Σάββατο 11 Μαΐου 2013

«Μαύρη ημέρα» για το περιβάλλον





του Ανδρέα Ανδρεάδη*
-αρνητικό ρεκόρ στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα.
-Στροφή στην πράσινη-αειφόρο ανάπτυξη η λύση και η ελπίδα.

Μαύρο ιστορικό ρεκόρ για το περιβάλλον η χθεσινή ημέρα ( Παρασκευή 10-5-2013 ) αφού οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το κέντρο ερευνών National Oceanic and Atmospheric Administration που βρίσκεται στη Μάουνα Λόα στη Χαβάη και τα οποία δημοσιεύτηκαν-και-στον ελληνικό Τύπο (Τα Νέα, zougla.gr κ.α.) το διοξείδιο του άνθρακα έφτασε τα 400.03 ppm.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν έπειτα από μετρήσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Σύμφωνα πάντα με τους αμερικανούς ερευνητές, επί 800.000 χρόνια τα επίπεδα CO2 δεν είχαν ξεπεράσει ποτέ τα 300 ppm. H τελευταία φορά που οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης είχαν ξεπεράσει τα 400 ppm ήταν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, πριν από 3,5 με 5 εκατομμύρια χρόνια, πολύ προτού υπάρξει ο άνθρωπος.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, στην συντριπτική της πλειοψηφία, συμπεραίνει και συμφωνεί πως ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για το μαύρο αυτό ρεκόρ δεν είναι άλλος από την υπερθέρμανση του πλανήτη, κάτι που όμως έχει ως αίτιο την ανθρώπινη δραστηριότητα και κυρίως την καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ας μην απογοητευόμαστε όμως, ελπίδα πάντα υπάρχει, αρκεί να τη διεκδικήσουμε. Μια μεγάλη στροφή στην πράσινη-αειφόρο ανάπτυξη είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α. , ένας και μάλλον ο μοναδικός τρόπος για να αμβλυνθεί το μείζον αυτό πρόβλημα, που επιδεινώνει ή δημιουργεί και μια σειρά από άλλα επίσης σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα, ( υπερθέρμανση, ξηρασίες, μείωση αγροτικής παραγωγής, αύξηση τιμής και έλλειψη τροφίμων, μετανάστευση κ.α.).
Ελπιδοφόρο είναι επίσης ότι ανάμεσα στους υποστηρικτές της παγκόσμιας «πράσινης» στροφής υπάρχουν και κάποιοι ηγέτες της παγκόσμιας πολιτικής. Ανάμεσα σ΄ αυτούς και ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας μας Γ. Παπανδρέου που εδώ και χρόνια επισημαίνει και προσπαθεί να αναδείξει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, στην Ελλάδα και σ΄ όλο τον κόσμο, πριν το βάλουν στην ατζέντα τους άλλοι ηγέτες όπως ο Μ. Ομπάμα, ο Ν. Κάμερον, ο Φ. Ολάντ , η Α. Μέρκελ κ.α. 

*πρώην υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.