Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Με 500 ευρώ, νόμιμο ό,τι αυθαίρετο έγινε στην Ελλάδα

Συγχωροχάρτι έναντι 500 ευρώ σε κάθε αυθαιρεσία!

Η ανατροπή που επιχειρείται στον τομέα των ακινήτων με τη πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη θα φέρει ιδιαίτερη αναστατωση στον τομέα των ακινητων.
 
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου «Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικό ισοζύγιο» που θα κατατεθει θα περιλαμβάνει δύο νέες αλλαγές στις ρυθμίσεις αυθαιρέτων και ουσιαστικά θα πρόκειται για κατηγοριοποίηση αυθαιρέτων και δυνατότητα νομιμοποίησής τους.
Με το σχέδιο νόμου το Υπουργείο υποστηρίζει ότι θα αντιμετωπίσει οριστικά το  φαινομένο των αυθαιρέτων και ταυτόχρονα θα καταγραφεί ο οικιστικός πλούτος της χώρας. Για τον λόγο αυτό προωθείται παράλληλα ο θεσμός της Ταυτότητας Κτιρίου, η καταγραφή δηλαδή όλων των στοιχείων ενός ακινήτου μέσα από ηλεκτρονικό σύστημα. (αυτό δεν έγινε με τις αεροφωτογραφίες;)

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις θα χωριστούν σε τρεις υποκατηγορίες:
Ενταξη κτισμάτων με μικροαυθαιρεσίες τα οποία θα μπορούν να μονιμοποιηθούν με ένα μικρό παράβολο, όπως και τα αυθαίρετα προ του 1975.
Aφορά τα μεσαίου μεγέθους αυθαίρετα, δηλαδή έως το 40% του υφιστάμενου κτίσματος και τα οποία θα τακτοποιούνται μόνιμα με την επιβολή προστίμου, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος της παρανομίας.
Εντάσσονται οι μεγάλες αυθαιρεσίες οι οποίες θα τακτοποιούνται για 30 χρόνια.
Επίσης όπως προβλέπει και ο νόμος 4014/11, δεν θα δίνεται δυνατότητα «τακτοποίησης» ή νομιμοποίησης αυθαιρεσιών σε κτίρια των οποίων ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε μετά τις 28.7.11. Ή σε κτίρια που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία και θα κατεδαφιστούν.

Επίσης, από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια πρόκειται να αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής του προστίμου για αυθαίρετα που δηλώνονται για να «τακτοποιηθούν».
Επιπλέον, θα δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα των δόσεων και περισσότερες διευκολύνσεις (αλλά όχι μειώσεις στα πρόστιμα), προκειμένου να ενθαρρυνθεί η μεγαλύτερη συμμετοχή στη ρύθμιση.
Ολα αυτά, περιλαμβάνονται στο πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, που παρουσιάστηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και πρόκειται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Μετά από όλα αυτά, αναρωτιόμαστε ακόμα, γιατι ενοχλούσε η κυβερνηση Παπανδρεου;....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.