Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ένα βιβλίο, πολλά μηνύματα

Ένα ενδιαφέρον σχόλιο αλιεύσαμε από την σελίδα της πρώην υπουργού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.  

"Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Εχθές πήγα στην παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη « Ο Λαμπράκης και το Κίνημα Ειρήνης ». Οι αναφορές που έγιναν είχαν συγκινησιακή φόρτιση, ιστορική πολιτική σημασία, αλλά και αναγωγές στη σημερινή συγκυρία.

Συγκρατώ, μεταξύ άλλων, την αναφορά του Πάνου Τριγάζη για το Κίνημα Ειρήνης τη δεκαετία του’80, στην κορύφωση του ψυχροπολεμικού πυρηνικού ανταγωνισμού, στη σημασία που είχε η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου και η Πρωτοβουλία των Έξι, και στην αναβάθμιση της εικόνα της Ελλάδας εκείνη την περίοδο. Όπως και στην πολιτική αποφασιστικότητα το 1983 του Χαρίλαου Φλωράκη να διασφαλισθεί η ενότητα δράσης όλων των οργανώσεων Ειρήνης στην προετοιμασία του μεγάλου Συλλαλητηρίου. Ήμασταν φοιτητές τότε πολλοί από εμάς που είχαμε συμμετάσχει.
Εκείνη την εποχή μιλούσαμε για την υπέρβαση του ψυχροπολεμικού διχασμού, για μια Ευρώπη από τα Ουράλια στον Ατλαντικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μεγάλη διεύρυνση με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Κύπρο και τη Μάλτα δημιούργησε την προσδοκία αποκατάστασης της ενότητας του Ευρωπαϊκού χώρου.
Για να φθάσουμε δυστυχώς σήμερα σε μια Ευρώπη όπου νέοι ηγεμονισμοί υποσκάπτουν τη θεσμική της λειτουργία και οι ασκούμενες οικονομικές πολιτικές εγκλωβίζουν τις χώρες του Νότου στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, ενώ συνεχώς διευρύνουν τις ανισότητες σε περιφερειακό και κοινωνικό επίπεδο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.