Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Παραίτηση-βόμβα τριών μελών της Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων

του  από την Athensvoice.gr
Tρία μέλη από τα επτά της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) παραιτήθηκαν, μετά την ψήφιση τριών τροπολογιών που αποσαθρώνουν τη λειτουργία της Αρχής. Οι τροπολογίες ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου και πέρασαν «στα ψιλά», στη σκιά της έντονης διαμάχης για την τροπολογία που αφορούσε στα δάνεια των κομμάτων.
Οι νέες «πονηρές» ρυθμίσεις προβλέπουν την αναδρομική νομιμοποίηση όλων των απευθείας αναθέσεων στο διάστημα για τον τελευταίο χρόνο, με το πρόσχημα ότι όλοι όσοι υπέβαλαν αίτημα έγκρισης από την ΕΑΑΔΗΣΥ δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι. Προβλέπεται επίσης ο περιορισμός του ελέγχου της Αρχής σε συμβάσεις μεγάλου αντικειμένου –πολύ πάνω από τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση– καθώς και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στην Αρχή για όλα τα τακτικά μέλη της επιτροπής.
Για την κατανόηση του προβλήματος, ας θυμίσουμε ότι η ΕΑΑΔΗΣΥ συγκροτήθηκε για τον έλεγχο μιας εξαιρετικά νευραλγικής διαδικασίας: την έγκριση ή μη αιτημάτων εξαίρεσης φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα από τον κανόνα των ανοιχτών διαγωνισμών. Το έργο της έφερε αποτέλεσμα. Το 80% των αιτημάτων, ιδιαίτερα από νοσοκομεία και Δήμους, απορρίφθηκε από την ΕΑΑΔΗΣΥ. Ο λόγος; Οι φορείς ζητούσαν την κάλυψη παγίων αναγκών με απευθείας αναθέσεις. Για να το πετύχουν, καθυστερούσαν σκόπιμα τη διαδικασία των διαγωνισμών, με στόχο τη δημιουργία τεχνητών ελλείψεων στο «αμήν».
Η Αρχή βρισκόταν σε καλό δρόμο και στον εντοπισμό των τρικ που χρησιμοποιούν ουκ ολίγοι δημόσιοι φορείς, να «σπάνε» δηλαδή μια σύμβαση σε πολλές μικρότερες ώστε να γίνονται εφικτές οι απευθείας αναθέσεις σε «ημετέρους»...
Τα τρία παραιτηθέντα μέλη της επιτροπής θεωρούν ότι με τις τροπολογίες τίθεται πλέον ζήτημα ανεξαρτησίας της Αρχής ενώ ο συνδυασμός των διατάξεων που ψηφίστηκαν ουσιαστικά τους έθετε προ διλήμματος για την παραμονή τους σε μια αποδυναμωμένη Αρχή. Μάλιστα μετά την ψήφιση των τροπολογιών ζήτησαν να γίνει συζήτηση στο Δ.Σ. της ΕΑΑΔΗΣΥ, που δεν έγινε ποτέ με διάφορα προσχήματα και «κωλύματα»... Το ενδιαφέρον είναι τώρα, αν θα αναβιώσει ο... «θεσμός» των απευθείας αναθέσεων, που κατά πολλούς αποτελεί την καρδία της γιγάντωσης του πελατειακού συστήματος στη χώρα.
Το δικό μας σχόλιο : Έτσι επιχειρεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει την διαφθορά ή έτσι επιτρέπει την άνθησή της; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.