Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Οταν ο Βενιζέλος φθείρεται μόνος του...


«Ανασφαλής, ανήσυχος, δύσθυμος, βουτηγμένος στο Ιντερνετ». Ποιοι βλέπουν έτσι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; Μα, οι «διάδρομοι» της Ιπποκράτους...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Αποσταθεροποιημένος, ανασφαλής, ανήσυχος, απαισιόδοξος, δύσθυμος. Είναι μόνο μερικά από τα επίθετα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τον Ευάγγ. Βενιζέλο στους διαδρόμους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα καφέ γύρω από την Ιπποκράτους, όπου κυριαρχούν οι συζητήσεις για το μέλλον του κόμματος.
 
Το χαμηλό επίπεδο και οι φτηνοί διάλογοι που επικράτησαν στην προκαταρκτική δεν αφήνουν τον κ. Βενιζέλο εκτός κριτικής. Ακόμα και υποστηρικτές του έλεγαν ξεκάθαρα ότι, ανεξαρτήτως των προθέσεων των μελών της επιτροπής, με τη στάση του συνέβαλε στη φθορά που ήδη απειλεί το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, όταν από την άλλη πλευρά διατυμπανίζει ότι παλεύει για αντιπαράθεση με επίπεδο και επιχειρήματα, εγκαλώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Η εικόνα του Ευάγγ. Βενιζέλου, να βρίσκεται όλη την ώρα με ανοικτό το τάμπλετ, μέσα στο Ιντερνετ και να παρακολουθεί sites και διάφορα blogs, απροσδιορίστου προέλευσης, για το τι γράφεται και λέγεται για τον ίδιο, ξενίζει ακόμα και τους στενούς του συνεργάτες.
«Εμμονη ιδέα»
«Δεν το έκανε ποτέ. Δείχνει να έχει χάσει την αυτοκυριαρχία του. Περίμενε ότι μετά το συνέδριο τα πράγματα θα γίνονταν καλύτερα. Το ότι η εικόνα του ιδίου αλλά και του ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει στις δημοσκοπήσεις, τον έχει μάλλον απογοητεύσει. Οι δημοσκοπήσεις τού έχουν γίνει έμμονη ιδέα», λέει στην «Ε» στενός του συνεργάτης.
Στο παρασκήνιο, σταδιακά αλλά σταθερά, κερδίζει έδαφος η συζήτηση για το αν βασική προϋπόθεση ανάκαμψης είναι πλέον η αλλαγή ηγεσίας. Και το συζητούν καθημερινά, ακόμα και αν παραδέχονται ότι σήμερα προϋποθέσεις αλλαγής ηγεσίας δεν υπάρχουν.
Στην Ιπποκράτους δεν έχουν σταματήσει να κάνουν υπολογισμούς και οι υπολογισμοί δεν τους βγαίνουν. Εξω από τον πυρήνα των στενών συνεργατών του κ. Βενιζέλου λέγονται πλέον πολλά. Λέγεται ότι δεν υπάρχει στρατηγική συνεργασιών, αλλά αποσπασματικές προσπάθειες, ότι δεν υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός, ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πότε ουρά της Ν.Δ. και πότε ουρά της ΔΗΜΑΡ. Κυρίως λέγεται, όχι μόνο από εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Βενιζέλου, ότι αν το ΠΑΣΟΚ κατεβεί στις εκλογές ως έχει, τότε θα παλέψει για την είσοδό του στη Βουλή. Το συνέδριο, πέραν της εκλογής γραμματέα που πήρε δημοσιότητα λόγω της ανάδειξης ενός νέου στελέχους, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν αποτέλεσε ούτε εθνικό ούτε πολιτικό γεγονός, όπως υποστήριζε δημοσίως ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Στις κομματικές συνεδριάσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, όπου κυριάρχησε η μιζέρια, βρέθηκαν με ελάχιστες εξαιρέσεις τα ίδια πρόσωπα που μαζεύονταν και προ συνεδρίου. Πολλοί πιστεύουν και το λένε ανοικτά ότι ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί και δεν θέλει να υπηρετήσει τη γραμμή των αποστάσεων από τη Ν.Δ. και τον Α. Σαμαρά, η οποία αποτελεί πλέον πλειοψηφία στο εσωτερικό.
Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το ύφος με το οποίο ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να διαψεύσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην κυβέρνηση σε ρόλο αντιπροέδρου. «Ο ανασχηματισμός είναι ένα τυπικό θέμα που αφορά τον πρωθυπουργό. Είναι αστείο και προσβλητικό το να τίθεται ζήτημα δικής μου συμμετοχής, λες και το να γίνω ξανά αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημαίνει για μένα κάτι. Εγώ έφυγα από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2012 για να γίνω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» είπε την Τετάρτη το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Ποιον επικρίνει; Τον εαυτό του; Εκείνος δεν συντήρησε το ζήτημα με τις συνεντεύξεις του στον Πρετεντέρη και τον Χατζηνικολάου;» έλεγε το ίδιο βράδυ πηγή της Ιπποκράτους.
«Κάνει ζημιά»
Σημειώνεται πως όταν οι διαρροές για το ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά ανασχηματισμό ή ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να επιστρέψει στην κυβέρνηση είχαν κατακλύσει το Διαδίκτυο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν πάει στο γραφείο του και τον είχαν προειδοποιήσει πως αυτή η συζήτηση, που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ να παζαρεύει θέσεις στην κυβέρνηση, πρέπει να σταματήσει διότι κάνει ζημιά και στον ίδιο. Το βράδυ της σύσκεψης των αρχηγών, που επέλεξε ο κ. Βενιζέλος να διαψεύσει και όχι να συντηρήσει -όπως έκανε πριν τις πληροφορίες- ότι θέλει να επιστρέψει στην κυβέρνηση, ήταν αργά.
Είχε προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στην οποία, «καίγοντας» οριστικά το σενάριο επιστροφής Βενιζέλου στην κυβέρνηση, είχε πει ότι «τη στιγμή που ο τόπος φλέγεται, ο κ. Βενιζέλος φλέγεται μόνο να ξαναγίνει υπουργός...».

enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.