Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Φράουλες και αίμα

'
Ενα αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, όταν αλλοδαποί εργαζόμενοι που απσχολούνται στα χωράφια της περιοχής μαζεύοντας τις φράουλες, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, ζήτησαν από τους επιστάτες τα δεδουλευμένα τους έξη μηνών.
Ακολούθησαν αντιδικίες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον ένας από τους επιστάτες άνοιξε πυρ εναντίον των εργατών τραυματίζοντας είκοσι εργάτες.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής, ο ιδιοκτήτης της φυτείας συνελήφθη, ενώ οι επιστάτες- δράστες αναζητούνται.
 
Το σύγχρονο δουλεμπόριο ανθεί ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, ίσως πιό σκληρό από ποτέ.
Οι σύγχρονοι τσιφλικάδες όπως και παλία,  ρίχνουν στο ψαχνό εναντίον οποιονδήποτε «τολμά» να ζητήσει κάτι, που δεν του προσφέρουν οι ίδιοι - ακόμα κι όταν αυτό που ζητά είναι το αυτονόητο, να πληρωθεί για τις υπηρεσίες του.
 
Η συγκεκριμένη περιοχή με τις μεγάλες καλλιέργειες με «ματωμένες φράουλες» όπως έχουν αποκληθεί, έχει απασχολήσει την κοινωνία, και στο παρελθόν με αντίστοιχες επιθέσεις τραμπούκων «επιστατών» εναντίον αλλοδαπών εργατών, ενώ κάποτε είχαν κυκλοφορήσει και εικόνες της ντροπής με αλλοδαπούς να κοιμούνται σε τριτοκοσμικά παραπήγματα άλλοτε αλυσοδεμένοι και άλλοτε με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης πάνω τους.
 
Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι τι κάνουν αυτά τα αρρωστημένα μυαλά στους συναθρώπους μας, αλλά τι κάνει η πολιτεία για να προστατέψει τους εργάτες και τελικά, τι κανουμε όλοι εμείς ως κοινωνία.
Αντιδρούμε ή συνεχίζουμε να τρώμε ματωμένες φράουλες;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.