Το Smartpost με αφορμή την "αναθέρμανση " της υπόθεσης Χριστοφοράκου έκανε μια αναδρομή, δημοσιεύοντας και την επιστολή Παπανδρέου προς τον τότε πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή με την οποία τον καλούσε να συνεργαστούν για την διαλεύκανση της υπόθεσης και τη διάσωση της πολιτικής ζωής του τόπου:
Και να θες να ξεχάσεις δεν μπορείς… Με αφορμή την επικαιροποίηση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάδας Μιχ. Χριστοφοράκου, το οποίο δεν ξέρουμε αν πρόκειται να αποδώσει τίποτα χειροπιαστό ή αν απλά κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, θυμηθήκαμε έργα και ημέρες της κυβέρνησης που έκανε το …καλό κατευόδιο στον κ. Χριστοφοράκο, αφήνοντας τον να φύγει νύχτα για το Μόναχο, κρατώντας στο σκοτάδι μια ολόκληρη χώρα για μια τόσο σοβαρή υπόθεση.
Είναι Ιούλιος του 2008, η Βουλή έχει κλείσει άρον άρον τις εργασίες της κατά την πάγια μέθοδο του κουρασμένου άλλωστε τότε πρωθυπουργού, προκειμένου να επισπευσθούν οι κοινοβουλευτικές σύνοδοι και να επέλθει η πολυπόθητη διαγραφή κάθε είδους πολιτικών ευθυνών της 1ης λαμπρής τριετίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Το σκάνδαλο της siemens βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη, ακόμη και των διαπλεκόμενων media και μια αίσθηση σαπίλας, γενικευμένης διαφθοράς, θεσμικής αναξιοπιστίας και πολιτειακού ξεπεσμού επικρατεί στην ατμόσφαιρα μεσ” το κατακαλόκαιρο. (ΠΩΣ ΞΕΦΥΤΡΩΣΕ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ Η ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ;)
Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν και προφανώς αντιλαμβανόμενος πλήρως την κατάσταση και που οδηγεί την ελληνική κοινωνία όλη αυτή η δυσοσμία των μη διευρυνόμενων και μη τιμωρούμενων σκανδάλων, ο αρχηγός -τότε- της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Α. Παπανδρέου, στέλνει αναλυτική επιστολή στον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή για το θέμα της Siemens, επισημαίνοντας του μεταξύ άλλων ορθά-κοφτά , πως «ή ξεκαθαρίζουμε την υπόθεση της SIEMENS ή αλλιώς παραιτούμαστε από κάθε προσπάθεια διάσωσης της πολιτικής ζωής».
Δυστυχώς ο συναγερμός του Γιώργου Παπανδρέου, μάλλον ήχησε ως …όχληση στα συνηθισμένα στους ήχους της ξύλινης ρακέτας στις Μαρίκες, αυτιά του κουρασμένου και ακόμη χειρότερα ΟΛΟΙ οι φόβοι του για την υπονόμευση θεσμών και πολιτείας αποδείχθηκαν αληθείς… Ας αναλογιστούμε κι όλοι εμείς όμως ποιοι προκάλεσαν τα γενεσιουργά αίτια της σημερινής παρακμής και ας μην αναλωνόμαστε στην εύκολη απόδοση ευθυνών μόνο σε όσους κλήθηκαν ιστορικά να διαχειριστούν την προ-μελετημένη κατάρρευση…
Ολόκληρη η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου στον τότε πρωθυπουργό:
Αθήνα, 10/7/2008
Προς τον Πρωθυπουργό
Κύριο Κώστα Καραμανλή
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Έλαβα γνώση της επιστολής που αποστείλατε στον Πρόεδρο της Βουλής, με την πρότασή σας για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής ύστερα από τρεις μήνες, τον Οκτώβριο, μόνο για τα θέματα διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.
Γνωρίζετε ότι για το θέμα αυτό, όπως και συνολικά για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του. Και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε με υπευθυνότητα. Σε κάθε δυνατή ευκαιρία και σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Γνωρίζετε επίσης ότι έχω ζητήσει επανειλημμένα τη διακομματική συνεργασία για το ζήτημα της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στον τόπο μας.
Εσείς όμως, δυστυχώς, τον περασμένο Ιανουάριο, για πολλοστή φορά από το 2004, αρνηθήκατε τη διακομματική συνεννόηση. Απορρίψατε την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρνηθήκατε τη συνεννόηση όλων των Πολιτικών Δυνάμεων για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Διαφάνειας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Για διαφάνεια στη χρηματοδότηση της πολιτικής αλλά και διαφάνεια στις προμήθειες και τις δημόσιες συμβάσεις. Για διαφάνεια με ένα νέο εκλογικό σύστημα, διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση αλλά και στη νομοθεσία.
Επαναλαμβάνετε την άρνησή μας για το Συνταγματικό Δικαστήριο, σαν τεκμήριο της δικής μας πρόθεσης να μη συνεργαστούμε. Είναι μία προφανής και σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεών μας. Είχαμε και έχουμε ριζικά διαφορετικές απόψεις για τη θέσπιση ενός παρόμοιου δικαστηρίου στη χώρα μας. Ούτε θεωρούμε ότι εκεί έγκειται η λύση του προβλήματος της διαφθοράς.
Σήμερα απαιτείται το θάρρος και η πολιτική βούληση να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε πρακτικές και λειτουργίες που υπονομεύουν κάθε έννοια διαφάνειας, αξιοκρατίας, δικαιοσύνης στη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτή την πολιτική βούληση περιμένει ο λαός από μας, την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου. Το περιμένει, το απαιτεί, τώρα. Και το περιμένει ειδικότερα από τα δύο μας κόμματα, της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δύο κόμματα που έχουν κυβερνήσει την Ελλάδα. Δύο κόμματα που δυστυχώς φέρονται από την Γερμανική Δικαιοσύνη ότι στελέχη τους μπορεί να έχουν εμπλακεί σε παράνομο χρηματισμό.
Γι΄ αυτό η ευθύνη, η δική σας και η δική μου, είναι μεγάλη.
Είτε θα συμφωνήσουμε να ξεκαθαρίσουμε αυτή και άλλες μεγάλες υποθέσεις που ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τόπου, να βγάλουμε τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να συμφωνήσουμε σε μέτρα και να πάμε την χώρα μπροστά. Να ξαναβρεί ο τόπος και ο λαός μας την αυτοπεποίθησή του. Την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς και την ελπίδα του για την πατρίδα.
Είτε θα παραιτηθούμε από τις ευθύνες που μας αναλογούν. Θα κρυβόμαστε πίσω από προσχηματικές διαδικασίες για να αποφύγουμε τις σοβαρές και ίσως επώδυνες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για τον τόπο, την πολιτική ζωή της και τα κόμματά μας. Επώδυνες αποφάσεις αλλά λυτρωτικές για την Ελλάδα και την δημοκρατία.
Αυτό είναι το δίλημμα κ. Πρωθυπουργέ. Και σε αυτό εγώ έχω ήδη απαντήσει.
Σε ό,τι αφορά στη Διακομματική Επιτροπή, με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι σήμερα αποδέχεστε την σημασία της διακομματικής συνεργασίας για το ζήτημα της διαφθοράς. Έχω όμως και σοβαρές επιφυλάξεις κ. Πρωθυπουργέ για την πρότασή σας.
Η συγκυρία είναι ζοφερή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε σήμερα ακαδημαϊκά για ένα γενικό φαινόμενο διαφθοράς. Έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένες υποθέσεις που συγκλονίζουν τον τόπο. Και παρά την έκκλησή μου, όταν δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση Siemens, να προχωρήσουμε συντεταγμένα, όλα τα κόμματα της Βουλής, επιλέξατε τη σιωπή, την αναβολή, δηλαδή την συγκάλυψη.
Η πρότασή σας για Διακομματική τον Οκτώβριο είναι δυστυχώς, μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη έλλειψης πολιτικής βούλησης να αποκαλυφθεί τώρα η αλήθεια και να θωρακιστούν οι θεσμοί της χώρας απέναντι στη διαφθορά.
Στη συγκυρία αυτή είναι μια προσπάθεια να εξουδετερωθεί, για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα, η Βουλή ως θεσμικός χώρος διερεύνησης και αντιμετώπισης μιας υπόθεσης η οποία υποσκάπτει τα θεμέλια του πολιτικού μας συστήματος. Γιατί βέβαια γνωρίζετε, όπως γνωρίζει και ο ελληνικός λαός, ότι μόνο αποτέλεσμα της πρότασής σας θα είναι η παρεμπόδιση της Βουλής να φέρει την υπόθεση αυτή στο φως, να γνωρίσει ο ελληνικός λαός την αλήθεια και να λάβουμε αποφάσεις άμεσα.
Μόνο αποτέλεσμα θα είναι να διευκολυνθεί μια συντελούμενη επιχείρηση συγκάλυψης. Η πρότασή σας είναι καταφανώς επικοινωνιακής φύσης και δεν απαντά στο πρόβλημα.
Η επιχειρούμενη με την πρότασή σας αδρανοποίηση και της Βουλής έρχεται να προστεθεί σε μία αλυσίδα θεσμικών παρεκτροπών, οι οποίες έχουν καταγγελθεί και τεκμηριωθεί: Όλες οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Διοίκησης καθηλώθηκαν σε αδράνεια και, παρά τις προτάσεις μας από τον Φεβρουάριο, αρνηθήκατε κάθε ενέργεια προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.
Ακόμα και σήμερα η συγκεκριμένη εταιρία συναλλάσσεται με το δημόσιο, ενώ έχουν γίνει γνωστές οι πρακτικές που χρησιμοποιεί. Και το χειρότερο, η κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης με πράξεις, παραλείψεις και παρεμβάσεις προς συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, απαξίωσαν την έως τώρα δικαστική έρευνα, με κίνδυνο να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της ελληνικής Δικαιοσύνης στη συνείδηση του ελληνικού λαού.
Γι΄ αυτούς τους λόγους η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να δράσει αποφασιστικά. Να αντιμετωπίσει τα τεράστια και διαρκώς επιδεινούμενα σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν το πολιτικό σύστημα και τους πολιτειακούς θεσμούς. Η Βουλή, παράλληλα με την δικαστική έρευνα, θα μπορέσει, άμεσα, εδώ και τώρα να συμβάλλει καθοριστικά στο να φωτιστούν όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης. Να συμβάλλει ώστε να υποχρεωθούν όλοι σε λογοδοσία. Να θωρακίσει τώρα την πολιτεία μας με ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς.
Έχουμε προτείνει κ. Πρωθυπουργέ τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, έχει την αρμοδιότητα και μπορεί να επιληφθεί άμεσα. Και βεβαίως, να ασχοληθεί όχι μόνον με ένα θέμα, όπως επιχειρείτε να το περιορίσετε με την πρότασή σας. Αλλά να αντιμετωπίσει το σύνολο των κρίσιμων προβλημάτων διαφάνειας και τις εστίες διαφθοράς που διαπιστώθηκαν στα θέματα προμηθειών του δημοσίου και όλα τα συναφή προβλήματα.
Το σκάνδαλο της Siemens, αλλά και τα προηγούμενα, ακόμα συγκαλυπτόμενα, σκάνδαλα, όπως των ομολόγων, είναι σκάνδαλα διαφθοράς κρατικών λειτουργών και αφορούν δημόσιες συμβάσεις, προμήθειες, διαχείριση δημοσίου χρήματος, ανεπάρκεια ελεγκτικών μηχανισμών.
Έχω τονίσει ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συνολική θεσμική παρέμβαση, ένα Εθνικό Πρόγραμμα Διαφάνειας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Πρώτα από όλα όμως, η αντιμετώπιση του σκανδάλου της Siemens προϋποθέτει άμεση διαλεύκανση όλων των πτυχών και της δράσης όλων των εμπλεκόμενων προσώπων. Άλλος αποτελεσματικός δρόμος από την Εξεταστική Επιτροπή δεν υπάρχει. Όποιος την αρνείται, συγκαλύπτει. Όποιος αντί του σήμερα ομιλεί αόριστα για το μέλλον, εμπαίζει τον ελληνικό λαό, ο οποίος μέρα με τη μέρα, βλέπει τα προβλήματά του να οξύνονται και την κυβέρνηση να ασχολείται μόνο με την συγκάλυψη ευθυνών. Με τη στάση της Κυβέρνησής σας σέρνετε στο τέλμα όλο το πολιτικό σύστημα.
Δεν μπορεί η υπόθεση Siemens να είναι ανοιχτή, αλλά η Βουλή κλειστή. Δεν μπορεί να ασχολούνται όλοι με το σκάνδαλο αυτό, εκτός από τη Βουλή. Δεν είναι πολιτικά αποδεκτό αυτό, όταν η χώρα ταλανίζεται από αυτή την τεράστια υπόθεση διαφθοράς. Ελάχιστο, αυτονόητο βήμα είναι να σταματήσετε να αρνείστε την από καιρό επιβεβλημένη άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα.
Για το σκοπό αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταθέτει νέα σχετική πρόταση, η οποία λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος, θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως.
Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να κινήσετε τη διαδικασία για την έκδοση του αναγκαίου Προεδρικού Διατάγματος, με σκοπό την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με τα άρθρα 35 και 40 του Συντάγματος και 22 του Κανονισμού της Βουλής.
Τώρα είναι η ώρα που όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Με τιμή
Γιώργος Α. Παπανδρέου
Και να θες να ξεχάσεις δεν μπορείς… Με αφορμή την επικαιροποίηση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάδας Μιχ. Χριστοφοράκου, το οποίο δεν ξέρουμε αν πρόκειται να αποδώσει τίποτα χειροπιαστό ή αν απλά κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, θυμηθήκαμε έργα και ημέρες της κυβέρνησης που έκανε το …καλό κατευόδιο στον κ. Χριστοφοράκο, αφήνοντας τον να φύγει νύχτα για το Μόναχο, κρατώντας στο σκοτάδι μια ολόκληρη χώρα για μια τόσο σοβαρή υπόθεση.
Είναι Ιούλιος του 2008, η Βουλή έχει κλείσει άρον άρον τις εργασίες της κατά την πάγια μέθοδο του κουρασμένου άλλωστε τότε πρωθυπουργού, προκειμένου να επισπευσθούν οι κοινοβουλευτικές σύνοδοι και να επέλθει η πολυπόθητη διαγραφή κάθε είδους πολιτικών ευθυνών της 1ης λαμπρής τριετίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Το σκάνδαλο της siemens βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη, ακόμη και των διαπλεκόμενων media και μια αίσθηση σαπίλας, γενικευμένης διαφθοράς, θεσμικής αναξιοπιστίας και πολιτειακού ξεπεσμού επικρατεί στην ατμόσφαιρα μεσ” το κατακαλόκαιρο. (ΠΩΣ ΞΕΦΥΤΡΩΣΕ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ Η ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ;)
Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν και προφανώς αντιλαμβανόμενος πλήρως την κατάσταση και που οδηγεί την ελληνική κοινωνία όλη αυτή η δυσοσμία των μη διευρυνόμενων και μη τιμωρούμενων σκανδάλων, ο αρχηγός -τότε- της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Α. Παπανδρέου, στέλνει αναλυτική επιστολή στον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή για το θέμα της Siemens, επισημαίνοντας του μεταξύ άλλων ορθά-κοφτά , πως «ή ξεκαθαρίζουμε την υπόθεση της SIEMENS ή αλλιώς παραιτούμαστε από κάθε προσπάθεια διάσωσης της πολιτικής ζωής».
Δυστυχώς ο συναγερμός του Γιώργου Παπανδρέου, μάλλον ήχησε ως …όχληση στα συνηθισμένα στους ήχους της ξύλινης ρακέτας στις Μαρίκες, αυτιά του κουρασμένου και ακόμη χειρότερα ΟΛΟΙ οι φόβοι του για την υπονόμευση θεσμών και πολιτείας αποδείχθηκαν αληθείς… Ας αναλογιστούμε κι όλοι εμείς όμως ποιοι προκάλεσαν τα γενεσιουργά αίτια της σημερινής παρακμής και ας μην αναλωνόμαστε στην εύκολη απόδοση ευθυνών μόνο σε όσους κλήθηκαν ιστορικά να διαχειριστούν την προ-μελετημένη κατάρρευση…
Ολόκληρη η επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου στον τότε πρωθυπουργό:
Αθήνα, 10/7/2008
Προς τον Πρωθυπουργό
Κύριο Κώστα Καραμανλή
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Έλαβα γνώση της επιστολής που αποστείλατε στον Πρόεδρο της Βουλής, με την πρότασή σας για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής ύστερα από τρεις μήνες, τον Οκτώβριο, μόνο για τα θέματα διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.
Γνωρίζετε ότι για το θέμα αυτό, όπως και συνολικά για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του. Και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε με υπευθυνότητα. Σε κάθε δυνατή ευκαιρία και σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Γνωρίζετε επίσης ότι έχω ζητήσει επανειλημμένα τη διακομματική συνεργασία για το ζήτημα της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στον τόπο μας.
Εσείς όμως, δυστυχώς, τον περασμένο Ιανουάριο, για πολλοστή φορά από το 2004, αρνηθήκατε τη διακομματική συνεννόηση. Απορρίψατε την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρνηθήκατε τη συνεννόηση όλων των Πολιτικών Δυνάμεων για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Διαφάνειας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Για διαφάνεια στη χρηματοδότηση της πολιτικής αλλά και διαφάνεια στις προμήθειες και τις δημόσιες συμβάσεις. Για διαφάνεια με ένα νέο εκλογικό σύστημα, διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση αλλά και στη νομοθεσία.
Επαναλαμβάνετε την άρνησή μας για το Συνταγματικό Δικαστήριο, σαν τεκμήριο της δικής μας πρόθεσης να μη συνεργαστούμε. Είναι μία προφανής και σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεών μας. Είχαμε και έχουμε ριζικά διαφορετικές απόψεις για τη θέσπιση ενός παρόμοιου δικαστηρίου στη χώρα μας. Ούτε θεωρούμε ότι εκεί έγκειται η λύση του προβλήματος της διαφθοράς.
Σήμερα απαιτείται το θάρρος και η πολιτική βούληση να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε πρακτικές και λειτουργίες που υπονομεύουν κάθε έννοια διαφάνειας, αξιοκρατίας, δικαιοσύνης στη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτή την πολιτική βούληση περιμένει ο λαός από μας, την πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου. Το περιμένει, το απαιτεί, τώρα. Και το περιμένει ειδικότερα από τα δύο μας κόμματα, της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δύο κόμματα που έχουν κυβερνήσει την Ελλάδα. Δύο κόμματα που δυστυχώς φέρονται από την Γερμανική Δικαιοσύνη ότι στελέχη τους μπορεί να έχουν εμπλακεί σε παράνομο χρηματισμό.
Γι΄ αυτό η ευθύνη, η δική σας και η δική μου, είναι μεγάλη.
Είτε θα συμφωνήσουμε να ξεκαθαρίσουμε αυτή και άλλες μεγάλες υποθέσεις που ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τόπου, να βγάλουμε τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα, να συμφωνήσουμε σε μέτρα και να πάμε την χώρα μπροστά. Να ξαναβρεί ο τόπος και ο λαός μας την αυτοπεποίθησή του. Την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς και την ελπίδα του για την πατρίδα.
Είτε θα παραιτηθούμε από τις ευθύνες που μας αναλογούν. Θα κρυβόμαστε πίσω από προσχηματικές διαδικασίες για να αποφύγουμε τις σοβαρές και ίσως επώδυνες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για τον τόπο, την πολιτική ζωή της και τα κόμματά μας. Επώδυνες αποφάσεις αλλά λυτρωτικές για την Ελλάδα και την δημοκρατία.
Αυτό είναι το δίλημμα κ. Πρωθυπουργέ. Και σε αυτό εγώ έχω ήδη απαντήσει.
Σε ό,τι αφορά στη Διακομματική Επιτροπή, με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι σήμερα αποδέχεστε την σημασία της διακομματικής συνεργασίας για το ζήτημα της διαφθοράς. Έχω όμως και σοβαρές επιφυλάξεις κ. Πρωθυπουργέ για την πρότασή σας.
Η συγκυρία είναι ζοφερή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε σήμερα ακαδημαϊκά για ένα γενικό φαινόμενο διαφθοράς. Έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένες υποθέσεις που συγκλονίζουν τον τόπο. Και παρά την έκκλησή μου, όταν δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση Siemens, να προχωρήσουμε συντεταγμένα, όλα τα κόμματα της Βουλής, επιλέξατε τη σιωπή, την αναβολή, δηλαδή την συγκάλυψη.
Η πρότασή σας για Διακομματική τον Οκτώβριο είναι δυστυχώς, μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη έλλειψης πολιτικής βούλησης να αποκαλυφθεί τώρα η αλήθεια και να θωρακιστούν οι θεσμοί της χώρας απέναντι στη διαφθορά.
Στη συγκυρία αυτή είναι μια προσπάθεια να εξουδετερωθεί, για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα, η Βουλή ως θεσμικός χώρος διερεύνησης και αντιμετώπισης μιας υπόθεσης η οποία υποσκάπτει τα θεμέλια του πολιτικού μας συστήματος. Γιατί βέβαια γνωρίζετε, όπως γνωρίζει και ο ελληνικός λαός, ότι μόνο αποτέλεσμα της πρότασής σας θα είναι η παρεμπόδιση της Βουλής να φέρει την υπόθεση αυτή στο φως, να γνωρίσει ο ελληνικός λαός την αλήθεια και να λάβουμε αποφάσεις άμεσα.
Μόνο αποτέλεσμα θα είναι να διευκολυνθεί μια συντελούμενη επιχείρηση συγκάλυψης. Η πρότασή σας είναι καταφανώς επικοινωνιακής φύσης και δεν απαντά στο πρόβλημα.
Η επιχειρούμενη με την πρότασή σας αδρανοποίηση και της Βουλής έρχεται να προστεθεί σε μία αλυσίδα θεσμικών παρεκτροπών, οι οποίες έχουν καταγγελθεί και τεκμηριωθεί: Όλες οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Διοίκησης καθηλώθηκαν σε αδράνεια και, παρά τις προτάσεις μας από τον Φεβρουάριο, αρνηθήκατε κάθε ενέργεια προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.
Ακόμα και σήμερα η συγκεκριμένη εταιρία συναλλάσσεται με το δημόσιο, ενώ έχουν γίνει γνωστές οι πρακτικές που χρησιμοποιεί. Και το χειρότερο, η κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης με πράξεις, παραλείψεις και παρεμβάσεις προς συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, απαξίωσαν την έως τώρα δικαστική έρευνα, με κίνδυνο να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της ελληνικής Δικαιοσύνης στη συνείδηση του ελληνικού λαού.
Γι΄ αυτούς τους λόγους η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να δράσει αποφασιστικά. Να αντιμετωπίσει τα τεράστια και διαρκώς επιδεινούμενα σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν το πολιτικό σύστημα και τους πολιτειακούς θεσμούς. Η Βουλή, παράλληλα με την δικαστική έρευνα, θα μπορέσει, άμεσα, εδώ και τώρα να συμβάλλει καθοριστικά στο να φωτιστούν όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης. Να συμβάλλει ώστε να υποχρεωθούν όλοι σε λογοδοσία. Να θωρακίσει τώρα την πολιτεία μας με ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς.
Έχουμε προτείνει κ. Πρωθυπουργέ τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, έχει την αρμοδιότητα και μπορεί να επιληφθεί άμεσα. Και βεβαίως, να ασχοληθεί όχι μόνον με ένα θέμα, όπως επιχειρείτε να το περιορίσετε με την πρότασή σας. Αλλά να αντιμετωπίσει το σύνολο των κρίσιμων προβλημάτων διαφάνειας και τις εστίες διαφθοράς που διαπιστώθηκαν στα θέματα προμηθειών του δημοσίου και όλα τα συναφή προβλήματα.
Το σκάνδαλο της Siemens, αλλά και τα προηγούμενα, ακόμα συγκαλυπτόμενα, σκάνδαλα, όπως των ομολόγων, είναι σκάνδαλα διαφθοράς κρατικών λειτουργών και αφορούν δημόσιες συμβάσεις, προμήθειες, διαχείριση δημοσίου χρήματος, ανεπάρκεια ελεγκτικών μηχανισμών.
Έχω τονίσει ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συνολική θεσμική παρέμβαση, ένα Εθνικό Πρόγραμμα Διαφάνειας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Πρώτα από όλα όμως, η αντιμετώπιση του σκανδάλου της Siemens προϋποθέτει άμεση διαλεύκανση όλων των πτυχών και της δράσης όλων των εμπλεκόμενων προσώπων. Άλλος αποτελεσματικός δρόμος από την Εξεταστική Επιτροπή δεν υπάρχει. Όποιος την αρνείται, συγκαλύπτει. Όποιος αντί του σήμερα ομιλεί αόριστα για το μέλλον, εμπαίζει τον ελληνικό λαό, ο οποίος μέρα με τη μέρα, βλέπει τα προβλήματά του να οξύνονται και την κυβέρνηση να ασχολείται μόνο με την συγκάλυψη ευθυνών. Με τη στάση της Κυβέρνησής σας σέρνετε στο τέλμα όλο το πολιτικό σύστημα.
Δεν μπορεί η υπόθεση Siemens να είναι ανοιχτή, αλλά η Βουλή κλειστή. Δεν μπορεί να ασχολούνται όλοι με το σκάνδαλο αυτό, εκτός από τη Βουλή. Δεν είναι πολιτικά αποδεκτό αυτό, όταν η χώρα ταλανίζεται από αυτή την τεράστια υπόθεση διαφθοράς. Ελάχιστο, αυτονόητο βήμα είναι να σταματήσετε να αρνείστε την από καιρό επιβεβλημένη άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα.
Για το σκοπό αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταθέτει νέα σχετική πρόταση, η οποία λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος, θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως.
Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να κινήσετε τη διαδικασία για την έκδοση του αναγκαίου Προεδρικού Διατάγματος, με σκοπό την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με τα άρθρα 35 και 40 του Συντάγματος και 22 του Κανονισμού της Βουλής.
Τώρα είναι η ώρα που όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Με τιμή
Γιώργος Α. Παπανδρέου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.