Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Σκάνδαλο ΕΟΤ: Ο Καραχάλιος ζητούσε ενημέρωση για κινήσεις λογαριασμών


Αποκλειστική ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις κινήσεις των λογαριασμών του ΕΟΤ είχε ζητήσει ο τέως γ.γ. του Οργανισμού, Νίκος Καραχάλιος, όπως αποκαλύπτει έγγραφο του ΕΟΤ που δημοσιεύει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Μάλιστα, ειδικά για τον λογαριασμό 261800 -από χρήματα του οποίου θα γινόταν η είσπραξη της επιταγής των 147.000 ευρώ- με αίτημά του προς την ΤτΕ στις 7 Δεκεμβρίου 2012 (αρ. πρωτ. 514164) ο κ. Καραχάλιος ζητούσε:
«Ειδικά για τον λογαριασμό 261800, το ηλεκτρονικό extrait του οποίου μας στέλνετε ήδη στο e-mail mauroeidisi@gnto.gr (σ.σ.: ταμίας του ΕΟΤ), παρακαλείσθε στο εξής να το αποστέλλετε μόνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση grammateiagenikou@gnto.gr».
Με αυτό το έγγραφό του με την υπογραφή του Καραχάλιου, υποβλήθηκε το αίτημα στην ΤτΕ αποστολής των extrait όλων των λογαριασμών του Οργανισμού στο γραφείο Γ.Γ ΕΟΤ.

Ο Καραχάλιος, με τον επιλεγέντα από αυτόν έμπιστο σύμβουλό του -το «δεξί του χέρι»- και νυν υπόδικο, Κώστα Βασιλάκο, είδαν τον Οργανισμό σαν «τσιφλίκι» τους, κατα δήλωση των εργαζόμενων, οι οποίοι καταγγέλουν ότι όποιος δεν συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις τους, πολύ απλά απομακρυνόταν από τη θέση του. " Ηθελε να είναι ο γενικός κουμανταδόρος στον ΕΟΤ και σε πολλές περιπτώσεις αγνοούσε τις εντολές της υπουργού Ολγας Κεφαλογιάννη".
Ο Καραχάλιος έμεινε τρεις μήνες στη θέση του Γ.Γ του ΕΟΤ και πρόλαβε να κάνει αρκετά ώστε στις 7 Δεκεμβρίου η υπουργός, Ολγα Κεφαλογιάννη εξεμάνη από τις ενέργειες του -που τελικά θα είχαν αντίκτυπο στην ίδια- και ζήτησε την παραίτησή του.

Τα έργα και οι ημέρες Καραχάλιου - Βασιλάκου ήρθαν στο φως στις 21 Δεκεμβρίου, όταν μία γυναίκα (υπόδικη σήμερα) εμφανίστηκε σε τράπεζα με επιταγή του ΕΟΤ, ύψους 147.000 ευρώ.  Συνελήφθησαν 5 άτομα, εκ των οποίων τρεις (ανάμεσά τους και ο Βασιλάκος) προφυλακίστηκαν. Ήδη, χθες ο Καραχάλιος κατέθεσε ως μάρτυρας στον ανακριτή για την υπόθεση της επιταγής.
Το ερώτημα είναι ένα: Ποιος έδωσε το μπλοκ του ΕΟΤ στον Βασιλάκο;
Την απάντηση θα δώσει ο ανακριτής, αφού ολοκληρώσει την ανάκριση.
Ωστόσο οι υπάλληλοι στο κεντρικό ταμείο του ΕΟΤ, με έγγραφό τους στις 21 Δεκεμβρίου ενημερώνουν τους ανωτέρους τους ότι υπάρχει «εμπλοκή στην ορθή λειτουργία και διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων». Ήταν η ίδια μέρα που  εμφανίστηκε η γυναίκα με την επιταγή των 147.000 ευρώ, την είσπραξη της οποίας μπλόκαρε η ΤτΕ, με εντολή ΕΟΤ.
Οι υπάλληλοι ενημερώνουν ότι η επιταγή προέρχεται από το μπλοκ επιταγών με αριθμούς 54267451-3 έως 54267500-5, που μαζί με ένα δεύτερο μπλοκ επιταγών «βρίσκεται από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012 -και παρά την έντονη αντίθεση του κεντρικού ταμία- στο γραφείο του συμβούλου του Γ.Γ Κωνσταντίνου Βασιλάκου, κατ' απαίτησή του, με σκοπό τη διενέργεια ελέγχου των χρεώσεων των λογαριασμών και αντιπαραβολή με τα extrait της Τράπεζας της Ελλάδος».

Την ίδια μέρα ο προϊστάμενος του τμήματος Πληροφορικής προέβη σε αποκλεισμό του κεντρικού ταμείου από την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά σημειώματα της ΤτΕ, τα οποία αποστέλλονταν μέχρι τότε καθημερινά στο κεντρικό ταμείο ΕΟΤ.
Επίσης, την ίδια περίοδο απομακρύνθηκε από τη θέση της η αρμόδια υπάλληλος, η οποία ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο και την καταχώριση των extraits των λογαριασμών που τηρεί ο ΕΟΤ.

Το αίτημα του Καραχάλιου να έχει την αποκλειστική ενημέρωση για τα extraits που αφορούν τον λογαριασμό 261800 από τον λογαριασμό που επρόκειτο να εισπραχθεί η επιταγή 54267500-5 διαβιβάστηκε στην ΤτΕ στις 7 Δεκεμβρίου, την ίδια μέρα η κ. Κεφαλογιάννη ζήτησε την παραίτησή του

Την μπάλα στην εξέδρα επιχείρησε να πετάξει ο Καραχάλιος μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο με την επιταγή και άρχισε να μιλά για την «τρύπα» των 12,5 εκατ. ευρώ στον ΕΟΤ.
Μάλιστα, μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει στον Τύπο αρκετά αποσπάσματα από την έκθεση ελέγχου των ορκωτών λογιστών που ολοκληρώθηκε στις 25 Νοέμβριου 2012 για τα οικονομικά του ΕΟΤ της χρήσης 2011.
Ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί δύο πράγματα:
Πρώτον τον έλεγχο διέταξε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, τον Μάρτιο του 2012.
Δεύτερον από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο ταμείο δεν προέκυψε καμία διαφορά. Δηλαδή έγινε καταμέτρηση του λογαριασμού ταμείου (μετρητά και επιταγές εισπρακτέες) με το λογιστικό υπόλοιπο και δεν προέκυψε καμία διαφορά.
Οι γνωρίζοντες τα πεπραγμένα Καραχάλιου στο τρίμηνο της θητείας του του καταλογίζουν συγκεκριμένα λάθη όπως το ότι άφησε ακέφαλα τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού, καθυστερώντας την προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό περίοδο, αφησε ακέφαλη τη Διεύθυνση Διαφήμισης το τελευταίο διάστημα. Είχε επιλέξει κτίριο στην οδό Πειραιώς για να μετακομίσουν οι υπηρεσίες του ΕΟΤ προτού καν προκηρυχθεί διαγωνισμός.
Καί φυσικά ότι, ο ΕΟΤ πλήρωσε τα έξοδα της 12ήμερης διαμονής της πρώην γυμνάστριας Γιάννας Νταρίλη σε κεντρικό ξενοδοχείο του Συντάγματος, όπως και το αεροπορικό της εισιτήριο για να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.
Αυτά είναι μερικά από τα λάθη του Καραχάλιου που οδήγησαν την Κεφαλογιάννη να ζητήσει την παραίτησή του.
Στο μεταξύ, ο Καραχάλιος εξέδωσε ανακοίνωση ότι προσήλθε και κατέθεσε οικειοθελώς ως μάρτυρας στην υπόθεση της επιταγής και ότι προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφα που θα διευκολύνουν τη δικαστική έρευνα σχετικά με το ζήτημα πλαστογράφησης της υπογραφής του. Υπογραμμίζει ότι δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής., αφού, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σε αυτήν τη δίκη θα είμαι κατήγορος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.