'Η Γερμανία ήταν «πρωταθλήτρια» στην ανανεώσιμη ενέργεια και «καταφύγιο» για τους επενδυτές. Όμως, με τον διπλασιασμό στον δασμό στους λογαριασμούς ρεύματος και τις επικείμενες γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος αποκάλυψε σχέδιο παγώματος των επιδοτήσεων ανανεώσιμης ενέργειας για δύο χρόνια'' υποστηρίζουν σε εκτενές δημοσίευμα οι Financial Times.
''Επί 20 σχεδόν χρόνια, οποιαδήποτε εταιρία ενδιαφερόταν για την πράσινη ενέργεια γνώριζε ακριβώς πού βρίσκεται το παγκόσμιο κέντρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: στην Ευρώπη.
Και έτσι έμειναν τα πράγματα στο μεγαλύτερο διάστημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ακόμη και μετά τα πρώτα «κεφάλαια» της κρίσης χρεών της ευρωζώνης.
Ωστόσο, καθώς πλησιάζει η τρίτη επέτειος του ελληνικού μνημονίου, δρομολογείται μια μεγάλη μεταβολή στην ήπειρο, η οποία έδωσε στον πλανήτη τη μεγαλύτερη αγορά συμβολαίων υδρογονανθράκων, τις πιο αποδοτικές επιδοτήσεις πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και τα πρώτα υπεράκτικα αιολικά πάρκα.
Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για στροφή 180 μοιρών ή για μόνιμη ανατροπή.
Όμως είναι σαφές ότι αυξάνονται οι φόβοι για το κόστος αντιμετώπισης της κλιματολογικής αλλαγής και την κατασκευή πράσινης ενεργειακής υποδομής στην αρχαιότερη βιομηχανική δύναμη στον κόσμο.
Οι πρώτες προειδοποιήσεις προέκυψαν στα τέλη του περασμένου έτους, όταν η ΕΕ υπέκυψε στις επικρίσεις από τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες δυνάμεις, όσον αφορά την προσπάθεια να χρεώσει τις διεθνείς αεροπορικές εταιρίες για την μόλυνση με καυσαέρια, γεγονός που καθυστέρησε την σημαντικότερη κίνηση της ΕΕ για την διεύρυνση των κανόνων της περί της κλιματικής αλλαγής στον υπόλοιπο πλανήτη.
Την ίδια εποχή περίπου, το σχέδιο 1,5 δισ. ευρώ για την βοήθεια χρηματοδότησης εταιριών στην προσπάθεια κατασκευής εξοπλισμού δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα κατέρρευσε, καθώς οι κυβερνήσεις δεν συμφώνησαν πάνω στην χρηματοδότηση των έργων.
Όλα αυτά όμως ωχριούν μπροστά στην "βόμβα" που έσκασε φέτος στην Γερμανία.
Η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ υπήρξε επί μακρόν «πρωταθλήτρια» στην ανανεώσιμη ενέργεια, ένα «καταφύγιο» στο οποίο μπορούσαν να στηριχθούν οι επενδυτές.
Έτσι, απέκτησε ηγετική θέση στην πράσινη ενέργεια, πολύ πριν αποφασίσει να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική της ενέργεια στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, και ώθησε ακόμη υψηλότερα την εναλλακτική παραγωγή.
Αν και δεν έχει ούτε πολύ ήλιο ούτε πολύ άνεμο, η Γερμανία καταλαμβάνει σήμερα σχεδόν την μισή παραγωγική δυνατότητα της Ευρώπης σε ηλιακή ενέργεια και το 30% σε αιολική ενέργεια.
Οι ανανεώσιμες πηγές –ιδιαίτερα ηλιακή, αιολική και βιομάζα- κατέλαβαν το μεγάλο ποσοστό του 22% στην γερμανική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος πέρσι.
Όμως, με τον δασμό που πρόσθεσε στους λογαριασμούς ρεύματος της Γερμανίας για να βοηθήσει την αποπληρωμή αυτής της ανάπτυξης (που σχεδόν διπλασιάστηκε στα 0,053 ευρώ ανά κιλοβατώρα) -και τις επικείμενες γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου- ο υπουργός Περιβάλλοντος Peter Altmaier αποκάλυψε σχέδιο παγώματος των επιδοτήσεων ανανεώσιμης ενέργειας για δύο χρόνια. Δήλωσε επίσης ότι τυχόν μελλοντικές αυξήσεις θα περιοριστούν στο 2,5%.
Άλλες προτάσεις για την μείωση του κόστους, περιλαμβάνουν την απαίτηση προς τους εναλλακτικούς παραγωγούς να πωλούν το ηλεκτρικό ρεύμα σε αγοραστές με βάση μακροχρόνιες συμφωνίες αγοράς ενέργειας –που είναι πολύ λιγότερο ελκυστική επιλογή από το τρέχον σύστημα της πώλησης ενέργειας στο δίκτυο και την πληρωμή με προκαθορισμένο συντελεστή.
Τα νέα αυτά μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Αύγουστο, αλλά αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλη πολιτική αντίδραση ώστε μπορεί να μην γίνει τίποτα πριν τις εκλογές.
Ακόμα και έτσι, οι επιπτώσεις ήταν άμεσες. Μια μεγάλη δημοτική αρχή με σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες, η Stadtwerke Munchen του Μονάχου, έχει ήδη αναβάλλει τα νέα σχέδια καθαρής ενέργειας.
Είναι απίθανο να είναι τα τελευταία.
“Οι επενδυτές είναι φοβισμένοι” ανέφερε ο Stefan Schmitz της Reed Smith σε πρόσφατο συνέδριο για τις ανανεώσιμες ενέργειες που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. “Ένας αριθμός πολύ μεγάλων επενδυτών έχουν ήδη αποφασίσει να αποσυρθούν από την αγορά της Γερμανίας, εξαιτίας της αβεβαιότητας” πρόσθεσε.
Αυτό δεν είναι το πρώτο σημάδι υποχώρησης για τις «πράσινες επιδοτήσεις» στην ΕΕ. Χώρες με οικονομικές δυσκολίες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν ήδη αποσύρει τα επενδυτικά κίνητρα.
Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Την επόμενη εβδομάδα, το Βερολίνο θα βρεθεί στο επίκεντρο ενός εξίσου σημαντικού τεστ για την τύχη της πράσινης ενέργειας στην ΕΕ. Κάπου γύρω στις 16 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για το αν θα υποστηρίξει το προβληματικό σύστημα ανταλλαγής εκπομπών ρύπων της ΕΕ.
Το τελευταίο έτος, οι τιμές έχουν καταρρεύσει σε ιστορικά χαμηλά, καθώς τα οικονομικά προβλήματα του μπλοκ των 27 οξύνουν ένα από τα πιο μεγάλα ελαττώματα της αγοράς: την υπερπροσφορά δικαιωμάτων άνθρακα κατά τα πρώτα χρόνια της έκδοσης τους.
Το δικαίωμα για την εκπομπή ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα άξιζε περίπου 30 ευρώ πριν από τριάντα χρόνια. Τώρα κοστίζει γύρω στα €4. Οι Βρυξέλλες έχουν ένα έκτακτο σχέδιο για την προσωρινή απόσυρση 900 εκατ. δικαιωμάτων, αλλά μια μη δεσμευτική ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα πέρασε μόνο με τρεις ψήφους διαφορά.
Αν αποτύχει η τελική ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα, θα αποτελέσει ένα πισωγύρισμα που θα εκμεταλλευτούν όλοι οι ανταγωνιστές στην τιμολόγηση των δικαιωμάτων άνθρακα.
Και ένας βασικός λόγος που το σχέδιο διάσωσης αποτυγχάνει, είναι γιατί δεν έχει την ένθερμη υποστήριξη της Γερμανίας.
Οι υπουργοί είναι διχασμένοι και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δεν έχει αποφασίσει για το ζήτημα. Ένα χρόνο πριν, η ιδέα ότι η πολιτική της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή θα έμενε πίσω λόγω της αναποφασιστικότητας των Γερμανών θα φάνταζε περίεργη. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά το 2013''.
Ερώτημα: Και ποιός υποστήριζε ότι τόνισε ότι η κρίση δεν είναι μόνο κρίση χρέους, δεν αφορά μόνο τις θεσμικές αδυναμίες της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αλλά είναι και ζήτημα ανταγωνιστικότητας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την μετάβαση της Ευρώπης σε μια πράσινη αναπτυξιακή προοπτική, με ανάλογες επενδύσεις στις υποδομές, τις μεταφορές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εκπαίδευση και την έρευνα;
πηγη: Financial Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.