Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Το αποτύπωμα...


Ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,  Μάνος Σφακιανάκης με την υπηρεσία του έχουν αναλάβει να αποκρυπτογραφήσουν το ηλεκτρονικό αποτύπωμα το οποίο άφησε το στικάκι με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ και τις παρεμβάσεις που έγιναν σε αυτό.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής με έγγραφό του προς τους συναδέλφους του Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη διέταξε να ξεκινήσει η διαδικασία στην υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη, από καιρό.

Στο έγγραφό του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι με τη συνδρομή της εξειδικευμένης υπηρεσίας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι δυνατόν να διαπιστωθούν οι παραβιάσεις και οι αλλοιώσεις που έγιναν στο στικάκι που περιέχει τα ονόματα της λίστας.

Οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορούν  να διαβάσουν πληροφορίες οι οποίες ίσως φανούν χρήσιμες στους οικονομικούς εισαγγελείς προκειμένου να στοιχειοθετήσουν συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον των προσώπων που οδηγούνται στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής και μπορούν να τους οδηγήσουν σε Ειδικό Δικαστήριο.

Δικαστικές αρχές φέρονται αισιόδοξες ότι μετά την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία θα εκπονήσει το πόρισμα που δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί και η εισαγγελική εκδοχή για πιθανή αλλοίωση της λίστας και για τις παρεμβάσεις που έγιναν στα ηλεκτρονικά αρχεία, ενώ δεν αποκλείεται να εμπλακούν στην υπόθεση και άλλα πρόσωπα που ως τώρα δεν έχουν στοχοποιηθεί.

Οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες ότι γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία που δημιουργήθηκε το USB memory stick ως αντίγραφο της περίφημης λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο εισαγγελείς φέρονται ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε αντιγράφηκε το συγκεκριμένο αρχείο, άρα γνωρίζουν και ένα πρόσωπο (από αυτά που κατά καιρούς κατείχαν τη λίστα) που μπορεί να αλλοίωσε τη λίστα. Ωστόσο, για να υπάρξει βεβαιότητα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα, η οποία θα δείξει αν το επίμαχο stick είναι η πρώτη αντιγραφή από το CD της λίστας Λαγκάρντ ή αν πρόκειται για αντιγραφή της αντιγραφής.

«Η όποια επεξεργασία σημειώθηκε -ακόμη και για ασήμαντους λόγους, όπως μορφοποίησης ή μεγέθυνσης της γραμματοσειράς- στο στικάκι, έχει καταγραφεί», αναφέρουν οι ειδικοί.

Με τα ειδικά, προηγμένα λογισμικά που έχει στη διάθεσή της η Δίωξη, η ανάλυση των «κινήσεων» και ο εντοπισμός της ταυτότητάς τους θα είναι για τους αρμόδιους αστυνομικούς θέμα ωρών. «Κρυμμένα» στο στικάκι βρίσκονται όλα τα στοιχεία για τα ηλεκτρονικά ίχνη όλων όσοι έχουν «ανοίξει» ή «αλλάξει» τη λίστα, ακόμη και η ηλεκτρονική ταυτότητα των υπολογιστών από τους οποίους έχει «περάσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.