Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Βεστερβέλε o φιλευρωπαϊστης

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) προειδοποίησε το Λονδίνο ότι  «οι απειλές για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λειτουργούν». 
Ο Βεστερβέλε εμφανίζεται, πάντως, έτοιμος να συζητήσει με τη Βρετανία για αλλαγές στην Ευρώπη, ενώ τονίζει ότι σε μερικά χρόνια -όταν θα υπάρχει σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος- θα γίνει "δημοψήφισμα" και στη Γερμανία.

Αναφερόμενος στην πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να θέσει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ σε δημοψήφισμα το 2017, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το γνωρίζει κανείς και από την προσωπική του ζωή. Έπειτα από μια σχέση δεκαετιών, το να πεις στην κρίση "ή γίνεται όπως θέλω εγώ ή φεύγω" δεν λειτουργεί».

Επαναλαμβάνει, ακόμη, ότι η άποψη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε εσωτερική αγορά ανήκει στον προηγούμενο αιώνα και προειδοποιεί για τον κίνδυνο να απομακρυνθούν οι επενδυτές από τη Βρετανία, καθώς το ενδεχόμενο εξόδου λειτουργεί αποθαρρυντικά.

«Δεν θέλω μόνο περισσότερη Ευρώπη, αλλά και καλύτερη Ευρώπη» υπογραμμίζει σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης ο  Βεστερβέλε και ζητεί ο διάλογος να διεξαχθεί σε πνεύμα «φιλοευρωπαϊκό». «Μπορεί κανείς να γκρεμίσει γρήγορα το ευρωπαϊκό σπίτι με τη σκαπάνη της κριτικής. Το πιο δύσκολο όμως είναι να το ξαναχτίσει» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αυτά βέβαια, δεν τα έλεγε ο Βεστερβέλε πριν δυό χρόνια όταν ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθούσε να πείσει ότι η κρίση δεν είναι ελληνική μόνο, ότι η καταστροφή της Ελλάδας θα συμπαρασύρει και την Ευρώπη, ιδιαίτερα δε όταν μίλησε για δημοψήφισμα, όλοι ξεσηκώθηκαν με την ιδέα μιας δημοκρατικής νομιμοποίησης των ενεργειών τους.
Τώρα, ίσως, οι Ευρωπαίοι ωρίμασαν και βλέπουν ότι μόνο με "περισσότερη" Ευρώπη μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση. Ηδη, προχωρούν το φόρο Τομπιν. Συζητούν για δημοψηφίσματα.
Ο Παπανδρέου απλά, ήταν πολύ μπροστά.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.