Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

THE INDEPENDENT."Οι Ναζί της Ελλάδας τώρα μπαίνουν στα σχολεία: Πώς η Χρυσή Αυγή γαλουχεί την επόμενη γενιά".

Σε ειδική έρευνα του The Independent , η Nathalie Savaricas αποκαλύπτει τις τακτικές που χρησιμοποιούνται,  για να στρατολογήσει παιδιά στο μισητό πολιτικό της δόγμα.   
Πρόσφατα, ένα βράδυ Πέμπτης, επτά έφηβοι στην πόλη της Λάρισας, στην Κεντρική Ελλάδα, αποφάσισαν κάνουν αυτό που οι ίδιοι περιέγραψαν ως «διασκέδαση». Οπλισμένοι με πέτρες και ξύλινα ρόπαλα, η ομάδα των 15χρονων επιτέθηκε στο κατάστημα ενός Πακιστανού. Ο γιος του νοσηλεύτηκε για τραυματισμούς στο κεφάλι.     
Επιθέσεις από παιδιά είναι σπάνιες, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι βρίσκονται σε άνοδο καθως μια σκληρή αντι-μεταναστευτική ρητορική, με υπόγεια ρεύματα βίας, ριζώνει στο εύπλαστο μυαλό των φιλοπατριωτικών νέων, καθώς βλέπουν την κυριαρχία της χώρας τους να διαβρώνεται από τους ξένους πιστωτές.     

Η δυνατότητα να αξιοποιήσει αυτή τη δυσαρέσκεια και να κερδίσει τους μελλοντικούς Έλληνες ψηφοφόρους  στην Ελλάδα δεν έχει χαθεί για το αμφιλεγόμενο κόμμα της Χρυσής Αυγής: μια έρευνα από τον Independent έδειξε ότι το νεοφασιστικό κόμμα κερδίζει έδαφος μεταξύ των νέων της χώρας, διαδίδοντας επιθετικά το αντιμεταναστευτικό,ακροδεξιό τους μήνυμα, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του διαδικτύου και των κέντρων νεότητας.     



Τα τιμωρητικά, άγρια και αντισυστημικά χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής προσφέρουν μια δελεαστική εναλλακτική λύση από τα τα ριζοσπαστικά αριστερά ή αναρχικά κινήματα που παραδοσιακά τραβούσαν τους εφήβους στην Ελλάδα. Ο Independent πήρε συνεντεύξεις σε πάνω από 50 καθηγητές, γονείς και έφηβους μαθητές από σχολεία σε όλη την Αθήνα, οι οποίοι συμφωνούν ότι το κόμμα αυτό σταδιακά, γίνεται της μόδας, όταν πριν από τρία χρόνια ήταν ελάχιστα γνωστό.    
"Είναι το χαρακτηριστικό της ζωτικότητας: μια ανάγκη να δείξουν ότι είναι δυνατοί, νέοι, φρέσκοι και ότι δημιουργούν κάτι νέο: είτε πρόκειται για ένα νέο κόμμα, ή μια νέα χώρα", εξηγεί η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικός στον ακροδεξιο ριζοσπαστισμό και η οποία μελετά την Χρυσή Αυγή εδώ και χρόνια.. "Έχουν απορρίψει την ετικέτα του Ναζισμού και στην θέση του παίζουν το χαρτί του εθνικισμού. Χρησιμοποιούν την αρχαία ελληνική ιστορία ως καμουφλάζ για να κρύψουν την αληθινή ταυτότητά τους: ότι είναι οπαδοί του Χίτλερ και του αντισημιτισμού".     

Ο δεκαεξάχρονος Σταύρος δεν βλέπει τους γονείς του συχνά, γιατι δουλεύουν σκληρά για να φέρουν φαγητό στο τραπέζι. Η μητέρα του είναι ένθερμη υποστηρικτής του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Σταύρος συντάχθηκε με την εθνικιστική ρητορική της Χρυσής Αυγής. Παραδέχεται ότι έχει ρίξει πέτρες και φρούτα κατά το παρελθόν, σε σπίτια Πακιστανών. "Το έκανα αυτό για να τους κάνω να σεβαστούν τη χώρα μας, γιατί αγαπώ την Ελλάδα πάρα πολύ",  υπερηφανεύεται. "Τα παιδιά της Χρυσής Αυγής δεν είναι δολοφόνοι, αλλά άνθρωποι που ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να βρούν δουλειά, εξαιτίας όλων αυτών των παράνομων μεταναστών".     
Η επίσης 16χρονη Ευδοξία, θέλει να γίνει δικηγόρος. Φοράει ροζ γυαλιά και στο περιποιημένο μικρό της δάχτυλο, φοράει ένα χρυσό δαχτυλίδι με μια αστραφτερή καρδιά. Τα νύχια και τα ρούχα της είναι μαύρα - το αγαπημένο χρώμα πολλών εφήβων, αλλά και του αγαπημένου πολιτικό της κόμματος. "Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απόγονος του ναζισμού», επιμένει η Ευδοξία, καθώς παίζει με το μενταγιόν σε σχήμα κεράσι, που κρέμεται από τον λαιμό της "Όποιος το νομίζει αυτο, δεν ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό το κόμμα".    
Είναι μια τυπική νεα οπαδός της Χρυσής Αυγής.  Το τιμωρητικό πρόγραμμα  λιτότητας που έχει συμπαρασύρει την Ελλάδα, καθώς αγωνίζεται να παραμείνει στην ευρωζώνη, έχει διαβρώσει ριζικά την ποιότητα ζωής της μεσαίας τάξης. Τα εβδομαδιαία ψώνια στο σούπερ μάρκετ έγιναν μηνιαία. Τα δώρα των γενεθλίων και των Χριστουγέννων, εξαφανίστηκαν. Η Ευδοξία είναι εξαιρετικά ανήσυχη για το μέλλον της.     
"Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να προσφέρει λύσεις εν μέσω δύσκολων στιγμών και σε αντίθεση με άλλα κόμματα, στην πραγματικότητα κάνει αυτό που λέει οτι θα κάνει", μας εξηγεί με ευφράδεια. Οι τακτικές σωτήρων στυλ-Ζορό, που υιοθετεί το κόμμα, ελκύουν επισης την Ευδοξία, η οποία μας λέει ότι ο ξάδελφός της δέχθηκε επίθεση και ληστεύθηκε από έναν Αφρικανό μετανάστη.     
Ανακάλυψε την Χρυσή Αυγή στο διαδίκτυο - το ακροδεξιό κίνημα χρησιμοποιεί ενεργά τα social media για να επεκτείνει την παρουσία του. Πριν από λίγους μήνες, το Facebook αφαίρεσε τα προφίλ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και άλλων σχετικών σελίδων για παραβίαση όρων του site σχετικά με τον ρατσισμό και την προώθηση βίας, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες ιστοσελίδες που φιλοξενούν τις απόψεις τους.     

Το κόμμα δρέπει τους καρπούς της ακούραστης εκστρατεία του. Η κινηματική κινητοποίηση είναι η κύρια τεχνική στρατολόγησης, και το κόμμα συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες γειτονιάς, ειδικά σε περιοχές με αύξηση εγκληματικότητας και ισχυρής εισροής μεταναστών. Ένας έφηβος μας είπε πως τα μέλη του κόμματος μερικές φορές δίνουν αριθμούς κινητών σε νέους, λέγοντας τους ότι είναι για να τους βοηθήσουν να προστατευτούν, όταν επιστρέφουν αργά από το σχολείο.     
Γυμναστήρια, αθλητικοί σύλλογοι και σύλλογοι πολεμικών τεχνών, είναι πρόσφορο έδαφος για να στρατολογήσουν νέους και υπάρχει ακόμη και ένα πατριωτικό κλαμπ οπαδών, η Γαλάζια Στρατιά, η οποία αντλεί τα μέλη της από τη νεολαία. Η μουσική είναι επίσης σημαντική για την προσέλκυση νέων οπαδών. Δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι μουσικοί. Ένας από αυτούς, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ήταν ο μπασίστας του white power ροκ συγκροτήματος, Πογκρόμ, που τραγουδούσε εγκώμια για το Χιτλερικό στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς. Ένα άλλο δικό τους εθνικιστικό τραγούδι, είχε τίτλο "Μίλα Ελληνικά ή Ψόφα".     
Το πρόβλημα για εκπαιδευτικούς και αξιωματούχους είναι πώς να αντιμετωπίσουν την άνοδο της άκρας δεξιάς. Ένα mainstream πολιτικό κόμμα που προσπαθεί να στρατολογήσει νέα μέλη δεν είναι παράνομο και η Χρυσή Αυγή δεν είναι πλέον ένα περιθωριακό κίνημα. Μετά την έξοδο της από την αφάνεια για να κερδίσει 7% των ψήφων στις εκλογές του περασμένου έτους, το κόμμα έχει δει τη δημοτικότητά του σχεδόν να διπλασιάζεται Εάν οι εκλογές λάβουν χώρα σύντομα, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το κόμμα θα ανέβει πιθανότατα στην τρίτη θέση.     

Ενώ ο Γιάννης Βουλδής, βουλευτής της Χρυσής Αυγής και επικεφαλής  του κλάδου νεολαίας του κόμματος, συμφώνησε να δεχθεί τον Independent στα γραφεία τους, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητές τους, λέγοντας μόνο ότι: "Προς το παρόν υπάρχει απόφαση να μην μιλάμε στον Τύπο ".     
Η Χρυσή Αυγή αρνείται ότι έχει σχέση με οποιαδήποτε ρατσιστική βία, αν και οι μεταναστευτικές οργανώσεις το αμφισβητούν έντονα αυτό, ενώ οι αναλυτές λένε ότι η ρητορική τους  ώθησε πολλούς από τους οπαδούς να ενεργούν βάσει  συνθημάτων όπως "καθαρίστε την Ελλάδα από την μπόχα» - αναφερόμενοι στους παράνομους μετανάστες. Πριν από λίγους μήνες, βουλευτές της Χρυσής Αυγής έσπασαν τους πάγκους μεταναστών-πωλητών οι οποίοι δεν είχαν τις απαραίτητες άδειες για πώληση αγαθών σε λαϊκές αγορές. Η κόρη του ηγέτη του κόμματος ήταν επίσης υπό κράτηση κατά τη διάρκεια μιας ρατσιστικής επίθεσης τον περασμένο Ιούνιο.     
Αυτές οι πολιτισμικές συγκρούσεις φαίνεται να εξαπλώνονται και στην παιδική χαρά. Γκράφιτι με ελληνικές σημαίες, εθνικιστικά συνθήματα και σύμβολα που φέρουν ομοιότητα με αγκυλωτούς σταυρούς, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται γύρω από τα σχολεία. Ο 12χρονος Νικηφόρος, κατηγορεί την Χρυσή Αυγή για την πρόσφατη αύξηση της βίας μεταξύ των Ελλήνων και των ξένων συμμαθητών του. "Έχουμε γίνει Age of Empires", αστειεύεται ντροπαλά, κάνοντας αναφορά στο δημοφιλές πολεμικό παιχνίδι, όπου συγκρούονται βασίλεια, σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν τον πολιτισμό τους.    

Ο 17χρονος Ερνέστο, είναι ένας Αλβανός που μεγάλωσε μαζί με τον Έλληνα φίλος του Κώστα, στο κέντρο της Αθήνας. Μοιραζόντουσαν το φαγητό τους, συζητούσαν για κορίτσια και έπαιζαν ποδόσφαιρο. Αλλά πριν από λίγα χρόνια, ο Κώστας άρχισε να περνά τον χρόνο του με μια ομάδα μαυροντυμένων νεαρών με ξυρισμένα κεφάλια, που έλεγαν ότι υποστήριζαν την Χρυσή Αυγή.     
"Ο Κώστας αισθάνθηκε ότι ήταν διαφορετικός, επειδή έκανε παρέα μαζί τους: ήταν οι κακοί και οι μάγκες που όλοι φοβόντουσαν", θυμάται. "Μισούσαν τους μετανάστες, μέχρι και στα σκυλιά τους είχαν μάθει να γαβγίζουν τους Αφρικανούς, ήταν τρελλό".    
Η ευρέως διαδεδομένη οργή, που έχουν βιώσει οι Έλληνες από την αρχή της οικονομικής κρίσης, έχει διοχετευθεί στα παιδιά και διαμορφώνει την ψυχή τους, λένε οι ειδικοί. Η παιδοψυχολόγος Αμαλία Λουίζου εξηγεί ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα παιδιά είναι οι πιο εύκολοι παραλήπτες των εξτερμιστικών μηνυμάτων.     

Περίπου 50 δάσκαλοι έστησαν το εκπαιδευτικό αντιφασιστικό μέτωπο, για να να ασχοληθούν με την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού, αλλά και με τις βαθιές περικοπές στον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, καθώς υπάρχουν λίγοι πόροι για να τους βοηθήουν να κερδίσουν τη σκληρή μάχη για τα μυαλά των νέων. Έννοιες όπως ο ναζισμός, ο φασισμός και η προκατάληψη θα πρέπει να ενδύονται με σημασία για τους νέους, οι οποίοι δεν μπορούν να συνδεόνται με αυτές, λένε οι ειδικοί.    
«Τα παιδιά πρέπει να αρχίσουν να αγαπούν τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί στο χρώμα και την θρησκεία και αυτό μπορεί να συμβεί πραγματικά μόνο μέσα από τα σχολεία», υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. "Διδάσκονται μόνο για την αρχαία Ελλάδα και όχι τι είναι δημοκρατία και τα οφέλη να ζείς σε αυτήν, αντί μιας δικτατορίας."     

Εν τω μεταξύ, σε ένα φεστιβάλ νεολαίας της Χρυσής Αυγής, στους πρόποδες του όρους Υμηττού στην Αθήνα, πριν από μερικούς μήνες, ο ηγέτης του κόμματος βρυχώταν μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του: "Μας λένε κακοποιούς, φασίστες, ρατσιστές αλλά η απάντηση είναι: είμαστε το μέλλον , είστε το παρελθόν. " "Είμαστε η Ελλάδα που έρχεται."     

Χρυσή Αυγή: Αξιοποιώντας την λιτότητα Richard Hall     
Μέχρι πρόσφατα, η Χρυσή Αυγή ήταν ένα περιθωριακό κόμμα, οι περισσότεροι Έλληνες το θεωρούσαν πολύ ακραίο. Όμως, καθώς η οικονομία επιδεινώθηκε, η τύχη του κόμματος βελτιώθηκε. Ιδρύθηκε το 1993 και το ξεπέταγμα του κόμματος ήρθε στις εκλογές του 2012 το οποίο χαρακτηρίστηκε από βαθιά οικονομική ύφεση και περικοπές στον προϋπολογισμό. Η Χρυσή Αυγή πήρε περίπου 7%, υποσχόμενη να απελάσει νόμιμους και παράνομους μετανάστες. Στις προηγούμενες εκλογές που συμμετείχε, είχε λάβει μόλις 0,2%.     
Η Χρυσή Αυγή αρνείται ότι πρόκειται για νεοναζιστικό κόμμα, προτιμώντας να αυτοαποκαλείται εθνικιστικό. Αλλά τα μέλη της κατηγορούνται για πράξεις βίας κατά μεταναστών και μειονοτήτων. Σημαία του κόμματος είναι ένα αρχαιοελληνικό σύμβολο παρόμοιο με τη σβάστικα και ο ηγέτης της, Νικόλαος Mιχαλολιάκος, χαιρέτισε ναζιστικά σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, το 2011.     
Το κόμμα έγινε πρωτοσέλιδο το περασμένο έτος, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, μέλος με υψηλή θέση, χαστούκισε μια γυναίκα βουλευτή, ζωντανά στην τηλεόραση.   

Μετάφραση: LEFTeria-news  Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.