Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

μπροστά η ΝΔ τον Απρίλιο σύμφωνα με την Public Issue

 
Στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου επανήλθε η ΝΔ με 28,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως, σε απόσταση στατιστικού λάθους με 27,5%.
Τρίτη έρχεται η Χρυσή Αυγή με 11%. Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά τέταρτο με 8%, ενώ ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ ισοβαθμούν με 6,5% και το ΚΚΕ παίρνει 5,5%.
 
Αυτά είναι τα στοιχεία που κατέγραψε το βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την εφημερίδα Καθημερινή που αφορά τον Απρίλιο.
Σε σύγκριση με το Βαρόμετρο του Μαρτίου η ΝΔ έχει αμετάβλητο ποσοστό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει 2%. Στο προηγούμενο ο ΣΥΡΙΖΑ προηγούνταν στην πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ποσοστά αυξημένα κατά 0,5%, όσο και η ΔΗΜΑΡ. Οι ΑΝΕΛ πέφτουν 1,5%, ενώ η Χ.Α. ανεβαίνει 1%. Το ΚΚΕ είναι αμετάβλητο.
 
Πιο δημοφιλής πολιτικός είναι ο Φώτης Κουβέλης με 43%, δεύτερος ο Αντώνης Σαμαράς με 39% και ακολουθούν οι Αλέξης Τσίπρας με 36%, Πάνος Καμμένος και Αλέκα Παπαρήγα με 27%, ο Βαγγέλης Βενιζέλος με 24% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 15%.
Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά σε σύγκριση με το Βαρόμετρο του Μαρτίου. Τη μεγαλύτερη πτώση την είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με 8 μονάδες και ο Πάνος Καμμένος με 7. Ο Αντώνης Σαμαράς έπεσε 4 μονάδες, ο Φώτης Κουβέλης και η Αλέκα Παπαρήγα 3, ενώ ο Βενιζέλος 2. Αυξημένο κατά δύο μονάδες είναι το ποσοστό του Νίκου Μιχαλολιάκου.
 
Ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα,  επιλέγεται ο Σαμαράς με 41%. Ο Τσίπρας περιορίζεται στο 26%. Πάντως καταλληλότερος αναδεικνύεται ο κανένας με 31%.
 
Για το 34% καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ το 21% επιλέγει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, το 42% δεν επιλέγει καμία από τις δύο.
Μάλιστα, το ποσοστό του «καμία από τις δύο» είναι το μόνο που εμφανίζεται αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο Βαρόμετρο.
 
Χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι αισθάνεστε από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση λαμβάνει ποσοστό 21% από 23% και η αντιπολίτευση 14% από 20%.
Παράλληλα, κανένα από τα κόμματα δεν συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό στην ερώτηση «τι γνώμη έχετε για τα πολιτικά κόμματα στη θετική γνώμη».
Συγκεκριμένα η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 36 μονάδες στις θετικές γνώμες και 62 και 63 μονάδες στις αρνητικές αντίστοιχα.
Η ΝΔ λαμβάνει 33 μονάδες στις θετικές γνώμες έναντι 66 στις αρνητικές. Οι ΑΝΕΛ έχουν 28 μονάδες στις θετικές και 69 στις αρνητικές, το ΚΚΕ 23 στις θετικές και 75 στις αρνητικές και το ΠΑΣΟΚ 18 στις θετικές και 81 στις αρνητικές.
Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες λαμβάνει η Χρυσή Αυγή (83 μονάδες) και τις λιγότερες θετικές (15 μονάδες).
 
Στο δείκτη δημοτικότητας των πολιτικών κομμάτων, τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει η ΝΔ (7) και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ (5), το ΠΑΣΟΚ (3), το ΚΚΕ (2). Το μόνο κόμμα που έχει αυξημένα ποσοστά είναι η Χρυσή Αυγή (+4).
Το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 30 μονάδες, που ισοβαθμεί με τον «κανένα».
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 13 μονάδες, οι ΑΝΕΛ με 12 και η Χρυσή Αυγή με 11.
Το αντίστοιχο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο ήταν 36%.
 
Σχετικα με την αναγκαιότητα των εκλογών, το 60% θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται εκλογές, αντίθετα με το 36% που εκτιμά ότι μάλλον χρειάζονται.
Το μεγαλύτερο ποσοστό (81 και 80% αντίστοιχα) των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν χρειάζονται εκλογές, εν αντιθέσει με το 70% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν ότι χρειάζονται.
Πάντως σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (49%) θεωρούν ότι τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αντίθετα με το 42% που εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, το ποσοστό που θεωρούσε ότι θα εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία ήταν 52%, ενώ εκλογές «έβλεπε» το 41%.
 
Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.