Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ντράγκι: Κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης λόγω της μεγάλης ανεργίας



O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές ακραίες διαμαρτυρίες που μπορεί να προκαλέσει η έκρηξη της ανεργίας τονίζοντας πως για να αναχαιτισθεί το φαινόμενο «χρειάζεται μια σταθερή ανάπτυξη».
 

Ο Ντράγκι, κατά την διάρκεια της ανακήρυξής του σε επίτιμου διδάκτορα του πανεπιστημίου Luiss της Ρώμης σημείωσε πως «τα τελευταία είκοσι χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία υπερσυγκέντρωσης των εισοδημάτων, που ζημιώνει τις ασθενέστερους, οικονομικά, πολίτες» και για το λόγο αυτό θα χρειαζόταν «μια πιο δίκαιη συμμετοχή στον εθνικό πλούτο» ώστε να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή.

Επίσης, εκανε αναφορά στην δράση της νέας ιταλικής κυβέρνησης του Ενρίκο Λέττα, ότι «θα ήταν καλό να μετριάσει την ύφεση που προκαλεί η οικονομική εξυγίανση, περιορίζοντας τις τρέχουσες δαπάνες, χωρίς να αυξήσει την φορολογική πίεση» και πρόσθεσε ότι «η ανεργία, ιδίως εκείνη των νέων, έφτασε σε επίπεδα που κινδυνεύουν να προκαλέσουν ακραίες και καταστρεπτικές διαμαρτυρίες».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέληξε λέγοντας ότι «στο παρελθόν, πολλές χώρες του Ευρώ ανέβαλαν μεταρρυθμίσεις ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητά τους» και άφησε να εννοηθεί ότι αν καταστεί αναγκαίο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού, έστω και αν «το μέτρο αυτό θα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.