Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΙΣ 6 ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ...


...για τις διαρροές στον τύπο στοιχείων απο το λογιστήριο του ΠΑΣΟΚ.

Είπε στην χθεσινή ομιλία του ο κ. Βενιζέλος:
«…Ζητήσαμε από τις έξι αναγνωρισμένες εταιρείες που λειτουργούν στη χώρα μας να υποβάλλουν προσφορές και αυτές αντιπρότειναν να αναλάβουν από κοινού τον έλεγχο λόγω της θεσμικής φύσης του ΠΑΣΟΚ…»  Οι ελεγκτικές  εταιρείες είναι οι ακόλουθες Εrnst&Young, Grant Thorton, PWC Office Location in Greece, KPMG,  Delloitte και ΣΟΛ.

Για μια ακόμα φορά εχθές το ΠΑΣΟΚ  με τον πλέον επίσημο τρόπο διά του Προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου αρνήθηκε ότι έχει σχέση με τα δημοσιεύματα που αφορούν σε παρουσίαση στοιχείων από το λογιστήριο του ΠΑΣΟΚ. Τα χαρακτήρισε μάλιστα ανεύθυνα ενώ τόνισε ότι όποια παραστατικά είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν σχέση με την έκθεση και το περιεχόμενό της. Σε ότι αφορά δηλαδή τα παραστατικά ο κ. Βενιζέλος δεν αρνήθηκε την γνησιότητά τους απλώς τόνισε ότι δεν έχουν σχέση με την έκθεση και το περιεχόμενό της.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του:
«…Η έκθεση των ελεγκτικών εταιρειών δεν έχει υποβληθεί. Συνεπώς δήθεν πληροφορίες για επιμέρους δαπάνες ή παραστατικά που είδαν το φως τη δημοσιότητας δεν έχουν σχέση με την έκθεση και το περιεχόμενό της. Αυτό έχει δηλωθεί κατ’ επανάληψη…»
( Εδώ βεβαίως τίθεται ένα ερώτημα για τον κ. Βενιζέλο: Πώς είναι σε θέση να γνωρίζει αν τα παραστατικά αυτά έχουν σχέση με το περιεχόμενο της έκθεσης αφού επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι ΔΕΝ έχει παραλάβει και δει την έκθεση και επομένως δεν μπορεί να ξέρει το περιεχόμενό της…)

Σημασία όμως έχει ότι σε κάθε περίπτωση  ο κ. Βενιζέλος διαψεύδει ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  την ανάμιξη του Κινήματος στην διαρροή στοιχείων από το λογιστήριό του. Αν αποδεχτούμε αυτή την διαβεβαίωση τότε εμμέσως πλην σαφώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει χωρίς περιστροφές τις έξι εταιρείες ως υπεύθυνες για την διαρροή. Άλλη εκδοχή ΔΕΝ υπάρχει γιατί πρόσβαση στο λογιστήριο του ΠΑΣΟΚ έχει το ΠΑΣΟΚ και οι έξι ελεγκτικές εταιρείες που διενεργούν τον έλεγχο απο κοινού. Τρίτη εκδοχή δεν υπάρχει.

 Ένα από τα δύο μέρη  έκανε την επιλεκτική διαρροή παραστατικών στον τύπο με συγκεκριμένο στόχο την ηθική απαξίωση αλλά και την πολιτική εξόντωση του Γιώργου Παπανδρέου.

Από την αρχή που ξεκίνησε το θέμα  και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι έξι εταιρείες που διενεργούν από κοινού τον έλεγχο σιωπούν εκκωφαντικά. Γιατί άραγε; Είναι μήπως ένδειξη από κοινού ενοχής σε σχέση με την παράνομη χρήση στοιχείων που έχουν στην διάθεσή τους από το λογιστήριο του ΠΑΣΟΚ και άρα επαληθεύουν την καταγγελία Βενιζέλου;

Αν αυτό συμβαίνει είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σοβαρό σκάνδαλο για το οποίο κάποιοι πρέπει να απαντήσουν αρμοδίως. Τόσο για την επαγγελματική τους επάρκεια και τήρηση των κανόνων δεοντολογίας στο ελεγκτικό έργο τους όσο και κυρίως για το αν αυτός ο τρόπος λειτουργίας είναι νόμιμος. Σε κάθε περίπτωση όμως αν αυτό συμβαίνει  είναι αυτονόητο ότι κανένα πόρισμα από επίορκους ελεγκτές δεν μπορεί να έχει την στοιχειώδη σοβαρότητα και αξιοπιστία.

Είναι νομίζω άμεση υποχρέωση του κ. Βενιζέλου να απαιτήσει εξηγήσεις από τις ελεγκτικές εταιρείες για την διαρροή που ο ίδιος καταδίκασε ως ανεύθυνη. Ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί ούτε για λίγες ώρες ακόμα να επιτρέπει την πρόσβαση στο λογιστήριο του ΠΑΣΟΚ σε ελεγκτές που δείχνει ως συμμέτοχους σε πολιτικά παιχνίδια. Εκτός και αν ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει ότι δεν ευθύνονται οι εταιρείες αλλά κάποιοι συνεργάτες του τους οποίους καλύπτει. Αν όμως ο κ. Βενιζέλος λέει τόσο χοντρά ψέματα τότε…

Πρέπει όμως να επαναλάβω ότι μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η ένοχη από κοινού σιωπή των έξι εταιρειών ακόμα και μετά την χθεσινή έμμεση αλλά σαφή  καταγγελία του κ. Βενιζέλου εναντίον τους...
Και ίσως, ίσως λέω, σε αυτή την περίπτωση να είναι πιο χρήσιμο για τον κ. Βενιζέλο να αντιληφθεί ότι αντί να κάνει υποδείξεις σε άλλους να προσφύγουν στην δικαιοσύνη αν θίγονται, να τρέξει να προλάβει αυτά που έρχονται...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.