Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Αναζητώντας τον Μοντι της Ελλάδας;

Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν την αίσθηση που επικρατεί για αλλαγή προσώπων στο πολιτικό σκηνικό. με "επιτυχημένους στον τομέα του επαγγελματίες". Αναζητούμε δηλ. τεχνοκράτες, τύπου Μόντι, γιατί ο αντίστοιχος "δικός" μας ήταν "ειδικού" σκοπού, να καταφέρει να τελείωσει ότι είχε ξεκινήσει ο Παπανδρέου, ο οποίος βέβαια είχε προτείνει με την αποχώρησή του να "επιτραπεί" στον Παπαδήμο να έχει κανονική θητεία. Δεν εισακούστηκε λόγω των προσωπικών σκοπιμοτήτων και φιλοδοξιών. Αυτό όμως, που "αναζητούμε" δεν είναι τυχαίο.

Σήμερα, όλοι μιλούν για ζυμώσεις που θα φέρουν την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Όλοι επιζητούν να "αλλάξουν", να "αναβαπτίσουν", να "αναδιοργανώνουν τα κόμματα και τις παρατάξεις με διευρύνσεις, συγχωνεύσεις, ιδεολογικές αναζητήσεις κλπ, αλλά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων μας αποκαλύπτουν το στίγμα για την επόμενη κίνηση των εγχώριων συμφερόντων.

Όλοι γνωρίζουν ότι το μεγάλο μερίδιο στο δρόμο για την ανάπτυξη αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις, που θα δώσουν μεν επανεκίνηση στην οικονομία με νέες θέσεις εργασίας,  αλλά παράλληλα, αποτελούν από επιχειρηματική οπτική εξαιρετικά φιλέτα.

Πως θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί καλύτερα; Ποιός θα μπορούσε να αποφασίσει καλύτερα για τις διαδικασίες και την διανομή όλων αυτών; Μα φυσικά, κάποιος- οι, τεχνοκράτες. Άνθρωποι που γνωρίζουν την αγορά, άνθρωποι που προέρχονται από την αγορά. Ανθρωποι που θα μιλούν την  ίδια γλώσσα με τους επιχειρηματίες, τραπεζίτες κλπ.
               
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η σχεδόν ανεξάρτητη λειτουργία του Στουρνάρα, δεν οφείλεται ΄μόνο στο "χαρακτήρα" του ή την απόλυτη εμπιστοσύνη που υποστηρίζει ότι του έχει ο Σαμαράς.
Ο Στουρνάρας είναι γνωστό οτι διατηρεί άριστες σχέσεις με πολλούς γνωστούς πρωταγωνιστές των κυβερνήσεων Σημίτη και Παπαδήμου. Άλλωστε, διατηρεί στενή φιλική σχέση με τον ίδιο τον Σημίτη, αφού είχε διατελέσει στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και ως σύμβουλός του έκανε όλες τις διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, πολλοί στη ΝΔ θεωρούν την πολιτική που ακολουθεί ο υπουργός Οικονομικών ότι  διαμορφώνεται - ότι έχει αέρα... Σημίτη. 
 
Από την άλλη βέβαια, ο προβληματισμός για να δημιουργηθεί ενα κόμμα απολύτως τεχνοκρατικό, είναι ότι δεν έχει πιθανότητες να λάβει ικανό ποσοστό προτίμησης από το εκλογικό σώμα για να διαδραμματίσει ρόλο. 
Έτσι, ερχόμαστε στις "αναμορφώσεις" των κομμάτων και ιδιαίτερα της ΝΔ, όπου θα ταίριαζε μια ενσωμάτωση ενός τέτοιου πόλου.
Άλλωστε, στο ΠΑΣΟΚ, παρόλο που στην αρχή φαινόταν ότι η νέα ηγεσία θα συμπορευόταν με αυτό το "εκσυγχρονιστικό" μπλόγκ, τελικά η προοπτική απομακρύνθηκε.
Αν αυτές οι σκέψεις και οι εικασίες έχουν βάση θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα, με τον επόμενο ανασχηματισμό που θα κάνει ο Σαμαράς. Αν συμπεριλάβει δυναμικό από "εκσυγχρονιστές" τεχνοκράτες, ίσως έρθει ακόμα πιο κοντά με τον Κ. Σημίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.