Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αφήνει το τιμόνι του ΚΚΕ μετά από 22χρόνια! Ποιος θα διαδεχθεί την Αλέκα Παπαρήγα;

Το θέμα της εκλογής του νέου Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ θα διευθετηθεί από τη νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα προκύψει από το συνέδριο.

Καθώς είθισται γενικοί γραμματείς να γίνονται μέλη του Πολιτικού Γραφείου, ως επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή της Αλέκας Παπαρήγα φέρονται οι Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιώργος Μαρίνος, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του Νίκου Σοφιανού.
Το συνέδριο του ΚΚΕ θα ανοίξει τις εργασίες του με ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στις 10 το πρωί της Πέμπτης και ήδη, χαιρετιστήρια μηνύματα αλληλεγγύης έχουν στείλει στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ 66 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλες τις ηπείρους.
Παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν στο εσωτερικό του κόμματος και αποτυπώθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο, οι θέσεις της Κ.Ε. υπερψηφίστηκαν με τη συντριπτική πλειοψηφία του 96,8% από τα κομματικά μέλη (με 1,65% κατά και 1,55% λευκά). Με 97,3% εγκρίθηκε και το νέο καταστατικό του κόμματος.
Η θέση της Κ.Ε. ότι καλώς το ΚΚΕ δεν συνέπραξε σε μια αριστερή κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε έτσι και από τα μέλη. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, πως και όσοι διαφώνησαν στον προσυνεδριακό διάλογο με τις θέσεις του κόμματος, δεν αμφισβήτησαν την ορθότητα αυτής της επιλογής.
Η ηγεσία του κόμματος, πάντως, έριξε το βάρος της για να αντικρούσει την κριτική και η ίδια η Γενική Γραμματέας δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι δεν θεωρούσε τις διαφωνίες γόνιμες: «Άμα διαφωνείς με το πρόγραμμα, με τη λαϊκή συμμαχία, δεν μπορείς, όσο καλή διάθεση και να έχεις, να εφαρμόσεις το καταστατικό, δεν γίνεται», είπε χαρακτηριστικά στην Κομματική Οργάνωση Αττικής.
Η αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, που έστειλε το ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές πίσω στα επίπεδα του 1993, είχε γίνει πάντως από την πλευρά της Κ.Ε. ήδη από τον Ιούλιο.

πηγη http://piazzadelpopolo.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.