Με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου ζητά από να τεθούν κανόνες για την πρόληψη της φοροδιαφυγής, η οποία κλέβει από τις οικονομίες των κρατών τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και κάνει έκκληση σε ΟΗΕ και G20 να βάλουν τέλος στους φορολογικούς παραδείσους.
Παράλληλα υποστηρίζει από την πλευρά της Σοσιαλιστικής Διεθνούς την πρόταση για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού που θα θέσει παγκόσμια πρότυπα, θα διεθνοποιήσει την επιβολή τους και θα εξαλείψει τους φορολογικούς παραδείσους.
Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου
«Η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει επανειλημμένα ζητήσει διεθνείς κανόνες για την πρόληψη της φοροδιαφυγής, η οποία κλέβει από τις οικονομίες μας τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Η πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα για αυτό το φαινόμενο, αποτελεί ηχηρή επιβεβαίωση της θέσης μας.
Από το 2008, η Σοσιαλιστική Διεθνής δημιούργησε μια Επιτροπή για την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία υπογράμμισε την έλλειψη αποτελεσματικών διεθνών ρυθμίσεων και εφαρμοστικών μηχανισμών για την αναχαίτιση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.
Το τραπεζικό απόρρητο, τα κέντρα offshore και οι φορολογικοί παράδεισοι, ληστεύουν από τις εθνικές οικονομίες κεφάλαια ζωτικής σημασίας για την κοινωνική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό το κλιμακούμενο πρόβλημα έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ανισότητας στις κοινωνίες μας, με τον παγκόσμιο πλούτο να συγκεντρώνεται πλέον στα χέρια μιας μικρής μειοψηφίας. Αυτό έχει υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς η πολιτική καθίσταται όμηρος ισχυρών οικονομικών λόμπι.
Οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα δραστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης τιμωρούνται περαιτέρω, καθώς το βάρος της προσαρμογής πέφτει αναμφισβήτητα και άδικα στις ασθενέστερες και πιο ευάλωτες ομάδες, που δεν μπορούν να αποφύγουν την καταβολή των φόρων τους.
Η Σοσιαλιστική Διεθνής απαιτεί άμεση δράση από διεθνείς θεσμούς, όπως ο ΟΗΕ και το G20, για να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα βάλει τέλος στην φοροδιαφυγή. Αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει κίνητρα και κανόνες για την αποτελεσματική δράση ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους και για την αποτελεσματικότερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και των αγορών παραγώγων.
Η Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού που θα θέσει παγκόσμια πρότυπα, θα διεθνοποιήσει την επιβολή τους και θα εξαλείψει τους φορολογικούς παραδείσους.
Πρέπει επίσης να εδραιώσουμε και να συντονίσουμε την υιοθέτηση και χρήση καινοτόμων εργαλείων, όπως ένας διεθνής φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ένας τέτοιος φόρος θα βελτιώσει την διαφάνεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα δίκαιη κατανομή των βαρών και δίκαιη διανομή των παγκόσμιων πόρων. Θα δημιουργήσει νέα φορολογικά έσοδα, προκειμένου να αντικατασταθεί η παραδοσιακή φορολόγηση του κεφαλαίου και των μετοχών, η οποία έχει υπονομευθεί από την κακή ρύθμιση της παγκοσμιοποίησης.
Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι προτάσεις της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχουν ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και από την Αργεντινή, την Βραζιλία και την Νότια Αφρική. Υποστηρίζουμε την έκκληση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το θέμα αυτό θα βρίσκεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάΐο.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αναφερθεί σε αυτό το θέμα και στο παρελθόν, η Σοσιαλιστική Διεθνής αναμένει πλέον αποφασιστική δράση, και όχι απλώς δηλώσεις καλών προθέσεων.
Το G20 πρέπει επίσης να αναλάβει πιο τολμηρή δράση, πιέζοντας για την εφαρμογή αποτελεσματικών δράσεων κατά των φορολογικών παραδείσων. To G20 έχει ήδη καλέσει όλες τις χώρες να συμμορφωθούν με τα διεθνή πρότυπα φορολογικής διαφάνειας και συμφώνησε σε μέτρα κατά των χωρών που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια. Αλλά υπάρχει ακόμα κενό αποφασιστικών δράσεων και απτών αποτελεσμάτων.
Η ευθυγράμμιση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας με τις αξίες και τις αρχές μιας δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας αποτελεί βασική πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα στον 21ο αιώνα. Το διεθνές σύστημα διακυβέρνησης έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης για όλους. Η πάταξη της φοροδιαφυγής διεθνώς είναι ένα κρίσιμο βήμα για το σκοπό αυτό».
πηγη www.papandreou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.