Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

Η ΕΕ χρειάζεται καλύτερα νομικά μέσα κατά του ρατσισμού

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε χαρακτηρίζει ιστορική ανοησία την ανεκτικότητα απέναντι στη μισαλλοδοξία.
¨Οπως δήλωσε σήμερα  στην συνέλευση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου που διεξάγεται στην Βουδαπέστη η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται καλύτερα νομικά μέσα για να καταπολεμήσει τον ρατσισμό σε κράτη μέλη της.
Καθώς εντείνονται τα φαινόμενα ρατσισμού κατά των Εβραίων και των Ρομά στην Ουγγαρία, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι οι νομικές επιλογές που έχει η ΕΕ για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των δημοκρατικών κανόνων κυμαίνονται μεταξύ πολύ αδύναμων μέτρων και πολύ ισχυρών μέτρων.

«Μεταξύ οδοντογλυφίδας και μεγάλου μπαζούκα, δεν υπάρχει ένα εργαλείο που να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αν αρχίσουν να υπάρχουν ανησυχητικές εξελίξεις σε μια κυβέρνηση ή σε μια χώρα», υποστήριξε.

«Η ανεκτικότητα είναι σοφή», αλλά «η ανεκτικότητα απέναντι στην μισαλλοδοξία είναι μια ιστορική ανοησία», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στους μετέχοντες στη συνέλευση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, οι οποίοι επέλεξαν φέτος την Ουγγαρία για την διεξαγωγή της συνέλευσής τους ώστε να υπογραμμιστεί η άνοδος του αντισημιτισμού στην χώρα αυτή.

Τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορεί να αναλαμβάνει δράση όταν παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσει τα περίπλοκα βήματα που ισχύουν τώρα για τις περιπτώσεις αυτού του είδους.

Όμως στην πρόταση αυτή, η οποία όπως δήλωσε ο Βέστερβελε υποστηρίζεται από περίπου τα τρία τέταρτα όλων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δεν κατονομάζονται χώρες που εγείρουν ανησυχία και δεν αναφέρονται κάποια συγκεκριμένα σχέδια.

Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση «στο Βερολίνο ή την Βουδαπέστη ή οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ευρώπη ή τον κόσμο», κατέληξε ο Βέστερβελε, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές την ώρα που στο Μόναχο είχε αρχίσει η ιστορική δίκη των νεοναζί στην Γερμανία, με βασική κατηγορούμενη την Μπεάτε Τσέπε, η οποία δικάζεται για συνέργεια στον φόνο δέκα ανθρώπων, 8 Τούρκων, ενός Έλληνα και μιας Γερμανίδας αστυνομικού την περίοδο 2000-2007.

Η τριήμερη σύνοδος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου σχεδιάζει να εκδώσει μία μελέτη που θα επικεντρώνεται στην άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.