Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Τελικά, να γίνουμε ή όχι Αργεντινή;


Με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Αργεντινής Κάρλος Τομάδα συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μπουένος Άιρες, Ο Τομάδα ανέλαβε τη θέση το 2003 -αμέσως μετά τη κρίση-  ο οποίος που θεωρείται, από πολλούς, ο «αρχιτέκτονας» της πολιτικής ανάκαμψης της οικονομίας,

Στη συνάντηση του ο Τομάδα ανέλυσε με συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα το πώς η πολιτική που εφαρμόστηκε και που βασίζεται στο δίπτυχο «δημιουργία θέσεων εργασίας (κατά συνέπεια μείωση της ανεργίας) παράλληλα με τη μείωση της ύφεσης μέσω μέτρων που ενισχύουν την εσωτερική αγορά», οδήγησε στη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Κάρλος Τομάδα «Βάλατε στόχο να ξανακερδίσετε την εργασία σε μια κατεστραμμένη χώρα και το πετύχατε» .

Επίσης, ο Τσίπρας επισήμανε: «Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την εμπειρία της Αργεντινής -με τις ομοιότητες αλλά και τις μεγάλες διαφορές από την περίπτωση της Ελλάδας- είναι να δούμε τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεοκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας και στις επιλογές του ΔΝΤ.

Και ταυτόχρονα να μελετήσουμε σε βάθος τις πολιτικές της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της τόνωσης της κατανάλωσης, που κατάφεραν να οδηγήσουν -από το 2003 και μετά- τη χώρα στην ανάκαμψη και στην έξοδο από την κρίση».

Ας θυμηθούμε ότι ο Τσίπρας κάποτε ευχόταν "Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή". Τότε μάλλον δεν κατάλαβε είχε καταλάβει ότι στην Αργεντινή επισήμως υπήρξαν 3.000 νεκροί από τα επεισόδια που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της, ενώ ανεπισήμως ήταν δεκαπλάσιοι. Επιπλέον, στην Αργεντινή όταν χρεοκόπησε είχαν να ανταλλάξουν την τεράστια παραγωγή τους για να εισάγουν φάρμακα, τρόφιμα, καταναλωτικά αγαθά και πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα αυτή η δυνατότητα δεν υφίσταται


Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου μάταια, αναζητούσε στήριξη στο εσωτερικό λέγοντας «Έτυχε σε μας να πάρουμε στην πλάτη μας την τύχη της χώρας. Δίνουμε μάχη να σώσουμε τον πολίτη και τα κοινωνικά του δικαιώματα από την πλήρη εξαφάνιση. Η μάχη πρέπει να κερδηθεί και θα κερδηθεί....
Τώρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας όλων μας απέναντι στην πατρίδα,....Ή παίρνουμε την υπόθεση πάνω μας ή αφήνουμε το παρακμιακό σύστημα να επιβιώσει και να κυριαρχήσει στη Δημοκρατία, να ψάχνουμε για νέους σωτήρες αριστερά και δεξιά.
Πρέπει επιτέλους να πούμε καθαρά στο λαό τι σημαίνει χρεοκοπία.
Μιλάμε για χάος, μιλάμε για τις πιο επικίνδυνες και επώδυνες συνέπειες για τη χώρα"
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε μόνο καταγγελτικά, αρνούμενος με πείσμα να δει την πραγματικότητα. Σήμερα χαίρεται που αποφύγαμε την δραματική εμπειρία της χρεοκοπίας...
Σίγουρα, όχι χάρη στις δικές του προσπάθειες πάντως, αλλά σε εκείνου που συκοφαντήθηκε και λοιδωρήθηκε όσο κανείς....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.