Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Οταν ο δημοσιογράφος υποκαθιστά τις αρχές....


Πολλά τα ερωτηματικά για την λίστα Λαγκάρντ και τη δαιδαλώδη διαδρομή της.
Ένας από τους "βασικούς " πλέον πρωταγωνιστές, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, δημισίευσε στο περιοδικό του Hot Doc ότι "έδωσε " το USB stick του για έλεγχο και τα  αποτελέσματα του «εργαστηριακού ελέγχου» των αρχείων δείχνουν "εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο έλεγχος έγινε από ειδικό πραγματογνώμονα τόσο στο ίδιο το στικάκι όσο και στα 2.059 μεμονωμένα αρχεία Excel που περιέχονται σε αυτό. Η πραγματογνωμοσύνη αυτή έδειξε,  ότι το στικάκι που έχει στην κατοχή του «προέρχεται από αντιγραφές που δεν γνωρίζουμε» ενώ δεν υπάρχουν σε αυτό ίχνη διαγραφής αρχείων.

Όσον αφορά τα ίδια τα 2.059 αρχεία, ο έλεγχος του πραγματογνώμονα του Hot Doc έδειξε ότι αυτά πρωτοδημιουργήθηκαν σε μορφή Excel στις 15 Απριλίου 2009. Στη συνέχεια, υποστηρίζει το δημοσίευμα, οι πληροφορίες (μεταδεδομένα) που διατηρούν τα ίδια αρχεία Excel δείχνουν ότι αυτά τυπώθηκαν σε δύο μαζικές «εκτυπώσεις» στις 13 Οκτωβρίου 2009: τα πρώτα 515 αρχεία σε έναν εκτυπωτή Ricoh και μετά τα υπόλοιπα 1544 αρχεία μετασχηματίστηκαν σε μορφή PDF. Όπως γράφει, αυτό δείχνει ότι πιθανότατα οι Γάλλοι δημιουργοί των αρχείων Excel τα τύπωσαν πριν τα παραδώσουν στην Ελλάδα.


Το ενδιαφέρον σημείο του άρθρου εστιάζεται στην ημερομηνία αντιγραφής και στα ονόματα των αρχείων στο USB stick που έχει στην κατοχή του ο Βαξεβάνης. Η ημερομηνία αντιγραφής/δημιουργίας θα έπρεπε να είναι κάποια ημέρα του Οκτωβρίου του 2010, οπότε εξ όσων γνωρίζουμε ο συνεργάτης του Παπακωνσταντίνου αντέγραψε τα αρχεία από το αρχικό CD που χάθηκε στο USB stick.

Αλλά, ο Βαξεβάνης υποστηρίζει ότι η πραγματογνωμοσύνη του δείχνει πως τα αρχεία στο δικό του στικάκι έχουν ημερομηνία 4 και 5 Αυγούστου 2010. «Περίοδο κατά την οποία όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση Λαγκάρντ διαβεβαιώνουν πως δεν είχαν καν τη λίστα». Αυτό σημαίνει,  πως είτε ο Παπακωνσταντίνου ψεύδεται για την ημερομηνία που παρέλαβε το CD και έκανε την αντιγραφή είτε «πρόκειται για λίστα από δύο διαφορετικές παραδόσεις».

Ο Βαξεβάνης υποστηρίζει πως το σενάριο της ύπαρξης δύο διαφορετικών λιστών ενισχύεται από το γεγονός ότι τα 2.059 αρχεία που έχει στη διάθεσή του έχουν και ελαφρώς διαφορετική ονομασία από εκείνα που έχει στην κατοχή του ο οικονομικός Εισαγγελέας. Τα δικά του είναι της μορφής "B1234567890.xls", ενώ του Πεπόνη έχουν ονόματα της μορφής "BUT.1234567890.xls".

Έτσι, από τα στοιχεία που έχει ο Βαξεβάνης συνάγει ότι πριν από την επίσημη παράδοση του CD τον Οκτώβριο του 2010, κάποιος (ο Παπακωνσταντίνου ή άλλος) παρέλαβε «ένα άλλο CD με άλλα αρχεία, τα αντέγραψε σε USB και τα παρέδωσε στο ΣΔΟΕ αντί αυτού που έφτασε επίσημα στην Ελλάδα».

Με αυτό το σκεπτικό, το άρθρο αφήνει υπόνοιες ότι ίσως εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες. Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι η χρήση αντιγράφων με ελαφρές διαφοροποιήσεις «είναι συνήθης πρακτική μυστικών υπηρεσιών» όταν δίνουν απόρρητα έγγραφα σε τρίτους, «να τους δίνουν τα ίδια έγγραφα στα οποία όμως έχουν αφήσει κάποια ιδιαίτερα σημάδια (σ.σ. το διαφορετικό όνομα) για να εντοπίσουν από πού προήλθε η διαρροή».
Στο ίδιο μήκος κύματος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τον Μάρτιο του 2010 υπήρξε «εκταμίευση 10 εκατομμυρίων ευρώ από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Οικονομικών».
Αφήνει πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα αρχεία με τα αλλαγμένα ονόματα να έχουν δοθεί ανεπίσημα από την κυρία Λαγκάρντ ή να προήλθαν από παράλληλη διαπραγμάτευση που έκανε ο τότε γενικός γραμματέας, Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

«Έχω το USB που καταγράφει πότε δημιουργήθηκε και πώς από το CD Παπακωνσταντίνου», έγραψε χθες στο Twitter του ο δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος πρόσθεσε στη συνέχεια: «4 μέρες προσπαθώ να δώσω το υλικό στον κ Πεπόνη. Δεν έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον».

Πολλά είναι τα ύποπτα σημεία αυτής της ιστορίας με κραυγαλέο την άρνηση των οικονομικών εισαγγελέων στην εντολή του προϊσταμένου τους να δόσουν το usb  για πραγματογνωμοσύνη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με την οποία θα έπρεπε να είχαν συνεργαστεί από την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.