Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Οι τέσσερεις κάλπες..πολλά διλήμματα


Τελικά, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στην Βουλή θα στηθούν οχι μία, ούτε δύο αλλά τέσσερις κάλπες ώστε να παραπεμφθούν οι φερόμενοι ως υπαίτιοι της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ.

Η Βουλή έχει χωριστεί και τέσσερις θα είναι οι προτάσεις για Προκαταρκτική επιτροπή που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρωταγωνιστών της υπόθεσης.
Η πρώτη πρόταση προέρχεται από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, τα οποία έσπευσαν άμεσα να καταθέσουν κοινή πρόταση για παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η τρικομματική αποφάσισε να εξαιρέσει από την διαδικασία τον Βαγγέλη Βενιζέλο προκειμένου να μην έχει κλυδωνισμούς και αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση, καθώς θα πληγεί η κυβερνητική συνοχή. Ετσι, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντονίζουν τα πυρά τους εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αφού θεωρείται «αδύναμος κρίκος» στην όλη υπόθεση.

Η δεύτερη πρόταση λοιπόν, προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ζητά παραπομπή και του Βαγγέλη Βενιζέλου.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους προϊσταμένων για τη διαχείριση της Λίστας Λαγκάρντ, από το 2010 έως σήμερα, ενώ τονίζει πως «μοναδικός της πρότασης είναι η αναζήτηση της αλήθειας, η άρση του καθεστώτος της γενικευμένης φοροασυλίας που απολαμβάνει η εγχώρια ολιγαρχία του πλούτου, αλλά και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη, στη δημοκρατία και τους θεσμούς της».

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν εξαίρεσε τον Γιώργο Παπανδρέου από την πρότασή του για Προκαταρκτική επιτροπή για μικροκομματικούς λόγους που δεν έχουν σχέση με την αναζήτηση της αλήθειας και την πολιτική βούληση να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Ετσι, και τρίτη κάλπη θα στηθεί στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αφού η Χρυσή Αυγή αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η τέταρτη κάλπη θα στηθεί για τον πρώην Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης "ειδικού σκοπού".

Αυτό που απασχολεί την ΝΔ και τον Σαμαρά όμως, δεν είναι η τύχη των Παπανδρέου και Παπαδήμου. Πολλοί «γάλαζιοι» υπουργοί και στελέχη δεν θέλουν να στηρίξουν τον Βενιζέλο, ένα μεγάλο κομμάτι της κομματικής βάσης και της κοινοβουλευτικής ομάδας διαμηνύει ότι είναι λάθος να στηριχθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ.

Έτσι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεγάλος προβληματισμός, ενώ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να μείνει αμέτοχο στη σφοδρή σύγκρουση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σαμαράς έχει ζητήσει από τους επιτελείς του να εξηγήσουν με τον πειστικότερο τρόπο στους επίφοβους βουλευτές πόσο κακό θα προκαλέσουν στην κυβέρνηση αν ψηφίσουν με βάση τις παρορμήσεις τους και όχι τη «λογική». Έτσι, εξετάζονται όλοι οι "κλασσικοί" τρόποι ελέγχου των επίφοβων «ανταρτών». Δηλαδή, ο ακροβολισμός σε καίρια σημεία στην αίθουσα της Ολομέλειας έμπιστων βουλευτών που θα παρακολουθούν διακριτικά τους συναδέλφους τους την ώρα που θα διπλώνουν τα ψηφοδέλτια,πριν τα ρίξουν στην κάλπη.

Πάντως, στη Νέα Δημοκρατία διαρρέουν ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο η κάλπη για τον Παπανδρέου να λειτουργήσει εκτονωτικά για την περίπτωση του Βενιζέλου. Οτι δηλαδή, οι περισσότεροι από τους περίπου 20 βουλευτές του κόμματος που θα ψήφιζαν υπέρ της παραπομπής του Βενιζέλου. θα αρκεστούν να παραπέμψουν τον Παπανδρέου, πράγμα που δεν έχει λογική βέβαια, να θεωρούν υπαίτιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα δεν έκανε όλη τη θητεία του και να μην θεωρούν τον υπεύθυνο υπουργό, ο οποίος είχε μείνει και μετά από την αποχώρηση Παπανδρέου, στη θέση του.

Σε κάθε περίπτωση η αναβολή κατά μερικές ημέρες της συζήτησης στη Βουλή και της μυστικής ψηφοφορίας δίνει μεγαλύτερη άνεση χρόνου για ζυμώσεις και... μασάζ σε όσους προβάλουν αντιρρήσεις για την σαφή πρωθυπουργική εντολή.

Το κλίμα ωστόσο είναι βαρύ και στο  ΠΑΣΟΚ και οι εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ρίχνουν βαριά σκιά πάνω στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.


Αρκετοί βουλευτές ανησυχούν από τον ανοιχτό πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Βενιζέλου και ορισμένοι εκφράζουν ανησυχία για την τελική έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή αφού φοβούνται ότι πολλοί θα θελήσουν να καταδικάσουν και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα έμπειρα κομματικά στελέχη αποφεύγουν να στηρίξουν ανοιχτά τον Βενιζέλο και αρνούνται να συμμετέχουν σε τηλεοπτικές εκπομπές με το επίμαχο θέμα. Ανησυχία υπάρχει στην Ιπποκράτους και για την ψηφοφορία στη Βουλή όχι γιατί εκτιμούν ότι μπορεί να έχει τύχη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επειδή ο Βενιζέλος δεν μπορεί παρά  να βγει τραυματισμένος από τη διαδικασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.