

"Εμείς δεν ζητάμε ,,εξηγήσεις,, από τον Παπανδρέου γιατί :
Αντιμετώπισε μια κυβερνητική θητεία τελείως διαφορετική από εκείνη που έζησαν όλοι οι Πρωθυπουργοί μεταπολεμικά,
Αντιμετώπισε ένα δημοσιονομικό και οικονομικό πρόβλημα που δεν αφορούσε μόνο τη χώρα, αλλά επηρέαζε άμεσα και άλλα 26 κράτη της ΕΕ και έμμεσα πολύ περισσότερα.
Αντιμετώπισε μια εχθρική ηγεσία της ΕΕ, που όπως η ίδια έχει παραδεχτεί ήθελε να ,,τιμωρηθεί παραδειγματικά,, η Ελλάδα, εθνικά κοινοβούλια άλλων κρατών που έπαιζαν το δικό τους εσωτερικό παιχνίδι πριν από κάθε απόφαση (βλέπε πχ Σλοβενία, Φινλανδία κλπ), και ένα έντονο ανθελληνικό κλίμα που διαμόρφωναν τα ΜΜΕ στις κοινωνίες της ΕΕ που δυσκόλευε τις ηγεσίες τους στην λήψη αποφάσεων, ακόμη και αν σε κάποια στιγμή το έκριναν σωστό και αναγκαίο.
Αντιμετώπισε ένα δημόσιο μηχανισμό που δεν μπορούσε λόγω χρόνιων παθογενειών και σε αρκετές περιπτώσεις δεν ήθελε να στηρίξει τη δύσκολη περίοδο (βλέπε απεργία εφοριακών όταν έληγαν οι προθεσμίες πληρωμών)
Αντιμετώπισε ακραία συνδικαλιστικά φαινόμενα με τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία και μάλιστα μακροπρόθεσμα όπως πχ στο Τουρισμό (αποκλεισμός λιμανιών, κρουαζιερόπλοιων, λιμανιών, ξενοδοχεία).
Αντιμετώπισε μια αντιπολίτευση που λειτουργούσε όπως σε περίοδο φυσιολογικών πολιτικών καταστάσεων και με μοναδικό γνώμονα το μικροκομματικό όφελος, να εισπράττει από την δυσαρέσκεια του κόσμου και να γίνεται αρεστή.
Αντιμετώπισε μια αντιπολίτευση που αν δεν υποκίνησε, υπέθαλψε ή διακιολόγησε πρωτοφανείς τραμπουκισμούς, διχαστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες δημιουργούσαν εμφυλιακές καταστάσεις.
Αντιμετώπισε το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, τα οποία δεν ασκούσαν κριτική αλλά πολεμική, έχοντας ξεχάσει την μοιραία πενταετία της διακυβέρνησης Καραμανλή και το ποιος οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό. Είναι ενδεικτικό ότι τα ξένα ΜΜΕ και ξένοι ευρωβουλευτές ακόμη και δεξιά και συντηρητικά κόμμα μιλούσαν για τις ευθύνες της συντηρητικής παράταξης για την 5ετή διακυβέρνηση, ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ είχαν ξεκινήσει «ανένδοτο» ενάντια στον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, οι υποστηρικτές της αναγκαίας και μοναδικής υπαρκτής και επώδυνης πολιτικής λύσης ήταν βουβοί, τρομοκρατημένοι και από τον βομβαρδισμό ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων, ευάλωτοι.

Μα τελικά τα έκανε όλα σωστά, αυτή η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, δεν έκανε λάθη, σε επίπεδο αποφάσεων, σχεδιασμών;
Σίγουρα έκανε και μάλιστα πολλά. Σε πολλά επίπεδα.
Επικοινωνιακά, σε επίπεδο σχεδιασμού αλλά και σε επίπεδο ουσίας της πολιτικής.
Σίγουρα σήμερα με το ψύχραιμο βλέμμα της απόστασης θα έκανε αρκετά πράγματα διαφορετικά .
Η διαφορά όμως βρίσκεται στο σημείο ότι όλοι εμείς, ξέρουμε εκ των υστέρων τι ήταν λάθος και λειτουργούμε με την άνεση του κριτή.
Τότε, η μόνη εναλλακτική «πρόταση», χωρίς σχέδιο όμως για την επόμενη μέρα, ήταν του ΣΥΡΙΖΑ ,,δεν τους δίνουμε τα δανεικά, δεν πληρώνουμε χρέη,,.
Σίγουρα, αν είχαμε μια σοβαρή αντιπολίτευση, ένα σοβαρό συνδικαλιστικό κίνημα και όχι του τύπου Λυμπερόπουλου (ΤΑΞΙ), αν μεγάλο μέρος των πολιτών ασκούσε τα δικαιώματα και εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του, (π.χ αναζητούσε τις αποδείξεις από τα καταστήματα και μετά την συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού αποδείξεων), τότε και εμείς ίσως να αναζητούσαμε ακόμη περισσότερες ευθύνες από τον Παπανδρέου και την Κυβέρνησή του.

Δεν γνωρίζουμε πότε θα τον δικαιώσει η ιστορία, γνωρίζουμε όμως ότι σίγουρα πολλά από αυτά τα θετικά, που θα οφεληθούμε τα επόμενα χρόνια, θα έχουν την αρχή τους σε βασικές επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Κυρίως, σε επίπεδο διαφάνειας, αντίληψης και φιλοσοφίας που εμείς θεωρούμε ως τα ουσιαστικά, πραγματικά και καίρια στοιχεία που μας οδήγησαν στην κρίση."

Protovoulia Papandreou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.