H κυβέρνηση υποχωρεί για να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα με την Τρόικα.
Ήδη, χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι εγινε «εντυπωσιακή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις, χωρίς βέβαια να αναφέρει πως η κυβέρνηση υποχώρησε σχεδόν σε όλα τα βασικά θέματα: από το χαράτσι και τις απολύσεις στο δημόσιο ως και τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε συμβιβασμό με τις θέσεις της Τρόικα για ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, ενώ και στο θέμα των απομακρύνσεων δημοσίων υπαλλήλων, παρά την εικόνα «κέρδους» που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο, δεν θα κερδίσει παρά μια νέα μικρή πίστωση χρόνου, με την ανάληψη πολιτικών δεσμεύσεων περί απομάκρυνσης 1.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο.
Ως «κέρδος» εμφανίζεται η δυνατότητα παράλληλης πρόσληψης 1.000 ή λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων σε νευραλγικούς τομείς (εφορίες, νοσοκομεία, παρότι από την άλλη πλεύρα δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα της απόλυσης των αποδεδειγμενα επίορκων δημοσίων υπαλλήλων ή όσων προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά.
Στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων η Τρόικα απαιτεί τη δέσμευση της κυβέρνησης για κινητικότητα -διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, από τους οποίους οι 20.000 θα πρέπει να οδηγηθούν σε απόλυση έως το Δεκέμβριο του 2014 και οι 7.500 από αυτούς έως το Δεκέμβριο του 2013. Επίσης ζητάει την άμεση απομάκρυνση 1.000 επίορκων δημόσιων υπαλλήλων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι για οποιαδήποτε απομάκρυνση χρειάζεται η απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου, αλλά εμφανίζεται θετική στην αντικατάστασή τους από άλλους.
Η λύση που δόθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Τρόικα προβλέπει ότι η αποχώρηση 1.000 επίορκων έως τον Ιούνιο θα προχωρήσει σίγουρα ως προς τη «δημοσιονομική» πλευρά της, δηλ. ακόμα κι αν δεν έχουν αποφανθεί τα Πειθαρχικά Συμβούλια θα σταματήσουν να πληρώνονται από το Δημόσιο και αν δικαιωθούν θα επιστρέψουν στα καθήκοντα και στο μισθό τους.
Παράλληλα, έως το τέλος του έτους άλλοι 5.000 επίορκοι, κοπανατζήδες και προσληφθέντες με πλαστά δικαιολογητικά θα δουν την πόρτα της εξόδου.
Επίσης, η κυβέρνηση υποχώρησε πλήρως στη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank η οποία πάγωσε και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών θα είναι μετά την ανακεφαλαιοποίηση αρμόδιο για να λάβει τις αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον τους.
Η συγχώνευση Εθνικής- Eurobank ήταν ένα από τα βασικά θέματα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της Τρόικα με τον Σαμαρά να ζητά την ολοκλήρωση του deal προβάλλοντας την ανάγκη να στηριχθεί η αξιοπιστία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αλλά και της κυβέρνησης.
Αλλά η τρόικα δεν πείστηκε και αυτό που σήμερα προβληματίζει είναι η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης, ο υπό διαμόρφωση νέος τραπεζικός χάρτη αλλά και η ίδια η τύχη της Εθνικής.
Τα κόμματα που στηριζουν την κυβέρνηση μιλούν για «ζημιά» και «σοβαρό πρόβλημα» και εμφανίζονται πολύ θορυβημένα από την εμμονή της Τρόικα.
Στο πεδίο του γνωστού χαρατσιού των ακινήτων η τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα δοθεί στην Τρόικα μετά την αποχώρησή της από την Αθήνα, αλλά έχει συμφωνηθεί να είναι οριζόντιος ο νέος συντελεστής στο 15%, χωρίς πλαφόν ανά τ.μ., ενώ γίνονται προσπάθειες να δεχτεί η Τρόικα αφορολόγητο. Τα «ισοδύναμα μέτρα» αναζητούνται ακόμη από κοινή επιτροπή ΥΠΟΙΚ και ΔΕΗ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.