Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σόρος: Μόνη λύση τα ευρωομόλογα!!!!

Λέτε να δούμε τη Γερμανία να υποχωρεί και σε αυτό και να εκδίδονται ευρωομόλογα; ο γνωστός επενδυτής Τζορτζ Σόρος επιμένει ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη είναι να συμφωνήσει το Βερολίνο στην έκδοση ευρωομολόγων. Αυτή την πρόταση του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής την παρουσίασε σε ομιλία στη Φρανκφούρτη.
Σε αντίθετη περίπτωση, η Γερμανία οφείλει να εγκαταλείψει το ευρώ ώστε να εκδώσουν ευρωομόλογα οι υπόλοιπες χώρες που θα μείνουν σε αυτό προσθέτει ο κ. Σόρος.

Ο δισεκατομμυριούχος που δεν διστάζει να ασκήσει με κάθε ευκαιρία κριτική στους ευρωπαίους για τις μέχρι σήμερα λανθασμένες, όπως πιστεύει, ενέργειές τους στην προσπάθεια να σβήσει η πυρκαγιά του ευρώ, καταφέρθηκε επίσης κατά της λύσης του κουρέματος καταθέσεων που δόθηκε στην Κύπρο.
Όπως ανέφερε ο Σόρος, το πρώτο μεγάλο λάθος έγινε με τη δημιουργία της ευρωζώνης όταν δημιουργήθηκε μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι χώρες μέλη υπερχρεώθηκαν χρησιμοποιώντας ένα νόμισμα το οποίο δεν μπορούν οι ίδιες να ελέγξουν.
Αυτό το πρόβλημα του ευρώ δεν το κατάλαβε κανείς για χρόνια μέχρι που δημιουργήθηκε η κρίση στην Ελλάδα, λέει ο Σόρος προσθέτοντας μάλιστα ότι ακόμη και σήμερα κανείς στην Ευρώπη δεν έχει καταλάβει την ακριβή φύση του συνολικού προβλήματος.
Για να επιλυθεί η κρίση το μεγάλο βάρος των ευθυνών πέφτει στους ώμους της Γερμανίας, κι εδώ ο Σόρος θεωρεί ότι υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πολιτικό πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία δεν θέλει να έχει την ηγετική θέση που αναγκάζεται να αποκτήσει λόγω της οικονομικής της ισχύος.
Το οικονομικό πρόβλημα είναι ότι το Βερολίνο επιβάλλει λάθος πολιτικές στην ευρωζώνη. «Η λιτότητα δεν έχει αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να μειωθεί το χρέος μειώνοντας το έλλειμμα στον προϋπολογισμό» λέει ο Σόρος.
Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι η Γερμανία «το παράκανε» με την Κύπρο αφού ήταν πρόωρη η απόφασή της να κουρέψει τις καταθέσεις θέλοντας να μειώσει το κόστος του πακέτου βοήθειας. Εάν αυτό είχε γίνει μετά από την τραπεζική ένωση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ήταν μια υγιής μεταρρύθμιση.
Όμως τώρα αυτό που έγινε στην Κύπρο «υπονόμευσε το επιχειρηματικό μοντέλο των Ευρωπαϊκών τραπεζών, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από καταθέσεις», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.
Προσέθεσε δε ότι η Άνγκελα Μέρκελ που κέρδισε μια μεγάλη πολιτική νίκη με το θέμα της Κύπρου πολύ θα ήθελε να βάλει «στον πάγο» την κρίση του ευρώ μέχρι να γίνουν οι εκλογές.
«Η λύση για όλα τα προβλήματα στην ευρωζώνη μπορεί να συνοψιστεί σε μια λέξη: ευρωομόλογα» λέει ο Σορος.Και προσθέτει: «Εξαρτάται από τη Γερμανία να αποφασίσει εάν είναι διατεθειμένη να δώσει το πράσινο φως για τα ευρωομόλογα ή όχι. Αλλά δεν έχει το δικαίωμα να μην επιτρέψει στις βαριά χρεωμένες χώρες να ξεφύγουν από τη μιζέρια τους εκδίδοντας ευρωομόλογα. Με άλλα λόγια, εάν η Γερμανία αντιτίθεται στα ευρωομόλογα θα πρέπει να εξετάσει να εγκαταλείψει το ευρώ και να αφήσει τους άλλους να τα εκδώσουν».


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.