Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Τσίπρας: Θέλουμε την αυτοδυναμία!

Ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά δήλωσε ότι στις εκλογές θα διεκδικήσει αυτοδυναμία, αλλά ανεξάρτητα απ αυτό θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του στη Βουλή και θα ζητήσει να μην οδηγηθεί η χώρα σε περίοδο αβεβαιότητας. Για το ζήτημα των συνεργασιών είπε “ποτέ μη λες ποτέ” και πώς η κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά δεν θα έχει ως άμεσο στόχο τον σοσιαλισμό αλλά την σωτηρία της χώρας και του λαού.
  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή και ότι διακυβεύεται ο πυρήνας λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησία της χώρας. Ή θα έχουμε μια χώρα αποικία χρέους για τις επόμενες γενιές, ή τώρα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και το λέω με πλήρη ευθύνη και επίγνωση της δυσκολίας του». Επίσης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πάμε στη δραχμή και ενδεχομένως σε μια καταστροφή που θα ναι μεγαλύτερη της σημερινής.


Ο Τσίπρας εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή και ότι διακυβεύεται ο πυρήνας λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησία της χώρας, ώστε " Ή θα έχουμε μια χώρα αποικία χρέους για τις επόμενες γενιές, ή τώρα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και το λέω με πλήρη ευθύνη και επίγνωση της δυσκολίας του".
Για την κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη να αποκτήσει στρατηγική διαπραγμάτευσης και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παγώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα οι οποίες μας οδηγούν από ήττα σε ήττα και να ξεκινήσει αύριο το πρωί περιοδεία σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με ποιό όφελος βέβαια, δεν εξήγησε αφού και εκείνες είναι στην αυτή θέση.
Μάλιστα, δήλωσε πεπεισμένος ότι επειδή θεωρεί ότι οι Γερμανοί είναι ένας λαός που από την φύση του δεν αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν στην τύχη, έχουν ήδη ετοιμάσει το σενάριο της επαναδιαπραγμάτευσης και της αντιμετώπισης μιας πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Που σημαίνει ότι ο Αλέξης μπορεί να μην συμπαθεί το Plan B  του Αλαβάνου, αλλά εύχεται να έχει ένα η Γερμανία.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κυβερνήσει με μνημονιακό σχέδιο ή να βάλει νερό στο κρασί και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού εξηγώντας ότι αυτή θα είναι μια εντολή να πάμε σε μια σκληρή σύγκρουση στην Ευρώπη για να σώσουμε την πατρίδα μας. Το κρίσιμο δίλημμα που θα θέσει στον ελληνικό λαό θα είναι:" Ή στηρίζετε την νέα δυναμική που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και αποτέλεσμα για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο ισχυροί στις διαπραγματεύσεις ή οδηγούμαστε σε μία νέα αβεβαιότητα".
Φυσικά, υπογράμμισε ότι «δεν θα κυβερνήσουμε μόνοι μας διότι αντιλαμβανόμαστε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μία μόνο πολιτική δύναμη».
Αξίξει να σημειωθεί ότι στην παρατήρηση του Παπαχελά ότι υπάρχει χάος ανάμεσα στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ο Τσίπρας απάντησε "εμείς δε θα φτιάξουμε κυβέρνηση Καμμένου. Θα φτιάξουμε κυβέρνηση σωτηρίας, με κορμό την Αριστερά" . 
Παρατήρησε, όμως κι αυτός με τη σειρά του πως και την ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη τη χωρίζει χάος από τη Ν.Δ. του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη, αλλά συγκυβερνούν. 
"Εκτός κι αν πια αυτές οι διαφορές που υπήρχαν, δεν υπάρχουν πια" , πρόσθεσε. Και κατέληξε με το ειρωνικό σχόλιο, "φαίνεται πάντως πως τελευταία έχουν έρθει κοντά. Πολύ κοντά" ...

Κορμός Αριστεράς με δεξιές παραφυάδες γίνεται;

Για να στηρίξει το φιλοευρωπαίκό του προφίλ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία σταθερή, φιλοευρωπαϊκή στρατηγική αλλά, ταυτόχρονα είναι και ευρωσκεπτικιστές, με την έννοια ότι αυτό που γίνεται σήμερα στην Ευρώπη δεν είναι φιλοευρωπαϊκό, είναι αντίφαση. «Εμείς είμαστε με την Ευρώπη των λαών, είμαστε με την Ευρώπη των ίσων δυνατοτήτων, της αλληλεγγύης και της ισότητας, δεν είμαστε με την Ευρώπη όπου ένας θα κάνει κουμάντο και θα περιθωριοποιεί όλους τους υπόλοιπους» τόνισε και δήλωσε ότι «θέλουμε να σωθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, όχι να σωθεί ένα νόμισμα, σώνει και καλά, για να κερδίζει μια χώρα της Ευρώπης με την Ελλάδα διαλυμένη, και με τις άλλες χώρες του νότου διαλυμένες».

Αναφορικά με το που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης στα προηγούμενα επίπεδα, είπε ότι θα βρεθούν από τον προϋπολογισμό, εξηγώντας ότι «σε συνθήκες ύφεσης για να μπορέσεις να ξαναγυρίσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται στην ανάπτυξη… πρέπει ένα διάστημα να διατηρήσεις το χρέος σου. Δεν γίνεται αλλιώς. Έχουμε ιδέα πόσο θα κοστίσει και πιστεύω εδώ είναι και αυτό ένα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους στο νέο σχέδιο που θα καταθέσουμε. Ένα νέο μέσο – μακροπρόθεσμο σχέδιο για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάκαμψη, διότι αυτό θα συμβάλλει στους στόχους μας που είναι κάποια στιγμή και μάλιστα γρήγορα η οικονομία να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα είναι επωφελές και για τους εταίρους».


Ενα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι εκείνο όπου αναφερόμενος στην κοινωνία, είπε ότι «πια ότι αυτό που επικρατεί δεν είναι θυμός. Αυτό θα συνέβαινε τον Ιούνιο, πλέον αυτό που επικρατεί είναι απόγνωση, κατάθλιψη, εκτιμώντας ότι αυτό που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα είναι «η ανάγκη να διεκδικήσει κανείς μια διαφορετική προοπτική».
Ενώ, απαντώντας στο αν έχει υποσχεθεί πολλά, είπε ότι έχει υποσχεθεί δίκαια πράγματα και έχει αρνηθεί να υποσχεθεί και πολλά άλλα. «Υποσχόμαστε λίγα σε πολλούς, λίγα, διότι το να ξαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό είναι λίγο, όχι όπως αυτό που έχει γίνει σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ "πολιτικοποιεί την οργή και τη διαμαρτυρία δεν την αφήνει ανεξέλεγκτη", κατηγορώντας τα κόμματα που άσκησαν εξουσία όλα αυτα τα χρόνια για τη βία στο σχολείο, την εγκληματικότητα, τη βία στο γήπεδο, τη βία στην κοινωνική ζωή ότι έχουν αφήσει όλη αυτήν την ανεξέλεγκτη βία σε όλες τις δομές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
Με απλά ελληνικά το γιαούρτωμα, οι προπηλακισμοί και οι κρεμάλες είναι πολιτική διαμαρτυρία.....
Αυτό που αναμενουμε είναι να δούμε και δημοσκοπικά αν έχουμε περάσει σε μια περίοδο, κατά την οποία σε όσα λάθη  (πολιτικά) και να πέφτει ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανακόπτεται η δυναμική του, λόγω της κόπωσης του μέσου πολίτη από την κυβερνητική ακινησία και τις συνεχείς πιέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.