Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

ΠΑΣΟΚ: από την εποχή των κατηγοριών για «μαύρες σακούλες» στην εποχή της προσπάθειας για διαφάνεια

 
Κανείς, ακόμη και όσοι του προσάπτουν τα μύρια όσα, δεν αμφισβητεί ότι ο Γ. Παπανδρέου πήρε πραγματικά το ΠΑΣΟΚ από την εποχή των κατηγοριών για «μαύρες σακούλες» και το έφερε, στην εποχή της σοβαρής προσπάθειας για διαφάνεια. Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση μεταξύ των δύο εποχών.
Οικονομικά προβλήματα; Πολλά. Αλλά ο Παπανδρέου έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εποχή της πολιτικής αυτονομίας από τα όποια συμφέροντα. Οι δυσκολίες; Αμέτρητες. Μην ξεχνάμε μάλιστα ότι η περίοδος 2004-2010 ήταν η πιο πυκνή σε πολιτικά γεγονότα στην ιστορία του Κινήματος. Κρατήστε: 2004: Έκτακτο Συνέδριο, Εκλογή Προέδρου, Εθνικές εκλογές, Ευρωεκλογές, 2005: εκλογή συνέδρων, Συνέδριο, εκλογή αποκεντρωμένων οργάνων, 2006: Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, 2007: Συνέδριο Νεολαίας, Εθνικές εκλογές, εσωκομματικές εκλογές για Πρόεδρο, Εθνική Συνδιάσκεψη, 2008: εκλογή συνέδρων, Συνέδριο, εκλογή αποκεντρωμένων οργάνων, 2009: Ευρωεκλογές, Εθνικές εκλογές, 2010: Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.
Παρόλα αυτά, οι αλλαγές που έφερε ο Παπανδρέου στην οικονομική διαχείριση του Κινήματος και τη γενικότερη νοοτροπία λειτουργίας που χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ μετά το 2004-2005, είχαν ως αποτέλεσμα το 2010 το ΠΑΣΟΚ να έχει λιγότερα χρέη από τη Ν.Δ. (110 εκ. ευρώ περίπου έναντι 120 και πλέον της Ν.Δ.) παρά το γεγονός ότι η τελευταία, ως πρώτο κόμμα, έπαιρνε μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση όλη την περίοδο 2004-2009 και παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο, η Ν.Δ. δεν είχε την πληθώρα εσωκομματικών διεργασιών που είχε το ΠΑΣΟΚ (ανασυγκρότηση από το μηδέν όλων των οργανώσεων, εκλογές συνέδρων – συνέδρια 2005 και 2008, εκλογές συνέδρων και συνέδριο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και εσωκομματική εκλογική διαδικασία το 2007).
Με αυτές τις αλλαγές κατάφερε το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα να περιορίσει στις εθνικές εκλογές του 2009 (δείτε εδώ) τις δαπάνες του για διαφημιστικές καταχωρήσεις και υπηρεσίες διαφημιστικών εταιριών (όπου παλαιότερα γινόταν το έλα να δεις σε όλα τα κόμματα) στα 2,5 εκ. ευρώ περίπου, όταν η Ν.Δ. δαπάνησε πάνω από 5 εκατομμύρια. Τηρώντας πλήρως την κείμενη νομοθεσία, το ΠΑΣΟΚ ξόδεψε συνολικά 12 εκατομμύρια ευρώ περίπου στις εθνικές εκλογές του 2009. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, αρκεί να αναφερθεί ότι, όπως μάθαμε εδώ (δείτε ιδιαίτερα από το 17ο λεπτό και μετά τι συνθήκες επικρατούσαν στα κόμματα στην προ Γ. Παπανδρέου εποχή αλλά και για την υπόθεση Τσουκάτου) οι εθνικές εκλογές του Απριλίου 2000 (στο πλαίσιο της τότε νομοθεσίας που αυστηροποιήθηκε σωστά το 2002) είχαν στοιχίσει στο ΠΑΣΟΚ 10 με 12 δισεκατομμύρια δραχμές, δηλαδή πάνω από 30-32 εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον.
Με αυτές τις αλλαγές, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε για παράδειγμα και το εξήςσύμφωνα με τα λόγια του τότε Γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Ρ. Σπυρόπουλου, στο Εθνικό Συμβούλιο του Ιουλίου 2009, αναφορικά με τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009:
«Οι δαπάνες δεν ξεπέρασαν τα 9 εκατομμύρια €, ολοκληρωμένα με βάση το ισχύουν θεσμικό πλαίσιο είχαμε περιθώριο να αναλώσουμε 12 εκατομμύρια €, είμαστε λοιπόν 25% με 30% κάτω από τις προβλεπόμενες από το νόμο επιτρεπτές δαπάνες. Και θέλω να σας βεβαιώσω ότι είμαστε τουλάχιστον 40% με 50% από τις δαπάνες των προηγούμενων ευρωεκλογών. Πιστεύουμε ότι κάναμε αυτό που έπρεπε, δεν σπαταλήσαμε τίποτα και βέβαια είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτής συνολικά της προγραμματικής λειτουργίας στα οικονομικά».
Η επένδυση στο διαδίκτυο και στην ηλεκτρονική ενημέρωση, η αξιοποίηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ για δουλειές του Κινήματος που άλλοτε δίνονταν σε εταιρίες και κόστιζαν πανάκριβα, η συγκέντρωση των υπηρεσιών του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα από 5-6 κτίρια σε ένα, η λειτουργία του συστήματος συνδρομών από μέλη και φίλους, βοήθησαν το ΠΑΣΟΚ να σταθεί όρθιο οικονομικά την »καυτή» περίοδο 2004-2010. Εξίσου σημαντικές ήταν και οι ραγδαίες αλλαγές που επιχείρησε να εμπεδώσει ο Γιώργος Παπανδρέου για τη διαφάνεια στα οικονομικά του Κινήματος και μπορείτε να διαβάσετε εδώ . Αλλαγές που έγιναν πράξη:
α) Οι οικονομικές λειτουργίες του Κινήματος εποπτεύονται από την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου (Ε.Ο.Ε), ως ανεξάρτητο όργανο, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καταστατικού. Η Ε.Ο.Ε. έχει την ευθύνη για τον έλεγχο και την εποπτεία των οικονομικών του Κινήματος με βάση τις προβλέψεις του Νόμου και τις διαδικασίες και αρχές που περαιτέρω κατοχυρώνονται στον Κανονισμό. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Ε.Ο.Ε. είναι η διεξαγωγή τακτικού ετήσιου ελέγχου των οικονομικών του Κινήματος, η πραγματοποίηση εκτάκτων ελέγχων σε όλες τις Οργανώσεις και Όργανα του Κινήματος, η  συγκέντρωση  και επεξεργασία  οικονομικών  στοιχείων,  διευκρινήσεων  και διασαφηνίσεων, η παροχή των οποίων είναι υποχρεωτική για τα όργανα στα οποία απευθύνεται και η υποβολή προϋπολογισμού και απολογισμού στο Εθνικό Συμβούλιο.
β) Η Ε.Ο.Ε. συγκροτείται από πέντε μέλη και εκλέγεται από το Εθνικό Συμβούλιο. Τα τελευταία χρόνια Πρόεδρος της είναι ο Ανδρέας Μακρυπίδης.
γ) Με σκοπό την πλήρη διαφάνεια στα έσοδα του Κινήματος, αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε η ονομαστικοποίηση όλων των εσόδων ανεξαρτήτως ποσού είτε αυτά αφορούν συνδρομές μελών είτε αφορούν έσοδα από οικονομικές εξορμήσεις (κουπόνια) ή κάθε άλλη προβλεπόμενη πηγή.
δ) Αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε επίσης όλες οι εισροές χρημάτων στο Κίνημα να γίνονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
ε) Με σκοπό την πλήρη διαφάνεια στις δαπάνες αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε όλες οι πληρωμές να γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή με ονομαστικές επιταγές. Η εκτέλεση πληρωμών σε μετρητά επιτρέπεται για ποσά έως των χιλίων (1.000)€.
Στ) Προβλέφθηκε τέλος η δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού του Κινήματος στο διαδίκτυο και η ανά τετράμηνο δημοσιοποίηση ισολογισμών. Η δε συνολική πορεία των οικονομικών του Κινήματος να εξετάζεται και να αιτιολογείται σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στη βάση σχετικής έκθεσης που υποβάλλει η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.
Με λίγα λόγια: έγιναν πολύ συγκεκριμένες κινήσεις που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην πρωτοπορία, μεταξύ των ελληνικών κομμάτων, σε θέματα διαφάνειας. Και μάλιστα, μέσα στο πλαίσιο της λειτουργίας των κομμάτων όπου περισσεύει η υποκρισία. Άλλα κόμματα ούτε καν τους περνάει από το μυαλό, ακόμη και τώρα, να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Είναι προφανές ότι προβλήματα εξακολούθησαν να υπάρχουν. Μπορεί οι κατηγορίες για «μαύρες σακούλες» να είναι παρελθόν, αλλά το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε εξαρτημένο από την κρατική χρηματοδότηση και τη δανειοδότηση. Εξάρτηση που αντιμετωπίζουν όλα τα κόμματα. Εξάρτηση που επιδεινώθηκε ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που έπεσαν τα εκλογικά του ποσοστά και μειώθηκε ραγδαία η προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση. Αυτό είναι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ: ότι το χρέος του μπορούσε να εξυπηρετηθεί όταν ελάμβανε π.χ. 15 εκατομμύρια ευρώ ετήσια επιχορήγηση, αλλά όχι με 2 ή 3 εκατομμύρια. Αλλά ο βασικός τρόπος για να λυθεί αυτό το πρόβλημα είναι ένας: συλλογική προσπάθεια και ενωτικές ενέργειες για να ξανανεβούν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και να κινητοποιηθεί ο κόσμος του να βάλει πλάτηΕίναι πραγματικά κρίμα το ανάθεμα για παθογένειες δεκαετιών που επικρατούν σε όλα τα κόμματα να πέφτει στο μοναδικό κόμμα που τα τελευταία χρόνια έδωσε απτά δείγματα γραφής ότι κάνει πραγματικές προσπάθειες να βάλει μια τάξη στο χάος. Εϊναι κρίμα να βαφτίζονται τα γνωστά χρέη (110 εκ. ευρώ) του ΠΑΣΟΚ «μαύρη τρύπα» και να δίνεται εντύπωση ότι κάποιοι έφαγαν 110 εκατομμύρια. Είναι κρίμα όλο το Πάσχα να πυροβολείται το ΠΑΣΟΚ για τα 110 εκατομμύρια χρέος και να μην γίνεται κανένας λόγος π.χ. για τη Ν.Δ. που έχει 120. Είναι κρίμα για το ΠΑΣΟΚ, την Δημοκρατική Παράταξη, τον Ελληνικό λαό, τη χώρα, αλλά και για την μεγαλειώδη προσπάθεια διάσωσης και αλλαγής της χώρας, που επί μια διετία σήκωσε μόνο του το ΠΑΣΟΚ, χωρίς την στήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων.
Και γι” αυτό κάποιοι έχουν ευθύνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.