Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

δημοσκόπησεις με πολλά ερωτηματικά....


H δημοσκόπηση της Marc, για το «Εθνος της Κυριακής» προαναγγέλθηκε ως τέλος εποχής για το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα, τουλάχιστον όπως τα γνωρίζαμε ως σήμερα.

Οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί και σε ποσοστό 81,4% προβλέπουν για το 2013 αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Σχεδόν το (54,5%) εμφανίζουν έντονη τάση αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος και επιθυμούν τη δημιουργία νέων κομμάτων.

Επίσης, ενα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι οι ερωτώμενοι εξεφρασαν την πρόθεση του εκλογικού σώματος για ανανέωση των κυβερνητικών στελεχών, κυρίως από νέα πολιτικά πρόσωπα και τεχνοκράτες, καθώς μόνο το 6,4% των ερωτηθέντων θέλει να τοποθετηθούν πρωτοκλασάτα στελέχη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε υπουργικούς θώκους σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός.

Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο το σύνολο των Ελλήνων πολιτών εμφανίζεται απαισιόδοξο για το 2013, αφού το 64,4% απαντά ότι περιμένει να υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις το επόμενο έτος. Περισσότερο απαισιόδοξη για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εμφανίζεται η ηλικιακή κατηγορία των 35-54 ετών (71,2%) και ενώ στο ίδιο αρνητικό κλίμα βρίσκονται τόσο οι νέοι 18-24 ετών (60,1%) όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες των 55 ετών και άνω (60,1%). Οι γυναίκες (70%) αλλά και οι κάτοικοι της Αττικής (69,1%) κατέχουν τα πρωτεία στις δυσοίωνες προβλέψεις, καθώς αποτελούν και τα προτιμόμενα  "θύματα" της ανεργίας.

Αξιολογώντας την κυβέρνηση, η πλειοψηφία των πολιτών δεν πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ δύο στους τρεις πολίτες αμφισβητούν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη και διέξοδο από την κρίση.

Οι πολίτες πιστεύουν ότι τα κόμματα κατέχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει οδηγηθεί η χώρα και κρατούν αποστάσεις ακόμα και από τους πολιτικούς σχηματισμούς που ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές.

Από την έρευνα συνάγεται ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων,  κυρίως στις ηλικιακές κατηγορίες μεταξύ 18-54 ετών, σε ποσοστό 60%, επιθυμούν τη σύσταση νέων πολιτικών σχηματισμών, ελπίζοντας ότι αυτή είναι η λύση για να καλυτερέψει το σκηνικό. Αν και οι νέοι μεταξύ 18-34 ετών δεν θεωρούν απαραίτητη την παραμονή της χώρας στο ευρώ σε ποσοστό 55,2%, η πλειοψηφία των πολιτών επιδιώκει την παραμονή της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης με νέους πολιτικούς  σχηματισμούς.

Στη δημοσκόπηση φαίνεται ότι οι πολίτες επιθυμούν τη διαμόρφωση νέων σχημάτων, στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Η εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και η έντονη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος διαμορφώνουν το  πολιτικό κενό εκπροσώπησης στο Κέντρο, που διεκδικούν οι μνηστήρες των υπό σύσταση πολιτικών σχηματισμών.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο σημείο όπου η έρευνα συνάγει πως το εκλογικό σώμα απορρίπτει τα «άκρα»  -είτε δεξιά είτε αριστερά -  και προτιμα μια νέα κατηγορία πολιτικών που θα είναι νέα πρόσωπα, δεν θα έχουν σχέση με την πολιτική, αλλά θα έχουν δοκιμαστεί επαγγελματικά, δηλ.  επιτυχημένοι επαγγελματίες,  τεχνοκράτες και  άνθρωποι των Γραμμάτων και του Πνεύματος, τους οποίους οι πολίτες φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο.
Σύμφωνα με την έρευνα του «Εθνους της Κυριακής» οι πολίτες επιθυμούν να «κλείσουν» οριστικά τον κύκλο της μεταπολίτευσης ανοίγοντας τον δρόμο σε νέα κόμματα, με νέα πολιτικά πρόσωπα που περιμένουν ότι θα είναι πιο αποτελεσματικά στο έργο τους.

Στο μεταξύ η δημοσκόπηση της Rass για τον «Τύπο της Κυριακής» δίνει οριακό προβάδισμα 0,7% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. 
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 25,5% και η  Ν.Δ 24,8%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 9,1%, το ΠΑΣΟΚ σταθερό με  5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 5% και το  ΚΚΕ με 4,8%. Σημαντική πτώση παρουσιάζει το ποσοστό των Ανεξάρτητων Ελλήνων που υποχωρεί στο 2,8% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 12,7%.
Σε ποσοστό 49,6% οι ερωτηθέντες θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, έναντι του 28,8% των προτιμήσεων που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Το 20,6% απαντά «κανένας». Το 63,3% δηλώνει ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Το 45% δηλώνει πως για την αντιμετώπιση της κρίσης θα εμπιστευόταν τη σημερινή κυβέρνηση, το 23,75 θα εμπιστευόταν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και 28,4% απαντά πως δεν θα εμπιστευόταν καμία κυβέρνηση.
Ακόμη, το 43,7%  πιστεύει πως αν ήταν στη θέση της σημερινής κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ήταν χειρότερο, το 32,4% πιστεύει ότι το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο και το 19,8% εκτιμά πως θα ήταν καλύτερο.
Το 73,8% θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, έναντι του 24,7% που πιστεύει το αντίθετο.

Είναι πλέον σαφές ότι ο βασικός στόχος των δημοσκοπήσεων είναι να περάσει στην κοινή γνώμη η ανάγκη "νέων " πολιτικών σχηματισμών. Είμαστε σχεδόν σίγουροι για το ποιός θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, βλ. Αλέξη Τσίπρα. Ως αντισταθμισμα στις αναταράξεις που θα προκαλούσε αυτή η προοπτική, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες δεν έχουν μεχρι στιγμής αποδείξει ότι έχουν πραγματικά στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό, πέρα από τις αντιπολιτευτικές κορώνες, το σύστημα βρίσκει ελκυστική ιδέα (που δεν ειναι καινούργια) να προτάξει νέους σχηματισμούς "έμπιστων τεχνοκρατών".
Από τη στιγμή που το υπάρχον οικονομικό καταστημένο δεν εξυπηρετείται από τους πολιτικούς, τους θεωρεί "καμμένους" από την υπερέκθεση, θέλει να βρει ερείσματα σε "νέο υλικό".
Όταν οι δημοσκοπήσεις απεικονίζουν την πραγματική ανάγκη του λαού, το πολιτικό σύστημα οφείλει να την αφουκραστεί και να υπακούσει. Αλλά είναι πραγματικά έτσι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.