Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Πρέσινγκ Βενιζέλου σε Σαμαρά για παράταση θητείας αιρετών


Εντατική προσπάθεια να πείσει τους δύο εταίρους του στην κυβέρνηση και κυρίως τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να μην διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές τον Ιούνιο του 2014 μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», αλλά το Νοέμβριο του 2015, κάνει το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλος.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για παράταση της θητείας για 1 ή 1,5 χρόνο την «έριξε» για πρώτη φορά επίσημα πέρυσι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και την υιοθέτησαν κατά πλειοψηφία στο ψήφισμά τους οι δήμαρχοι, ζητώντας «οι Δημοτικές Εκλογές να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα». Τα επιχειρήματα δύο: Πρώτο ότι αν διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές υποβαθμίζονται και δεύτερον ότι το 2014 είναι χρονιά που «τρέχει» το ΕΣΠΑ, το οποίο ολοκληρώνεται το 2015.



Πίεση από το «Κόμμα των πράσινων δημαρχων»

Στην πραγματικότητα όμως το επιχείρημα είναι ένα και αφορά, κυρίως, ένα μεγάλο τμήμα των 160 δημάρχων και των εφτά περιφερειαρχών που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι όταν εξελέγησαν το 2010 το κυβερνών, τότε, κόμμα είχε ποσοστά άνω του 40%, ενώ σήμερα είναι μονοψήφια και κυμαίνονται ανάμεσα στο 5 και το 8%. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς την οικονομική κρίση που μείωσε δραματικά τα κονδύλια προς τους δήμους και τις περιφέρειες, την προσαρμογή στον  «Καλλικράτη» που «αχρήστευσε» πολιτικά τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο της θητείας τους αλλά και τη μειωμένη θητεία (3,5 χρόνια), θέματα που, βεβαίως, είναι κοινά με τους υπόλοιπους δημάρχους, τότε είναι εύκολα αντιληπτό γιατί οι συγκεκριμένοι αιρετοί ζητούν παράταση της θητείας τους και μάλιστα κατά 1,5 χρόνο.

Γιατί, πολύ απλά, θεωρούν ότι αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνουν ένα με ενάμιση χρόνο αργότερα αφενός το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και αφετέρου οι ίδιοι θα έχουν πολύ περισσότερο πολιτικό χρόνο για να διαχειριστούν τα του δήμου – περιφέρειάς τους

«Απαγορευτικό» από το Μαξίμου

Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Ο Β. Βενιζέλος στο πλαίσιο και της προσπάθειας του για το «κόμμα των πράσινων δημάρχων», έχει όχι μόνο αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια αλλά, σύμφωνα με ορισμένους συνομιλητές του, «δίνει την εντύπωση πως η παράταση της θητείας των δημάρχων και των περιφερειαρχών είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ».

Το αίτημα έχει, βεβαίως, τεθεί στον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη, ο οποίος σε κάθε περίπτωση παραπέμπει στο Μέγαρο Μαξίμου και στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου με τις οποίες συνομίλησε η aftodioikisi.gr έλεγαν ότι «δεν τίθεται θέμα παράτασης των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τουλάχιστον επί του παρόντος».

Η συγκεκριμένη στάση είναι εύκολα εξηγήσιμη, καθώς αφενός ναι μεν οι περισσότεροι «γαλάζιοι» αιρετοί θα έβλεπαν με θετικό μάτι μία παράταση της θητείας τους αλλά δεν φαίνεται να «καίγονται» κιόλας και αφετέρου, σ’ αυτή τη φάση δεν φαίνεται να δημιουργείται «κοινό μέτωπο» Βενιζέλου – Κουβέλη σε αυτό το θέμα. Τουναντίον, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μένει, προς το παρόν, μακρυα από αυτή τη συζήτηση.

Αντιδράσεις από τρόικα και ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν να αντιμετωπίσουν και δύο ακόμη σοβαρά θέματα:

Πρώτο, την αντίδραση της τρόικας, η οποία,  όταν στο παρελθόν είχε συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο συναντήσεων με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών είχε θέσει θέμα κόστους. Κι αυτό γιατί αν οι αυτοδιοικητικές εκλογές διαχωριστούν από τις ευρωεκλογές, υπολογίζεται ότι με τα σημερινά δεδομένα, θα απαιτηθούν επιπλέον τουλάχιστον 50 έως 70 εκατ. ευρώ. Το αντεπιχείρημα είναι ότι σε περίπτωση που τον Ιούνιο του 2014 διεξαχθούν και οι εθνικές εκλογές, τότε αφενός η οικονομία κλίμακας επιτυγχάνεται με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών με τις ευρωεκλογές και αφετέρου ότι είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει ο κρατικός μηχανισμός σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ταυτόχρονα.

Δεύτερο, τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει χαρακτηρίσει «θεσμικό πραξικόπημα» την παράταση της θητείας των αιρετών.

Πηγή Αυτοδιοικηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.