Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Βενιζέλος το ταξίδι, το συνέδριο και η "ανασύσταση"

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος προγραμματίζει το πρώτο του ταξίδι στην Γερμανία με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και με στόχο την ενίσχυση του κόμματος, αλλά και της προσωπικής του δυνατότητας παρέμβασης στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Ο Βενιζέλος θα μεταβεί στο Βερολίνο να συναντήσει τον υποψήφιο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) για την Καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013 και με τον πρόεδρο του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο είχε συναντηθεί και προ διμήνου στην Ρώμη στο πλαίσιο του Φόρουμ των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων του ευρωπαϊκού Νότου. 

Πάντως, φαίνεται ότι ο Βενιζέλος και η ηγετική ομάδα, πιστεύουν πως μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον κεντρικό εκφραστή της κεντροαριστεράς στην χώρα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, το κεφάλαιο "Κεντροαριστερά" θα αποτελέσει ένα από τα κυρίαρχα θέματα του επικείμενου Συνεδρίου, αν και η ηγεσία δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιους επιθυμεί να συμπεριλάβει στον διάλογο για την περίφημη -και ταλαίπωρη θα λέγαμε- ανασύσταση της κεντροαριστεράς. 

Η ΔΗΜΑΡ έχει εμφανιστεί αρνητική να συμμετάσχει σ' ένα φόρουμ διαλόγου, αλλά το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι τα δύο κόμματα θα πρέπει να αποτελέσουν τον κεντρικό κορμό της νέας έκφρασης της κεντροαριστεράς, χωρίς να αυτοδιαλυθούν, αλλά συγκροτώντας ένα νέο μοντέλο προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.
Ακόμα, δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε αν σ' αυτήν την προσπάθεια θα συμπεριλάβει και τις κινήσεις που του γενικότερου "κεντροαριστερού" χώρου, οι οποίες όμως δεν είναι φιλικές προς το ΠΑΣΟΚ, όπως την Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου και την ΡΙΚΣΣΥ του Ανδρέα Λοβέρδου. 

Παρά τα απογοητευτικά μηνυματα από τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις, στην Ιπποκράτους είδαν ευχάριστα στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν, τα ποσοστά του κόμματος να έχουν ελαφρά ανοδική τάση. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι κατέρρευσε η πολιτική σκευωρία που είχε στηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του κινήματος και του προέδρου του και ότι έγκειται πλέον στις επόμενες κινήσεις που θα κάνει η ίδια η ηγεσία για το εάν θα υπάρξει ανάκαμψη ή όχι. 

Βέβαια, θα πρέπει ο Βενιζέλος και η ηγετική του ομάδα να σταθμίσουν κατά πόσο το δημογραφικό "φρένο" του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ή στο μπρα ντε φερ με τη ΝΔ, γύρω από την τρομοκρατία και την ασφάλεια των νοικοκυραίων.
Το ΠΑΣΟΚ πέρα απο τις αναζητήσεις για την Κεντροαριστερά, με (φορείς ή πρόσωπα που η συνάφεια τους με τον χώρο της Αριστεράς ή του Σοσιαλισμού είναι αμφίβολη), θα πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις και να εξηγήσει στους πολίτες την πολιτική που ακολούθησε, σε πολλά υπό την πίεση του εξωτερικού παράγοντα.
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εγκαταλείψει την αμυντική στάση και την εσωστρέφεια, να υπερασπιστεί τους αγώνες του, τις επιλογές του (της διετίας συμπεριλαμβανομένης ), χωρίς φοβικό σύνδρομο, πέρα από (συν) κυβερνητικές σκοπιμότητες, να αποκαταστήσει το σύνδεσμό του με τη λαική βάση του, να επικοινωνήσει με τον πολίτη που είδε την ζωή του να ανατρέπεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.