Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ρουμπινί mea culpa για το Grexit


Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί ομολόγησε ότι έκανε λάθος στις προβλέψεις του για την Ελλάδα και στα περί εξόδου της από το ευρώ , σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel.

Τον έχουν αποκαλέσει «προφήτη της κρίσης» και «Δρ Συμφορά», γιατί θεωρείται ο πρώτος που είχε προβλέψει την αμερικανική κρίση του 2006. Έκτοτε οι ειδικοί και τα μέσα ενημέρωσης κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν μία πρόβλεψη από τον Νουριέλ Ρουμπίνι, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Ν.Υόρκης.
Πέρσι κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ρουμπινί είχε προβλέψει ότι «η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες». η δυσοίωνη πρόβλεψή του όμως, δεν  επαληθεύτηκε.

Σε συνέντευξή του στην Online έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, ο Ρουμπινί ερωτήθηκε πού οφείλεται το γεγονός ότι ο «προφήτης της κρίσης» διαψεύδεται;

«Την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε μία σχετικά ριζοσπαστική στροφή με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Νομίζω ότι όλοι εξεπλάγησαν από αυτό. Αλλά και η ίδρυση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) βοηθά τα ευρωπαϊκά κράτη και τις τράπεζες. Με τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση οι Ευρωπαίοι εξετάζουν μία ενίσχυση του ενοποιητικού σχεδίου τους. Και εν τέλει έχει αλλάξει η στάση των Γερμανών: αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι εφικτή μία συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενόσω βρίσκονται σε κίνδυνο η Ιταλία και η Ισπανία. Και ότι η κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να επεκταθεί σε χώρες όπως η Κύπρος».

Ο δημοσιογράφος του Spiegel Online μάλιστα ρώτησε μήπως τυχόν διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι πελάτες του επειδή ακουσαν τις συμβουλές του και πόνταραν σε έξοδο της Ελλάδας;

Ο Ρουμπινί το αρνήθηκε εξηγώντας: «Κάνω ιδιαίτερα λεπτομερείς προβλέψεις, οι οποίες όμως πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτές, παρά μόνο ως τίτλοι. Για παράδειγμα ήμουν ένας από τους πρώτους που προέβλεψαν τις ακριβείς επιπτώσεις του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και της ενδεχόμενης τραπεζικής ένωσης. Δεν υπάρχουν πολλοί που ταξιδεύουν, όπως εγώ, για δύο εβδομάδες και συνομιλούν (με τους υπευθύνους) στη Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Αθήνα, για να βγάλουν στη συνέχεια τα συμπεράσματά τους».

Τι θα πρέπει να γίνει από δω και πέρα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας; Ο Ρουμπινί δηλώνει ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες της κρίσης, ώστε να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους. Επιπλέον, τονίζει ο «προφήτης της κρίσης», χώρες όπως η Γερμανία θα πρέπει να ενισχύσουν την εσωτερική τους ζήτηση μειώνοντας τη φορολογία, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο την νομισματική της πολιτική, σύμφωνα με την Deutsche Welle.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.